
כאשר הפרשן הפוליטי בן המאה ה־17, ג'ונתן סוויפט, ציין כי "אין עיוור ממי שלא רוצה לראות", הוא ככל הנראה לא שיער שהוא חוזה למעשה את גישת האיחוד האירופי (EU) כלפי הרשות הפלסטינית (PA) במאה ה-21.
ב-23 ביוני 2025, בעיצומה של המלחמה עם איראן, הודיע האיחוד האירופי כי הוא מקצה סכום של 202 מיליון אירו לסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים (UNRWA) ולרשות הפלסטינית. ההודעה הבהירה כי “150 מיליון אירו הוקצו לתמיכה ברשות הפלסטינית במתן שירותים ציבוריים חיוניים, לרבות תשלום משכורות למורים, עובדי ציבור ועובדי מערכת הבריאות”, ואילו יתרת הסכום – 52 מיליון אירו – הוקצתה לאונר"א.
המסלול הדיגיטלי של הסיוע האירופי לרשות הפלסטינית מוביל תחילה לתוכנית סיוע רב־שנתית כוללת בסך 1.6 מיליארד אירו, שאמורה להיות מחולקת על ידי האיחוד האירופי בתקופה שבין 2025 ל־2027. בחינה מעמיקה יותר מראה כי כל התוכנית מבוססת על "מכתב כוונות" מיולי 2024, שנחתם בין הרשות הפלסטינית לנציבות האיחוד האירופי.
מכתב הכוונות מפרט את "תן וקח" – הציפיות שהאיחוד האירופי מציב לרשות בתמורה להשקעה הכספית הנוספת:
"הרשות הפלסטינית מתחייבת לבצע רפורמות מהותיות ואמינות, בתמיכת הקהילה הבינלאומית. רפורמות אלו נועדו להקים מערכת שלטונית דמוקרטית, שקופה, יעילה ובת־קיימא על ידי הרשות הפלסטינית. המטרה היא גם להבטיח קיימות תקציבית ושקיפות; לחזק את יציבות המגזר הפיננסי; לקדם חוסן כלכלי ולשפר את יעילות ואחריות המגזר הציבורי, לרבות באמצעות מודרניזציה של מוסדות, חיזוק שלטון החוק, רפורמה במערכת הביטחון הסוציאלי על בסיס פרמטרים אובייקטיביים ותלויי־צרכים, תוכנית הלימודים וכן רפורמה בשכר והמאבק בשחיתות."
התחייבויות אלו מצד הרשות חושפות את המציאות הקשה של כישלון התמיכה האירופית ברשות עד כה.
דמוקרטיה ברשות הפלסטינית
המערכת למעקב אחר סיוע באיחוד האירופי מראה כי בין השנים 2011 ל־2023, תרם האיחוד מאות מיליוני אירו לרשות הפלסטינית לצורך הקמת מוסדות דמוקרטיים מתפקדים. המטרה הייתה כה מהותית עד כי אסטרטגיית האיחוד לשנים 2017–2020 “בשותפות עם פלסטין” הגדירה אותה כאחד מהעקרונות הבלתי ניתנים למשא ומתן.
לפיכך, הדרישה כעת מהרשות לבצע "רפורמות מהותיות ואמינות" ליצירת "מערכת שלטונית דמוקרטית, שקופה, יעילה ובת־קיימא", היא למעשה הודאה בכך שלמרות הסיוע שכבר הוענק, התוצאה עד כה היא עגומה.
חוקי הרשות מחייבים לקיים בחירות ליו"ר הרשות אחת לארבע שנים, כאשר ניתן לכהן לכל היותר תקופת כהונה נוספת. בפועל, הרשות לא קיימה בחירות לראשות מאז 2005. מחמוד עבאס, יו"ר הרשות, נמצא כעת בשנה ה־21 של כהונתו הראשונה בת ארבע שנים.
