התראות

בין בושה לשימור השלטון: לחמינאי אין דילמה

ההערכה האסטרטגית של המנהיג האיראני, עלי חמינאי, היא שכדי להציל את עצמו - וחשוב מכך, את המשטר - עליו לשאת את הבושה שבהסכם עם ארה"ב
שיתוף
האייתוללה עלי חמינאי במסר שלו לעם האיראני (לשכת האייתוללה חמינאי)
האייתוללה עלי חמינאי במסר שלו לעם האיראני (לשכת האייתוללה חמינאי)

תוכן העניינים

עלי חמינאי מאמין שכדי להציל את עצמו ואת המשטר, עליו להתקדם לקראת הסכם עם ארה"ב. ביום רביעי, 18 ביוני 2025, שידרה הטלוויזיה הממלכתית האיראנית מסר מוקלט של האייתוללה עלי חמינאי – המסר השני בלבד מאז תחילת העימות הישיר בין איראן לישראל. החידוש לא היה בתוכן דבריו, אלא בצורת הנאום: זו לא הייתה הופעה חיה, לא נאום בפני קהל, אפילו לא שידור בזמן אמת.

ראשית, פורסם תמליל של דבריו. רק כחצי שעה לאחר מכן הגיעה הקלטת הווידיאו – כשהיא חסרת ליטוש המאפיין את מכונת התעמולה האיראנית הנשלטת היטב. ההפקה חרגה באופן חד מהפרוטוקולים הנוקשים של המשטר, המבטיחים בדרך כלל שליטה נרטיבית וויזואלית מלאה.

על המסך הופיעה דמות עייפה, לבושה בפשטות, עם שפת גוף מתוחה. נראה שעצם נוכחותו נועדה לשלוח מסר אחד: אני עדיין חי. המילים עצמן היו שורה מוכרת של איומים ריקים. ואולם, מהות דבריו – טענות על "חולשת המשטר הציוני" המחייבת תמיכה אמריקאית, וקריאות למחאות הזדהות עולמיות עם איראן (אולי עבור סטודנטים בארה"ב) – רק הדגישה את הנתק הבולט בין הרטוריקה שלו למציאות.

זה לא היה נאום שנועד להקרין כוח, אלא להסתיר פגיעות. הוא לא הציג שום מסר חדש, רק ניסיון לשמר את אשליית היציבות לאור התדמית שנסדקה. נראה כי חמינאי מציג חזות של "עסקים כרגיל" בתקופה שבה הכוחות הישראליים לא רק תוקפים תשתיות קריטיות ומרכזי פיקוד, אלא גם קוראים בגלוי לקריסת המשטר. דובר צה"ל אף הפנה מתנדבים לאתר המוסד כדי לתמוך במשימה זו ולקדם מטרות נוספות.

בינתיים, הנסיך רזא פהלווי "מתחמם בצד". למרות מסע התעמולה ארוך השנים של המשטר נגדו, סביר להניח שחמינאי רואה בו איום גובר. פהלווי ממשיך לצבור אחיזה בתוך איראן ומחוצה לה – במיוחד כשהמשטר מתנדנד, וחמינאי מוצא את עצמו מבודד יותר ויותר, ללא יועציו הנאמנים או מבנה הכוח הוותיק שתמך בו בעבר.

חמינאי: עוצמה מול בושה

בפעם הראשונה, חמינאי מוצא את עצמו בצד הנמען של המניפולציה – תמונת ראי לטקטיקה שבה השתמש בעבר – על ידי הצבת תנאים מוקדמים בלתי אפשריים במשא ומתן. בשיחות הגרעין הקודמות היו אלה האיראנים שהתעקשו לשמור על אורניום מועשר, לשמר מתקנים רגישים ולהסיר סנקציות. כעת, טראמפ הוא זה שנותן את הטון בדרישה ל"כניעה ללא תנאי", ומכריז: "אין לי מצב רוח לנהל משא ומתן".

בעוד חמינאי מכיר בכך כטקטיקת משא ומתן, הוא אינו בטוח בגבולותיה. אבל מה שברור לו הוא שבינתיים הוא איבד שליטה על תוכנית הגרעין. בין אם האמריקאים יפציצו את פורדו ובין אם יביסו אותו באמצעות הסכם חדש, התוצאה זהה. מטרתו העליונה היא לשמר את שלטונו בכל מחיר. האתגר שמטריד אותו הוא כיצד לחזור לשולחן המשא ומתן לפני שיהיה מאוחר מדי – לפני שיאבד את השלטון – וכיצד לעשות זאת תוך פגיעה מינימלית בתדמיתו, בסמכותו, ובאופן אידיאלי, כשחלק מתוכנית הגרעין עדיין שלמה.

התרבות הפרסית מייחסת חשיבות רבה לכבוד האישי והמשפחתי, שבו השפלה פומבית נתפסת כאחת ההשפלות החמורות ביותר. הזיכרון ההיסטורי של הבושה הקשור לכיבוש הערבי נותר חרוט בנפש הקולקטיבית הפרסית. לכן, כשטראמפ טוען בבוז שחמינאי עצמו הוא מטרה – וכותב ב-Truth Social, "אנחנו יודעים בדיוק היכן מסתתר מה שמכונה 'המנהיג העליון'", ודורש "כניעה ללא תנאי" – הוא תוקף את העצב הרגיש ביותר של הזהות האיראנית: הכבוד הקולקטיבי. הסכמה לתנאים אלה, גם אם היא מבטיחה את הישרדות המשטר, תיתפס כהשפלה מוחלטת.

