התראות

חזבאללה נוקט במדיניות סף

לדברי גורמי ביטחון ישראלים, המאבק המשמעותי ביותר של חיזבאללה אינו עוד נגד ישראל או השלטון המרכזי בלבנון, אלא יותר ויותר בתוך העדה השיעית עצמה
שיתוף
מזכ"ל חיזבאללה, השייח' נעים קאסם (חאמד מאלקפור/ויקימדיה)
מזכ"ל חיזבאללה, השייח' נעים קאסם (חאמד מאלקפור/ויקימדיה)

תוכן העניינים

תקציר

לדברי גורמי ביטחון ישראלים, המאבק המשמעותי ביותר של חיזבאללה אינו עוד נגד ישראל או השלטון המרכזי בלבנון, אלא יותר ויותר בתוך העדה השיעית עצמה

הוויכוח על ארסנל הנשק של חזבאללה ממשיך לשלוט בזירה הפוליטית בלבנון. בעוד שחלק מהמפלגות קוראות לארגון להתפרק מנשקו ולהשיב את המונופול של המדינה על השימוש בכוח, חזבאללה נותר נחוש לשמר את מעמדו הצבאי והפוליטי – גם במחיר של הסלמה במתיחות הפנימית.

נאומו האחרון של מזכ"ל חזבאללה, השייח' נעים קאסם, ב-15 באוגוסט, ממחיש היטב את עמדתו הבלתי מתפשרת של הארגון.

קאסם חזר על הצהרות קודמות והבהיר כי כל ניסיון לאלץ את חזבאללה להניח את נשקו יגרור "תגובה חריפה" ואף הזהיר כי מאמצים כאלה עלולים להידרדר למלחמת אזרחים. הוא הדגיש: "מי שחושב שהם יכולים לקחת את הנשק שלנו טועה טעות חמורה. נגן עליהם בכל האמצעים".

גורמי ביטחון ישראלים אומרים כי חיזבאללה הולך על חבל מסוכן בשאלת פירוק הנשק, וכי נאומו של קאסם קשור ישירות לביקורו האחרון של עלי לאריג'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, בלבנון.

לדברי אותם מקורות, לאריג'אני סיפק הבטחות להמשך התמיכה האיראנית, הן בנשק והן בכספים, כדי לעודד את התנגדות חזבאללה לדרישת ממשלת לבנון להתפרק מנשקו. הבטחות אלה, לטענתם, העניקו לחיזבאללה זריקת ביטחון והבטיחו את יכולתו להתחמש מחדש צבאית ולבנות מחדש את בתי לוחמיו שנהרסו במהלך המלחמה בדרום לבנון וברובע הדאחיה בביירות.

נאומו המתלהם של קאסם לא רק משקף את החזון האסטרטגי של חיזבאללה, אלא גם מעביר מסר ברור ליריביו הפוליטיים: הארגון מוכן לעשות מאמצים רבים כדי לשמר את מאזן הכוחות הקיים. הנשק משמש אפוא לא רק כגורם מרתיע נגד ישראל, אלא גם כערובה לדומיננטיות של חזבאללה במערכת הפוליטית בלבנון.

ב-16 באוגוסט טען חבר הפרלמנט של חיזבאללה, אבראהים מוסאווי, כי "נשק ההתנגדות" נותר אמצעי ההגנה האמיתי של לבנון מפני מזימות ישראליות לפצל את האזור. הוא גם טען כי דבריו של קאסם עוותו במכוון על ידי גורמים מסוימים שביקשו להציג את חזבאללה כמי שדוחף את המדינה למלחמת אזרחים.

בינתיים, גוברים הקולות בלבנון הקוראים ליישם את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם הדורשות מכל המיליציות להתפרק מנשקן. ואולם, לאור עמדתו הנחרצת של חיזבאללה, המחוזקת בדבריו של קאסם, נראה כי מהלך כזה לא יתרחש ללא טלטלה פנימית חריפה.

לדברי גורמי ביטחון ישראלים, המאבק המשמעותי ביותר של חיזבאללה אינו עוד נגד ישראל או השלטון המרכזי בלבנון, אלא יותר ויותר בתוך העדה השיעית עצמה. ארסנל הנשק של הארגון מתפקד לא רק ככלי צבאי אלא גם כמנגנון פוליטי וחברתי מורכב המשרת שלוש מטרות עיקריות: שימור דימוי ה"התנגדות" נגד ישראל, ביסוס השפעתו של חזבאללה על מוסדות המדינה ושימור השליטה הבלעדית על הייצוג השיעי.

חזבאללה נהנה במשך שנים מתמיכה פנימית ואזורית שאפשרה לו לאחד את המטרות הללו תחת דגל "ההתנגדות". אבל בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז הפסקת האש האחרונה עם ישראל, הנוסחה הזו החלה לקרטע.

עימות רחב היקף עם ישראל נראה בלתי סביר לאחר הכישלונות של חיזבאללה במלחמה האחרונה. בה בעת, התעקשותה של ממשלת לבנון על כך שהנשק יישאר בשליטת המדינה מערערת את הלגיטימיות של ארסנל הנשק של חזבאללה.

מצעדי האופנועים של חיזבאללה בביירות והפגנות הכוח הפומביות שלו הם פחות הפגנת כוח ויותר סימנים להצטמצמות מרחב התמרון בעקבות היחלשות צבא הארגון. מבחינת חיזבאללה, האתגר העיקרי הוא שמירה על אחדות השיעים מאחורי הנהגתו. כל ההיגיון האסטרטגי שלה, מהרטוריקה הביטחונית ועד למדיניות הפנים שלה, מבקש לחזק את התפיסה שהנשק שלה הוא הערובה לביטחון השיעים בלבנון.

המסר של "הגנה על לבנון" מכוון בראש ובראשונה לציבור השיעי, שקורא לראות בחיזבאללה לא אופציה פוליטית אחת מני רבות, אלא מגן הכרחי של העדה. בהיעדר מלחמה פעילה עם ישראל, ארסנל הנשק של חיזבאללה מתפקד כמטבע פוליטי. השליטה בנשק מעניקה לארגון מנוף להכתיב את סדר היום לא רק בתוך העדה השיעית אלא גם בזירה הלאומית.

בכך הופך הנשק למקור חלופי של לגיטימציה, המאפשר לחזבאללה למצב את עצמו ככוח מקביל למוסדות החוקתיים של לבנון. עם זאת, פרשנים לבנונים טוענים כי חזבאללה אינו יכול להתעלם מהמציאות לנצח. כמו כל אזרחי לבנון, השיעים חיים במסגרת מדינה אחת.

ניסיונות העבר לעקוף או לערער את המדינה הלבנונית הובילו למשברים כלכליים, קריסה חברתית וחולשה פנימית קשה. השאלה נותרת בעינה: האם חזבאללה יכול להמשיך להתעלם מדרישות המדינה הלבנונית ורוב אזרחיה להתפרק מנשקם? לעת עתה, נראה שהארגון מהמר על התרסה ומסתמך על תמיכתה של איראן.

עם זאת, הכדור חוזר למגרש של ממשלת לבנון. בסופו של דבר, היא תצטרך לעמוד בפני ההחלטה הקשה אם לפרק את חיזבאללה מנשקו בכוח.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close