
המספרים שלא מסתדרים: זה מה שהאו"ם לא רוצה שתדעו על נתוני ההרוגים בעזה | מכיוון שהעיתונות העולמית ומנהיגים שונים ציינו כולם שמספר ההרוגים בעזה עלה לכאורה על 50,000 בני אדם, חשוב להקדיש דקה כדי לפענח את הנתון הזה. בעוד שרוב האנשים מהססים לומר שהם מצטטים ישירות את הנתונים שפורסמו על ידי חמאס, ארגון הטרור הרצחני שתכנן, הוביל וביצע את הטבח ב-7 באוקטובר 2023, הנתון הנפוץ ביותר הוא זה שפורסם על ידי משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (UN OCHA).
על פי עדכון האחרון מה-25 במרץ 2025 של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, 50,144 עזתים נהרגו מאז תחילת המלחמה ועוד 113,704 נפצעו.
בעוד שרוב האנשים נמנעים מלצטט ישירות את חמאס, מה שרוב האנשים אינם מכירים בו הוא שמקור המידע של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, כפי שמציין סמל הכוכבית בתרשים לעיל, הוא "משרד הבריאות בעזה" – כלומר משרד הבריאות בעזה המנוהל על ידי חמאס. באופן דומה, בהסתמך על השורה התחתונה של הנתונים שהוצגו על ידי משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, איש אינו טורח לציין את כתב הוויתור הכלול באתר האינטרנט של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, הקובע בבירור:
נתונים שטרם אומתו על ידי האו"ם מיוחסים למקורם. משרד הבריאות והרשויות הישראליות מסרו את מספרי הנפגעים. התפלגות ההרוגים המוזכרת כעת משקפת את אלה שמשרד הבריאות בעזה זיהה במלואם נכון ל־22 במרץ 2025, מתוך המספר הגבוה יותר של נפגעים שהוא מדווח עליו.
במילים אחרות, כל מי שמצטט את משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים מצטט למעשה את נתוני התעמולה של חמאס.
ניתוח נתוני חמאס והאו"ם
בחינה מדוקדקת של נתוני חמאס והאו"ם מראה בבירור את המאמצים שהושקעו בהנדסת נרטיב ספציפי כדי ליצור שקר ספציפי.
"חוק 70 האחוזים"
מתחילת המלחמה, אחד הנושאים הברורים של הסטטיסטיקה של חמאס והאו"ם היה לשמר, בכל מחיר, את הכלל שמספר הנשים והילדים שנהרגו הוא תמיד כ-70 אחוזים. כלל זה נשמר אפילו עד כדי אבסורד.
כך, למשל, ב-8 בדצמבר 2023 דיווח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים מספר של 17,487 הרוגים, מתוכם 5,153 נשים ו-7,729 ילדים. סה"כ 70 אחוזים מההרוגים.
שבועיים וחצי לאחר מכן, ב-27 בדצמבר 2023, בזמן שמשרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים דיווח שמספר ההרוגים הכולל עלה ל-21,110, מספר הנשים והילדים שנהרגו לא השתנה. באופן מדהים, בעוד שמספר ההרוגים הכולל עלה, ובעוד שמספר הנשים והילדים שנרצחו לכאורה נותר קבוע, אחוז הנשים והילדים שנהרגו נשאר יציב גם הוא על 70%.
במציאות, שילוב של נתוני הנשים והילדים המתים לכאורה ב-8 בדצמבר מהווים 73.6% מההרוגים, בעוד שב-27 בדצמבר הם מהווים רק 61% מההרוגים לכאורה.
המספרים פשוט לא מסתדרים
לאחר שקיבלו את ההחלטה לאמץ באופן עיוור את נתוני התעמולה של חמאס, משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים אף החל לדווח את השקרים הבוטים של חמאס.
כך, למשל, ב-29 במרץ 2024 דיווח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים כי בסך הכול נפגעו 32,623 פלסטינים, מתוכם לפחות 9,000 נשים ו־13,000 ילדים.
שבוע לאחר מכן, ב-5 באפריל 2024, דיווח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים שמספר המתים עלה ל-33,091 בסך הכל, מתוכם יותר מ-9,500 נשים (עלייה של 500 נשים שנהרגו) וכ-14,500 ילדים (עלייה של כ-1,500 ילדים שנהרגו).
במילים אחרות, באופן בלתי מוסבר, מתוך 468 מקרי מוות נוספים בין ה-29 במרץ ל-5 באפריל, לפחות 2,000 (!) מתוכם היו נשים וילדים.
