התראות

איראן מבססת את שליטתה בארגון הג'יהאד האסלאמי

בארגון הג'יהאד האסלאמי החל תהליך הבחירות הפנימיות להנהגת הארגון, אך הוא אינו כולל את מנהיג הארגון זיאד נח'אלה שכהונתו הוארכה בהסכמה לקדנציה נוספת • המשך כהונתו של זיאד נח'אלה מבסס את שליטתה של איראן בארגון • האסטרטגיה של נ'חאלה היא להתיש את ישראל ולערער את יציבותה
שיתוף
ארגון הג'יהאד האסלאמי בדרך לבחירות פנימיות
ארגון הג'יהאד האסלאמי בדרך לבחירות פנימיות

תוכן העניינים

ארגון הג'יהאד האסלאמי החל בתהליך הבחירות הפנימיות בארגון, בפעם השניה בתולדותיו, הבחירות בפעם הראשונה התקיימו ב-2018 ואז נבחר למזכ"ל התנועה זיאד נ'חאלה שהחליף בתפקיד את ד"ר רמדאן שלח שחלה במחלה קשה ואחר כך מת.

הצטרפו לטלגרם שלנו – לחץ כאן

הבחירות הפנימיות החלו באזורים השונים של רצועת עזה, לאחר מכן הן יעברו לשטחי הגדה ולפזורה הפלסטינית בחו"ל והן יהיו חשאיות מחשש שהשב"כ הישראלי יעצור את המועמדים או מנגנוני הביטחון של המשטרים הערביים שבמדינותיהם יתקיימו הבחירות.

בחודש אוקטובר הבא אמורה מועצת השורא החדשה של הארגון לבחור את חברי הלשכה המדינית החדשה אבל הדבר איננו נוגע למזכ"ל התנועה זיאד נח'אלה שאיננו עומד לבחירות.

https://jcpa.org.il/2022/07/%d7%9e%d7%a0%d7%a1%d7%95%d7%a8-%d7%a2%d7%91%d7%90%d7%a1-%d7%95%d7%94%d7%aa%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%a9%d7%9c-%d7%97%d7%9e%d7%90%d7%a1/

העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-5 ביוני כי זיאד נח'אלה ייבחר בהסכמה לקדנציה נוספת.

גורמים ברצועת עזה המקורבים לארגון הג'יהאד האסלאמי אומרים כי יש קונסנזוס בקרב צמרת הארגון כי זיאד נח'אלה ראוי להמשיך בתפקידו, הוא הוכיח את עצמו ואין שום בכיר בארגון שמתחרה מולו בבחירות הפנימיות , לכן הוסכם מראש כי ימשיך  בכהונתו.

לדברי הגורמים האלה, זיאד נח'אלה שולט ביד רמה בארגון באופן דיקטטורי ומכתיב את כל רצונותיו.

נח'אלה הוא נאמנה של איראן והישארותו בתפקיד מזכ"ל הארגון מבססת לארבע השנים הבאות את שליטתה המוחלטת של איראן בארגון, היא זו שמספקת לו אמצעי לחימה, טכנולוגיה טילית וכטב"מים ומאמנת את פעיליו שלא לדבר על מימון פעילות הארגון, בזכותה של איראן הפך ארגון הג'יהאד האסלאמי לארגון השני בגודלו ברצועת עזה שאיננו חושש לאתגר את שלטון חמאס.

 

מיהו זיאד נח’אלה?

כאמור, זיאד נח’אלה נבחר ב-2018 בבחירות פנימיות לתפקיד המזכ”ל של ארגון הג’יהאד האסלאמי, תפקיד שאותו מילא במשך כשנה כממלא מקום לאחר שהמזכ”ל עבדאללה רמאדאן שלח לקה בשיתוק מוחי, בארגון הכחישו בעקשנות שמועות שנפוצו בעולם הערבי כי עבדאללה שלח הורעל בידי ישראל.

זיאד נח’אלה נולד בעזה ב-1953, הוא בוגר המכון להוראה בעזה, הוא נעצר בשנת 1971 על פיגוע שעשה נגד חיילי צה”ל ונשפט למאסר עולם.