באופן דומה, על פי החוק, יש לערוך בחירות לפרלמנט הפלסטיני כל ארבע שנים. הבחירות האחרונות התקיימו בשנת 2006. לפי דרישת עבאס, חמאס – ארגון המוגדר כארגון טרור על ידי הקהילה הבינלאומית – הורשה להשתתף ואף זכה ב־74 מתוך 132 מושבים בפרלמנט. בדצמבר 2018 החליט עבאס לפרק את הפרלמנט – אשר לא תפקד בפועל יותר מעשור – והבטיח לקיים בחירות “תוך שישה חודשים”. לבסוף הוחלט לקיים בחירות במאי 2021, אך עבאס ביטל אותן כאשר הבין שחמאס צפוי לזכות שוב.
בעקבות טבח 7 באוקטובר 2023, קיום בחירות ליו"ר או לפרלמנט – שיכללו גם את עזה – הפך לרחוק מתמיד.
הרשות הפלסטינית נטולת כל מראית עין של דמוקרטיה זה כמעט שני עשורים, ולמעשה, אין כל סיכוי מעשי שהיא תאמץ עקרונות דמוקרטיים בעתיד. למרות זאת, נדמה כי האיחוד האירופי מוכן עדיין לבלוע את ההתחייבויות הריקות של הרשות להקים את אותה מערכת "דמוקרטית, שקופה, יעילה ובת־קיימא". יתרה מזאת, האיחוד עדיין נכון להעניק לרשות עוד ועוד כספים לשם השגת מטרה זו.
לפני הקצאת כספים נוספים לרשות כדי להשיג יעד שהיא כשלה בו כבר עשרים שנה, ראוי – בשם השקיפות – שהאיחוד ישאל את הרשות: מה נעשה עד כה עם כל הסיוע שהועבר כדי לקדם מטרה זו?
אם האיחוד האירופי לא יתעקש לדרוש מהרשות עמידה באמות מידה ברורות לפני העברת הסיוע, בעוד עשרים שנה הוא שוב יתעורר וישאל: מה קרה לכל הסיוע שהועבר כדי לקדם דמוקרטיה פלסטינית?
קיימות תקציבית ושקיפות
כחלק ממכתב הכוונות, האיחוד הסתפק בדרישה מהרשות לפרסם "תקציב לאומי בפורמט של תקציב האזרח".
ה"תקציב לאזרח" שפורסם הוא רחוק מלהיות מסמך המספק שקיפות כלשהי. מדוע, אם כן, האיחוד הסתפק בפרסום שטחי זה, ולא דרש מהרשות לפרסם תקציב מלא?
התשובה פשוטה.
על אף שהרשות הפלסטינית היא אחת מהמקבלות הגדולות ביותר של סיוע חוץ לנפש, הפעם האחרונה בה פורסם תקציב מלא הייתה בשנת 2018. בדיקה של אותו תקציב גילתה כי הוקצו בו 550 מיליון ש"ח לתשלומי תגמול למחבלים אסירים ולמשוחררים, ו־687 מיליון ש"ח לתשלומים למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים.
מאחר שהנתונים הללו נחשפו, מובן מדוע הרשות תעדיף להסתיר את תקציבה. אך לא ברור מדוע האיחוד מסכים להונאה הזו, ומאפשר לרשות לחמוק משקיפות בסיסית.
חיזוק שלטון החוק
למרות יותר משלושה עשורים ומאות מיליוני דולרים/אירו של סיוע, הרשות נכשלה כישלון חרוץ בהקמת מערכת שיפוטית מתפקדת. מאז הקמתה, מערכת המשפט הפלסטינית סבלה משחיתות, ולעיתים אף פסיקות בתי משפט אינן נאכפות על ידי הרשות או כוחות הביטחון שלה.
בשנת 2016 החליש עבאס את המערכת עוד יותר כאשר הקים בשקט בית משפט חוקתי, שאויש כולו באנשי פתח מקורבים לו. עבאס עשה שימוש בבית משפט זה כדי לפרק את הפרלמנט בשנת 2018.
