עבור לתוכן העמוד
Menu

איראן תנצל "מלחמה אזורית" כדי לסגור חשבון עם מדינות במפרץ

מלחמה אזורית נגד ישראל תאפשר לבוא חשבון עם כמה מדינות במפרץ שעימן יש לאיראן סכסוכים • לפי ההערכה במערכת הביטחון, זה יקרה בעיקר על ידי החות’ים

האם איראן תנצל "מלחמה אזורית" נגד ישראל כדי לסגור חשבון עם מדינות במפרץ? המתיחות במזרח התיכון הגיעה לשלב חדש עם המעבר של ישראל לפעולות תגמול התקפיות נגד הציר השיעי בהובלת איראן. ישראל תקפה את נמל חודיידה בתימן, חיסלה את רמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר בביירות, ואת מנהיג חמאס אסמאעיל הנייה בטהראן. כעת, איראן ובעלי בריתה מבינים שמדובר בשלב חדש במערכה האזורית ומאיימים בנקמה כואבת נגד ישראל. בתגובה, ישראל שיגרה מסרים חד משמעיים כי תגובתה תהיה קשה ומוחלטת.

גורמים מדיניים טוענים שהדבר יוצר לחץ כבד על מדינות המפרץ, שאינן מעוניינות במלחמה אזורית. מדינות כמו סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין, הנמצאות קרוב לאיראן ומארחות בסיסים גדולים של הצבא האמריקני, חוששות מתקיפה איראנית. החיסולים המיוחסים לישראל גרמו להשפלה לאיראן ולחיזבאללה ברחבי המזרח התיכון, ואלה רוצים לנקום. עם זאת, הם מעוניינים בנקמה מדודה שלא תוביל למלחמה כוללת. זהו אתגר לא פשוט, שכן אם חלילה ייפגעו אזרחים ישראלים, ישראל עלולה להגיב בהרס רב נגד חיזבאללה ואיראן.

במקביל, במערכת הביטחון הישראלית מעריכים שבתרחיש כזה של מלחמה אזורית בהובלת איראן, ייתכן שתתקבל החלטה למחוק את רובע א-דאחייה בביירות, מעוז חיזבאללה, ולתקוף את כל שדות הנפט של איראן. צעד זה עלול לפגוע קשות בכלכלה האיראנית, ומכאן הדרך למלחמה אזורית היא קצרה מאוד. איראן, יחד עם בעלי בריתה בעיראק, סוריה ותימן, עלולים לתקוף גם מדינות במפרץ שיש להן קשרים הדוקים עם ארה"ב והסכמי נורמליזציה עם ישראל. בישראל מעריכים כי איראן תנסה לנצל מלחמה כזו כדי ליישב חשבונות עם מדינות מפרץ שונות, בעיקר דרך החות'ים, שלוחיהם הנאמנים בתימן.

לפי גורמים במפרץ, ביטול ביקורו של שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן במזרח התיכון, מעיד על הערכה אמריקנית כי האזור עלול להיכנס להסלמה משמעותית. התרחבות העימות מסכנת את האינטרסים הכלכליים והביטחוניים של מדינות המפרץ, במיוחד של סעודיה. חסן נסראללה, מזכ"ל חיזבאללה, כבר הכריז כי הציר השיעי נמצא במלחמה פתוחה נגד ישראל, עם כל המשתמע מכך. למרות שמזכ"ל המועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ, ג'אסם אלבדיווי, גינה את חיסול הנייה והאשים את ישראל בפגיעה בביטחון וביציבות האזורית, מדינות המפרץ מנסות לשמור על ניטרליות. אך במצב כזה, גם החנופה לאיראן לא תועיל.

לבסוף, קיים תרחיש שבו הסלמת העימות תוביל לכך שאיראן תצטרף למעגל הפעיל של המלחמה בישראל, ותראה בכך הזדמנות לתקוף גם את מדינות המפרץ הסוניות, שבהן היא רואה יריבות אידיאולוגיות ואזוריות. מדינות המפרץ פועלות כעת בגלוי ובסתר לעצור את ההתדרדרות הביטחונית, כשקטאר משחקת תפקיד מרכזי במאמצי התיווך בזכות קשריה עם איראן. מדינות אלה מבטיחות גם סיוע כספי לשיקום עזה לאחר סיום הלחימה, אך ייתכן שזה לא יספיק למנוע את ההסלמה הקרובה.

פורסם לראשונה במגזין אפוק