עבור לתוכן העמוד
Menu

מסמכי השלל חושפים את מערכת היחסים הקרובה בין חמאס לקטאר

התכתבות בין הניה לסינוואר ומסמך נוסף המתעד פגישה בין הניה למפקד אל קודס, מעלים כי מערכת היחסים בין חמאס לקטאר הייתה קרובה במיוחד

מה חושפים מסמכי השלל בדבר מערכת היחסים בין חמאס לקטאר? | ב-27 באפריל 2025, פרסם מרכז המידע למודיעין ולטרור, מסמכי שלל העוסקים בין היתר במערכת היחסים בין חמאס לנסיכות קטאר, ובעמדה של חמאס בנוגע לכספי הסיוע מקטאר וממדינות אחרות המיועדים לשיקום רצועת עזה ולמימון פעילות גדודי אל-קסאם וחמאס.

בחלופת המכתבים במחצית שנת 2022 בין מנהיג חמאס, איסמאעיל הניה, לבין מנהיג חמאס ברצועת עזה, יחיא אל-סינוואר, ובמסמך נוסף המתעד תוכן של פגישה בין הניה למפקד כוח אל-קודס של משמרות המהפכה של איראן, עולה כי בכירי חמאס

  • קיימו מערכת יחסים קרובה מאוד עם צמרת השלטון בקטאר, שבאה לידי ביטוי גם בפגישות חשאיות ובסיוע כספי ישיר לחמאס

  • ייעדו לקטאר תפקיד מרכזי בתמיכה בעניין הפלסטיני מדינית וכספית

  • סברו, שמצרים, בתמיכת ארה"ב וישראל, מעוניינת למלא תפקיד מוביל בשיקום רצועת עזה כדי להפגין את חיוניותה המדינית בפני הממשל האמריקני, לשלוט על כספי הסיוע ולהשיג השפעה על חמאס, וזאת על חשבון התפקיד שממלאת קטאר

  • ייחסו חשיבות למצרים מעצם הגבול המשותף, אך העדיפו באופן ברור את קטאר לניהול מערכה מדינית עבור הפלסטינים, ואף העניקו לה הישג מדיני ב-2020 על חשבון מצרים כגורם שהצליח להביא לרגיעה ביטחונית לאחר סבב הלחימה בין חמאס לישראל

  • היו מעוניינים להמשיך את שיטת העברת הסיוע הכספי הקטארי הישיר במזומן (מזוודות הכסף) לרצועת עזה, השתדלו אצל שלטונות קטאר שלא יעבירו כספי סיוע דרך הרשות הפלסטינית או מצרים, וכחלופה להעברת הכסף הקטארי במזומן, הם ראו באו"ם את החלופה הטובה ביותר בנסיבות הקיימות

מסמכי השלל של חמאס - הקשר של ארגון הטרור עם קטאר והחשיבות שלה
מסמכי השלל של חמאס – הקשר של ארגון הטרור עם קטאר והחשיבות שלה

תרגום המסמכים, כפי שבוצע על ידי המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון

מסמך מספר 1 בסקירה של מרכז המידע למודיעין ולטרור

דחוף מאוד!

בשם אללה הרחמן והרחום

23 במאי 2021

[…]

אחי החביב המפקד / אבו איבראהים [יחיא אל-סינוואר]

[…]

אחי החביב, אני כותב לך בחיפזון על מספר נקודות, ובהמשך אכתוב בפירוט על מספר עניינים:

ראשית: היום, קיימנו פגישה עם הוד מעלתו האמיר [השייח’ תמים בן חמד אאל ת’אני – الشيخ تميم بن حمد آل ثاني]. זו הייתה פגישה טובה ומרגשת. העברתי את ברכותיכם ואיחוליכם על הניצחון [במערכה הצבאית של חמאס נגד ישראל במאי 2021, המכונה "חרב אל-קודס" על ידי חמאס ו"שומר החומות" על ידי ישראל], שבו הם [קטאר] תרמו מצידם לחיזוק העמידה האיתנה של בני עמנו בעזה, ולשיקום [רצועת עזה] ובפעילותם הדיפלומטית.

בפגישה פרטית ביני לבינו [אמיר קטאר, השייח’ תמים בן חמד אאל ת’אני] לאחר עזיבת המשלחת, דנו בעניינים ספציפיים, והנחנו את דעתו בנוגע ל[מצבם של] אחינו [בחמאס] ובהתנגדות שלנו [גדודי אל-קסאם], והוא זה אשר יזם שאלה בנוגע למצב האחים [חמאס] בעזה, וקיימות נקודות אחרות שאכתוב עליהן בהמשך. ואולם, העניין הדחוף [לעדכנך], הוא שהסכמתי איתו על עריכת פגישה פרטית מאוד מחרתיים, יום שלישי, ברצונו של אללה, בביתו, הרחק מעיני [הציבור]. האח מוחמד נצר [محمد نصر חבר הלשכה המדינית של חמאס] יהיה איתי, ואנו נדון איתו בעניינים המדיניים המתחייבים, בשיקום [רצועת עזה לאחר המלחמה] ובתמיכה [כספית] דיסקרטית, והוא מוכן לכך.

