התראות

#iranregimechange: שעת הכושר להחלפת המשטר באיראן

אזרחי רושמים על כפות ידיהם את ההשטאג כדי שלא יחשבו כי רובוטים מבצעים זאת • סגן שה"ח : קו ההגנה של איראן עובר בסוריה ועיראק
שיתוף
אזרחים רושמים על כפות ידיהם את ההשטאג
אזרחים רושמים על כפות ידיהם את ההשטאג

תוכן העניינים

באיראן שטרם התאוששה מהחלטת טראמפ לסגת מהסכם הגרעין,  עדין מנסים לעכל ולעבד את "נאום 12 הנקודות" של מזכיר המדינה מייק פומפאו. ההנהגה המדינית-דתית-צבאית של איראן משדרת עמדה נחושה המדגישה כי אין כלל מקום לדיון מחודש  בהסכם הגרעין, מציבה שורת תנאים מבישים לאירופה להמשך המשא ומתן ליישומו, מדגישה כי ביכולתה להתמודד בהצלחה עם כל לחץ חיצוני (סנקציות) ומזהירה כי אם לא יצלחו המאמצים לשימורו תחודש תוכנית הגרעין.

לראיון בנושא ב YNET:

ניכר מאמץ ממוקד של הנהגת איראן להעמיק את המחלוקות בין ארצות הברית לבין השותפות האירופאיות(EU3) להסכם הגרעין ששרי החוץ שלהן הבהירו לאחרונה כי בכוונתם להישאר במסגרת ההסכם[1] [2]  וכי אי יישומו יוביל למשבר במזה"ת.

מעבר לזאת, הבהירו בכירי המשטר כי הסיוע ל"מחנה ההתנגדות" ("חזבאללה", חמא"ס) ימשך שכן מהווה נדבך מרכזי באסטרטגיית הביטחון האיראני ומרכיב מרכזי במדיניות המשטר.

מנגד, אזרחי איראן הביעו (בעיקר בראיונות ודיווחים לכלי תקשורת בינלאומיים בשפה הפרסית) חשש רב מפני העתיד ובעיקר מהשפעת הסנקציות, הביעו תמיכה בנאומו של פומפאו ובצורך בשינוי המשטר. גולשים רבים מסמנים את ההאשטאג (#IranRegimeChange) על חלקים בגופם [3]כדי להוכיח כי לא מדובר ברובוט….. כמו כן הדגישו את המחירים המאמירים שכבר משלם וצפוי לשלם האזרח האיראני על הרפתקאות המשטר בתימן, בסוריה, בלבנון ובתמיכה בחזבאללה ובחמא"ס על חשבון העם האיראני.

התקשורת האיראנית הממלכתית השמיטה חלקים מדבריו של פומפאו בהם נמתחה ביקורת על המנהיג ח'אמנהאי וכך נכתב:

Iran’s leaders can change all of this if they choose to do so. Ali Khamenei has been supreme leader since 1989. He will not live forever, nor will the Iranian people abide the rigid rules of tyrants forever[4]

עוד נאמר בהתייחסות אל רוחאני ואל שר החוץ טאריף (כפרסום – "פייק ניוז") שפומפאו טען כי רוחאני אחראי לסבלם הכלכלי הקשה של אזרחים איראנים[5].פארס ניוז, הסיר את הפוסט אחר כך לאחר שהתגלה כי פעל כחרב פיפיות.

בתגובה כתבו מספר גולשים "תפסיקו לשקר צפינו בשידור החי (של דברי פומפאו)"[6] [7].  הגולשים נצלו את הדימיון בין פאלס ניוז (פייק ניוז בפרסית ) ופארס ניוז (סוכנות הידיעות פארס המזוהה עם משמרות המהפכה.

תגובת האזרחים באיראן
תגובת האזרחים באיראן

תגובת בכירי המשטר

המנהיג: אי עמידה אירופאית בתנאי איראן תוביל לחידוש הפעילות הגרעינית

מנהיג איראן, ח'אמנהאי, הגיב (במהלך סעודת תום הרמדאן בפני צמרת המשטר ובהם הנשיא ) לנאום מזכיר המדינה האמריקאי, וזאת לאחר שלושה ימים. ח'אמנהאי אמר כי מאז ראשית המהפכה מגלה ארה"ב עויינות לרפובליקה האסלאמית וממנה יש להפיק מספר לקחים. ח'אמנהאי הציב במהלך נאומו שורת תנאים למדינות אירופה. הוא אמר כי מספר חברות אירופאיות כבר עזבו, חלקן בדרך לעזוב או לא בטוחות אם תשארנה. איראן לא יכולה לבסס את הכלכלה שלה על  הסכם הגרעין  או הסכמים בינלאומיים אחרים , הEU3 כבר הפרו בעבר הבטחות שנתנו לאיראן, עתה עליהן להוכיח כי לא יחזרו על כך, עליהן גם לפצות את איראן על שתיקתן בשנתיים האחרונות נוכח הפרת ההסכם מצד ארה"ב. התנאים שהציב ח'אמנהאי :

