
למרות סבב הלחימה האחרון בין ישראל לאיראן, האיום מצד הרפובליקה האסלאמית לא הוסר. איראן ממשיכה לנסות לחדש את העשרת האורניום ולשקם את פרויקט הטילים הבליסטיים, מה שמחייב את ישראל וארצות הברית לעצב מדיניות הרתעה מחודשת. במסגרת זו, ישראל מקדמת אסטרטגיית פעולה הנקראת "כיסוח הדשא", הכוללת תקיפות חשאיות ואוויריות בשטח איראן, שמטרתן לשבש את מאמצי ההתאוששות וההתעצמות של האיום והמשטר האיראני.
בכירי הממשל האמריקני מעריכים כי איראן שואפת לחידוש המו"מ על הסכם גרעין חדש, בין היתר בשל המצוקה הכלכלית החריפה והצורך בהסרת הסנקציות. מנגד, השלטון האיראני ממשיך להציג עמדות תקיפות ומסרב להיכנע ללחצים חיצוניים, בשל החשש שוויתורים ייתפסו כחולשה.
בעקבות חילופי הגברי בבית הלבן וחזרתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא, השתנתה המגמה המדינית. ישראל מבהירה כי לא תסכים לשובו של האיום האיראני למצבה הקודם, ושר הביטחון ישראל כ"ץ אף הצהיר כי יש לגבש "תוכנית אכיפה" שתמנע את שיקום היכולות הצבאיות והגרעיניות של איראן.
ביקורו האחרון של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון התמקד בחיזוק התיאום הביטחוני עם ארה"ב, בדגש על אפשרות של פעולה צבאית משולבת אם המו"מ ייכשל. גורמי ביטחון בישראל מצביעים על כך שאיראן פועלת בשלבים לשיקום מערכות ההגנה שלה, ולאחר מכן צפויה לחזור לייצור טילים ולהעשרת אורניום – עם או בלי הסכם.
המענה הישראלי לכך הוא הרחבת אסטרטגיית ה"מב"מ" – המערכה שבין המלחמות – כך שתכלול גם תקיפות בתוך שטח איראן, במטרה לעכב את תוכניותיה מבלי להיגרר למלחמה כוללת. עם זאת, גישה זו אינה חפה מסיכונים, ועלולה להוביל להסלמה נוספת ולתגובה איראנית תקיפה.
לנוכח הסכנות, ישראל שואפת למנוע מאיראן את האפשרות לחדש את תוכניתה הגרעינית לאורך זמן, תוך שימוש באמצעים צבאיים, חשאיים ודיפלומטיים, ובשיתוף פעולה הדוק עם ארצות הברית. לפי הערכות, לא ניתן יהיה להגיע להכרעה חד-צדדית מהירה, ולכן מדובר בתהליך של שחיקה הדרגתית, תוך מאמץ לשמור על עליונות ביטחונית ולמנוע מאיראן לבסס משוואות כוח חדשות באזור – במיוחד תוך שיתופי פעולה אפשריים עם סין ורוסיה.