עבור לתוכן העמוד
Menu

רוב הישראלים חוששים מ-7 באוקטובר מצד ערביי יהודה ושומרון, כך עולה מסקר

סקר המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון מראה כי 81% מהציבור היהודי חוששים ממהלך דומה ל-7 באוקטובר מצד ערביי יהודה ושומרון • ירידה בהתנגדות הציבור לשיתוף הרשות הפלסטינית בעזה, אך עלייה חזקה בהתנגדות להישארות חמאס וחזרה ליישובי העוטף

סקר חדש של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), שנערך בשיתוף חברת "לזר מחקרים", חושף תמונת מצב חריפה וברורה בנוגע לעמדות הציבור הישראלי כלפי פתרונות אפשריים למלחמה, גם כשנה וחצי לאחר טבח 7 באוקטובר.

הסקר, שנערך בקרב 702 משיבים יהודים וערבים בגילאי 18 ומעלה, מצא כי 66% מהישראלים מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67' – נתון יציב בהשוואה לסקרים קודמים. בקרב הציבור היהודי, שיעור ההתנגדות גבוה במיוחד ועומד על 78%, בעוד שאחוז התומכים ללא תנאים כמעט אפסי (1%).

ממצאי הסקר מצביעים על עמדות דומות גם במקרה של נורמליזציה עם סעודיה. רוב הישראלים (61%) מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית גם אם בתמורה לכך תהיה נורמליזציה עם ערב הסעודית, 9% תומכים בכך ללא תנאים, 20% תומכים בתנאי שהמדינה הפלסטינית תכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית ותהיה מפורזת ו-10% אינם יודעים.

במבט לאוכלוסיות בישראל, 70% מהנשאלים היהודים התנגדו להקמת מדינה פלסטינית בתמורה לנורמליזציה עם ערב הסעודית, לעומת 17% בלבד מהנשאלים הערבים. בהתאמה לכך, 19% מהנשאלים הערבים הסכימו לתמוך באפשרות כזו, בתנאי שהמדינה הפלסטינית תכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית ותהיה מפורזת – לעומת 44% שהסכימו לכך ללא תנאים.

יתרה מזאת, הסקר מציג עלייה חדה בתחושת האיום הביטחוני מצד ערביי יהודה ושומרון. 70% מכלל הנשאלים, ו-81% מהיהודים, חוששים ממתקפה דומה לזו של ה-7 באוקטובר שתגיע מאזור זה. מנגד, רוב המשיבים הערבים (53%) אינם חוששים מתרחיש כזה.

בקרב משתתפי הסקר נרשמה התנגדות גורפת להישארות חמאס ברצועת עזה לאחר סיום הלחימה: 85% מתנגדים לאפשרות שחמאס יישאר ככוח צבאי שולט, ו-81% מתנגדים להישארותו כגוף אזרחי. רק 7–8% הביעו הסכמה לאפשרות כזו.

החשש הציבורי ניכר גם ביחס לחזרת יישובי עוטף עזה לשגרה. רוב הישראלים, משתתפי הסקר (63%), הביעו התנגדות לרעיון שכתושבי בארי הם יחזרו לקיבוץ, כדוגמה, אם הלחימה תסתיים אך חמאס יישאר בשלטון בעזה – צבאי או אזרחי. רק 11% היו מסכימים לכך. כאשר נשאלו על תסריט בו חמאס נשאר רק ככוח צבאי – רמת ההתנגדות אף עלתה ל-67%, וההסכמה ירדה ל-8% בלבד.

בנוגע להסדרים עתידיים בעזה, חלה ירידה בהתנגדות לשילוב הרשות הפלסטינית (50% כיום לעומת 60% בסקר שערך המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון בחודש מרץ), אך שיעור ההסכמה נותר נמוך (25%) והתרחב בעיקר מספר חסרי הדעה – ככל הנראה על רקע חוסר בהירות מדינית. תוכנית טראמפ לרצועה ממשיכה לזכות בתמיכה רחבה – 71% מהישראלים תומכים בה, מתוכם 82% בקרב היהודים, ו-28% מהציבור הערבי. עם זאת, 50% מהערבים בישראל השיבו כי הם מתנגדים לתוכניתו של הנשיא האמריקני.

גם האיום האיראני נמצא בראש סדר העדיפויות: 60% מהישראלים תומכים בתקיפה של תוכנית הגרעין באיראן (בדומה לסקר הקודם מחודש מרץ), כש-37% סבורים שיש לבצע זאת בתיאום עם ארה"ב ו-23% מסכימים גם ללא תיאום. זאת ועוד, בקרב המשיבים היהודים, 43% תמכו בתקיפה כזו רק בתיאום עם ארה"ב, ואילו 34% מהמשיבים הערבים סבורים כי אין צורך לבצע אף פעולה בנושא.

לדברי ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "הממצאים משקפים מציאות ביטחונית חדשה לחברה הישראלית ואת המשך ההתנגדות של הציבור הישראלי למדינה פלסטינית תומכת טרור גם תחת התנאי של נורמליזציה עם סעודיה. הסקר גם מראה כי הציבור הישראלי אינו מוכן לקבל את המשך שלטון חמאס בעזה אל מול הדילמה של עסקת חטופים מול חמאס. ההבנה של הציבור היא שהאיומים הביטחוניים והקיומיים על ישראל חייבים לקבל מענה מצד ההנהגה הישראלית".