ב-1985 שוחרר מהכלא במסגרת “עסקת ג’בריל” והפך לחבר ב”מועצת השורא” של הארגון בראשותו של פתחי שקאקי.

במהלך שנת 1985 היה לו תפקיד חשוב ביחד עם מקלד חמיד ובשיר אלדבש בהקמת הזרוע הצבאית של הארגון הנקראת כיום “סראיא אלקודס”(פלוגות ירושלים).

אח”כ היה לו חלק נכבד בפעילות הארגון באינתיפאדה הראשונה ב-1987 והוא היה נציג הארגון ב”מפקדה המאוחדת” של האינתיפאדה ברצועת עזה.

ב-1988 הוא נעצר וגורש ע”י ישראל ביחד עם פעילי החמאס והג’יהאד האיסלאמי למחנה מרג’ א-זהור שבלבנון בגלל חלקו באינתיפאדה, לאחר חיסולו של פתחי שקאקי במלטה ב-1995 הוא התמקם בבירות והפך ליד ימינו של ראש הארגון החדש עבדאללה רמדאן שלח.

בינואר 2014 הכלילה אותו ארה”ב ו ברשימת הטרור בגלל תמיכתו בארגוני הטרור ברצועה וחלקו בהברחת נשק לעזה והקציבה פרס של 5 מיליון דולר למי שיביא למעצרו.

ב-2014 נהרגו גיסתו ובנה בהפצצה של צה”ל ברצועת עזה.

בבחירות הפנימיות שנערכו ב-2018 הביס זיאד נח’אלה את מוחמד אלהינדי והשיח’ עבאללה עזאם מרצועת עזה אשר רצו את התפקיד, ונבחר בלחץ איראני כבד.

נח’אלה מקורב למנהיג חזבאללה השיח’ חסן נצראללה והיו לו קשרים הדוקים ביותר עם הגנרל קאסם סולימאני, מפקד גיס “אלקודס” ב “משמרות המהפכה” האיראניים והוא פעל עפ”י הוראותיו, לאחר חיסולו על ידי צבא ארה"ב הידק זיאד נח'אלה את הקשרים עם מחליפו, הגנרל אסמעיל קאאני.

 

נ'חלאה בפגישה עם נסראללה
נ'חלאה בפגישה עם נסראללה

 

מאז שהחל קמפיין “צעדת השיבה” ברצועה הוביל זיאד נח'אלה קו קיצוני מאוד,הייתה לו ביקורת קשה על המודיעין המצרי על כך שהוא איננו משתף אותו בשיחות על הסכם הרגיעה עם ישראל ומחלוקות עם יחיא סינוואר על אופי התגובה נגד ישראל על מותם של מפגינים בגבול הרצועה, זיאד נח’אלה גורס כי המגעים על רגיעה עם ישראל אינם צריכים להפריע לכך שארגוני הטרור ברצועה יגיבו בירי רקטות ופצמ”רים לעבר ישראל בכל פעם שנהרגים מפגינים בגבול וכי המו”מ צריך להתנהל “תחת אש” כדי להרתיע את ישראל.

הוא התרברב כמה פעמים באמצעי התקשורת כי ביכולת ארגונו להפוך את ישובי עוטף עזה ל”מקום שלא ראוי לחיות בו”.

התחזקות מעמד הג'יהאד האסלאמי

מאז מבצע "שומר החומות" ועד היום קיימת מתיחות בין ארגון הג'יהאד האסלאמי לבין חמאס, מדובר בשני ארגונים שהם שלוחות של איראן ברצועת עזה אבל יש ביניהם מאבק על הבכורה  למרות שארגון חמאס הוא גדול יותר עם הרבה יותר אמצעי לחימה וכסף.

על פי גורמים ברצועה, ארגון חמאס האשים כמה פעמים, באזני המודיעין המצרי, את ארגון הג'יהאד האסלאמי כי הוא זה שאחראי להסלמה בגבול הרצועה ובאירועי הטרור על גדר הגבול שהביאו למותו של לוחם מג"ב בראל שמואלי ז"ל.

הבסיס למתיחות בין שני הארגונים נוצר בעקבות ראיון שהעניק זיאד נח'אלה, מנהיג הג'יהאד האסלאמי, ב-2 באוגוסט שעבר לאתר "ערבי 21" שבו סיפק כותרות ובהן ביקורת על ארגון חמאס.