  • ארה"ב דחתה את החלטת מועבי"ט 2231 (אישור הסכם הגרעין) על אירופה להעלות הצעת החלטה חדשה נגד ההפרה האמריקנית את החלטה 2231.
  • על אירופה להתחייב לא להעלות את סוגיית הטילים והסוגיות האזוריות (מעורבותה של איראן במזה"ת)
  • על אירופה להתנגד לכל סנקציות נגד איראן ובמיוחד לעמוד איתן מול סנקציות אמריקניות
  • על אירופה לערוב לכך שנפט איראני יימכר כולו. אם ארה"ב תחבל במכירת הנפט האיראני על איראן להיות מסוגלת למכור אותו ככל שתחפוץ. על אירופה לערוב לכך שהיא תפצה על כל אבדן בכך שתקנה את הנפט האיראני
  • על בנקים באירופה לערוב להעברות כספים עם מול איראן (במערכת העברת הכספים הבינלאומית). אין לנו כל מחלוקת עם ה 3EU אך על פי ניסיון העבר אין אנו בוטחים בהן…שלוש המדינות כבר הוכיחו כי בנושאים הרגישים ביתר הן פועלות על פי התכתיב האמריקני.

ח'אמנהאי הזהיר כי אם האירופאים יגררו רגלים במו"מ, לאיראן שמורה הזכות לחדש את פעילויותיה בתחום הגרעין. "כשניווכח כי הסכם הגרעין חסר תועלת, אחת מדרכי הפעולה העומדות לפנינו היא חידוש כל הפעילויות שנעצרו (העשרת אורניום)" הוא הוסיף כי "אוייבנו מקמו את חדר המלחמה שלהם במשרד האוצר (האמריקני, האחראי על הטלת הסנקציות ופיקוח עליהן), במקום במרד ההגנה. על גם אנחנו נמקד את התמודדותנו עם אויב ממאיר זה במשרדים הקשורים לכלכלה ומשרד החוץ חייב לשת"פ פעולה"[8]. בהקשר זה מתח ח'אמנהאי ביקורת על ממשלות איראניות שגילו גמישות מול ארצות הברית ואמר כי התנהלות כזו תהפוך את הבית הלבן ליהיר ועוין יותר,

בד בבד באתר האינטרנט של המנהיג בשפה האנגלית מופיעים מספר איורים וקריקטורות בוטות בגנות הנשיא טראמפ המתייחסות לדברי ח'אמנהאי לפיהן גופו של טראמפ יהיה למאכל תולעים בעוד איראן תמשיך לעמוד איתן[9].

קריקטורה באיראן כנגד הנשיא טראמפ
קריקטורה באיראן כנגד הנשיא טראמפ

 

נשיא איראן : מי אתם בכלל ?

נשיא איראן, חסן רוחאני, משושביניו העיקריים של הסכם הגרעין, תקף בעקבות הדרישות שהוצבו בנאום פומפאו, בחריפות את ארצות ברית והתריס "מי היא ארה"ב המחליטה עבור כל העולם?… כל מדינות העולם רוצות לשמור עצמאותן בקבלת החלטות. אולי אמריקאים יוכלו לקדם חלק ממטרותיהם בכמה מקומות אך ההיגיון לא מקבל שהם יחליטו ויקבעו דברים עבור כל העולם…אדם שעד לא מזמן עבד בארגון ריגול (פומפאו, לשעבר ראש ה CIA), ומכהן עתה בתפקיד מזכיר המדינה , רוצה לקבוע את גורלנו! מי מסכים לכך? הדבר בלתי מקובלת לחלוטין. מי אתם בכלל שתרצו לקחת את גורל איראן והעולם בידיכם? ושתחליטו מה איראן צריכה לעשות בתחום הטכנולוגיה גרעינית ומה לא לעשות…הרי דברים אלה נאמרו כבר לפני 15 שנה ע"י ג'ורג' בוש הבן ואף אמריקאים אחרים הבינו לאחר מכן בעצמם שטעו ועשו צעדים כדי לתקן את שגיאות העבר שלהם אך מגיע עתה קומץ חדש של אנשים וחוזר על אותם הדברים…"[10].

