התראות

שוב ניפול בפח הפרסי? איראן מושכת זמן – והדד-ליין הגרעיני מתקרב

התחושה בטהראן היא שניתן להחזיר את הסכם הגרעין עם שינויים קלים, ולהציג זאת כהישג אמריקני • המשימה הישראלית הקשה היא לדחוף את טראמפ להסכם מחמיר בלבד - ולחדד את המסר לאיראנים: כל עיכוב נוסף במו"מ יגרור תקיפה ישירה
שיתוף
המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין ב-2015 (Wikimedia/U.S. Department of State)
המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין ב-2015 (Wikimedia/U.S. Department of State)

תוכן העניינים

האם ניפול בפח של איראן לפני הדד-ליין הגרעיני? | באחד מערבי קיץ 1993, בעיירה קטנה בכרמאן שבאיראן, התקיימה פגישה מתוחה בין שני שבטים יריבים על זכויות מים. שייח' מוסא אל-חוסייני, המתווך, ישב שעות ארוכות בשקט, לגם תה וצפה בעימות שהלך והסלים. רק לפנות בוקר, לאחר קללות, השפלות וסיבובי תה בלתי נגמרים, נחתם הסכם. שייח' מוסא חייך ואמר פתגם פרסי ידוע: "תערפל את המים – וכך תוכל לדוג את הדג".

הפתגם הזה, השגור בפי איראנים רבים, מאפיין היטב את שיטת המשא ומתן האיראנית: לא למהר להסכם, אלא להתיש, לטשטש, להוליך סחור-סחור, ובסוף – לדוג את הדג. בניגוד לאותו שייח', ההנהגה האיראנית של היום מתמודדת עם שוקת שבורה – כלכלית, גיאופוליטית וחברתית – אך עדיין נאחזת באידיאולוגיה ג'יהאדיסטית נוקשה שמכתיבה את סדר יומה, גם אם תובעת מחיר כבד.

המשטר מקבל לגיטימציה מהמשך המאבק

מבחינה כלכלית, איראן סובלת מבצורת קשה, התמוטטות ענף החקלאות, אינפלציה גבוהה ושער ריאל בשפל. כ-85% מיצוא הנפט שלה, העומד בסך הכול על כ-1.8 מיליון חביות נפט שנמכרות ביום, מועברים לסין במחירים מוזלים, כשחלק גדול מההכנסות מוזרם למשמרות המהפכה. בעשור האחרון השקיעה איראן עשרות מיליארדי דולרים בבעלות בריתה האזוריות – סוריה (50-30 מיליארד), תימן (3-1 מיליארד) וחיזבאללה (12-7 מיליארד) – חרף המצב הפנימי הקשה.

 

שורש ההתעקשות האיראנית נעוץ בזהות האידיאולוגית של המשטר, הרואה עימות עם המערב וישראל כלגיטימציה לשליטתו. נכון שגם בתוך ההנהגה קיימים קווי שבר: הגנרלים הקשוחים, מפקד משמרות המהפכה והרמטכ"ל, תומכים במדיניות בלתי מתפשרת, בעוד הנשיא פזשכיאן ואנשיו מנסים לקדם פרגמטיות. אך גם המתונים פועלים מתוך מסגרת אידיאולוגית-דתית שאוסרת להיראות חלשים מול המערב.

העיקרון השיעי של תַקִּיַּה – הרעיון שמותר למאמין להסתיר את אמונתו האמיתית או לפעול בניגוד לה לצורך הישרדות או תועלת עתידית לאומה המוסלמית – מאפשר לאיראן לשחק משחק כפול: להציג עצמה כמשתפת פעולה, תוך המשך קידום מטרות אסטרטגיות נסתרות. על כן, החזרה האפשרית לשולחן המשא ומתן עם ארצות הברית לא בהכרח מסמלת שינוי – אלא טקטיקה זמנית.

איראן תמשוך זמן – עד לדד-ליין החשוב מבחינתה

בעוד השיח הפוליטי עסוק בשאלה אם איראן תחזור להסכם הגרעין מ-2015, נקודת המפנה הקרובה היא אוקטובר 2025, אז יפקעו סעיפים מרכזיים בהחלטת מועצת הביטחון 2231. סיום ההגבלות על תוכנית הטילים הבליסטיים, סיום האיסור לפיתוח, רכישה ובדיקה של טכנולוגיות מתקדמות להעשרת אורניום, וסיום המגבלות על עסקאות בתחום הגרעין האזרחי. איראן תוכל, לפחות על הנייר, לחזור ולהשתלב בשוק הגרעין הבין-לאומי – לרכוש ציוד, לייצא ידע, ולפתח "גרעין אזרחי" בהיקפים נרחבים – עם מעט מאוד יכולת פיקוח מציאותית.

כבר כיום מחזיקה איראן כ-270 ק"ג אורניום מועשר לרמה של 60%, מרחק של פחות משבועיים מיכולת פיתוח נשק גרעיני. הפקיעה הקרובה עלולה ליצור אפקט דומינו אזורי: סעודיה, איחוד האמירויות, טורקיה ואולי אף מצרים עשויות לחדש תוכניות גרעין עצמאיות, מה שיהפוך את המזרח התיכון לזירה רועשת ומסוכנת במיוחד.

בהכירנו את דפוס הפעולה האיראני, ניתן להעריך שהיא צפויה להציג כל התקדמות כ"לגיטימית", אך בפועל תמשיך בפיתוח נסתר של צנטריפוגות, העלאת קצב ההעשרה ושיפור יכולות בליסטיות שיאפשרו שילוב ראשי נפץ. התחושה בטהראן היא שניתן להחזיר את הסכם הגרעין עם שינויים קלים, ולהציג זאת כהישג אמריקני.

כדי למנוע זאת, על ישראל לפעול מול ארצות הברית – במיוחד מול יועציו הקרובים של טראמפ ורפובליקנים בכירים – להשגת הסכם מחמיר עד אוקטובר 2025, כולל פיקוח מלא ובלתי מתפשר. עלינו להבהיר לאיראן שכל עיכוב במשא ומתן יגרור תקיפה ישירה של תשתיות. בסופו של דבר, אסור למערב להילכד שוב במלכודת הסבלנות הפרסית. הדג כבר באגם – והשאלה היא אם נצליח לדוג אותו בזמן.

המאמר פורסם לראשונה ב-N12.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close