התראות

איראן: זהירה אך עדיין מסוכנת

איראן תיזהר שלא להזמין את ישראל או את ארה"ב לחדש את התקיפות נגד מטרות איראניות. עם זאת, דוברים צבאיים ומדיניים איראנים ימשיכו להשמיע הערות מתרברבות ולהתפאר בנכונותם להתעמת עם ישראל בנשק חזק יותר
שיתוף
שר החוץ האיראני לשעבר, עלי ולאיתי (חאמד מאלקפור/ויקימדיה)
שר החוץ האיראני לשעבר, עלי ולאיתי (חאמד מאלקפור/ויקימדיה)

תוכן העניינים

תקציר

איראן, שעדיין מתאוששת מהתבוסה הצבאית האחרונה שלה על ידי ישראל ב"מלחמת 12 הימים", פועלת לחזק את השפעתה על שלוחים אזוריים במה שמכונה "טבעת האש". בכירים איראנים, כולל עלי ולאיתי, מקיימים מגעים עם קבוצות פרו-איראניות בעיראק, בעוד טהראן ממשיכה לתמוך בחיזבאללה בלבנון, ומנחה את הארגון להתנגד למאמצי פירוק הנשק של ממשלת לבנון. איראן מבקשת להגביל את היכולות הגדלות של צבא לבנון תוך הימנעות מהתגרות בהתקפות ישראליות או אמריקאיות חדשות.

למרות הרטוריקה הנועזת בנוגע ליכולות הטילים והאיומים נגד ישראל וארה"ב, איראן נתונה ללחץ לחדש את שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כדי להימנע מסנקציות אירופיות, למרות שהקיצונים במג'לס מתנגדים. במקביל, איראן מאשימה את ישראל בקשירת קשר נגד הנהגתה ומשתמשת בתעמולה כדי לגייס תמיכה אזורית. מעבר ללבנט, איראן גם לוחצת על ארמניה לחסום את השפעתה של ארה"ב בדרום הקווקז, במיוחד על מסדרון זנגזור החדש, המאיים על האינטרסים של איראן ורוסיה בסחר האזורי.

ההנהגה האיראנית ממשיכה במאמציה לחזק את הקשרים המדיניים והצבאיים עם שלוחותיה התת-מדינתיות "טבעת האש" לאחר הניצחונות המשפילים עבורה של צה"ל.

המהלך הבולט ביותר של איראן לאחר מלחמת 12 הימים היה שליחת יועצו הבכיר ביותר של האייתוללה עלי חמינאי, שר החוץ האיראני לשעבר, עלי ולאיתי, להיפגש עם גורמים פרו-איראניים בעיראק.

איראן גם הבטיחה לרשתות הנותרות של חיזבאללה בלבנון את המשך תמיכתה. טהרן תנחה את מזכ"ל חיזבאללה החדש, נעים קאסם, להתנגד למאמציה של ממשלת ביירות להשיב לעצמה את הריבונות הלאומית על ידי ניסיון לפרק את ארגון הטרור מנשקו.

איראן נחושה למנוע מצבא לבנון לפתח את הכוח לאתגר את חיזבאללה בכל עימות עתידי. בתחילה, צבא לבנון השיג התקדמות מסוימת בפירוק קבוצות פלסטיניות חמושות קטנות יותר בתוך מחנות פליטים בלבנון.

עם זאת, איראן תיזהר שלא ליצור מצב שיזמין את ישראל לחדש את התקפותיה נגד התארגנויות צבאיות ו/או טרוריסטיות איראניות. איראן גם לא תנסה לשבש את ההפסקה בהתקפות האמריקאיות על מטרות איראניות. אף על פי כן, דוברים צבאיים ומדיניים איראנים ימשיכו לפלוט הערות מתרברבות כמו תיאור משעשע של נכונותם לחדש את העימות עם ישראל עם כלי נשק אימתניים יותר. אחת ההערות הללו של שר ההגנה האיראני, תא"ל נאסירזאדה, טענה כי טילים בליסטיים איראניים יכולים כעת להגיע לערי ארה"ב. התרברבות זו באה במקביל להמשך מאמציה של איראן לדחות את חידוש השיחות הישירות עם ארה"ב ולרמוז כי עדיין אין זה הזמן המתאים לכך.

