עבור לתוכן העמוד
Menu

אסור לסמוך על אף מדינה ערבית שתביא ביטחון לעזה

מאז תחילת המלחמה, נחשפה מעורבות מצרית עקיפה אך מהותית בהברחות נשק לחמאס, מה שמעמיד בספק את האפשרות שמצרים תוכל או תרצה להביא יציבות לרצועת עזה

מאז החלה המלחמה ב-7 באוקטובר 2023, צה"ל איתר כ-90 מנהרות שחצו מתחת לגבול בין רצועת עזה למצרים. המנהרות שימשו את חמאס וארגוני טרור פלסטינים אחרים להברחת רקטות ואמצעי לחימה לרצועת עזה. לדברי מקורות צבאיים ישראליים, ייתכן שיש מנהרות נוספות שלא התגלו. קיים גם חשש שהמנהרות ישמשו להברחת מחבלים לעזה.

ההברחות, שהתגברו לאחר ההשתלטות האלימה והאכזרית של חמאס על רצועת עזה ב-2007, התרחשו תחת עינה הפקוחה של מצרים, אם לא בסיועה.

המצרים בחרו להתעלם מההברחות כל עוד הנשק עושה את דרכו לרצועת עזה ולא נשאר בשטחם. אחרי הכל, הנשק הזה שימש נגד ישראל, לא נגד מצרים. הנשק לא היווה איום כלשהו על ביטחונה הלאומי של מצרים. בנוסף, קציני צבא ומשטרה מצריים הרוויחו ככל הנראה מקבלת שוחד.

"התחושה בירושלים היא שמצרים כפוית טובה", אמר יוני בן מנחם, מומחה לענייני המזרח התיכון במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בספטמבר 2024. "עכשיו מתברר שהמצרים שיחקו משחק כפול. הם נותנים לחמאס להבריח נשק כבר הרבה שנים, במיוחד אחרי שעבד אל-פתאח א-סיסי עלה לשלטון".

"ישראל סייעה למצרים במערכה נגד המדינה האיסלאמית [דאעש] בסיני", ציין דיוויד יצחק, מומחה להיסטוריה יהודית, פוליטיקה ואקטואליה ב-Jewish News Syndicate. "היא אפשרה לקהיר להכפיל את כוחותיה בחצי האי, הרבה יותר ממה שהותר בהסכם השלום בין ישראל למצרים מ-1979. ישראל אף ביצעה הפצצות נגד המדינה האסלאמית לבקשת מצרים. ב-2014 ישראל התערבה לטובת מצרים מול ארה"ב כדי להבטיח את המשך הסיוע האמריקאי".

זמן קצר לאחר הפלישה של חמאס לישראל ב-7 באוקטובר 2023, צה"ל אישר כי ארגון הטרור הפלסטיני הבריח נשק ותחמושת דרך מנהרות מתחת לגבול מצרים-עזה לקראת הטבח שביצע ביותר מ-1,200 ישראלים ואזרחים זרים. בהעלמת עין מתעשיית ההברחות המסיבית, מצרים תרמה משמעותית להפיכת רצועת עזה הנשלטת על ידי חמאס לבסיס מרכזי לטרור אסלאמיסטי, וסללה את הדרך לפיגוע בישראל ב-7 באוקטובר.

הרעיון שהעברת רצועת עזה לשליטה מצרית תשנה את המצב הוא פשוט לא מציאותי. מצרים, ששלטה ברצועת עזה מ-1948 עד 1967, מעולם לא רצתה את הרצועה בחזרה, בעיקר משום שקהיר לא רצתה להיות אחראית לפלסטינים החיים בה. מצרים, בנוסף לכך, לא רצתה להיתפס כמי שמתערבת בענייניהם הפנימיים של הפלסטינים ונאלצה להתמודד עם האתגר של התמודדות עם קבוצות חמושות שונות בתוך הרצועה.