יו"ר המעל"ל : הסיוע לחמא"ס ולחזבאללה יימשך

יו"ר המועצה העליונה לביטחון לאומי (מעל"ל) Ali Shamkhani עלי שמח'אני, אמר כי אין כל חדש בהצהרותיו של פומפאו והן אינן אלא "אסופה של כל גחמותיו וחלומותיו של הנשיא טראמפ" . הוא הוסיף כי הדרך בה תמשיך איראן בתוכנית הגרעין שלה נקבעה בהסכם הגרעין (JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action וכי תיק הגרעין שנסגר לא יפתח עוד לעולם".

יו"ר המועצה העליונה לביטחון לאומי (מעל"ל) Ali Shamkhani עלי שמח'אני
יו"ר המועצה העליונה לביטחון לאומי (מעל"ל) Ali Shamkhani עלי שמח'אני

בהקשר זה אמר כי השיחות שמנהלת עתה איראן עם אירופה תהוונה את  המבחן האחרון לראות אם אירופה תוכל לגלות עצמאות נוכח התכתיבים האמריקניים…אם היא לא תהיה מסוגלת להגן את האינטרסים שלה ושל איראן מול גישתו הלא הגיונית והלא חוקית של הנשיא טראמפ, אין כל טעם להמשיך ולעבוד מולה". אשר להאשמות פומפאו לגבי מעורבות משה"מ (כח אלקדס) בטרור אמר שמחאני, כי "משמרות המהפכה מהווים חלק מהממסד האיראני וזרוע עוצמתית של המהפכה האסלאמית…משימותיו של כח זה וכוחות צבאיים איראנים נוספים נקבעים במסגרת מדיניותו והחלטותיו  של המשטר (השיטה) האיראני והם זוכים לתמיכה רחבה". הוא הדגיש בהקשר זה כי קבוצות ההתנגדות בפלסטין ובלבנון (חמא"ס, זהאד אסלאמי "חזבאללה")  מביאות כבוד לעם הערבי והאסלאמי ונושאות לבדן בעול ההגנה על העם  הפלסטיני וכפועל יוצא איראן תמשיך לתמוך בהן בהתאם למדיניותה להגן על מיעוטים נרדפים ברחבי העולם". הוא סיים את דבריו, בכך שאמר כי ההיסטוריה תוכיח כי איומים זרים חלולים  רק יגבירו את לכידותו של העם האיראני ו"לא ישפיעו עליו ועל הנהגתו לשמור על הנתיב הנוכחי של כבוד בו הם צועדים"[11].

אסחאק ג'האנגירי Eshaq Jahangiri, סגנו של רוחאני, צייץ ברוח דומה  "שר החוץ של טראמפ נמצא 40 שנה מאחור. העם האיראני חולל  את המהפכה (האסלאמית)  כדי שאף אחד לא יגיד לו מה לעשות ומה לא לעשות. בסופו של דבר, ממשל טראמפ ייאלץ , כמו קודמיו, להשלים עם העובדות באזור (ולהבין כי) איראן היא בעלת היסטוריה ותרבות ואומה גדולה במזרח התיכון שצריך לדבר איתה בשפה מנומסת והדיונית ולא בלשון מאיימת"[12].

שה"ח : ארה"ב שבויה באשליות

שה"ח האיראני ג'ואד ט'ריף, הנמצא עתה בעיצומו של מסע לשכנע את השותפות האחרות להסכם הגרעין (רוסיה, סין, צרפת בריטניה וגרמניה). צייץ "הדיפלומטיה האמריקנית נסוגה  להרגליה הישנים ושבויה באשליות ומדיניות כושלת…היא חוזרת על אותן בחירות גרועות וסופה שתקצור את אותם הפירות הבאושים. איראן מצידה ממשיכה לפעול עם שותפותיה למציאת פתרונות לתקופה שלאחר יציאתה של ארה"ב מהסכם הגרעין"[13].