אשר על כן, לאור החשיבות בהוספת ברכה ומומנטום [למהלך הזה עם אמיר קטאר], אבקש שתכתוב מכתב המופנה אליי, ובו תתמקד במערכה [הצבאית נגד ישראל במאי 2021], בתפקיד של קטאר, ובתפיסתך את התפקיד הזה [של קטאר], בשקדנותך לקיימו [את התפקיד הקטארי], בצרכים הדחופים שלך, ובו [במכתב] תקדיש את הניצחון להוד מעלתו [האמיר של קטאר], ותחזק את דימוי ותפקיד מנהיג התנועה [מנהיג חמאס] במערכה [הצבאית נגד ישראל במאי 2021], ובנושאים אחרים, כדי לחסום את הדרך בפני ניסיונות אחרים של גורם חלופי [כנראה גורם הקשור לרשות הפלסטינית] המנסה להגיע לאמיר [קטאר] ולגורמים אחרים [בצמרת השלטון בקטאר]. אבקש שהמכתב יגיע אליי מחר לכל המאוחר. הוא [אמיר קטאר], הזוכה להוקרה, הסכים עקרונית לספק תמיכה דיסקרטית, אך אינו מעוניין שאיש בעולם ידע על כך.

[…]

[נקודה] רביעית: הכסף

עד כה, גויסו כ-30 מיליון דולר מתוך 75 מיליון דולר שצריכים להגיע לעזה לשם תמיכה בתנועה [חמאס] ואשר [יעמדו] לרשות ההנהגה [של חמאס], כמובא להלן:

13 מיליון [דולר] מאיראן.

11 מיליון [דולר] מהאמיר האב [השייח’ חמד בן ח’ליפה אאל ת’אני – الشيخ حمد بن خليفة آل ثاني].כאשר ביקרתי אותו לבדי בביתו, ושוחחתי איתו, והזכרתי את תפקידו ותמיכתו בעזה, והעברתי את ברכותיך לו, וברכת המוג’אהידין, והוא, הזוכה להוקרה, שלח את הסכום הזה אשר הועבר באמצעות מנגנון [המשמש להעברת הכספים] לעזה.

5 מיליון [דולר] תרומות מהציבור.

קיימת תמיכה טובה במספר מדינות וזירות [אזוריות], במיוחד בכוויית, הזוכה להוקרה. אמשיך לעקוב אחר העניין, ברצונו של אללה.

[…]

אחיך,

אבו אל-עבד [איסמאעיל הניה]

מסמך מספר 2 בסקירה של מרכז המידע למודיעין ולטרור

30 במאי [2021]

בשם אללה הרחמן והרחום

[…]

האח החביב, מנהיגנו, הנכבד / אבו אל-עבד [איסמאעיל הניה] ישמרהו אללה ויגן עליו

[…]

אללה יתעלה חשף את הטבע האמיתי של הישות [הישראלית] הזו ושל תומכיה, הישות היהירה והגאוותנית המתרברבת בכוח האגדי שברשותה, ואשר תדמיתה התנפצה בעימות המבורך הזה [המערכה הצבאית של חמאס נגד ישראל במאי 2021, המכונה "חרב אל-קודס" על ידי חמאס ו"שומר החומות" על ידי ישראל].

כיום, נדרש מאיתנו ומבעלי בריתנו, ובמיוחד האחים בקטאר, ובמידה פחותה [גם] בטורקיה, לנצל את ההזדמנות שניתנה לנו כדי להשיג את ההישגים הגדולים ביותר, הכוללים:

1. חיזוק [הפעילות] הדיפלומטית של החברים ובני הברית [של חמאס]. התברר לכולם [בעקבות המערכה הצבאית במאי 2021] שקיים נמר טורף וקטלני ששמו חמאס וגדודי אל-קסאם, ושאם הוא כועס ומחליט לתקוף בעוצמה קטלנית, יש לו אומץ לקבל את ההחלטה [לפתוח במערכה צבאית], ונכונות ללכת כברת דרך הרבה מעבר למה שאנשים מדמיינים, שהוא נכון ל[שלם את מחיר] הקרבנות [הכרוך במלחמה], ויודע את מרכיבי [הכוח של] האויב, ואת מרכיבי [הכוח של] האזור והעולם והמשוואות [מערכת היחסים המדינית, הצבאית והכלכלית] בהם. התברר לכולם, שלא ניתן לשלוט בנמר הזה בכוח, במלחמות ואף לא ב[רקימת] מזימות [נגדו].

וכולם מבינים, שחייבים להכיל אותו [את חמאס] באמצעות גורמים שיש להם השפעה עליו [על חמאס], והדברים שאמרו שר החוץ האמריקני [אנטוני] בלינקן והקנצלרית של גרמניה [אנגלה] מרקל ואחרים ברורים ומפורשים, וכן הם ציינו גם את מצרים ככתובת להתנהלות עם חמאס. המשטר המצרי מודע למציאות זו, ומבין שיכולתו להתנהל עם חמאס ולרסן אותו [את חמאס] משרת את הדיפלומטיה שלו [של המשטר המצרי] ומקנה לו לגיטימציה ובפרט מול הממשל האמריקאי.

העולם הבחין במספר הפעמים בהם [הנשיא האמריקאי ג’ו] ביידן שוחח עם בלינקן, בביקור בלינקן בקהיר, ובציון שמה של מצרים בדבריהם של מנהיגי העולם כאחת הכתובות להתנהלות עם חמאס. המצרים להוטים למלא תפקיד זה ביסודיות וביעילות.

בבוקר יום שישי, שעות לאחר הפסקת האש, הם [המצרים] היו בעזה, לאחר מכן חזרו [לעזה] ביום ראשון, לאחר מכן חזרו [לעזה] ביום שישי, וכעת הם מכינים את ביקור השר [ראש המודיעין הכללי של מצרים האלוף עבאס כאמל] ומשלחת גדולה שתתלווה אליו בעזה ביום שני [31 במאי 2021]. התפתחויות אלה התרחשו לאחר דבריו של [נשיא מצרים עבד אל-פתאח] אל-סיסי בדבר הענקת 500 מיליון דולר לעזה.