חמאס מביך את משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים
בהמשך לדפוס של אימוץ תעמולת הטרור של חמאס, ב-6 במאי 2024, דו"ח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים כלל את האינפוגרף הרגיל שלו המראה כי מאז תחילת המלחמה דווח על 34,735 נפגעים פלסטינים, מתוכם יותר מ-9,500 (27.3%) נשים ויותר מ-14,500 (41.7%) ילדים.
בעוד שנתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים מעולם לא הצביעו על אפשרות לטעויות, לפתע, ב-8 במאי 2024, משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים הטיל פצצה. בדו"ח החדש שלו, משרד האו"ם הבהיר לפתע כי מתוך כלל הנפגעים לכאורה, זוהו רק 24,686. מספר הנשים שנרצחו צנח לפתע מיותר מ-9,000 ב-6 במאי, ל-4,959 ב-8 במאי. מספר הילדים שנהרגו צנח גם הוא מיותר מ-14,500 ב-6 במאי, ל-7,797 ב-8 במאי.
למרבה הבושה, גם לאחר "עדכון הבזק" של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים ב-8 במאי, הם המשיכו לצטט את מספר המתים הגבוה יותר, הלא מאומת, מבלי להוסיף אפילו שמץ של הבהרה לגבי מקרי המוות שזוהו בפועל.
בעוד שמשרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים שמר בעבר על כלל ה-70 אחוזים שהוזכר לעיל – ששימש כרמז לכך שישראל מכוונת באופן לא פרופורציונלי לפגוע בנשים וילדים פלסטינים – הנתונים החדשים הציגו מציאות שונה לחלוטין, שבה אחוז הנשים והילדים שנהרגו עדיין גבוה בהשוואה לעימותים קודמים עם הטרוריסטים בעזה, אך בכל זאת ירד משמעותית.
אז למה משרד האו״ם לתיאום עניינים הומניטריים עדכן את הנתונים הסטטיסטיים?
בעוד שהיו שטענו כי הנתונים המעודכנים משקפים מאמץ מרוכז אמיתי של האו"ם לייצר נתוני נפגעים בלתי תלויים, מקיפים ומאומתים, זה לא היה המקרה. למען האמת, עדכון משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים איחר בכך משמעותית והעדכון הגיע בעקבות הודעת חמאס ב-29 במרץ 2024, שבו הודו המחבלים כי יש בידיהם "נתונים חלקיים" לגבי למעלה מ-11,000 בני אדם שלטענתם נהרגו בעבר. נשים וילדים היו כמעט כל המקרים שלגביהם היו לטרוריסטים "נתונים חלקיים".
האם כל ההרוגים העזתים קבורים לכאורה מתחת להריסות?
מתחילת המלחמה ועד פברואר 2025, הנתונים הסטטיסטיים של האו"ם על ההרוגים בעזה כללו באופן עקבי הסתייגות נוספת.
לצד מספר ההרוגים המאומת והלא מאומת של חמאס, דו"חות משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים הוסיפו כי ישנו מספר נוסף של עזתים "שדווחו כנעדרים מתחת להריסות". מספר זה גדל בהדרגה לאורך התקופה, ולפי דו"ח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים ב-4 בפברואר 2025, היו למעלה מ-10,000 אנשים בקטגוריה זו:
עוד לפני יישום הפסקת האש, משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים כנראה הבין שהנתון הזה בעייתי והוא נעלם לפתע לעדכונים חדשים. כך, שבוע בלבד לאחר מכן, ב-11 בפברואר 2025, השמיט לראשונה דו"ח משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים את הנתון הנוסף:
כמה ליקויים נוספים בסטטיסטיקה של חמאס והאו"ם
לצד קשיים ואי דיוקים אחרים, הנתונים הסטטיסטיים של חמאס שהופצו על ידי משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים סבלו משורה של פגמים מהותיים נוספים.
אין הבחנה בין מחבלים לאזרחים
פגם אחד כזה הוא העובדה שלא הייתה התייחסות בסטטיסטיקה להבחנה בין הרג של מחבלים/לוחמים לעומת אזרחים. כל מקרי המוות רק סווגו, בוודאי על ידי האו"ם, כ"גברים", "נשים", "ילדים" ו"קשישים". מהנתונים הסטטיסטיים שנמסרו לא ברור באיזה גילאים השתמש חמאס ומשרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים כדי לסווג את ההרוגים לכאורה כ"ילדים" או "קשישים".
