
איראן מתמודדת עם צומת דרכים היסטורית בין הסכם גרעין חדש להסלמה גרעינית נוספת. התקיפה האמריקנית-ישראלית בחודש שעבר על שלושה אתרי גרעין מרכזיים באיראן טלטלה את ההנהגה בטהרן. בניגוד למנהגה בעבר, איראן הודתה הפעם כי נגרם נזק "חמור ורציני" – צעד יוצא דופן במדיניות ההכחשה המסורתית שלה. עם זאת, מאחורי ההודאה הזו מסתתר ככל הנראה חישוב אסטרטגי מדוקדק: ניסיון לעורר סולידריות פנימית, ולהגביר את הלחץ על הקהילה הבינלאומית.
פער בין ההצהרות למציאות המבצעית
בעוד הנשיא טראמפ הכריז כי "תוכנית הגרעין האיראנית הושמדה לחלוטין", הערכת סוכנות המודיעין הצבאי האמריקנית (DIA) מציגה תמונה מתונה יותר: הפגיעות בנָתַנז, פורדו ואספהאן אכן גרמו לעיכוב, אך לא חיסלו את הפרויקט. התוצאה – תסכול ביטחוני גובר בקרב מומחים, החוששים שהמכה שנועדה לבלום, עלולה דווקא לזרז את קידום התוכנית.
מהצללים – אל עבר פצצה גרעינית?
איראן עשויה לחדש בקרוב את העשרת האורניום – אך הפעם, הרחק מעיני הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. ניתוק אפשרי משיתוף פעולה עם סבא"א, יוביל את תוכנית הגרעין לשלב חשאי ומסוכן עוד יותר. במקביל, נשקלים צעדים מבצעיים לשדרוג ההגנה: העמקת המתקנים תת-קרקעית, פיזור גיאוגרפי רחב יותר, ושיפור מערכות המיגון.
שתי דרכים – והשעון מתקתק
לפי הערכות ביטחוניות, איראן ניצבת בפני שתי חלופות:
-
חזרה לשולחן המו"מ: הסכמה של איראן להסכם גרעין חדש הכולל ויתור על העשרת אורניום, והשבת הפיקוח הבינלאומי.
-
ניתוק מוחלט: סירוב לכל פשרה, והמשך הפיתוח החשאי, על אף הסנקציות הגוברות והאיום במנגנון "סנאפ בק" להחזרת הסנקציות הבינלאומיות עד אוקטובר.
המבחן של המערב
איראן אמנם מעוניינת בהסרת הסנקציות הכלכליות, אך ממשיכה להתעקש על זכותה להעשיר אורניום בשטחה. גורמים ביטחוניים מעריכים כי אם לא תתקבל הכרעה ברורה מצד טהרן, ישראל וארה"ב ימשיכו לפעול צבאית לסיכול הפרויקט.
לכן, במערכת הביטחון קיים קונצנזוס הולך ומתגבש: על ממשל טראמפ להציב אולטימטום חד וברור למנהיג העליון של איראן – האם יבחר בהסכם חדש או בדרך של עימות צבאי וכלכלי מתמשך.