צילום מסך: טוויטר
צילום מסך: טוויטר

סגן שה"ח : קו ההגנה של איראן עובר בסוריה ועיראק

סגנו של ט'ריף, עבאס עראק'צ'י Abbas Eraghchi, הזהיר בהקשר זה בראיון לעיתון הספרדי אלפאייס El País  כי, "אם המעצמות ירצו לקשר את הסכם הגרעין ל 12  הנקודות של פומפאו הן יאבדו את ההסכם…נכון מאוד שהעם האיראני מוטרד  ממצבו הכלכלי אך הוא כי ביטחון הוא עומד במקום הראשון. הנוכחות שלנו בסוריה הינה נושא ביטחוני. הוא חזר באופן נדיר על מרכיב מרכזי בתפיסת הביטחון של איראן ולפיה קו ההגנה הראשון בהגנה על איראן עובר בסוריה, בעיראק  ובלבנון ואמר  "אם לא נילחם בטרוריסטים בסוריה או בעיראק, יהיה עלינו להתמודד נגדם ברחובות טהראן. כוחותינו נמצאים בסוריה לפי בקשת ממשלת דמשק…"[14]

מחמד באק'ר נובחת Mohammad Bagher Nobakht דובר הממשלה אמר כי "שכירים בבית הלבן" פשטו  את כפפות המשי וחשפו את יד פלדה…ניכר  כי ישראל וארגון  (האופוזיציה הגולה) המג'אהדין חלק' עומדים מאחורי יד זו. עליהם להסביר מדוע הם שומרים על עוינות כלפי איראן, ולמה הם כל כך בטוחים שיעלה בידיהם לכפות את רצונם על האומה האיראנית? הוכיחה פעמים שאיראן הצליחה לנצח על אויביה וניצחונות דומים עוד מצפים לה. נובחת אמר כי איראן לא תפסיק לעמוד לצדם של הצדק והצודקים אפילו אם אמריקאים לא יכולים להבין זאת. העם האיראני לא רואה בארה"ב גורם הרוצה באמת בדמוקרטיה באיראן[15].

 

חברי מג'לס (פרלמנט)  מקרב המחנה הרפורמיסטי והשמרני כאחד יצאו נגד דבריו של פומפאו : מחמד רזא עארף Mohammad Reza Aaref, יו"ר סיעת אומיד Omid (תקווה) הרפורמיסטית של ונציג מספר אחד של מחוז טהראן במג'לס, הביע תמיכה בעמדתו של שה"ח ואמר כי זו "עמדה שנתמכת ע"י כולנו ואין כל צורך שכל אחד ואחד יגיב לדברים הטיפשיים של שר החוץ האמריקאי". לדבריו עארף, איראן נמצאת בימים אלה במו"מ עם אירופיים על שמירת הסכם הגרעין והצד השני (אירופה)  הוא זה  שצריך להתאמץ כדי לרצות את איראן שתישאר בהסכם…אחרת אנו נחליט לפי האינטרסים הלאומיים שלנו. (בפנייה לגורמים בתוך איראן) עארף הוסיף כי "אנו צריכים לאפשר לצוות משרד החוץ האיראני לקיים את השיחות הקשות מול אירופה ולא לכבול את ידיו באמירות מיותרות בתגובה לדברי 'טיפש' זה או אחר…".

המחנה השמרני באיראן ומשמרות המהפכה נצלו את נאומו של פומפאו לחיזוק טיעוניהם לפיהן הממשל האמריקני מעוניין למעשה בהחלפת המשטר באיראן.

אם רוסיה תנהג כברה"מ נצא נגדה

גנרל אסמאעיל קות'רי Esmaiil Kowsari  סגן מפקד בסיס ת'אראללה האחראי על אבטחת טהראן התריס  כי  איראן "תכה בחוזקה בפיו של פומפאו ובפיותיהם של ה תומכים בו כדי ללמדם לקח כדי שימנעו  להבא מהשמעת טענות יהירות שכאלה". לדבריו, פומפאו אינו בקיא דיו ואף לא עודכן כראוי בסוגיות בינלאומיות, במיוחד בנוגע לאיראן, 12 הנקודות שהציג כבר יושבו בעבר".

גנרל אסמאעיל קות'רי Esmaiil Kowsari  סגן מפקד בסיס ת'אראללה
גנרל אסמאעיל קות'רי Esmaiil Kowsari  סגן מפקד בסיס ת'אראללה

הוא אמר, לעניין זה,  כי "איראן אינה תומכת  בטרוריסטים וכח קדס (בראשו עומד קאסם סלימאני) של משמרות המהפכה פועל נגד טרוריסטים…לא מקובל על איראן ומשמרות המהפכה שמישהו מבחוץ יציב  לה תנאים כאלה או אחרים…בקשר לסוריה גם, אנו נמצאים שם בתיאום הממשלה הסורית  ובכל רגע שדמשק תחליט אחרת, איראן תדע להתנהג בהתאם למדיניותה העצמאית… במשבר בסוריה רוסיה ואיראן הצטרפו לחזית ההתנגדות.  הוא אמר (ברמזו לדיווחים לפיהם רוסיה קראה להוצאת הכוחות הזרים מסוריה) כי רוסיה לא פעלה (עד כה) נגד איראן אך אם תחליט מוסקבה לפעול כמו ברית המועצות אנו ללא ספק נצא נגדה". הוא אשר גם  גם שקאסם סלימאני (וכוחותיו) נמצאים  בעיראק, גם זאת לפי הבקשה של השלטונות בעיראק…"[16]