יש להם [למצרים] עניין רב מאוד להיות נוכחים [משפיעים] ולהראות שהם מסוגלים לשלוט בחמאס. הדבר משרת את המשטר [המצרי] ומעניק לו לגיטימציה אצל האמריקנים, משרת את הדיפלומטיה שלו, וגם משרת אותו כלכלית, והופך אותו לשער לכניסת סיוע [עבור רצועת עזה] ומענקים [כספיים המיועדים עבור] שיקום [רצועת עזה]. כנראה שהאמריקנים והכיבוש [ישראל] מעדיפים שמצרים תמלא את התפקיד הזה, שכן הם יודעים את עמדתה האמיתית כלפינו, ופעילותה הנמרצת לצמצם את התועלת [שנוכל להפיק מהמצב] לדרגה הנמוכה ביותר, וכנראה שמניעת ביקורו של השגריר [מוחמד] אל-עימאדי [محمد العمادي ראש הוועדה הקטארית לשיקום רצועת עזה] משרתת את חיזוק התפקיד המצרי על חשבון תפקידה של קטאר.

למרות שאיננו מוותרים על התפקיד המצרי משיקולים גאוגרפיים [בהיות מצרים גובלת מדרום ברצועת עזה], אנו סבורים, שהקטארים במידה גדולה יותר כנים כלפינו, נאמנים לנו, אוהבים אותנו, משקיעים בנו, ומחויבים לנו, ואין כלל מה להשוות [ליחסה של מצרים כלפי חמאס], ולכן חובה לפעול לחיזוק הדיפלומטיה הקטארית, ושהאחים הקטארים יהיו מוכנים למלא תפקיד משמעותי ואפקטיבי יותר, ושהדיפלומטיה שלהם תהיה משפיעה יותר. אנו יכולים לסייע בכך, ולפתוח את הדלתות לרווחה עבורה, כפי שקרה בסבב ההסלמה של הבלונים באוגוסט 2020 [הסלמה ביטחונית בין ישראל לחמאס לאחר שזו שיגרה לאורך תקופה בלוני נפץ ותבערה מרצועת עזה לעבר ישראל], בעת בה המצרים היו נוכחים [בניסיון לרסן את ההסלמה הביטחונית], ואנו גרמנו להם לצאת [מהתמונה] בידיים ריקות, ו[במקומם] באו הקטארים, והענקנו להם את ההזדמנות לקטוף את פירות הדיפלומטיה. 

2. בנושא שיקום [רצועת עזה] עלינו ועל ידידינו להימנע מהפיכת תהליך השיקום ל[סוגיה המצויה באופן] בלעדי בידי הרשות [הפלסטינית] או המצרים, ועלינו לגוון את הגורמים [המסייעים לשיקום רצועת עזה], ויש צורך, שהקטארים יפעלו לפקח בעצמם על [אופן השימוש ב]מענק שהקצה הוד מעלתו האמיר תמים [בן חמד אאל ת’אני] באמצעות הוועדה הקטארית [לשיקום רצועת עזה]. כידוע לך, שיטת העבודה של הוועדה אמינה ושקופה ומבטיחה לאחינו הקטארים שלא תהיה טענה [קובלנה] של גורם כלשהו המקבל מהם את כספם.

כמו כן, יש צורך ליצור קשר עם גורמים תורמים אחרים, כמו כוויית, בניסיון לשכנע אותם לפקח בעצמם על השימוש שנעשה במענקים שלהם, כדי שתהיה להם ועדה דוגמת הוועדה הקטארית [לשיקום רצועת עזה], ויש צורך לבקש בדחיפות מהטורקים מענק (הומניטרי), שוועדה טורקית תפקח עליו [דרך השימוש במענק] ברצועת [עזה] ובתחום [פעולות] השיקום [של רצועת עזה], וזאת בשקיפות ובדקדקנות, תוך הבטחה שפרוטה כלשהי לא תעבור לחמאס, לגדודי אל-קסאם או לארגונים [אחרים].

בהקשר זה, הנהגת הכיבוש [ישראל] חזרה ואמרה, כי היא פועלת להעביר את המענק הקטארי (הנוכחי) דרך הרשות [הפלסטינית], לדבריה, כדי לחזק את המתונים ולבלום את הטרוריסטים. על הקטארים לסרב לכך, ולהתעקש על הדרך הקודמת [להעברת כספי הסיוע הקטארי במזומן ישירות לרצועת עזה] ולא להסכים על דרך אחרת זולתה, שכן דרך זה הוכיחה, שחמאס או גדודי אל-קסאם לא נטלו ממנו [מהמענק הקטארי] ולו פרוטה אחת, והוא הגיע לעניים ולנזקקים. בידינו קלפי לחץ על הכיבוש [ישראל] כדי לאלץ אותו לחזור לדרך הקודמת [של העברת כספי הסיוע הקטארי], ובנושא זה [ייזום הסלמה ביטחונית על ידי חמאס כאמצעי לחץ על ישראל לאשר את העברת הסיוע הקטארי הישיר לרצועת עזה] הדיפלומטיה הקטארית יכולה לפעול באופן אפקטיבי כדי להכיל את המצב מחשש לפיצוץ.

3. הדיון כעת מתמקד בעיקר בשיקום [רצועת עזה] ובכלכלה, ואין דיון מעמיק בסיבות לפרוץ העימות האחרון, ובזה צריכה הדיפלומטיה הקטארית בפרט ו[והדיפלומטיה של מדינות] אחרות [בכלל] להתמקד. הנושאים האלה [הסיבות לפרוץ העימות הצבאי במאי 2021] הם: סוגיית המקומות הקדושים, מסגד אל-אקצא, עקירה של תושבים פלסטינים בירושלים] מבתיהם, ייהוד העיר [ירושלים], הטיהור האתני ואפרטהייד בה [בירושלים], ב[שכונותיה] אל-שייח' ג'ראח, סילוואן, אל-בוסתאן ואחרות, סוגיית ההתנחלות ופעולות המתנחלים וצבא הכיבוש בגדה [המערבית], מדיניות המעצר המנהלי הבלתי חוקית, היחס לאסירים, זכויותיהם של האזרחים הערבים ב[אזור] הפנים [הפלסטיני] הכבוש [שטח מדינת ישראל], ומדיניות האפליה הגזענית נגדם, המצור על עזה, שיקום [רצועת עזה] והתאוששות כלכלית.

