עבור לתוכן העמוד
Menu

הרבה לפני האזעקות: עד כמה חמאס ניצל את מדיניות הכניסה לישראל?

בבוקר 7 באוקטובר, פעילי חמאס חתכו את גדר הגבול בנחל עוז והסתננו לתוך ישראל • מידע על יעדים התקבל מפלסטינים שעבדו בארץ והופעלו כמקורות מודיעין של חמאס

עד כמה חמאס ניצל את מדיניות הכניסה לישראל? | במסגרת המחקר המקיף והמתמשך על הנסיבות שהובילו למתקפת 7 באוקטובר 2023 ("מבול אל-אקצה") קראתי תוכן רב שפורסם במקורות פלסטיניים גלויים, עיבדתי את המידע ופרסמתי את הממצאים באתר של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון וברשת X.

מספר פרטי מידע שליקטתי במסגרת המחקר, בהסתמך על דיווחי גורמים פלסטינים ברצועת עזה, מעוררים עניין מיוחד, הגם שאין להם אימות בתחקירים שבוצעו על ידי צה"ל, אגף המודיעין והשב"כ או ממקורות פלסטיניים רשמיים.

על פי מידע זה, מתקפת השבעה באוקטובר החלה הלכה למעשה מספר שעות לפני שעת השין. הייתה נוכחות של פעילי חמאס חמושים במקומות שונים בקרבת הגבול, שנועדה לבחון את תגובת צה"ל. באזור נחל עוז, בין השעות 4 ל-5 בבוקר, פעילים של גדודי אל-קסאם (חמאס) חתכו את גדר הגבול והסתננו לתוך שטח ישראל.

תייסיר סולימאן (تيسير سليمان), פרשן פוליטי ומומחה בנושא הפלסטיני, ציין כי לפני מתקפת השבעה באוקטובר נקבעו עשרים נקודות ממולכדות לאורך גדר הגבול, ובעת שבה כוחות צה"ל שהו במקומות ממוגנים במהלך מתקפת הרקטות ופצצות המרגמה בשעה 6 וחצי בבוקר, פעילים של גדודי אל-קסאם הפעילו את מטעני הנפץ ופרצו פתחים בגדר שאפשרו את מעבר הכוחות החמושים והממונעים לתוך שטח ישראל.

עוד צוין, כי ארגון חמאס שלט באופן מלא באישור רשימת העובדים שהורשו לעבוד בישראל. רבים מהעובדים היו בני משפחה של פעילי חמאס, וחלקם גויס למשימות של איסוף מודיעין על היערכות ופעילות כוחות צה"ל בגזרת עוטף רצועת עזה, ויעדים בעלי חשיבות בישובים היהודיים. משימת איסוף המודיעין באמצעות העובדים הפלסטינים הייתה נדבך חשוב בהיערכות למתקפת השבעה באוקטובר.

ב-9 במרץ 2025, דיווח העיתונאי יהושוע מאירי-ליכטר כדלהלן:

"בלעדי: בכיר באגף המודיעין חושף – חמאס החדיר במהלך קיץ 2022 עשרות מרגלים מטעמו לשטח ישראל כדי לאסוף מודיעין בישובים, בבסיסי צהל ובהם בסיס נחל עוז וכן לעקוב אחר שיגרת הצבא באזור. לדבריו, מחקירת השבויים שנתפסו עולה שאנשי חמאס הוחדרו לישראל במסגרת מדיניות שהתירה בזמנו כניסתם של כ-15 אלף פועלים עזתים לעבודה בישראל".

ב-6 במרץ 2024, דיווח ירון אברהם בערוץ 12 כדלהלן:

"פרסום ראשון: השב"כ תחקר בחמישה החודשים האחרונים כ-3000 פועלים עזתים שעבדו בישראל לפני ה-7 באוקטובר, וקבע: "אין חשד לאיסוף מודיעין מצידם ולהעברתו לחמאס"… השב"כ תישאל בחודשים האחרונים את הפועלים שעבדו בארץ במטרה לוודא אם יש אמת בטענות שהושמעו, וקבע על פי התחקורים שהחשד לגבי שיתוף פעולה נשלל. יחד עם זאת, כ-16,000 פועלים נכנסו לארץ במסגרת המכסה שאישרה הממשלה לפני ה-7 באוקטובר, ולכן האפשרות של שיתוף פעולה לא נשלל לחלוטין, אלא החשד לתופעה רחבה".

בתחקיר השב"כ על המחדל בשבעה באוקטובר 2023 צוין, כי בשנים האחרונות היה קושי לגייס סוכנים, במשתמע גם מקרב עשרות אלפי הפועלים הפלסטינים מרצועת עזה שעבדו בישראל. בעניין זה צוין כדלהלן:

"התקשה שב"כ למצות את יכולות היומינט [סוכני מודיעין] וזאת בשל מגבלות הפעילות ברצועת עזה, אשר הציבו משוכה גבוהה מאוד לגיוס ולהפעלה של מקורות חיים, במשך שנים ובמיוחד בשנים האחרונות"