עבור לתוכן העמוד
Menu

כך העולם הערבי (שוב) בגד בפלסטינים

הם קיוו שהמלחמה בעזה תגרום למדינות ערב לנתק את הקשרים עם ישראל • אך העולם הערבי שוב בגד בפלסטינים, כפי שקרה באינתיפאדה הראשונה והשנייה

האם העולם הערבי שוב בגד בפלסטינים? יותר מעשרה חודשים לאחר תחילת המלחמה ברצועת עזה, נראה כי חוסר שביעות הרצון הפלסטיני מתגובת העולם הערבי לסכסוך גובר. התלונה הנפוצה של הפלסטינים: "אחינו הערבים שוב אכזבו אותנו ובגדו בנו". הזעם הפלסטיני מופנה בעיקר נגד ראשי המדינות והממשלות הערביות ולא נגד העם הערבי. בעיני הפלסטינים, המשטרים הערביים מדכאים את בני עמם ומונעים מהם להילחם לצד הפלסטינים נגד ישראל.

פסגת השלום בקהיר חושפת חילוקי דעות בנוגע למלחמה בעזה

מאז תחילת המלחמה פלסטינים רבים מתחו ביקורת ברשתות החברתיות על המשטרים הערביים בנוגע למה שהם רואים כאדישותם למראות היומיום של מוות והרס ברצועת עזה. חלק מהם אף הרחיקו לכת והאשימו את המשטרים הערביים בשיתוף פעולה עם "האויב הציוני". בימים האחרונים צצו ברשתות החברתיות כמה סרטונים של פלסטינים מטיחים עלבונות במדינות ערב ובמנהיגיה.

באחד מהם אמר פלסטיני ששרד תקיפה אווירית ישראלית ברצועת עזה: "אנו [הפלסטינים] משלמים את מחיר הנורמליזציה [הערבית] עם ישראל. הערבים מבישים. בעזרת השם, ממשלות ערב ישלמו יום אחד את המחיר". ההנחה בקרב פלסטינים רבים היא שרוב מדינות ערב אינן רוצות לסכן את יחסיהן עם ישראל וארה"ב כדי לפייס את הפלסטינים. בפוסט ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) כתב פלסטיני אחר: "לעולם לא נשכח שקטאר, ירדן, מצרים ושאר מדינות ערב לא עשו דבר בזמן שהפלסטינים נטבחו. תתביישו לכולם".

חלק גדול מהטינה הפלסטינית מופנה כלפי המוטבעין הערבי (המנרמלים). כלומק, בעיקר סעודיה ומדינות המפרץ, כמו גם מצרים וירדן. יתרה מזאת, כמה מנהיגים ודוברים של חמאס הביעו אכזבה פומבית מהמשטרים הערביים.

אבו עוביידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אמר לפני מספר שבועות: "אוזלת היד של [הערבים] הפכה גדולה יותר; חוסר הרצון והאכזבה שלהם [מהפלסטינים] הפכו חמורים ומרים יותר". לדברי אבו עוביידה, "גירוש שגריר [ישראלי] וניתוק הקשרים עם האויב [הישראלי] שמשמיד עם ערבי מוסלמי הפכו לחלום עבור אומה גדולה ששלטה באומות העולם במשך מאות שנים".

אין זה סוד שאחת המטרות המרכזיות של המתקפה על ישראל בהובלת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 הייתה לסכל את מאמצי ארה"ב להגיע להסכם נורמליזציה בין ישראל לחלק ממדינות ערב, ובראשן סעודיה. למורת רוחם של חמאס וארגונים פלסטיניים אחרים, הסעודים דווקא לא ויתרו מאז על בניית קשרים עם ישראל.

בהיעדר ניתוק הקשרים עם ישראל – העולם הערבי בגד בפלסטינים

חלק מהפלסטינים קיוו שהמלחמה ברצועת עזה תגרום למשטרים הערביים המקיימים יחסים דיפלומטיים עם ישראל לנתק את קשריהם עם ישראל, או לפחות להחזיר את שגריריהם מתל אביב. למורת רוחם של פלסטינים אלה, הרואים בחוסר המעש הערבי "בגידה", זה לא קרה.

חלק גדול מהפלסטינים אכן מעריכים את הסיוע הרפואי וההומניטרי ששולחות חלק ממדינות ערב לרצועת עזה. עם זאת, פלסטינים אלה קיוו שאחיהם הערבים ינקטו צעדים דרסטיים כדי לעצור את "התוקפנות" הישראלית, כולל ניתוק הקשרים הדיפלומטיים עם ישראל. כתוצאה מכך, התחושה הכללית בקרבם היא שהמנהיגים והממשלות הערביות אינם מעוניינים להפעיל לחץ על ישראל להפסיק את המלחמה.

חשוב לציין כי הפלסטינים כבר הביעו בעבר את אכזבתם מהעולם הערבי ש"נטש" אותם. תחושות דומות באו לידי ביטוי גם באינתיפאדה הראשונה והשנייה, שפרצו בשנים 1987 ו-2000, בהתאמה. בנוסף, הפלסטינים מתחו ביקורת חריפה על מדינות ערב על כישלונן לעמוד בהתחייבויותיהן להעניק להן תמיכה כספית. בכינוסי הפסגה הערבית בשלושת העשורים האחרונים הבטיחו ראשי המדינות הערביות סיוע של מאות מיליוני דולרים לפלסטינים. למרות זאת, הפלסטינים טוענים כי הם ראו רק אחוז זעיר מהסיוע שהובטח.