
בעקבות המחסור בנפט במדינה, נוצר לאחרונה משבר חשמל משמעותי בלבנון. המצב החמיר כאשר חברת החשמל הלבנונית הודיעה בסוף השבוע (שבת) על הפסקת אספקת החשמל לחלוטין לכל רחבי המדינה. "אחרי מיצוי כל האפשרויות האחרות שננקטו כדי להאריך את משך הפקת האנרגיה למקסימום האפשרי, יצאה התחנה האחרונה של החברה משימוש עקב מחסור בנפט, ואיתה הופסקה לחלוטין אספקת החשמל לכל לבנון", נמסר. כעת, אל"מ (בדימוס) ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מתייחס בראיון לכאן ב' למשמעות המשבר עבור ישראל: "זה יעזור לשר הביטחון שלנו להחזיר את לבנון לתקופת האבן".
לדבריו, בלבנון קיימות ארבע תחנות כוח מרכזיות לייצור חשמל, כאשר שתי המרכזיות הפסיקו את פעילותן לצמיתות לפני שנים רבות. כעת, גם השתיים הנותרות יצאו משימוש כאשר נגמרה הספקת הסולר. "משמעות הדבר הוא שלבנון הפכה כבר לפני מספר שנים למדינת גנרטורים. כיום, אין בית בלבנון שאין לו גנרטור לצורך אספקת חשמל. בעוד שהיו פתרונות זמניים, בעיקר באמצעות הסיוע התורכי, עד מהרה גם הם הבינו שלבנון לא מסוגלת לשלם – ולכן חזרו בהם".
לאחר הסירוב התורכי לספק חשמל ללבנון, הממשלה המקומית פנתה לבקשת סיוע זול יותר מעיראק. "הבעיה היא שבסולר העיראקי יש אחוז גבוה מדי של גופרית, ולכן הוא לא התאים לתחנות הכוח הלבנוניות. כתוצאה מכך, לבנון החליטה לקבל את הסולר העיראקי ולמכור אותו לצד שלישי שסיפק לה דלק אחר", מסביר המומחה, ומוסיף: "בהמשך, הצבא הלבנוני פתח את מחסני הדלק שלו והעביר אותם לשוק הרשמי, שעובר במהירות לשוק הפרטי".
המצב בלבנון, לדברי אל"מ (בדימוס) ד"ר נריה, הוא בעייתי מאוד מבחינת אספקת האנרגיה. "המוסדות הרשמיים מתמודדים עם בעיה משמעותית של אספקת אנרגיה, כמו למשל בתי חולים, משאבות מים, ואף בתי הכלא. בעקבות זאת, אין דרך אחרת אלא להיעזר בגנרטורים".
בהתייחס לאמירתו של שר הביטחון, יואב גלנט, כי במצב של מלחמה אזורית ישראל עשויה להחזיר את לבנון לתקופת האבן, אל"מ (בדימוס) ד"ר נריה מדגיש: "זה ממש משחק ילדים. אם אתה באמת רוצה לפגוע בתשתיות במדינה, ניתן לפגוע רק בתשתיות הכבישים והמוסדות. מעבר לזה, לא נותר כלום בלבנון. רשת החשמל לא קיימת, לאחר שזו התקלקלה במלחמת האזרחים במדינה ולא שופצה מעולם". החוקר הבכיר מסביר: "ניתן להחזיר את לבנון לתקופת האבן בשנייה.א כך, אם תה פוגע בכמה גשרים שמחברים בין ביירות לדמשק, בעצם ניתקת את המדינה".
בצל האיומים מצד חזבאללה לתקוף את ישראל בחסות איראנית, אל"מ (בדימוס) ד"ר נריה טוען כי האזרח הלבנוני הממוצע בכלל מודאג בעיקר מהאינפלציה בשער הדולר במדינה: "מה שמדאיג אותו זה בעיקר לחיות, ולא השאיפות של חזבאללה ואיראן. 90% מהאוכלוסייה בלבנון חיה מתחת לקו העוני. בנוסף לכך, כל אדם חמישי בלבנון הוא בכלל פליט סורי. כעת, התווסף הסיפור של חזבאללה. אף אחד לא רוצה מלחמה".
לדבריו, צבא לבנון ממומן במלואו על ידי הממשל האמריקאי. בהתייחס לאפשרות לפגוע במדינת לבנון במלחמה אזורית, ולאו דווקא בחזבאללה כארגון, המומחה טוען: "אם אתה בא לפגוע בלבנון, אתה פוגע בנכס אמריקאי, אשר חשוב להם ברמת האינטרסים באזור. כתוצאה מכך, ארה"ב תהיה נגד מיטוט מדינת לבנון כמדינה, מפני שזו חשובה לו". עם זאת, האפשרות להתנגד לחזבאללה מתוך לבנון היא כמעט בלתי אפשרית: "אין כוח אפשרי שיכול להתנגד לארגון הזה, מה גם שנסראללה מציג את עצמו כמגן לבנון. מנגד, הוא מראה לנו את כוח זרועו, באמצעות המנהרות האדירות בהר הלבנון, וזה בדיוק העניין שכוח ההרתעה של צה"ל מול חזבאללה נשחק מזמן".