גוברת הדאגה בקרב אזרחי איראן

תגובות אזרחים איראנים מתוך איראן בשידורי תחנות טלוויזיה ורדיו של בי בי סי בפרסית, איראן אינטרנשנאל Iran International tv, מנוטו Manoto tv, רדיו פרדא Radio Farda בימי ב' 21.5.2018 ו-ג' 22.5.2018):

במוקד השיח ברחוב האיראני – כפי שהוא מתבטא בפניות לרשתות הזרות בפרסית –  עומד השינוי הדרמטי במדיניותה של ארצות כלפי איראן והשלכותיו הצפויות על חיי היומיום של האזרחים. חלק מהשיח מופנה נגד המשטר והרפתקאותיו בחו"ל המשפיעות לשלילה על חייהם של האזרחים באיראן ועתידים אף להביא להתדרדרות נוספות במצב הכלכלי ואף לכדי פת לחם והרעבה. יש גם רואים בהקשחת המדיניות האמריקנית כלפי איראן ולחץ חיצוני  הזדמנות לשנוי המשטר באיראן ואף נפתחו מספר האשתגים בטוויטר ברוח זו [17].

בולט הלך הרוח  לפיו הנהגת איראן אינה צפויה לשנות את מדיניותה – כפי שעולה גם מתגובות ההנהגה לנאום פומפאו – וכפועל יוצא העם האיראני עתיד לשלם מחיר יקר. מאז נאום טראמפ שורר חוסר ודאות בשווקים באיראן, חנויות נמנעות מלמכור סחורה  (כדי לשמור על מוצרים לעת קשה יותר), שערי הדולר משתוללים מול הריאל האיראני וגוברים הקשיים לרכישת דולרים וזהב (מרבית חנויות של זהב בטהראן סגורות מזה מספר ימים).

למרות העובדה שיש קשיים רבים בשימוש בטוויטר באיראן (באופן רשמי הטוויטר חסום), באחד הציוצים נראים בכירי המשטר אנשי הדת וממשרות המהפכה שובעים מכל טוב העוד העם האיראני – מעמד הפועלים והשכבות החלשות סובלים חרפת עוני.

המנהגים שובעים בעוד העם מתקשה
המנהגים שובעים בעוד העם מתקשה

מנגד גולשים תומכי המשטר "תקפו בחזרה" בהשטאגים shutuppompeo# Wesupportourleader#

 

 

 

[1] https://learningenglish.voanews.com/a/france-worries-new-us-sanctions-on-iran-hurt-middle-east/4406682.html

[2] https://www.rferl.org/a/us-pompeo-determined-to-stop-iran-nuclear-nonnuclear-threats/29245754.html

[3] https://twitter.com/alireza_arad/status/998996410614861825

[4] https://mfa.gov.il/MFA/PressRoom/2018/Pages/US-Sec–State-Pompeo-a-new-Iran-strategy-21-May-2018.aspx

[5][5] https://twitter.com/papilo0n/status/998866859096268800

[6] https://twitter.com/Estatira2500/status/998623081605169152

[7] https://twitter.com/fencer1979/status/998652245670612993

[8] https://english.khamenei.ir/news/5696/To-remain-in-JCPOA-Imam-Khamenei-announces-conditions-to-be

[9]https://english.khamenei.ir/news/5691/Trump-s-corpse-will-be-worm-food-while-Iran-will-still-be-standing

[10] https://www.irna.ir/fa/News/82922213 https://twitter.com/JZarif/status/998614897775861760

[11] https://tinyurl.com/ISNA22052018

[12] https://twitter.com/eshaq_jahangiri?lang=en

[13] https://twitter.com/JZarif?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

 

[14] https://www.irna.ir/fa/News/82922284

[15] https://www.irna.ir/fa/News/82922597

[16] https://www.radiozamaneh.com/396444  ; https://www.khabaronline.ir/detail/778681/Politics/military

[17] https://www.balatarin.com/permlink/2018/5/21/4834515

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close