לא שבע בכך, בשנת 2022 הקים עבאס את "המועצה העליונה לגופים ורשויות שיפוטיות", גוף חדש שבראשו הוא עצמו עומד.
בביקורת נוקבת, ציין ארגון השותף עם האיחוד, "הקואליציה לחשבונאות ויושרה (AMAN)", כי "הצו היה הפרה בוטה של החוק הבסיסי הפלסטיני. הוא התעלם מהעקרונות הכלולים בהכרזת העצמאות בכך שפגע ברעיון של מדינה דמוקרטית, עיקרון שלטון החוק והפרדת הרשויות, וכן שחרר את פקידי הממשלה מביקורת שיפוטית."
הכללת הצורך ב"חיזוק שלטון החוק" כחלק מהתחייבויות הרשות היא אכן קריטית לבניית מערכת שלטון מתפקדת. אולם להאמין כי הרשות, תחת שלטון ריכוזי של עבאס ומקורביו, תקים מערכת משפט עצמאית – זה לא רק נאיביות, אלא אשליה עצמית.
רפורמה בתוכנית הלימודים
במהלך השנים, תוכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית נבחנה לעומק על ידי מכון IMPACT-se (המכון לניטור שלום וסובלנות תרבותית בחינוך).
בביקורת חריפה, מצא המכון שבבחינת תוכניות הלימוד של הרשות לשנים 2020–2021 (לכיתות א׳–י״ב), “הספרים נותרו אנטישמיים באופן מוצהר וממשיכים לעודד אלימות, ג׳יהאד והקרבה עצמית (שהאדה), בעוד שהשלום עדיין אינו נלמד כאופציה מועדפת או אף אפשרית.” הדו"ח הוסיף כי “יהודים וישראל מושמצים ברמה חמורה אף יותר מאשר בתוכניות הקודמות, והאנטישמיות נפוצה יותר.”
זמן קצר לאחר פרסום הדו"ח של IMPACT-se, דו"ח מטעם מכון גאורג אקרט לחקר ספרי לימוד בינלאומיים – שהוזמן במיוחד על ידי האיחוד האירופי – מצא כי ספרי הלימוד הפלסטיניים כוללים תכנים אנטישמיים; מציגים אלימות וטרור פלסטיניים נגד ישראלים כחלק ממאבק הירואי; ומכחישים את קיומה של ישראל באמצעות מפות שמוחקות אותה לחלוטין ומסמנות את כל האזור כ"פלסטין".
בעקבות הדוחות, דרש האיחוד מהרשות לבצע רפורמה בתוכנית הלימודים. אולם ראש הממשלה הפלסטיני דאז, מוחמד אשתייה, אמר לנציב השכנות וההרחבה האירופי דאז, אוליבר וראהיי, כי הרשות “מתנגדת להטלת תנאים על הסיוע האירופי ומבקשת לשמור על שותפות אמיתית המבוססת על כבוד ושיתוף פעולה, ולא על תנאים."
המחלוקות בין האיחוד לרשות הובילו אף להקפאה זמנית של הסיוע. במרץ 2022, ועדת בקרת התקציבים של הפרלמנט האירופי אימצה החלטה בה נאמר:
“הפרלמנט מביע צער על כך שחומרים בעייתיים ומלאי שנאה בספרי הלימוד הפלסטיניים טרם הוסרו, ומודאג מהכישלון המתמשך לפעול בצורה אפקטיבית נגד הסתה ושיח אלים בחומרי הלימוד – ובמיוחד בכרטיסי הלימוד החדשים. הפרלמנט חוזר על עמדתו לפיה כל ספרי הלימוד והחומרים הנתמכים בכספי האיחוד האירופי, אשר משמשים בבתי הספר, חייבים לעמוד בסטנדרטים של אונסק"ו לשלום, סובלנות, דו־קיום ואי־אלימות; כמו כן, מתעקש שמשכורות המורים ועובדי מערכת החינוך, אשר ממומנות מכספי האיחוד – דוגמת תוכנית PEGASE – ישמשו אך ורק לעריכת תוכניות לימוד העומדות בסטנדרטים הללו, כפי שהוחלט על ידי שרי החינוך של האיחוד בפריז, ב־17 במרץ 2015, ובמסגרת החלטות הפרלמנט האירופי על תקציבי האיחוד לשנים 2016, 2018 ו־2019; לפיכך דורש הפרלמנט מהנציבות לעקוב מקרוב ולפקח על שינויים בתוכנית הלימודים על ידי הרשות הפלסטינית ואנשי מקצוע רלוונטיים.”