חייבת להיות פעילות דיפלומטית אינטנסיבית וממוקדת בהובלת הקטארים כדי להגיע לשורש הבעיה ולהזהיר מפני הנחת עצי הסקה על הגחלים מתוך מחשבה שהדבר יכבה את האש, שכן היא [האש] תתלקח במהירות הקמפיין הדיפלומטי הבינלאומי חייב להדגיש כי הפרות הכיבוש [את זכויות הפלסטינים] בנקודות אלה מהוות הפרה בוטה של החוק הבינלאומי והחלטות [המוסדות] הבינלאומיים.

ביקורך במדינות שונות עשוי להיות הזדמנות להניע אותן באותו כיוון (בין אם מדינות ערביות או שאינן ערביות). ברור שהסביבה הבינלאומית מוכנה לכך, והדברים רק צריכים עוד דרבון ורישות [נטוורקינג] (הטורקים, הכוויתיים, הרוסים). ועם אלה אשר לא תצליח לבקר, אולי תשוחח איתם בטלפון או תשלח אליהם מכתב.

4. אין ספק, שהניצחון שהושג [במערכה הצבאית במאי 2021] מהווה הזדמנות איכותית לארגן [מחדש] את הבית הפלסטיני אם הנהגת הרשות [הפלסטינית] תהיה כנה בכוונותיה. ואולם, כפי שאתה יודע, הם נאחזים בחבלי האשליה, ו[שר החוץ האמריקאי אנטוני] בלינקן מכר להם בביקורו האחרון אשליות רבות כאלה אשר לא יועילו להם בדבר, אך הם יהמרו על הזמן. אחינו במשרד הגדה [המערבית] וכולנו צריכים להשקיע מאמץ רב ולגרום בפעילות מסיתה להצתת הגדה [המערבית]. עליך להשקיע מאמץ עליון שלא לחזור למרחב הוויכוחים והמחלוקות, שכן אסור להעכיר במחלוקות או בוויכוחים את תחושת ההסתופפות של ההמונים מאחורי דרך ההתנגדות [המאבק המזוין] בעקבות סבב זה [העימות הצבאי במאי 2021].

בה בעת, חובה להישאר במרחב של אלה השוקדים על ארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני על בסיס של יסודות נכונים, החל מהמועצה הלאומית [הפלסטינית – המל"פ], ואי ההסכמה על פתרונות של [תפירת] טלאים.

האחים הקטארים עשויים למלא תפקיד בנושא זה, וכבר התחלנו לפעול עם הארגונים אשר עם הנהגתם [השוהה] בחו"ל אנו ניצור קשר כדי לארגן פעילות משותפת בעניין זה. אנו נשלח לך את סיכום הפגישה שערכנו (חמאס, הג’יהאד [האיסלאמי], [החזית] העממית, [החזית] הדמוקרטית], היוזמה [הלאומית הפלסטינית בהנהגת מוסטפא ברגותי], וחטיבות [אל-נאצר צלאח אל-דין]), וזו הייתה פגישה מצוינת, וניתן להסתמך עליה בארגון קמפיין לאומי שתכליתו לכפות על הרשות [הפלסטינית] להיכנע [לתנאי חמאס] או [אם תסרב] לעקוף אותה.

5. כמו כן, אין ספק שדעת הקהל העולמית ועמדת מנהיגי העולם כבר הוכנו והוכשרו לפעילות מדינית להשגת פתרון [לסכסוך הישראלי – פלסטיני], ואני סבור שאם הבית הפלסטיני יאורגן [מחדש] יתאפשר לנו להיות חלק [תפקיד] בלתי ישיר בפתרון הזה מבלי שיחולו עלינו התחייבויות להכיר [בישראל] או בתנאי כלשהו של הקוורטט או התחייבויות אחרות, ואנו נסכים רק על [תקופת] רגיעה [ביטחונית] במשך מספר שנים בתמורה לנסיגת הכיבוש [ישראל] מהגדה המערבית וירושלים המזרחית, ופרוק ההתנחלויות, ושחרור האסירים, והסרת המצור מעל עזה. ועניין זה הוא קלף רב עוצמה שיאפשר לדיפלומטיה הקטארית לתמרן [מבחינה מדינית] באמצעותו ולהשתמש בו בעוצמה באמצעות קמפיין השיחות [שהיא תנהל] עם הממשל האמריקני ומדינות אירופה, רוסיה, סין ועוד.

אני סבור, שצריך שתארגן ביקור קצר ברוסיה, ותשוחח עם הרוסים ותדרבן אותם לפעילות הן במישור הארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני והן בהשתתפות בהפעלת הרצון הבינלאומי כדי לכפות על הכיבוש לכבד את החוקים הבינלאומיים והחלטות [המוסדות] הבינלאומיים בנושאים שצוינו לעיל, וכן בטורקיה ובשאר המדינות הערביות והאיסלאמיות ובמדינות זרות אחרות אם יתאפשר הדבר.

בפניך, יקירי, חלון של הזדמנויות בלתי מוגבלות, ועליך למהר ולנצל את כל אופקיו. אל תבזבז הזדמנויות בהמתנה לביקור במצרים, שכן היא החשובה פחות מביניהן.