התרברבות זו היא גם כיסוי לצורך המשפיל של איראן לחדש את השיחות עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כדי למנוע מהמעצמות האירופיות צרפת, גרמניה ובריטניה לאיים בסנקציות חמורות. איראן חייבת לתת דין וחשבון על כישלונה להפסיק את העשרת האורניום הנוספת ואינה יכולה עוד לסרב לאפשר לפקחי סבא"א גישה למתקני הגרעין שלה.

השמרנים האיראנים במג'לס, המתנגדים לכל חידוש רשמי של שיתוף הפעולה עם סבא"א, העבירו הצעת חוק האוסרת על כל ביקור של פקחי האו"ם באתרי הגרעין האיראניים אלא באישור המועצה העליונה לביטחון לאומי, מוסד הנשלט על-ידי לשכת המנהיג.

איראן גם תמשיך להטיח תעמולה מילולית על ישראל, שכן היא מבינה שרוב העולם עשוי להתייחס להאשמותיה לפחות באותה מידה של אמינות כמו ניסיונה של ישראל להצדיק את מדיניותה בעזה ובמקומות אחרים במזרח התיכון. כך למשל, טהראן האשימה לאחרונה את צה"ל בתכנון להתנקש בחייו של נשיא איראן מסעוד פזשכיאן בישיבת המועצה לביטחון לאומי.

אחד המהלכים המשמעותיים של המשטר האיראני היה לשלוח את הנשיא פזשכיאן לארמניה כדי ללחוץ על ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן למנוע שליטה או השפעה אמריקאית על נתיב הסחר החדש שנוצר, מסדרון זנגזור. בעקבות מאמציו של הנשיא טראמפ להרגיע את המתיחות בין ארמניה לאזרבייג'ן, השיחות יצרו הזדמנות לארה"ב לצמצם את ההשפעה המסחרית של איראן ורוסיה באמצעות מתן חסות למסדרון זנגזור. הכביש העוקף החדש באורך 43 ק"מ (26.7 מייל) מחבר את אזרבייג'ן עם המחוז המנותק שלה נחצ'יבאן כשהוא עובר בשטח ארמניה. התוואי החדש יצמצם את השפעתן של איראן ורוסיה באזור דרום הקווקז. בטהרן חוששים, ובצדק, שהדבר ייצור הזדמנות לארה"ב ולבעלת בריתה ישראל לחולל מהומות בגבול איראן. זו הסיבה שאיראן מכנה בזלזול את נתיב הסחר החדש "מסדרון טראמפ".

שאלות נפוצות
מהי האסטרטגיה המרכזית של איראן לאחר "מלחמת 12 הימים"?איראן מתמקדת בחיזוק הקשרים הפוליטיים והצבאיים עם קבוצות הפרוקסי שלה, במיוחד בעיראק ובלבנון, כדי לשמר את השפעתה האזורית למרות המכשולים.
כיצד איראן תומכת בחיזבאללה בלבנון?טהראן אישרה מחדש את תמיכתה בחיזבאללה, והורתה למנהיג החדש של הארגון, נעים קאסם, להתנגד לפירוק הנשק על ידי ממשלת לבנון ולהתנגד לכוחם הגובר של הכוחות המזוינים הלבנוניים.
מדוע איראן נתונה ללחץ מצד סבא"א ומעצמות אירופה?איראן ממשיכה להעשיר אורניום מעבר למגבלות המוסכמות והגבילה את גישת פקחי האו"ם, מה שגרם לאיומים בסנקציות "snapback" מצד צרפת, גרמניה ובריטניה.
כיצד איראן משתמשת בתעמולה בעימות שלה עם ישראל וארה"ב?בכירים איראנים מתפארים ביכולות הטילים ומאשימים את ישראל במזימות התנקשות, בניסיון לשמור על תדמית של עוצמה תוך הימנעות מעימות ישיר.
מה המשמעות של מסדרון זנגזור עבור איראן?המסדרון, המחבר את אזרבייג'ן לנחצ'יבאן דרך ארמניה, מצמצם את ההשפעה האזורית של איראן ורוסיה ומגדיל את ההזדמנויות של ארה"ב וישראל להתמודד עם טהראן ליד גבולותיה.
שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close