עבור לתוכן העמוד
Menu

החותים מאיימים – האם ישראל עומדת בפני זירה ימית נוספת?

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל • זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

לאחר שהותקפה מלבנון, מעזה, מעיראק, תימן ומאיראן, האם ישראל עומדת בפני זירה חדשה בים התיכון? לאחרונה פורסם כי ארגון הטרור של החות'ים בתימן, שלוחה של המשטר האיראני, מאיים בפגיעה בישראל במרחב הים התיכון. כפי שפרסם המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה בחודש מאי האחרון, בכירים בטהראן כבר החלו לשרטט את שדה הקרב החדש אליו שואפת טהראן לפתח את זרועותיה הארוכות – הים התיכון, כך עולה מניתוח פרסומים שונים ברשתות האיראניות.

אנליסט דסק איראן של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, אברהם מ., מפרסם היום (שני) כי בטקס למלאות 40 ימים לחיסולו של זאהדי, מפקד כוח קודס לשעבר של משה"מ בסוריה, אמר מפקד משמרות המהפכה הגנרל סאלמי: "הפילוסופיה שנמצאת ברקע של מוות קדושים של זאהדי היא המשך של החזון של המהפכה האסלאמית באיראן… והיא להחיות מחדש את עוצמת האסלאם בעידן החדש (קרי, ייצוא המהפכה)… אם האויב יצליח לחדור במדינה אסלאמית כלשהי, הוא ירחיב את חדירה זו ולכן יש לחסום את דרכם…אנחנו נחסום את דרכו של האויב במזרחו של הים הגדול ונרחיב את החזית עד שהאויב יתפרק. כל הארצות האסלאם חייבות להפוך לזירת ג'יהאד נגד האויבים… חובתו של כוח קודס היא חסימת דרכי חדירה של האויב אל עולם האסלאם (קרי, פעולה בכל העולם).

זו אינה הפעם הראשונה כי באיראן מתייחסים לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון לצורך הידוק ההתקפה על ישראל. דברים ברוח דומה אמר, מפקד לשעבר של משה"מ ויועצו של ח'אמנאי, הגנרל רחים ספוי בפני צוערים לקצונה של משה"מ, לפני כחצי שנה:

"אין לנו בררה אלא להעמיק את הביטחון שלנו. את העומק האסטרטגי שלנו (כעת) הוא הים התיכון, אך עלינו להרחיב אותו עד 5 אלפים קילומטר. הים התיכון וים סוף הם אזורים אסטרטגים וזרוע הים וזרוע האוויר והחלל של משה"מ חייבים להתמקד בנקודות אלו".

הגנרל נקדי, מתאם פעולות משה"מ אמר  ב-23 בדצמבר 2023: "במידה והפשעים של ארה"ב והמשטר הציוני יימשכו, הם צריכים לחכות לעלייתם של כוחות התנגדות חדשים וחסימת שאר מעברים ימיים עליהם. אתמול היו אלה  המפרץ הפרסי ומיצרי הורמוז שהפכו לסיוט עבורם, היום באב אל-מנדב והים האדום ואם ימשיכו בפשעיהם יש לחכות שבקרוב גיברלטר והים התיכון ושאר מעברים ימיים יחסמו בשבילם".

החשש – תקיפה מאזור צפון אפריקה

לפני למעלה מעשור חשף המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה כי הקשר בין קבוצת הטרור, הפולסריו באזור הגבול בין מרוקו לאלג'ירה, מקיימת קשרים הדוקים עם איראן. לאחר מספר שנים הדיווחים הללו הובילו את מרוקו לניתוק היחסים עם איראן.

העיתונאי לונזו קוק, עורך בערוץ CNN לשעבר, דיווח לפני כשנה כי איראן מגלה עניין רב בפעילות שלה ובהשפעתה הגוברת באזור אפריקה, בעיקר הסאהל והמגרב. במדינות כמו סנגל, הרפובליקה המרכז אפריקאית וניגריה. הפעילות האיראנית דומה מאוד לפעולות אותה ביצעה טהראן במזרח התיכון על ידי חימוש והכשרת קבוצות שיעיות של מורדים.

מטרתה של איראן היא לקבל דריסת רגל באזור אסטרטגי ועשיר במשאבים בצמוד לנתיבי שיט מערביים חיוניים באוקיינוס ​​האטלנטי.

העברות רחפנים דרך אלג'יריה

בהמשך לדיווח שפורסם באתר "The post defense”" נאמר כי במרוקו חוששים כי איראן מבקשת לספק לפולסריו מל"טי תקיפה. שגריר מרוקו באו"ם, עומר הילאלה, הדגיש שוב ושוב את העברות הרחפנים דרך אלג'יריה והזהיר כי מרוקו תגיב "באופן הולם". במקביל איראן פונה אל האוכלוסיה השיעית במדינה במטרה לגייס אותה ולגרום להקצנה בה אל מול בית המלוכה. עם זאת, החתרנות האיראנית מגיעה עמוק יותר לתוך מרוקו באמצעות הקמפיין העיקש שלה להקצנה ולגיוס חברים חסרי שביעות רצון מהמיעוט השיעי בממלכה.

קשרי איראן-אלג'יריה

איראן מקיימת קשרים כלכלים וצבאיים עם אלג'ריה , הנותנת חסות לפולסריו. לא מקבר נודע כי איראן סיפקה לאלג'יר מל"טים צבאיים. את הדברים אישר שר הפנים לשעבר של הפולסריו, עומר מנצור, שהתגאה במשלוחים הראשונים שהגיעו לידהם ואיים כי הם יופנו נגד מרוקו.

במרוקו יודעים לספר כיצד איראן השתמשה בחיזבאללה הלבנוני, כידי לאמן את הפולוסריו במחנה הפליטים טינדוף באלג'יריה. בתוך כך נודע כי איראן פרסה 3 יחידות של משמרות המהפכה באלג'יר. גורמים רשמיים במרוקאים שיתפו מידע מודיעיני שחשף כיצד אלג'יריה ביצעה אופטימיזציה של מסלולי אוויר בשימוש מועט עבור פעולות רחפנים. מסלולי התעופה הללו נמצאים באזורים שוממים באלג'יריה הקרובים לגבול עם מרוקו. רבאט עקבה גם אחרי משלוחים של חומרה צבאית באוויר מאיראן למדינות לא מוגדרות בצפון אפריקה. המשלוחים הללו, שנמסרו ללוחמי פוליסריו דרך אלג'יריה, כללו מל"טים, ציוד מכ"ם ומערכות טילים בליסטיים.

המאמר פורסם לראשונה בגלובס בתחילת חודש מאי 2024.