עבור לתוכן העמוד
Menu

מסמכי חמאס חושפים את המועד בו התקבלה ההחלטה על המתקפה

חמאס ראה דחיפות בהוצאה לפועל של המתקפה לפני שישראל תשלים את פיתוח מערכת יירוט הלייזר • ההחלטה לבצע את המתקפה התקבלה בתקופת ממשלת בנט–לפיד

האם ההחלטה על המתקפה של חמאס התקבלה בתקופת ממשלת בנט-לפיד? בכתבה בלעדית שפורסמה ב"ניו יורק טיימס", העיתונאים רונן ברגמן, אדם רסגון ופטריק קינגסלי חשפו בסוף השבוע (שבת) פרוטוקולים סודיים של הנהגת חמאס בעזה, אשר דנו בתכנון המתקפה נגד ישראל שבוצעה ב-7 באוקטובר 2023 במסגרת מבצע "מבול אל-אקצה" (חרבות ברזל).

הכתבה מצביעה על כך שההחלטה לבצע את המתקפה התקבלה כבר בתקופת ממשלת בנט-לפיד, כשהתוכנית המקורית הייתה להוציא את המתקפה לפועל בסתיו 2022. הסיבה להאצת התכנון הייתה חששו של חמאס מפיתוח מערכת יירוט הלייזר הישראלית, אשר, לפי הערכות, הייתה אמורה לנטרל את איום הרקטות מעזה ברגע שתהפוך למבצעית. חמאס העריך כי חלון ההזדמנויות לתקוף את ישראל ייסגר עד סוף 2023, בהתבסס על הצהרות של ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הביטחון בני גנץ, לפיהן המערכת תיכנס לשימוש מבצעי בתוך שנה.

כחלק מההכנות, חמאס ביקש לתאם את המתקפה עם איראן וחיזבאללה. ואכן סגן מנהיג חמאס, סאלח עארורי, אישר בפומבי את עצם קיום השיחות "בחדרים הסגורים", פרט את מהות השיחות הללו ואף תיאר את מתווה המתקפה המתוכננת המשולבת.

ניצחון הימין בבחירות 2022 נתפס בעיני הנהגת ארגון הטרור כהזדמנות אידיאלית להוציא את המתקפה לפועל בשל השלכותיו על הזירה הפנימית והבינלאומית. חמאס ביצע הונאה אסטרטגית בכך שנמנע מעימותים צבאיים משמעותיים עם ישראל, תוך שהוא מציג מצג שווא של כוונות לרגיעה וצמיחה כלכלית. הכתבה ב"ניו יורק טיימס" מעלה שאלות רבות לגבי הצלחתו של החמאס להטעות את ישראל ולהכין מתקפה רחבת היקף תוך יצירת רושם כוזב של שקט יחסי. ציר הזמן שמוצג בכתבה מתייחס לשנת 2022, אז קיבלה הנהגת חמאס, בראשות יחיא סינוואר, את ההחלטה שיצאה לבסוף לפועל באוקטובר 2023.

לקריאת הניתוח המלא