ועדיין, באופן פרדוקסלי, זו אולי הדרך היחידה לשבור את חמינאי. השפלה היא הדרך היחידה לפעול נגד מי שחושש מהשפלה. טראמפ, בסגנונו ובמזגו האופייניים, מבין זאת ופועל בהתאם. בעוד שחמינאי עשוי למצוא דרך להצדיק כל ויתור אפשרי באמצעות התקשורת הנאמנה שלו – "החצוצרנים" שלו – ההשפלה נותרה טקטיקת הלחץ המרכזית.

חמינאי יודע שבסופו של דבר עליו להשלים עם טראמפ – אבל לא נראה שהוא מתחנן. על פי הדיווחים, הוא כבר ניסה לעשות זאת בדיסקרטיות. הנשיא פזשקיאן העביר מסר דרך קטאר לארה"ב והביע עניין בחידוש השיחות. אבל טראמפ, נאמן לצורתו, חשף בפומבי את ההסברה: "הם אפילו הציעו לבוא לבית הלבן", מה שמציב את חמינאי בעמדה מביכה ופשרה. התקשורת הרשמית בטהראן מיהרה להכחיש זאת, ואמרה כי "אף בכיר איראני מעולם לא ביקש לזחול בשערי הבית הלבן". זה רק העמיק את המלכודת: אם איראן תסכים להסכם, זה ייראה ככניעה. אם לא, ההסלמה הופכת לבלתי נמנעת.

עם זאת, ההערכה האסטרטגית של חמינאי היא שכדי להציל את עצמו – וחשוב מכך, את המשטר – עליו לשאת את הבושה שבהסכם. ייתכן שהוא אפילו יצטרך לסייע לטראמפ להיראות כמנהיג הדומיננטי במזרח התיכון, לא באמצעות כניעה מילולית, אלא באמצעות ויתורים מעשיים גלויים.

ראשית, הוא מאמין באמת ובתמים שהאיום על חייו הוא אמיתי – אם כי הוא עדיין תלוי באישור הסופי של טראמפ. בתגובה, ביקש ח'אמנהאי למצב את עצמו באמצעות שליחים שונים, בעיקר בלבנון ובעיראק, לא רק כמנהיג פוליטי אלא כדמות דתית, הפונה לקדושת מנהיגי הדת וקורא לאיסור על פגיעה בהם.

שנית, הוא פועל – במישרין ובעקיפין – ליצירת התנאים הנוחים ביותר למשא ומתן. זה כולל את דיוני הגרעין הקרובים בין שר החוץ האיראני לעמיתיו מצרפת, גרמניה ובריטניה בז'נבה. כל עוד הדיאלוג נמשך, המשטר שומר על מעטה של לגיטימציה באמצעות ייצוג רשמי. על ידי איתות על פתיחות לשיחות, חמינאי מקווה שעראקצ'י, מנהל המשא ומתן המנוסה של איראן, ישכנע את האירופים ללחוץ על ארה"ב להשהות את המתקפות ולנהל מגעים דיפלומטיים – תוך התחשבות במחיר ברור: תוכנית הגרעין בתמורה להישרדות המשטר.

הוא גם מבין את הצורך להשיג תמיכה מרוסיה או מסין. אם אחת המעצמות תבקש הסכם, היא תוכל לספק לו את הכיסוי הפוליטי הדרוש כדי לשמר את שלטונו – ובמקביל לאפשר לטראמפ להיות ממוסגר כמנהיג שעומד איתן ומחייב ויתורים מאיראן, גם אם באמצעות לחץ רב-צדדי.

אבל מעל לכל, חמינאי יודע זאת: טראמפ הוא מקבל ההחלטות היחיד, והוא משתוקק לדימוי של ניצחון חד-צדדי. הדרך הטובה ביותר עבור איראן, אם כן, היא לתת לטראמפ לנצח – להנדס תוצאה שבה טראמפ יוכל לטעון לניצחון על איראן מבלי לירות ירייה אחת. הלחץ, הרטוריקה והאיומים כבר עשו את העבודה.

זהו הישג גדול עבור טראמפ: שילוב נדיר של כוח ודיפלומטיה. מכה קשה הונחתה לא רק על איראן אלא גם על בעלות בריתה האסטרטגיות, רוסיה וסין. בה בעת, ארה"ב מציעה לחמינאי דרך לשמר את משטרו. היא תימנע מלפגוע בו באופן אישי ותמנע מישראל לתקוף את המשטר בתקופת המשא ומתן.

ישראל, מצידה, חייבת לפעול במהירות כל עוד נותר זמן, ולהאיץ את התקיפות על מטרות גרעין וטילים לפני שהחלון ייסגר והלחץ האמריקאי יעצור אותן. גם אם בסופו של דבר ייחתם הסכם חדש, וקרוב לוודאי שכך יהיה, על ישראל להתייחס אליו כהמשך ההונאה האיראנית. בתפיסה האיראנית, הונאה של כופרים כדי לקדם את האסלאם, היא אסטרטגיה לגיטימית. המטרה הסופית נותרה ללא שינוי: השמדת ישראל. לכן, איראן לעולם לא תנטוש באמת את שאיפותיה הגרעיניות. היא רק תעכב, תסוות או תמקם אותן מחדש.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close