עבור לתוכן העמוד
Menu

הגדרת אסטרטגיות מחדש: "מדינה פלסטינית נסמכת על השמדת ישראל"

נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה בכנס השנתי של ג'רוזלם פוסט: "יש צורך בדיפלומטיה חדשנית ואסרטיבית בתגובה למציאות הגיאופוליטית החדשה" • הנסיך הירוק, מוסעב חסן יוסף, הדגיש: "מדינה פלסטינית מושתתת אידיאולוגית נגד ישראל"

ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, הדגיש את הצורך בחשיבה חדשנית בתגובה למציאות הגיאופוליטית החדשה לאחר ה-7 באוקטובר. ד"ר דייקר אמר בכנס השנתי של ג'רוזלם פוסט: "אנחנו באמת צריכים לחשוב מחוץ לקופסה, כי המציאות שלאחר ה-7 באוקטובר מכניסה אותנו לעולם חדש לגמרי, שוברת תפיסות שגויות ובונה מציאויות חדשות".

הפתעות אסטרטגיות ושינויי תפיסה

ד"ר דייקר התייחס לאופי התקיפה של חמאס ב-7 באוקטובר, והשווה אותה לאירועים היסטוריים כמו ה-11 בספטמבר והתקפת פרל הארבור. "מה שהדהים אותנו היה השמחה, האנרגיה וההתלהבות של חמאס בעולם החופשי," הוא ציין, והדגיש שינוי מדאיג ברגש הגלובלי.
הוא ביקר את הציפייה המערבית להקמת מדינה פלסטינית בעקבות אלימות כזו. "העולם החופשי, בחלקו הגדול, מאמין שהמלחמה הזו היא המשך של הסכסוך הפלסטיני-ישראלי. ההבנה שלנו, וההבנה של ישראל כעניין של קונצנזוס לאומי, היא שונה לחלוטין," הסביר ד"ר דייקר. הוא התלונן על שינוי הדימוי של ישראל וחמאס בעיני רבים במערב, וציין, "ישראל מוצגת כחמאס, וחמאס, מבחינת יוקרה, לגיטימציה וצדק, מוצגת כישראל."

דעת הקהל ושינויי מדיניות

סקר של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה שהוצג על ידי ד"ר דייקר חשף התנגדות משמעותית בקרב ישראלים להקמת מדינות פלסטיניות בעזה ובגדה המערבית, כאשר 79% מהישראלים מתנגדים לכך. ראוי לציין, 64% התנגדו להקמת מדינה פלסטינית גם אם זה היה כרוך בנורמליזציה עם ערב הסעודית. תחושות אלו נשמעו לאחרונה בהצבעה בכנסת, כאשר 99 חברי כנסת התנגדו לתמיכה האמריקאית בהקמת מדינה פלסטינית.

הממדים האידיאולוגיים של הסכסוך

מוסעב חסן יוסף, בנו של מייסד חמאס השייח חסן יוסף, השתתף בדיון והדגיש את הבסיס האידיאולוגי של הסכסוך. "מדינה פלסטינית נסמכת על השמדת ישראל. מוסלמים משתמשים בפלסטין כנשק נגד ישראל וכנשק נגד העם היהודי. ביסודו של דבר, מוסלמים חושבים שאללה שונא את העם היהודי," הוא טען. יוסף דחה את הרעיון של פתרון שתי המדינות, וטען שתומכיו או מחפשים את השמדת ישראל או שאינם מודעים לאיום הקיומי שהיא מהווה. הוא הציע באופן שנוי במחלוקת שהרשות הפלסטינית מהווה איום גדול יותר מחמאס.

כיוון חדש למרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

דייקר הודיע על שינוי שם הארגון למרכז הירושלמי לענייני חוץ (JCFA), צעד שמשקף את ההתמקדות הרחבה יותר שלו בנושאי מדיניות חוץ וביטחון. "אנחנו רואים את עצמנו כמנוע לענייני חוץ של ישראל, משמשים כגשר בין המערב למזרח המוסלמי-ערבי," הוא אמר, והדגיש את תפקידם ביוזמות מחקריות ותקשורתיות אסטרטגיות.

ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ
(קרדיט תמונה: גיא סידי)
ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ
(קרדיט תמונה: גיא סידי)

הגדרת פלסטין והדרך קדימה

יוסף הדגיש בצורה פרובוקטיבית על עצם המושג פלסטין, ושאל: "מהי פלסטין? האם היא קבוצת אתנית? דת? שפה מובחנת? יש לכם כתבי קודש? האם אתם אומה? הייתם מדינה? שום דבר מזה. אז מהי פלסטין? מהי מטרת פלסטין?". בנוסף לכך, הוא ביקר את התמיכה העולמית בהקמת מדינה פלסטינית, והזהיר מפני הסכנות בהענקת שטחים אסטרטגיים כמו יהודה ושומרון לשליטתם.

בהמשך לכך, הוא גם הדגיש את תפקיד הרשות הפלסטינית בהפצת רגשות ואידיאולוגיות אנטי-ישראליות בעולם, ואמר כי "כל הכאוס העולמי הזה מנוהל על ידי הרשות הפלסטינית – על ידי הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף). זו לא תעמולת חמאס, אלא מי שיושבים ברמאללה, שמשלמים לכל התומכים בעולם באמצעות השגרירויות שלהם – אלה הם מי שנלחמים נגד ישראל והלגיטימיות שלה".

הדיון בכנס השנתי של ג'רוזלם פוסט הדגיש את הצורך הדחוף בגישה חדשה למדיניות החוץ הישראלית ולפתרון הסכסוך. כפי שתובנותיו של ד"ר דייקר ויוסף מגלות – המציאות שלאחר ה-7 באוקטובר דורשת בחינה מחודשת של הנחות יסוד ממושכות ושינוי אסטרטגי מהגנה לדיפלומטיה פרואקטיבית.