לאחרונה דיווח "ישראל היום" כי ממשל טראמפ וישראל הגיעו להסכמה על תוכנית ש"תכלול ארבע מדינות ערביות (כולל מצרים ואיחוד האמירויות) לניהול רצועת עזה" לאחר תום המלחמה.

בעבר דחתה מצרים כל הצעה לניהול הרצועה. מוקדם יותר השנה, משרד החוץ המצרי אמר: "כל ההצעות העוקפות את הקבועים של העמדה המצרית והערבית, ואת היסודות האיתנים לטיפול בליבת הסכסוך, הנוגעות לנסיגת ישראל מהשטחים הפלסטיניים הכבושים ולהקמת מדינה פלסטינית עצמאית, נדחות ואינן מתקבלות על הדעת, שכן הן מייצגות חצאי פתרונות התורמים להישנות מעגלי הסכסוך במקום לפתור אותו לצמיתות".

"דחיית ההצעה על ידי מצרים נובעת מדאגות מרובות, כאשר הביטחון הלאומי הוא הקריטי ביותר", כתב העיתונאי המצרי עבד אללטיף אל-מנאווי. "קהיר חוששת שהשתלטות על עזה תיצור נטל ביטחוני משמעותי, במיוחד לאור הדינמיקה הפנימית המורכבת של המובלעת ונוכחותם של פלגים חמושים מחוץ לשליטת הרשות הפלסטינית. אם מצרים תיקח אחריות מנהלית, היא עלולה למצוא את עצמה בעימות ישיר עם ארגוני התנגדות, מה שיוביל לעימותים לא רצויים שעלולים לערער את ביטחון הפנים של מצרים".

למצרים יש סיבה טובה לחשוש לביטחונה הלאומי. על פי גורמי ביטחון ישראליים, מחבלי דאעש הנלחמים נגד הצבא המצרי בסיני שיתפו פעולה צבאית עם חמאס. המקורות חשפו, כי הזרוע הצבאית של חמאס שילמה למחבלי דאעש במצרים כדי לאבטח משלוחי אמצעי לחימה המוברחים דרך סיני לרצועת עזה.

תעשיית ההברחות שגשגה לאחר שצה"ל נסוג ב-2005 מציר פילדלפי, רצועת אדמה צרה הממוקמת לאורך כל הגבול בין רצועת עזה למצרים. לאחר הנסיגה חתמו ישראל ומצרים על הסכם שאישר למצרים להציב שומרי גבול לאורך הציר כדי למנוע הברחות נשק ממצרים לרצועת עזה. המצרים, מיותר לציין, לא קיימו את ההסכם במלואו.

בינתיים, פקחי האיחוד האירופי המוצבים במעבר רפיח, כחלק מהסכם עם הרשות הפלסטינית וישראל, השעו את פעילותם לאחר השתלטות חמאס על רצועת עזה בשנת 2007. אם הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי יברחו מרצועת עזה, יש יסוד להאמין שמצרים תלך בעקבותיה אם היא תקבל את השלטון. גם אם מצרים תקבל את תוכנית טראמפ לכאורה, היא תעשה זאת רק כדי לפייס את ארה"ב ולקבל סיוע כספי נוסף מהאמריקאים. ברגע שממשל טראמפ יסתלק או שהפלסטינים יתחילו למחות נגד מצרים, המצרים יעזבו את רצועת עזה.

מצרים מעולם לא עשתה דבר כדי למנוע מחמאס לבצע הפיכה נגד הרשות הפלסטינית ולהשתלט על רצועת עזה. מצרים לא הצליחה לעצור את הזרמת הנשק לרצועה. למצרים לא אכפת מהפלסטינים או מישראל. אכפת לה רק מהאינטרסים שלה, ולכן תהיה זו טעות גדולה לסמוך על המצרים או על כל מדינה ערבית אחרת שתביא ביטחון ויציבות לרצועת עזה.

פורסם לראשונה ב-7 ביולי 2025 באתר מכון גייטסטון.