
האם המאבק בין ישראל לאיראן אינו עימות צבאי מסורתי, אלא מלחמה אידאולוגית? | ראש המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, הגנרל עלי אכבר אחמדיאן, השתתף בעצרת ב-4 בפברואר 2025 במסגרת קורס ארגוני "ג'יהאד אכבר", מטעם האיגוד האגודות האסלאמיות של סטודנטים עצמאיים באוניברסיטאות ברחבי המדינה, בעיר משהד. דבריו התמקדו בפילוסופיית ההתנגדות של איראן, הוא פרש את עקרונות המשך המאבק מול המערב וישראל, תוך התייחסות למקורות הדתיים, האסטרטגיים וההיסטוריים שעליהם נשענת תפיסת המשטר האיראני. דבריו היוו המשך החלפת המסרים בין וושינגטון לטהראן ואיתותים הן פנימיים והן חיצונים לרצון וליכולת של המדינות להגיע למו"מ על נושא הגרעין.
אחמדיאן הדגיש כי מושג ההתנגדות נטוע עמוק בתפיסה האסלאמית, כשהוא מסתמך על פסוק מהקוראן: "עבדו את האל והתרחקו מהעריצות". לדבריו, פולחן דתי אמיתי מחייב לא רק אמונה אלא גם מאבק נגד שלטון בלתי צודק.
בהתאם לכך, הוא הפריך את הטענה כי משא ומתן ודיאלוג נוגדים את עקרונות ההתנגדות. "ניתן לנהל משא ומתן גם עם כופרים", אמר, "אך רק מתוך עמדת התנגדות ולא מתוך כניעה". על פי גישה זו, מושג "הג'יהאד הגדול" אינו מתמצה רק בלחימה פיזית, אלא כולל אי-ציות לערכים מערביים ולנרטיבים שמנסים לערער את יסודות המשטר", הסביר.
המאבק הפסיכולוגי: הנשק של האויבים
לדברי אחמדיאן, אויבי איראן אינם מסתפקים בפעולות צבאיות, אלא מנהלים "מלחמה פסיכולוגית" שנועדה לערער את רעיון ההתנגדות עצמו". לדבריו, האויב "מפיץ שמועות, יוצר פילוג, ומנסה להטמיע בתודעה כי ההתנגדות אינה מצליחה".
אחמדיאן התייחס גם לדיון המתנהל ברשתות החברתיות, שבו חלק מהמשתמשים מעלים ספקות לגבי הישגי ההתנגדות, במיוחד לאור העובדה שישראל לא "נעלמה" לאחר המלחמה בעזה. "זו יצירת מטרות מוגזמות ולא ריאליות היא אחד הטריקים של האויב, שנועד לגרום לכם להרגיש מובסים", אמר.
"איראן וישראל אינן במלחמה – זו התנגדות מתמשכת"
ראש המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, הגנרל עלי אכבר אחמדיאן, הצהיר כי יש להבחין באופן ברור בין מושגי המלחמה וההתנגדות, והדגיש כי למרות הדימוי שמנסים אויבי איראן להשריש, המדינה אינה מצויה במלחמה מתמדת עם ישראל, הדברים באים ככל הנראה במסגרת הדיאלוג הלא רשמי שנפתח בין וושינגטון לטהראן על מנת לבוא ולרכך נושאים בדיאלוג כגון פעילות נגד ישראל ישירה או עקיפה.
"הם מנסים מאוד למחוק את נושא ההתנגדות וטוענים שכבר ארבעים שנה יש מלחמה בין איראן לישראל", אמר אחמדיאן. "אבל יש הבדל בין מלחמה להתנגדות. העימות שלנו עם המשטר הציוני לא היה מלחמה – וגם עכשיו אין זו מלחמה. הם פעלו, ואנחנו הגבנו. זו אינה הגדרה של מלחמה. כל מי שמבין בענייני ביטחון מבין שזה לא עימות צבאי כולל".
"בחמש-שש השנים האחרונות הם משתמשים במונח 'לוחמה בשטח האפור' – כלומר, מלחמה שבה למעשה אין מלחמה. אך כעת, כחלק מהלוחמה הפסיכולוגית שלהם, הם מציגים זאת כאילו אנו נמצאים במלחמה כבר 45 שנה. זאת בזמן שהמהפכה האסלאמית מלכתחילה לא חתרה למלחמה ישירה, אלא ליצירת חזית התנגדות מול המשטר הציוני".