{רצון אללה תמיד גובר, ואולם רוב האנשים אינם יודעים זאת} [קוראן, פרק: 12 פסוק: 21]

[תהא ברכת] שלום [עליך],

אחיך, אבו איבראהים [יחיא אל-סינוואר]

30 במאי 2021

מסמך מספר 4 בסקירה של מרכז המידע למודיעין ולטרור

המסמך מתעד הפגישה שנערכה בביירות ב-27 ביוני 2021 בין מנהיג חמאס, איסמאעיל הניה, ואישי חמאס בכירים נוספים, עם איסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיסלאמית, ו מוסטפא איזדי, המכונה חאג’ רמדאן, עוזרו של הרמטכ"ל האיראני לעניינים אסטרטגיים ואנשי הצוות שלו. 

להלן קטע מדברי איסמאעיל הניה בפגישה:

שיקום עזה – קיים רצון בינלאומי למסור את [תחום] שיקום [רצועת עזה] למצרים, ולכך קיימות השלכות. האם מצרים מסוגלת? מה תהיה ההשפעה של הדבר על ההתנגדות והסביבה? האם מצרים תידרש ללחוץ על ההתנגדות? מתנהלת פעילות לבלום את התפקיד הקטארי, מונעים את הגעת כספי המענק הקטארי ורוצים להעבירם דרך האו"ם. אנו רוצים שתהיה פעילות למנוע מצב בו התנועה [חמאס] נתונה לסחיטה.

מסמך מספר 5 בסקירה של מרכז המידע למודיעין ולטרור

בשם אללה הרחמן והרחום

השבח לאל, ריבון העולמים, והתפילה והשלום על ראש שליחי [אללה, הנביאים]

האח החביב / אבו אל-עבד [איסמאעיל הניה], ישמרהו אללה ויגן עליו

[יהיה] השלום עליך, ורחמי אללה וברכותיו, ולעצם העניין

מבקש אני מאללה יתעלה שמכתב זה יגיע אליך כאשר אתה אך בטוב ובבריאות מעולה, ושאללה יקבל את מעשיך הטובים, ויצליח דרכך למען טובת הארץ [פלסטין] ועבדי [אללה המוסלמים]. ברצוני לציין בפניך מספר נקודות, והן:

1. הסכום שהוקצה לעזה (75) [מיליון דולר], [ל]שיקום ושיפוץ:

מהסכום הזה הגיעו רק (17) [מיליון דולר], ולאחים [בחמאס העוסקים] בנושא האסירים [הביטחוניים] הגיע סכום [מסוים ממנו], וכן הגיע סכום ל[משרד] האוצר של עזה. נראה, כי הסכומים האלה אשר הגיעו ל[אחראים על נושא] האסירים [הביטחוניים] ו[משרד] האוצר בעזה מקורם באותו חשבון. להבנתנו, האח אבו עכרמה [أبو عكرمة] אומר, שהוא העביר את כל אשר [היה] ברשותו. הגענו להסכמה עם האחים, שהסכום של 75 [מיליון דולר], מחציתו [תועבר לגדודי] אל-קסאם, ומחציתו לתמיכה בציבור, ל[מתן] קורת גג ולשיפוץ הבתים שניזוקו קלות, ולשיפוץ המטות [הצבאיים] והמשרדים שלנו [חמאס] או לבנייה מחדש של [המבנים] שנהרסו [כליל], שכן נזקים כבדים נגרמו למשרדינו ולמטות [הצבאיים] שלנו.

בפנינו, הן ב[גדודי] אל-קסאם והן בתנועה [חמאס], התחייבויות רבות שרבים תולים [את אי מימושן במחסור] בכסף, והעיכוב בהגעת סכומי [הכסף] יגרום לנו בעיות רבות. כפי שאתם יודעים, הצרכים של [גדודי] אל-קסאם גדולים מאוד, וכל אשר הגיע אלינו עד לרגע זה, אפילו מה שהגיע [אלינו] מהאיראנים הוא דבר מועט [בהשוואה] למה שהם נדרשים לשפץ ולפתח את התשתית [הצבאית] ובפרט בתקופה הראשונה. אנו צריכים כ-30 [מיליון דולר] כדי לשפץ את הבתים שניזוקו קלות, והדבר משפיע על עשרות אלפי בתים, ואם נתעכב בטיפול בהם, המשמעות היא שתהיה לנו פצצת זמן שעלולה להתפוצץ, להשפיע לרעה ובצורה מסוכנת על תדמית הניצחון שהושג, בחסדו של אללה יתעלה. משמעות הדבר היא שנחוץ מאוד ש-75 [מיליון הדולר] יוזרמו בדחיפות רבה כדי שיתאפשר ל[גדודי] אל-קסאם לשקם את מצבם, ואנו נוכל להגיע לכל בעלי הבתים שניזוקו קלות ולהבטיח קורת גג לבעלי הבתים שנהרסו כליל או שאינם ראויים למגורים עד ל[השלמת] הבנייה מחדש.

אני רואה לנכון, שהסכום שהגיע מהאיראנים או כל סכום אחר שיגיע מהם ל[גדודי] אל-קסאם לא ייחשב במסגרת סכום ה-75 [מיליון דולר]. ברור שקיים מצב של [הטלת] הגבלות על תהליך השיקום [של רצועת עזה] והתחלת ביצוע הפרויקטים על ידי הגורמים התורמים, שכן קיים רצון ציוני לקשור זאת [את שיקום רצועת עזה] לנושא האסירים שאצלנו [חטופים וגופות חיילים ישראלים המוחזקים בידי חמאס], ו[קיים] רצון אמריקני לחזק את תפקיד הרשות [הפלסטינית] ולהחיות אותה לאחר מותה. הרשות [הפלסטינית] רוצה להיות ערוץ להעברת כספי השיקום [של רצועת עזה] ולשלוט בהם. מצרים רוצה להיות הערוץ להעברת הכסף אליה, לקבל את רובו, כדי לחזק את השפעתם ושליטתם בנו.