נח'אלה הביע הסתייגות ברורה מהתיאורים של חמאס לגבי התוצאות של המלחמה האחרונה ברצועה שהציגו אותה כ"ניצחון" על ישראל.

מציג את נשקו
מציג את נשקו

בכל מקרה, התחזקות מעמד הג'יהאד האסלאמי ברחוב הפלסטיני הינה שלב נוסף בתהליך ההקצנה של החברה הפלסטינית, מעמדה של הרש"פ נשחק לגמרי, התמיכה הציבורית במשא ומתן מדיני כדרך לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני יורדת והרחוב הפלסטיני מאמץ את רעיונות "ההתנגדות" של חמאס והג'יהאד האסלאמי.

אירוע הבריחה המוצלח של ששת המחבלים מכלא גלבוע בספטמבר 2021, שחמישה מהם הם אנשי הג'יהאד האסלאמי, הקנתה לארגון כבוד גדול ברחוב הפלסטיני, 5 המחבלים נחשבים בעיני תושבי השטחים ל"גיבורים" שניפצו את אגדת מערכת הביטחון הישראלית הכל יכולה והצליחו להשפיל אותה.

לארגון הג'יהאד האסלאמי יש מסורת של בריחות מהכלא הישראלי, בראש מבצע הבריחה מכלא גלבוע עמד המחבל מחמוד אל-עארדה ששפוט למאסר עולם ועמו אחיו מוחמד אלעארדה,שהינו מרצה גם כן מאסר עולם, השניים שהינם רוצחים מסוכנים ניסו כבר ב-2014 לברוח מהכלא הישראלי אך נכשלו.

הבריחה הראשונה של מחבלי הג'יהאד האסלאמי מהכלא הישראלי הייתה בחודש מאי 1987, 18 שנים לפני נסיגת צה"ל מהרצועה, 6 מחבלים נמלטו מכלא עזה שהיה ממוקם בלב העיר,כמה מהמחבלים חוסלו על ידי צה"ל בעת המצוד אחריהם והשאר נעצרו במהלך הזמן.

גם אז הוכרזו המחבלים הנמלטים כ"גיבורים" מקומיים ותושבי הרצועה עזרו להם להסתתר, אבל השב"כ הישראלי הצליח בסופו של דבר להגיע אליהם.

מזכ"ל הארגון זיאד נח'אלה מפעיל לחצים על ארגון חמאס לבסס את משוואת "גנין-עזה" ולשגר רקטות לעבר ישראל כל אימת שצה"ל מחסל מחבלים באזור ג'נין.

לפני כשבועיים נורתה רקטה  מרצועת עזה לעבר אשקלון, היא יורטה על ידי מערכת "כיפת ברזל" אך ההערכה בצה"ל היא כי היא שוגרה על ידי פעילי ארגון הג'יהאד האסלאמי בתגובה על אירוע חיסול 3 מחבלים בעיר ג'נין, בתגובה תקף צה"ל מטרות חמאס ברצועת עזה.

הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי הנקראת "סראיא אלקודס" ערכה לפני כשבועיים תרגיל צבאי רחב היקף ברצועה הנקרא " עזם אלצאדיקין"( נחישות דוברי האמת).

התרגיל התבצע בתיאום עם הזרוע הצבאית של חמאס והוגדר על ידי אבו חמזה, דובר הזרוע הצבאית, כ" תרגיל הכנה למערכה הבאה".

בתרגיל השתתפו מאות לוחמים של הזרוע הצבאית ושוגרו במהלכו רקטות לעבר הים.

בכירים בג'יהאד האסלאמי טוענים כי לזרוע הצבאית יש מלאי של רקטות מתוצרת עצמית שיספיק לכמה שנים, ברצועת עזה אומרים כי  התרגיל התקיים כהפגנת שרירים לקראת ביקורו של הנשיא ביידן בישראל וסעודיה בחודש הבא.

בג'יהאד האסלאמי טוענים כי ירי הרקטות לעבר ישראל יימשך וכי האסטרטגיה של זיאד נח'אלה היא להתיש את ישראל באופן קבוע ולערער את יציבותה.

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am

Close