בהקשר להצהרת המנהיג העליון עלי ח'אמנאי, לפיה "ישראל לא תתקיים בעוד 25 שנה", אחמדיאן הבהיר כי "מדובר בתחזית אסטרטגית ולא בהבטחה לפעולה צבאית. ""ראשית, עברו רק כמה שנים מאז שנאמרו הדברים. שנית, אף אחד לא אמר שהדבר יקרה בעקבות מתקפה צבאית של ההתנגדות". כשנשאל המנהיג מה יקרה בעוד 25 שנה, הוא השיב: 'לא ידוע אם אתם תהיו כאן בכלל'. שלישית, האם מישהו אמר שנכבוש את ישראל במלחמה? מי שמתכנן מהלך כזה, עובד על תוכנית צבאית – ואנו איננו עוסקים בכך. אנו מתמקדים בחיזוק ההתנגדות, שאולי יום אחד תוביל גם לעימות צבאי, שבו האויב יובס, אך זה לא היעד המרכזי שלנו. ההתנגדות עצמה היא שמביאה להיחלשות ולנפילת האויב".
בהקשר זה, אחמדיאן הסביר כי "חיסול ישראל", לפי תפיסת איראן, אין משמעותו תקיפה צבאית ישירה, אלא חשיפת הריקנות הרעיונית שלה, כך שתתפורר מעצמה. הוא השווה זאת לקריסת ברית המועצות, שלדבריו, התמוטטה לא בגלל מתקפה צבאית חיצונית, אלא בשל חולשתה הפנימית. 'חומייני שלח בזמנו מכתב למנהיג ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, שבו ניבא שהקומוניזם ימצא את מקומו במוזיאון ההיסטוריה. האם מישהו היה צריך לצאת ולהפיל את הקומוניזם בכוח? לא. הוא קרס כי הבסיס האידיאולוגי שלו היה שגוי".
ההתנגדות היהודית למשטר הציוני
לבסוף, אחמדיאן התייחס גם לתופעה של התנגדות יהודית למשטר הישראלי, וטען כי גורמים בתוך היהדות עצמה קוראים תיגר על הלגיטימיות של מדינת ישראל. "אין צורך לרכז את כל הכוחות – חיזב א-תחריר מצד אחד ותימן מצד שני – כדי לחסל את ישראל. התהליך הזה כבר מתרחש מבפנים", אמר.
לדבריו, ייתכן שיום אחד ההתנגדות תוביל למלחמה ישירה, "אבל זה לא התכנון שלנו, ולא היעד שלנו. המטרה שלנו היא לשמר ולחזק את ההתנגדות, כי היא לבדה מספיקה כדי לערער את האויב".
ייצוא המהפכה: "בושם שאי אפשר לעצור אותו"
בהתייחסו לתפיסת "ייצוא המהפכה", שניסח המנהיג הראשון של הרפובליקה האסלאמית, רוחאללה חומייני, הדגיש אחמדיאן כי "אין מדובר בהשתלטות צבאית על מדינות אחרות, אלא בהפצת רעיונות. "בתחילת המהפכה אמר האימאם חומייני שצריך לייצא את המהפכה, ואז היו כאלה שניסו להקים כוחות מזוינים כדי לעשות זאת במדינות אחרות. חומייני עצר אותם מיד ואמר: 'מה פתאום? מדוע שתעשו זאת? ", הרחיב.
לדבריו, חומייני השווה את תפוצת המהפכה האסלאמית לבושם: "אף אחד לא יכול לעצור את הריח שלו, הוא מתפשט לכל עבר. האמת של המהפכה היא אוניברסלית ותואמת את טבע האדם. זה מה שגורם להשפעתה, לא כוח צבאי. אם נקים ארגונים במדינות אחרות, זה יהפוך למודל קומוניסטי של הפיכה בכוח".
אחמדיאן סיכם את דבריו: "כל עוד המהפכה מתנגדת – היא מנצחת. וכל הנמצאים במסדרון ההתנגדות יזכו בשכר הלוחם בדרך האל".