ברור שקיים לחץ גדול על הקטארים שלא יפעלו בדרך הקודמת [בה הועברו כספי הסיוע הקטארי לרצועת עזה במזומן]. ריבוי הערוצים [להעברת כספי הסיוע לרצועת עזה] ואי תיחומם לערוץ אחד מועיל לנו, ובה בעת, חובה עלינו להשקיע מאמץ אצל כל הגורמים המשפיעים על החלטתה [של קטאר] שלא תעביר דבר [את כספי הסיוע] דרך הרשות [הפלסטינית] או דרך המצרים, שכן האופציה הטובה ביותר מבין האפשרויות הגרועות היא העברה [של כספי הסיוע] באמצעות האו"ם, שכן בדרכים האחרות נגזלים 20 אחוזים מסכומי [כספי הסיוע] שמועברים דרכם. 

הדבר החשוב ביותר ובעל החשיבות האסטרטגית הגדולה ביותר הוא להקצות את שאר הסכום של ה-75 [מיליון דולר] והזרמתו באופן מהיר, והדבר הבא הוא הקצאה של סכום שאינו פחות מ-100 [מיליון דולר] עד סוף השנה לשיקום [רצועת עזה] והעברתו לרצועת [עזה] ללא דיחוי. ניתן להגיע להבנה עם הגורמים הידידים על ניכוי חלק מהמענקים אשר הם הקצו לשיקום רצועת [עזה] כדי לכסות סכום זה, וחובה עליהם להבין את הסכנה הטמונה בעיכוב העברת הסכום לעמנו [הפלסטיני] ו[בהשפעה לשלילה] על תמונת הניצחון שהושג [במערכה הצבאית במאי 2021], ו[בכך שיושג] ניצחון לאויב וליריבים [של חמאס] לשחוק את תמונת הניצחון [של חמאס] ולהטיל ספק בפרויקט [שחרור פלסטין] כולו.

(ייתכן שאבו עומר מוחמד [ابو عمر محمد] יכול למלא תפקיד חשוב בתחום זה) שוחחתי עם אבו אוסאמה לפני שנסע אליכם בנושא ההבנה ההדדית עם הממשלות הידידות, ואם הדבר אינו אפשרי, אזי עם המפלגות הידידות במדינות [האלה] כדי לארגן דרכי פעולה לגיוס עממי בין אם לאור המומנטום הרגשי לאחר תוצאות המערכה [הצבאית] האחרונה [במאי 2021] ובין אם באופן כללי, כדי ליצור מערכות מאורגנות של גיוס עממי, בפיקוח של מדינות במידת האפשר, או מפלגות או מוסדות, וזאת תחת השם חץ פלסטין, או חץ שחרור אל-קודס [ירושלים], או [שמות אחרים] דומים, ואסור שעניין זה יישאר בידי אחינו הכושלים [המופקדים על ענייני חמאס] באזור שמחוץ [לפלסטין].

שוחחתי איתו בנוגע לתפקיד הטורקי, לאור זאת שטורקיה, נשיאה [רג'פ טאיפ ארדואן] וממשלתה מתנהגים כאילו הדבר אינו נוגע להם, וחובה שהם ימלאו את תפקידם בתמיכה בבני עמנו, והדבר המינימלי הוא בתחומים האזרחיים בלקיחת אחריות על [תחומי] הבריאות והחינוך ברצועת עזה או שהם יתמכו במאה אלף משפחות בממוצע של 200 דולר בחודש [למשפחה], כלומר 20 מיליון דולר בחודש. אין זה דבר גדול לאימפריה [הטורקית], וזה סוכם אשר ניתן לאסוף אותו מהציבור באופן חודשי.

2. האיראנים – כפי שאתה יודע, נדהמו מהביצועים של [גדודי] אל-קסאם במערכה [הצבאית] הזו [במאי 2021], והדבר בא לידי ביטוי במכתבים שלהם אליך ואלינו בעזה. החלטנו לשלוח להם מכתבים בציון שמותינו, אבו ח’אלד [מוחמד א-דיף], אבו אל-בראא [מרוואן עיסא], אבו איבראהים [יחיא אל-סינוואר], וכך בוצע, והם [המכתבים] מצורפים לעיונך, [ונשלחו] למנהיג [העליון של איראן, עלי ח’מינאי], ל[איסמאעיל] קאאני [מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיסלאמית] ולחאג’ רמדאן [מוסטפא איזדי, עוזרו של הרמטכ"ל האיראני לעניינים אסטרטגיים], וביקשנו הקצאת סכום של 20 מיליון [דולר] מדי חודש במשך שנתיים.

אנו מבקשים ששיחותיך איתם, ביקוריך אצלם וההתכתבות שלך איתם יעלו בקנה אחד עם המסרים שלנו, ושהדרישות שלנו ומה שיושג מהן יישארו רחוקות מכל אחינו [האחראים על ניהול ענייני חמאס בחו”ל] אשר אין להם עניין אלא לחבל או להיות טפילים ולינוק [כספים] מבלי להתחשב במהות הפרויקט שתכליתו להשלים את ההכנות לשחרור [פלסטין], והבנייה [של הכוח הצבאי] לסילוק הכיבוש. מצורפים גם מכתבים מהאחים ב[גדודי] אל-קסאם להנהגת התנועה [חמאס] כדי שתהיה מעודכנת במה שהם רוצים מהאיראנים מעבר לנושא הכספי, והדבר מובא לעיונך בלבד.