באופן מעורר השתאות, אותו וראהיי – שניהל את הביקורת נגד תוכני הלימוד הפלסטיניים – הוא כעת האיש שחתם על "מכתב הכוונות" בשם האיחוד האירופי, ובכך אישר בפועל הבטחות ריקות ולא ממומשות של הרשות לרפורמה בתוכנית הלימודים, אשר רק החמירה מאז.
ומה לגבי מדיניות "תשלום תמורת רצח"?
במבט ראשון, ייתכן כי קורא תמים ישים לב להעדרה הבולטת של כל אזכור למדיניות “תשלום תמורת רצח” (“Pay-for-Slay”) של הרשות ממכתב הכוונות בין האיחוד האירופי לרשות. תשלומים אלו – המועברים למחבלים אסורים, מחבלים משוחררים, פצועים ובני משפחות של מחבלים הרוגים – מעודדים, מתמרצים ומתגמלים מעשי טרור. בחרפה, תכנית הרפורמה של האיחוד ברשות אינה כוללת כל דרישה לבטל את המדיניות הזו.
ואולם, עיון מעמיק במסמך חושף תרחיש מדאיג.
כאמור, מכתב הכוונות מיולי 2024 כולל התחייבות של הרשות ל“ביצוע רפורמה במערכת הביטחון הסוציאלי, בהתבסס על פרמטרים אובייקטיביים ותלויי־צרכים.”
בפברואר 2025, פרסם עבאס עוד "צו נשיאותי" – ובו ניסיון נוסף להונות את הקהילה הבינלאומית. בצו זה, העביר עבאס את תשלומי "Pay-for-Slay" ממוסדות הרשות והאש"ף אל תוך המערכת החדשה יחסית של הביטוח הלאומי הפלסטיני.
בהתחשב בציר הזמן של התחייבות הרשות, בצו שפרסם עבאס, ובהחלטת האיחוד האירופי להזרים 150 מיליון אירו לתוך קופת הרשות, יכולים הציניקנים להניח כי האיחוד האירופי עצמו היה מעורב בהדרכת הרשות כיצד לטשטש את תשלומי ה"Pay-for-Slay" ולהונות את העולם.
מסקנה
מלבד העיוורון הרצוני שתיאר סוויפט, נדמה שכאשר מדובר ברשות הפלסטינית, יש לאיחוד האירופי עיקרון יסוד נוסף: לא משנה עד כמה "המוצר" מקולקל – הפתרון הוא פשוט להשליך עליו עוד ועוד כסף, גם בידיעה ששום דבר לא ישתנה.
בשורה התחתונה, לא משנה עד כמה מנסה האיחוד האירופי להציג את הסיוע שלו לרשות ככלי מנוף לרפורמות – האמת היא שהרשות, ככל הנראה בצדק מבחינתה, מפרשת את העיוורון הרצוני האירופי כהסכמה – ואף כהכשר למדיניותה, פעולותיה, והונאותיה הגלויות.