השמטה זו לא הייתה מקרית. בעוד שלחמאס היה תמריץ ברור לטשטש את הסטטיסטיקה כדי ליצור תמונה כוזבת, ההשמטה של האו"ם הייתה מרושעת הרבה יותר. האו"ם אינו מגדיר את חמאס או כל ארגון טרור פלסטיני אחר כארגון טרור. לפיכך, כאשר האו"ם דן בעזה לפני הטבח ב-7 באוקטובר 2023, הוא לא התייחס לחמאס כאל טרוריסטים אלא כאל הרשויות בפועל בעזה. ובהתאם לכך, האו"ם מסרב להכיר בכך שמחבלי חמאס הם מטרות צבאיות לגיטימיות. במקום זאת, האו"ם רואה בהם אזרחים חפים מפשע.
בעיה נוספת היא שהנתונים הסטטיסטיים של האו"ם כללו את כל "הנפגעים המדווחים". בעוד פרסומי צה"ל הראו כי אחוז ניכר מהרקטות שירו המחבלים נפלו ברצועת עזה, נתוני האו"ם לא הבחינו ולא סיפקו דיווח על תושבי הרצועה שנהרגו כתוצאה מירי תועה של המחבלים.
כך, למשל, ב-18 באוקטובר 2023 דיווח העדכון היומי של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים באופן דרמטי: "בערב ה-17 באוקטובר נהרגו 471 בני אדם, בהם ילדים, אנשי סגל רפואי ועקורים פנימיים, בפיצוץ בבית החולים הערבי/בפטיסטי אל-אהלי בעיר עזה, כך על פי הנתונים האחרונים של משרד הבריאות בעזה. זו הייתה התקרית הקטלנית ביותר ברצועה מאז ההסלמה במעשי האיבה".
כמה ימים לאחר מכן, חמאס, בתגובה לספקנות לגבי מספר ההרוגים, פרסם מסמך בן 212 עמודים הכולל שמות, גילאים ומספרי זהות אקראיים לכאורה של ההרוגים מאז תחילת המלחמה.
בדומה לטענת משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, חמאס כלל התייחסות גרפית לתקרית בבית החולים אל-אהלי, כולל זינוק חד פתאומי במספר ההרוגים ב-17 באוקטובר:
כעת, העולם מסכים באופן חד משמעי שהתקיפה על בית החולים אל-אהלי לא הייתה תוצאה של תקיפה ישראלית אלא תוצר של רקטה שנורתה בטעות על ידי מחבלים מהג'יהאד האסלאמי הפלסטיני. מניין ההרוגים בתקרית היה פחות ממאה בני אדם, אך לא חמאס ולא משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים הודו בכך. למעשה, מספר המתים של משרד האו״ם לתיאום עניינים הומניטריים המשיך לטפס בלי בעיה או כל התייחסות לטעות.
כמה עזתים נהרגו על ידי חמאס?
פגם נוסף בסטטיסטיקה הוא העובדה כי הם לא מציינים כמה פלסטינים נהרגו על ידי חמאס עצמו, אם בעת שניסו למנוע מהאזרחים לנוע מצפון הרצועה לדרומה, תוך כדי השתלטות על אספקת סיוע, או פשוט במהלך הלחימה נגד צה"ל.
האם היו מקרי מוות מסיבות טבעיות בעזה?
למרות שזה עשוי לזעזע את משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, מאז תחילת המלחמה, תושבי עזה ממשיכים למות מסיבות טבעיות. מכיוון שברור שלחמאס אין אינטרס למסור את מספר העזתים שמתו מסיבות טבעיות, עובדה זו זוכה להתעלמות מוחלטת בנתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים. כפי שכבר צוין על ידי המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA) בניתוח קודם של מספר ההרוגים בעזה, נתוני ה-CIA מעריכים כי 15-16 עזתים מתים מדי יום מסיבות טבעיות. בהתאם, בממוצע, במהלך 544 הימים שבין ה-7 באוקטובר 2023 ל-2 באפריל 2024, מתו ברצועת עזה כ-8,160 בני אדם מסיבות טבעיות.
השורה התחתונה
בעוד שרשימת הסתירות, הפגמים והשקרים הבוטים שמציג משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים יכולה למלא עמודים רבים נוספים, הדוגמאות לעיל מספקות תובנה מהירה מדוע אין להתייחס לסטטיסטיקות של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים כאמינות.
האמת היא שבעוד שנתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים נהנים מאפקט ההילה של הצגתם כנתונים לגיטימיים של האו"ם, הם אינם ומעולם לא היו נתונים של האו"ם. במקום זאת, הם תמיד היו ונשארו רק שחזור של האו"ם לסטטיסטיקות של חמאס, ולכן יש להתייחס אליהם ככאלה.