3. השיח הפלסטיני והקשר עם [תנועת] פתח והרשות [הפלסטינית]: השיחה של [הנשיא האמריקני ג’ו] ביידן עם אבו מאזן [מחמוד עבאס, יו"ר הרשות הפלסטינית] וביקור [מזכיר המדינה האמריקני אנטוני] בלינקן ברמאללה, והשיחות שניהל האדי עמרו [הנציג המיוחד לענייני פלסטינים מטעם הממשל האמריקני] עם הרשות [הפלסטינית], הממשלה הציונית החדשה, ושר החוץ שלה [יאיר] לפיד, העניקו לרשות [הפלסטינית] ולעומד בראשה תקווה לחיים ולהחיות את מסלול הכזב וההונאה.

הם בעצם, כידוע לכם, אורגים מהאשליה [המדינית] חבלים להיאחז בהם, והאמירות של האמריקנים על תמיכה במתונים וחיזוק הרשות [הפלסטינית] נוגעים ברגשותיהם. אשר על כן, כל המידע מאשר ש[מחמוד] עבאס הפך לתקיף יותר, והוא מדבר רק על ממשלה [פלסטינית] המכירה בתנאי הקוורטט [הקוורטט לענייני המזרח התיכון – גוף בין-לאומי המורכב מארצות הברית, האיחוד האירופי, האומות המאוחדות ורוסיה], ולא דבר מעבר לכך, והוא מסרב באופן מוחלט להכניס את חמאס והג’יהאד [האיסלאמי] לארגון [לשחרור פלסטין – אש"ף], והמידע שבידינו מאשר זאת במאה אחוזים.

לכן, אסור לנו לסמוך יתר על המידה על המסלול הזה, וגם אם חלה עלינו החובה להיראות כאילו אנו מעוניינים בו [במסלול הזה] משיקולים של דעת הקהל ויחסינו עם מדינות האזור והיחסים הבינלאומיים. אשר על כן, חובה עלינו להגדיר היטב את עמדתנו ולנסח אותה במכתב ברור ולשלוח אותו לראשי [מדינות], למנהיגים, לשרים, למפלגות ולארגונים, ולאחר מכן, לפרסם אותו בתקשורת. אסור שכל הנהגת התנועה תעסוק בביקורים במדינות וביחסי ציבור על חשבון המשימות הבסיסיות ויישום הצעדים שהוסכם עליהם בפגישה האחרונה.

צריך שיהיה ברור לכל הארגונים הבינלאומיים, למדינות, לראשי [המדינות], לשרים, למפלגות, לכוחות [הפוליטיים] ולאליטות שהנהגת הרשות [הפלסטינית] מתחמקת מהתחייבויותיה בנוגע לבחירות [הכלליות] ולארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני, והיא מתעקשת על בלעדיות בקבלת ההחלטות ולהדיר [את חמאס] למרות חולשתה, מאבקי הכוח בקרבה וכישלון דרכה [המדינית]. חובה לשתף מספר גדול יותר של ארגונים, כוחות [פוליטיים] ואליטות פלסטיניות בפעילות הזו, והדבר צריך להתבצע בו זמנית עם קמפיין תקשורתי בלתי רשמי שיחשוף את השחיתות של הרשות [הפלסטינית], הסכסוכים הפנימיים בקרבה, כישלונה ולשרוף אותה [תדמיתית] באופן מוחלט.

4. המסלול המדיני: התברר לכולם, ובפרט לגורמים הבינלאומיים המשפיעים והגדולים, שחמאס היא השחקן החשוב ביותר בזירה, ובמיוחד לאור זאת שאנו בכישרון [דרכנו] מחזיקים בקבלת ההחלטות בנושא מלחמה ושלום, והתברר לכולם, שלא ניתן לסמוך עוד על הרשות [הפלסטינית] הכושלת, המושחתת והמסוכסכת בתוך עצמה. ייתכן שחשת בכך בברור במגעים שקיימת עם נשיאים, מלכים, אמירים ושרים בעולם. האמריקנים הבינו באופן ברור את העניין הזה, והם החלו לדבר על אי היכולת לעקוף את חמאס, ושאין מנוס אלא מלשלבה [באש"ף], ולאור זאת, על רקע תוצאות המערכה הצבאית [במאי 2021], אין מנוס מלנצל זאת בפעילות דיפלומטית מהירה, שכן חובה עלינו כתנועה לגבש עמדה מדינית, אשר ניתן לסכמה בשני מישורים:

הראשון: ארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני מבפנים או באמצעות בחירות כלליות כוללות ובו זמניות [בכל הקהילות הפלסטיניות] כדי שהעם הפלסטיני יוכל לבחור את הנהגתו, או בהסכמה על ארגון [מחדש] של אש"ף. בשני המצבים חובה לדרוש מהעולם ללחוץ על הרשות [הפלסטינית] כדי לאלץ אותה ללכת בדרך של ארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני, שכן העולם חייב לדעת, שהמשך מדיניותו של מחמוד עבאס והצוות שלו הבאה לידי ביטוי בבלעדיות בקבלת ההחלטות, בהדרה [של חמאס], באי שיתוף [חמאס בשלטון] ובהתנגדות לדרך הבחירות או בהסכמה על ארגון [מחדש] של הבית הפלסטיני, והצעדים שהוא נוקט נגד רצועת עזה, הוא הגורם העיקרי למתיחות באזור, והוא דוחף את האזור לעבר מתיחות ומשברים רבים יותר, וזו הייתה הסיבה למתיחות בתקופה האחרונה.

