עבור לתוכן העמוד
Menu

חזבאללה מאותת על אפשרות לחידוש מלחמת האזרחים

כדי שישראל תיסוג לחלוטין מדרום לבנון, על הצבא הלבנוני להתפרס באופן מלא באזור ולהסיר את נוכחות חזבאללה

חזבאללה מאיים באפשרות לחידוש מלחמת האזרחים במדינה? | מאז תחילת 2025, חיזבאללה נמצא בירידה חדה בזירה הפוליטית של לבנון. לאחר שספג תבוסות רצופות מידי ישראל והכיר בכישלונותיו הצבאיים, חיזבאללה נאלץ להסכים להיות מיוצג על ידי תנועת אמל השיעית – בת בריתו – במשא ומתן ליישום החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701. החלטה זו מחייבת את נסיגת חיזבאללה מדרום לבנון והעברת נשקו לידי המדינה, אף על פי שמזכ"ל חיזבאללה בפועל, נעים קאסם, טען כי ההחלטה נוגעת רק לדרום לבנון.

חיזבאללה ספג שתי מכות משמעותיות נוספות:

  1. מועמד שנתמך על ידי ארה"ב, גנרל ג'וזף עאון, נבחר לנשיאות לאחר שמועמדו של חיזבאללה, סולימאן פרנג'יה, פרש מהמרוץ.
  2. השופט נואף סלאם מונה לראש ממשלה, והחליף בכך את בעל בריתו של חיזבאללה, נאג'יב מיקאתי, שכיהן כראש ממשלת מעבר מאז אוקטובר 2022.

יתרה מכך, סלאם הצליח להקים ממשלה בת 24 שרים – ללא השתתפות פעילה של אף נציג חיזבאללה, לראשונה מאז 2008. בכך חוסלה האחיזה של חיזבאללה במערכת הפוליטית הלבנונית, שנמשכה כמעט שני עשורים.

ההשפעה של נפילת משטר אסד

מצבו של חיזבאללה הידרדר עוד יותר בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה והחלפתו בממשלה סונית אנטי-איראנית ואנטי-חיזבאללה. חיזבאללה הבין את חומרת האובדן, שכן הקשר הפיזי עם איראן דרך עיראק נותק, מה ששיבש את מסלול האספקה החיוני להצטיידותו הצבאית. מעבר לכך, המשטר הסורי החדש הפסיק לשמש כבסיס קדמי עבור איראן, ומנע מעבר של שיירות נשק מסוריה ללבנון דרך מעברים לא חוקיים.

חיזבאללה טען כי הוציא כמעט 400 מיליון דולר כפיצויים למשפחות שנפגעו מהמבצע הצבאי של ישראל. בנוסף, הבנק שלו, אל-קרד אל-חסן, הותקף על ידי ישראל, מה שהוביל למחסור חמור במזומנים ולהשעיית פעילותו. נתיב הכספים היחיד שנותר – נמל התעופה הבינלאומי של ביירות – נחסם גם הוא כאשר נאסרה כניסת טיסות "מהאן אייר" האיראניות, שנחשדו בהובלת כספים עבור הארגון.

תגובת חיזבאללה

בתחילה, חיזבאללה נמנע מתגובה מיידית. הארגון המשיך לבנות מחדש את כוחותיו ולהבריח נשק ממחסניו בסוריה. הוא ריכז את מאמציו בכפרים השיעיים בצפון-מזרח לבנון, בגבול עם סוריה, תוך גיוס שבטים מקומיים (זוויתאר, ג'עפר ומודיילה) – בעלי ברית מסורתיים של חיזבאללה. אסטרטגיה זו הובילה להתנגשויות עם המשטר הסורי החדש, שניסה – אך לא בהצלחה רבה – למנוע את מעבר שיירות הנשק ללבנון.

לאחר מכן, חיזבאללה פנה לזירה הפנימית בלבנון, שם יזם מחאות "ספונטניות" שיצאו מהדאחיה (הפרבר השיעי של ביירות) והתפשטו לשכונות נוצריות וסוניות בבירה, וגרמו לכאוס ולבהלה בקרב התושבים. חיזבאללה הכחיש כי הוא עומד מאחורי ההפגנות הללו, וטען כי הן נבעו מיוזמות של מנהיגים מקומיים.

נקודת השבר: סגירת המרחב האווירי הלבנוני בפני איראן

המהלך שהוביל להסלמה הגיע כאשר המרחב האווירי של לבנון נסגר בפני מטוסים איראניים, שנחשדו בהעברת כספים לחיזבאללה. על פי הדיווחים, ישראל איימה לתקוף את נמל התעופה של ביירות אם מטוסים אלו ינחתו בלבנון. האזהרה הועברה על ידי ארצות הברית לממשלת לבנון, שאולצה להיענות לדרישה הישראלית.

בתגובה, תומכי חיזבאללה פתחו בהפגנות מתואמות, חסמו את הדרכים לנמל התעופה, ואף תקפו שיירת כוחות יוניפי"ל (הכוח הבינלאומי לשמירת שלום בלבנון), דבר שהוביל לפציעתם של סגן ראש הכוח ושל קצינים נוספים. הצבא הלבנוני נשלח לפזר את ההפגנות, אך האירועים הסתיימו בפציעתם של 23 חיילים ושלושה קצינים.

חיזבאללה מפגין כוח

כחלק מהמאמצים לשקם את תדמיתו, חיזבאללה הכריז על קיום הלוויה רשמית למזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, וליורשו, האשם צאפי א-דין, שתתקיים ב-23 בפברואר באצטדיון על שם כמיל שמעון בדאחיה. אלפי תומכים, בליווי מליציות חמושות, צפויים להשתתף. חיזבאללה השתלט על המתחם ללא קבלת אישור ושלח הזמנות רשמיות לנשיא, לראש הממשלה, ליו"ר הפרלמנט ולדמויות פוליטיות נוספות – במפגן כוח חסר תקדים.

לבנון ניצבת בפני רגע קריטי

המונח "מלחמת אזרחים" – שהיה עד כה טאבו – עולה שוב לשיח הציבורי, כרמז לאפשרות של עימות שעלול לשתק את המערכת הפוליטית של לבנון. תרחיש כזה יכול לשמש את חיזבאללה כאמצעי להשבת כוחו הפוליטי, שהתערער משמעותית מאז עימותיו עם ישראל.

עמדת ישראל בנוגע לנסיגה מלבנון

ההחלטה של ישראל לגבי נסיגתה מדרום לבנון ב-18 בפברואר היא קריטית. נוכחות חמש עמדות מבוצרות של ישראל בגבול הלבנוני תהווה אתגר משמעותי לנשיא ולממשלה החדשים בלבנון.

כדי שישראל תיסוג לחלוטין, על הצבא הלבנוני לפרוס כוחות באופן מלא בדרום לבנון ולהסיר את נוכחות חיזבאללה שם.

אם ישראל תישאר בעמדותיה, חיזבאללה עשוי ליזום עימות חדש עם ישראל אם יגיע למסקנה שהצבא הלבנוני אינו מסוגל להתמודד עם עוצמתה הצבאית של ישראל. עימות כזה עלול לחזק את מעמדו של חיזבאללה בזירה הפנימית בלבנון ולהשיבו למעמד של כוח פוליטי מרכזי.

המצב הנוכחי עלול להוביל לאחד משני תרחישים: מלחמת אזרחים פנימית בלבנון או חידוש הלחימה מול ישראל.