ב-31 בדצמבר 2024 צפוי שר הביטחון להגיש לקבינט המדיני-ביטחוני את הדו"ח השנתי שמכמת את תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים בזיקה לטרור בשנת 2024. רבים יופתעו לגלות שבשורה התחתונה, ככל הנראה תחול ירידה בתשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים, לראשונה מזה עשורים, וזאת למרות הציפייה שלאחר טבח השבעה באוקטובר, התשלומים יגדלו באופן דרמטי.
העמקה בנתון המפתיע מובילה להבנה שדיווח ומציאות אינם תמיד חופפים, והגורם המרכזי לירידה הוא לא אחר מאשר הבירוקרטיה הפלסטינית.
רקע
מאז הקמתה, הרשות הפלסטינית משלמת תגמולים כספיים למחבלים. מקבלי התשלומים מתחלקים לשתי קבוצות:
- מחבלים כלואים – הרשות הפלסטינית משלמת משכורות חודשיות לכל הפלסטינים שנכלאו על ידי ישראל בשל השתתפותם בפעילות טרור. במקרים רבים, תשלומים אלה נמשכים גם לאחר שחרורם.
- מחבלים פצועים ומשפחות של מחבלים הרוגים – הרשות הפלסטינית משלמת קצבאות חודשיות למחבלים פצועים ולמשפחות המחבלים שנהרגו.
על פי הערכות חוקרים, היקף התשלומים עומד על כמיליארד שקלים בשנה.
בשנת 2018 חוקקה מדינת ישראל את חוק להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור מהכספים המועברים אליה מממשלת ישראל, המוכר בכינויו "חוק הקיזוז". החוק מחייב את שר הביטחון להגיש דו"ח שנתי לקבינט המדיני-ביטחוני, ובו מפורט היקף התשלומים שהועברו על ידי הרשות הפלסטינית למחבלים בשנה החולפת. לאחר אישור הדו"ח, סכום זה מקוזז מהכספים שממשלת ישראל גובה ומעבירה לרש״פ. מאז שנת 2018, עמד היקף התשלומים הממוצע שדווח על ידי שר הביטחון על כ-620 מיליון ש"ח בשנה. הפער בין ההערכות המחקריות לסכומים המדווחים נובע, בין היתר, מקשיים באיסוף מודיעין.
באופן תיאורטי, בעקבות טבח השבעה באוקטובר, היקף תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים בשנת 2024 היה אמור לנסוק לרמות חסרות תקדים, זאת בהתחשב במעצרם של אלפי מחבלים והריגתם של אלפי מחבלים נוספים. אולם, בפועל נראה שההפך הוא הנכון, והיקף התשלומים דווקא ירד.
למה צפויה ירידה בתשלומים?
- מניעת ביקורי נציגי הצלב האדום
לפי תקנות הרשות הפלסטינית, מחבל כלוא נדרש להגיש טפסים הכוללים פרטי חשבון בנק או נמען שיקבל את הכספים במקומו. בעבר, נציגי הצלב האדום סייעו למחבלים להגיש טפסים אלה. בימי שגרה, נציגי הצלב האדום נפגשים עם מחבלים כלואים ומחתימים אותם על הטפסים הדרושים כדי שהרשות הפלסטינית תוכל לבצע את התשלומים.
בעקבות טבח השבעה באוקטובר, התקבלה החלטה עקרונית של מדינת ישראל למנוע ביקורי נציגי הצלב האדום אצל המחבלים הכלואים. החלטה זו נובעת, בין היתר, מהכישלון המוחלט של הארגון לסייע לישראלים שנחטפו על ידי ארגוני הטרור. ללא ביקורי הצלב האדום, התקשו המחבלים למלא ולהגיש את הטפסים הדרושים, מה שהוביל לפגיעה משמעותית בביצוע התשלומים על ידי הרשות הפלסטינית.
- לחץ כלכלי על הרשות הפלסטינית
מאז הטבח, הרשות הפלסטינית מתמודדת עם מצוקה כלכלית קשה. נתונים חדשים שהועברו למרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון על ידי משרד האוצר, בעקבות בקשה לפי חוק חופש המידע, מציגים תמונה ברורה: לצד הירידה הכללית בהכנסות הרשות הפלסטינית, ישראל החלה לנכות מהכספים המועברים אליה את הסכומים שהיו מועברים לעזה. סכומי הניכוי החודשיים נעים בין 235 מיליון ל-275 מיליון ש"ח, ובמצטבר עומדים על כשלושה מיליארד ש"ח עד סוף נובמבר 2024.
בעבר, גם כאשר הרשות הפלסטינית עמדה בפני משברים כלכליים חמורים ונאלצה לקצץ את משכורות עובדיה, היא הקפידה לשלם את מלוא משכורות המחבלים הכלואים. אולם בשנת 2024, בשל הלחץ הכלכלי, נאלצה הרשות הפלסטינית לכלול אפילו את המחבלים בגזרות הכלכליות, והיקף התשלומים צפוי לרדת בכ-30%-40% רק בשל קיצוצים אלה.
- שיבושים בעקבות הלחימה בעזה
הלחימה בעזה גרמה לשיבושים חמורים בשירותים שונים, כגון חיבור לאינטרנט ושירותים פיננסיים. משפחות המחבלים מתקשות להגיש את הטפסים הנדרשים לרש״פ, ובמקרים רבים אף לקבל את הכספים עצמם. בנוסף, הפגיעה במוסדות חמאס ברצועה מקשה על הפקת מסמכים בסיסיים, כגון תעודות פטירה, הדרושות כדי לקבל קצבאות עבור מחבלים שנהרגו.
למרות שהרשות הפלסטינית מפיצה נתונים תעמולתיים על מספר ההרוגים ברצועה, בפועל היא יודעת שנתונים אלה אינם מדויקים, מה שמקשה עוד יותר על ביצוע התשלומים.
מסקנות ומשמעויות
מסקנת השילוב בין הגורמים המפורטים לעיל היא ברורה: הדו"ח השנתי שיגיש שר הביטחון לקבינט המדיני-ביטחוני צפוי לשקף ירידה, אולי אפילו ירידה משמעותית בהיקף תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים בשנת 2024 לעומת השנים האחרונות. חשוב להדגיש, הירידה אינה תוצאה של שינוי במדיניות הרשות הפלסטינית, אלא כורח המציאות שנכפה עליה על ידי ישראל.
המלצות לשנת 2025
אם מדינת ישראל מעוניינת לחסל את תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים, עליה:
- להגביר את הלחץ הכלכלי על הרשות הפלסטינית, כולל המשך הניכויים מהכספים המועברים לה.
- למנוע שיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים, כגון הצלב האדום, שמסייעים לרש״פ בתשלום המשכורות.
- להציב קשיים ביורוקרטיים ותפעוליים נוספים, כמו שיבוש דרכי התשלום ומעקב אחר מקבלי המשכורות והקצבאות.
- לפתח אמצעים חדשים למניעת התשלומים, כגון חקיקה נוספת או שיפור המודיעין לשם חשיפת מלוא היקף התשלומים.
שנת 2024 צריכה לשמש דוגמה לכך שניתן להפחית את תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים באמצעות שילוב של צעדים כלכליים, משפטיים ומבצעיים. אם יוגבר הלחץ ויתווספו הקשיים, ייתכן ויהיה ניתן להוביל להפחתה נוספת בתגמולי הטרור גם בשנת 2025, ובכך לחזק את המאבק בתמיכת הרשות הפלסטינית בטרור.