השני: רגיעה [ביטחונית – תהדיאה تهدئة] עם הכיבוש, [ובעניין זה] חובה לנסח את עמדתנו, ואני סבור שהדבר צריך להישאר בעל פה ולא להגיש מסמכים, וניתן לסכם זאת כדלהלן:

הסכם על רגיעה [ביטחונית] / הפוגה [هدنة הודנה] ארוכת טווח למשך חמש, שבע או עשר שנים (לכל היותר) בתמורה להתחייבות של הכיבוש לדבוק בחוק הבינלאומי וליישם את החלטות [המוסדות] הבינלאומיים הרלוונטיות לזכויות העם הפלסטיני. זו [עמדתנו] בקיצור, ואלה משפטים המקובלים מאוד על  הממשל האמריקני הדמוקרטי, על המדינות האירופאיות ועל המעצמות האחרות דוגמת רוסיה, סין ואחרות.

אם ברצוננו לפרט את משמעות החלת החוק הבינלאומי ויישום החלטות [המוסדות] הבינלאומיים, המשמעות היא כדלהלן:

  • הפסקת כל צעדי הכיבוש ב[מסגד] אל-אקצא ובמקומות הקדושים, והפסקת הליכי עקירת תושבי ירושלים [הערבים] מבתיהם בכל השכונות (אל-שיח' ג'ראח, סילוואן, אל-בוסתאן וכו').
  • התנהלות כלפי עמנו ב[אזור] הפנים [הפלסטיני] הכבוש [שטח מדינת ישראל] בהתאם לחוק הבינלאומי כמיעוט אתני ודתי בעל זכויות מלאות המעוגנות בחוק הבינלאומי.
  • הפסקה מוחלטת ומיידית של ההתנחלות בגדה [המערבית] ובאל-קודס [ירושלים].
  • נסיגה מהגדה [המערבית] ואל-קודס [ירושלים] המזרחית, כולל המקומות הקדושים.
  • פירוק ההתנחלויות בגדה המערבית.
  • שחרור האסירים הפלסטינים והערבים בבתי כלא של הכיבוש.
  • סיום המצור על כל צורותיו על רצועת עזה.
  • מתן אפשרות לפלסטינים להקים את מדינתם העצמאית שבירתה אל-קודס [ירושלים], ולהבטיח תנועה בטוחה וחופשית בין הגדה [המערבית] לרצועת עזה, ו[תנועה] חופשית מהאזורים הפלסטיניים ואליהם.

זה בהכרח יכלול את שחרור האסירים [החטופים הישראלים] המוחזקים על ידי ההתנגדות הפלסטינית [חמאס].

יש לדון בתפיסה זו עם שר החוץ הקטארי (ראשון), לאחר מכן עם שר החוץ הטורקי (שני), לאחר מכן עם המצרים ואחרים, כדי שיוכלו להתניע מגעים דיפלומטיים עם מחלקת המדינה האמריקנית, האירופאים, האו"ם וגורמים נוספים. הפעילות הזו תשיג את המטרות הבאות:

א. פגיעה בתכנית [המדינית] של הרשות [הפלסטינית] המבוססת על ויתור [על זכויות העם הפלסטיני] וחסימת דרכה, שכן על העולם לדעת שאנו [חמאס] החזקים, ואנו המחזיקים ב[קבלת] ההחלטות לגבי מלחמה ושלום, וכי הרשות [הפלסטינית] היא אך ורק צעצוע ושקר. בדרך זו, אנו נדרבן את מרבית מדינות העולם ללחוץ על הרשות [הפלסטינית] לעשות ויתורים ברורים בנושא הראשון, נושא ארגון [מחדש של] הבית הפלסטיני מבפנים. ואם היא תסרב, העולם יתחיל להזניח אותה ולהתעלם ממנה, ואז לקדם את קיצה, וזה יחזק את הלגיטימציה של חמאס בזירה הבינלאומית.

ב. המהלך הזה יהווה קלף דיפלומטי רב עוצמה בידי בעלי הברית שלנו, במיוחד הקטארים ולאחר מכן הטורקים, והוא יחזק את תפקידם הדיפלומטי ויספק כיסוי איתן לתמיכתם בנו. זה יועיל להם ולנו בחיזוק הקשר שלהם איתנו, ובהליכתם לאמריקנים ולמדינות העולם כדי להציג את עמדת חמאס המתקדמת לפתרון הסכסוך או לצינון [הסכסוך] למשך מספר שנים.

ג. הפעילות הזו תתקבל באופן לא פשוט על ידי מרבית מדינות העולם, וסביר להניח, שהיא לא תהיה מקובלת על הכיבוש [ישראל], אפילו בממשלתו הנוכחית [בראשה עמד נפתלי בנט], הכוללת מנהיגי ימין קיצוני שאינם יכולים לקבל אותה. אשר על כן, עלינו לדחוף אותם לדחות אותה [את התכנית של חמאס], והדבר יעמיד אותם במצב המנוגד לדעת הקהל העולמית, ויגביר את בידודם והפיצול הפנימי וינתק את התמיכה הציבורית בהם, ולהסתמך על התמורה האסטרטגית שניצניה החלו להופיע במהלך [מערכת] חרב אל-קודס [מאי 2021] בדעת הקהל העולמית באופן כללי, ובפרט בזירות האמריקנית והאירופאית. וגם אם הכיבוש [ישראל] יחליט ללכת בכיוון זה ולדון בתפיסה הזו [של חמאס], מצבו הפנימי ייקרע לגזרים, וייווצר מצב של פיצול פנימי שעשוי להוביל לסכסוכים פנימיים, למצב של לחימה, מלחמת אזרחים וקריסה פוליטית כוללת, והמפה הפוליטית של האויב מבשרת על כך. {ואלוהים דובר אמת, והוא מדריך בדרך הישר}. [קוראן, פרק: 33 פסוק:4}

ו[ברכת] השלום [עליך]

אחיך, אבו איבראהים [יחיא אל-סינוואר]

20 ביוני 2021