
איראן נמצאת היום במצור תחת לחצים בינלאומיים ועימות פנימי מורכב, כאשר השעיית שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), התקיפות הצבאיות על מתקניה והמשבר הכלכלי-חברתי בבית מעוררים תגובות נרחבות בעיתונות וברשתות החברתיות. לצד רטוריקה תקיפה של טהראן ופעולות תגובה מצד המערב, בולטים גם סימני לחץ פנימי גובר וחוסר יציבות חברתית. המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון סוקר את עיתונות הבוקר (ה') ואת הרשתות החברתיות באיראן.
השעיית שיתוף הפעולה עם סבא"א והתגובה הבינלאומית
הכרזת הנשיא מסעוד פז’ז’קיאן על השעיית שיתוף הפעולה עם סבא"א מלווה ברטוריקה תקיפה נגד הסוכנות, כאשר טהראן דורשת אישור מיוחד לסריקות באתרי הגרעין שלה. איראן מציגה את המהלך כהגנה על זכויותיה במסגרת אמנת הפצת הנשק, אך במערב מתייחסים לכך כצעד הרסני שיפגע בפיקוח ובאמון. דוברת הפנטגון תמי ברוס תיארה את המהלך כ”בלתי מתקבל על הדעת”, וישראל קוראת להחזרת סנקציות באמצעות מנגנון Snapback. העיתונות האיראנית, לרבות העיתון הקשוח קיאן, הציגה טענות חריפות נגד מנכ"ל סבא"א רפאל גרוסי, ואף דרשה להעמידו לדין בגין ריגול. ברשתות החברתיות האיראניות, המהלך זוכה לתמיכה חלקית, אך גם מופיעות קריאות לביקורת על ניהול המשבר.
התקיפות על מתקני הגרעין והערכת הנזקים
בחודש יוני, כידוע, התרחשו תקיפות צבאיות ממוקדות על מתקני העשרה תת-קרקעיים בפורדו, איספהאן ונתנז, שגרמו לנזקים משמעותיים לפי הדיווחים הרשמיים. בעוד ארה"ב טענה כי הפעולות עיכבו את תוכנית הגרעין בשנה-שנתיים, איראן טענה כי לא נגרם נזק בלתי הפיך. ניתוח של תצלומי לווין של סוכנות AP מצביע על פעילות שיקום מאסיבית באתרי ההעשרה, דבר שמעלה ספקות לגבי חומרת הפגיעה. טענות איראניות בדבר הסתרת חומרים, ביניהם טונות האורניום המועשר ברמה של 60%, הועלו אף הן. ברשתות החברתיות קיימת תערובת של תמיכה ברעיון ההתנגדות ושל ספקנות כלפי הצלחת ההתקפות.
המשבר הכלכלי והמחאות הפנימיות
המצוקה הכלכלית החריפה באיראן מתבטאת בגל מחאות רחבות היקף בשל התסכול מהפער בין ההבטחות הפוליטיות לבין המצב בשטח. דיווחים מצביעים על הפגנות של גמלאים, עובדים בשכר נמוך, ונהגים המתלוננים על אי-תשלום שכר וזכויות סוציאליות. הממשלה מגיבה ביד קשה, כולל מעצרים ואפליה במגזרים שונים באוכלוסייה. השבתת האינטרנט במהלך הלחימה הפכה לכלי דיכוי פנימי שפוגע בסיקור החדשות וביכולת ההתארגנות של המחאות. ברשתות החברתיות האיראניות ישנם גם ניסיונות להבליט את אחדות העם מול “האויבים החיצוניים”, אך במקביל מתגברים דיווחים על תחושות ייאוש ותסכול.
המתח האזורי והתגובה הבינלאומית
בזירה האזורית, איראן מציגה עמדות נוקשות מול התקיפות הימיות והשפעתה בתימן וברצועת עזה. מדינות מוסלמיות ושותפותיה של טהראן גינו את התקיפות, בעוד איראן מגייסת לגיטימציה דרך גינויים פומביים והדגשת סולידריות עם הפלסטינים. לצד זאת, התפתחויות במפרץ הורמוז ובהצבת מוקשים מעלות חשש מהסלמה צבאית שיכולה להשפיע על מחיר משאבי האנרגיה והיציבות האזורית. עם זאת, בולטים גם ניסיונות לשמור על ערוצי דיפלומטיה פתוחים, כאשר שר החוץ עבאס עראקצ’י מביע נכונות לשיחות תחת תנאים נוקשים.
מסקנות והשלכות
האירועים האחרונים מציבים את איראן במרכז סבך מורכב של לחצים פנימיים וחיצוניים, כאשר השעיית שיתוף הפעולה עם סבא"א, התקיפות והמשבר הכלכלי מעוררים גל של תגובות. העמדה הנחרצת של איראן לשמור על זכותה להעשיר אורניום מעמידה את המשא ומתן הגרעיני על סף קריסה אפשרית. במקביל, המחאות והמצוקה הפנימית מצביעות על עומק המשבר החברתי-כלכלי. בזירה האזורית, המתחים ממשיכים לבעור ומרחיבים את הסיכון להמשך הסלמה.
מקורות עיקריים:
-
Al Jazeera (aljazeera.com)
-
Times of Israel (timesofisrael.com)
-
AP News (apnews.com)
-
Tasnim News (tasnimnews.com)
-
NCR Iran (ncr-iran.org)