***
מקורות
-
European Commission. “UNRWA and Palestinian Authority Receive €202 Million Support to Ensure Key Services on the Ground.” European Commission, 23 June 2025. https://north-africa-middle-east-gulf.ec.europa.eu/news/unrwa-and-palestinian-authority-receive-eu202-million-support-ensure-key-services-ground-2025-06-23_en
-
European Commission. “Commission Announces Multiannual Programme for Palestinian Recovery and Resilience Worth €1.6 Billion.” European Commission, 14 April 2025. https://north-africa-middle-east-gulf.ec.europa.eu/news/commission-announces-multiannual-programme-palestinian-recovery-and-resilience-worth-eu16-billion-2025-04-14_en
-
European Commission. “Letter of Intent – EU–PA Final.” European Commission, July 2024. https://enlargement.ec.europa.eu/document/download/597ce07b-fb47-4bd2-b7ef-46c4401487de_en?filename=Letter%20of%20Intent%20-%20EU%20PA%20final.pdf
-
European Union. “European Joint Strategy in Support of Palestine 2017–2020.” EEAS. https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/final_-_european_joint_strategy_english.pdf
-
Palestinian Media Watch. “Abbas to Dissolve Palestinian Parliament.” Palwatch.org, 22 December 2018. https://palwatch.org/page/15097
-
Palestinian Media Watch. “PA Budget Shows 1.24 Billion Shekels Paid in Terror Rewards in 2018.” Palwatch.org, 21 January 2019. https://palwatch.org/page/14029
-
AMAN. “Integrity and Corruption in the Palestinian Judiciary.” AMAN-Palestine.org, 2021. https://www.aman-palestine.org/cached_uploads/download/migrated-files/itemfiles/b2a7e241322895ba53fdd6425a55c40a.pdf
-
JCPA. “The Palestinian Authority’s Corruption and Its Impact on the Peace Process.” Jerusalem Center for Security and Foreign Affairs. https://jcpa.org/article/the-palestinian-authoritys-corruption-and-its-impact-on-the-peace-process
-
Reuters. “With New Decree, Palestinian Leader Tightens Grip.” Reuters, 3 April 2016. https://www.reuters.com/article/world/with-new-decree-palestinian-leader-tightens-grip-idUSKCN0X816B
-
AMAN. “Annual Report on the State of Integrity and Combating Corruption in Palestine – 2022.” AMAN-Palestine.org, June 2023. https://www.aman-palestine.org/cached_uploads/download/2023/06/13/%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%82%D8%B1%D9%8A%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%86%D9%88%D9%8A-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%84%D9%8A%D8%B2%D9%8A-final-1686645041.pdf
-
IMPACT-se. “Review of the Palestinian Authority School Curriculum (2020–21).” IMPACT-se, 2021. https://www.impact-se.org/reports-2-2/palestinian-territories/pa-2
-
IMPACT-se. “Selected Examples from Palestinian Authority Schoolbooks.” IMPACT-se, May 2021. https://www.impact-se.org/wp-content/uploads/PA-Reports_-Updated-Selected-Examples_May-2021.pdf
-
Georg Eckert Institute. “EU Review of Palestinian Schoolbooks.” Owncloud.gei.de. https://owncloud.gei.de/index.php/s/FwkMw8NZgCAJgPW?dir=/&openfile=true
-
Palestinian Media Watch. “PA PM Opposes Conditions on EU Aid.” Palwatch.org, 3 July 2022. https://palwatch.org/page/31090
-
EU Reporter. “Palestinian Authority Slammed by EU Budget Committee for New Textbooks with Increased Hate Speech and Violence.” EU Reporter, 1 April 2022. https://www.eureporter.co/politics/european-parliament-2/2022/04/01/palestinian-authority-slammed-by-eu-budget-committee-for-new-textbooks-with-increased-hate-speech-and-violence/
-
JCPA. “Paying Salaries to Terrorists Contradicts Palestinian Vows of Peaceful Intentions.” Jerusalem Center for Security and Foreign Affairs. https://jcpa.org/paying-salaries-terrorists-contradicts-palestinian-vows-peaceful-intentions
-
JCPA. “Will the PA’s Restructured ‘Pay-for-Slay’ Policy Lead to Renewed U.S. Funding?” Jerusalem Center for Security and Foreign Affairs. https://jcpa.org/article/will-the-pas-restructured-pay-for-slay-policy-lead-to-renewed-u-s-funding