עבור לתוכן העמוד
Menu

כדי לנצח את איראן פסיכולוגית – צריך לגרום לאוכלוסייה להשמיע את קולה

הדרך לנצח את איראן פסיכולוגית היא להפנות את המשטר לעימות הפנימי • כך גם בחזית מול חזבאללה כדי להחזיר את ההרתעה בצפון

 

האם ניתן לנצח את איראן פסיכולוגית? במהלך השבוע שעבר, ציטטה רשת פוקס ניוז "גורמים אזוריים" שטענו כי ישנו חשש שהמתקפה של איראן ושלוחיה נגד ישראל, כנקמה על חיסולו של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן, תיפתח בתוך פחות מ-24 שעות. ממש במקביל, ב"פיינשל טיימס" הבריטי צוטט גורם איראני שאמר כי המתקפה יכולה אמנם לצאת לפועל הלילה – או לא לקרות בכלל. כעת, אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מסביר בראיון לכאן מורשת: "חמינאי מאמין שניצחון בעימות מול ישראל יגיע גם בעזרת התקשורת. זה חלק מהותי מהלוחמה הפסיכולוגית של משטר האייתולות".

לדברי בלאיש, בכיר לשעבר במערכת הביטחון, המשטר האיראני אינו ערוך כלל למתקפה על ישראל, הרי שמערך הצבאי שלהם בנוי בעיקר על הגנה: "עם זאת, חמינאי מבין כי להשפעה הפסיכולוגית על הקהל הביתי והבינלאומי יש משקל כבד יותר. כך, למשל, הוא בנה נרטיב של ג'יהאד חברתי ומצפוני נגד ישראל – כפי שאנחנו רואים בקמפוסים בארה"ב. השלב הראשון הוא ההתנגדות לישראל, ובהמשך אותו כעס וג'יהאד חברתי יופנה כלפי האמריקאים עצמם". לאחר חיסול איסמעיל הנייה, ראש הזרוע המדינית של חמאס, בלב טהרן, האסטרטגיה השתנתה מעט: "כעת, הוא בונה נרטיב חדש של עמידה עד המוות למול המלחמה הפסיכולוגית של האויב. הוא מבין שהדרך שבה הוא נלחם בנו, גם אנחנו נלחמים בו", מסביר בלאיש, "ולהערכתי, הוא מבין שיש כאן בעיה".

בהתייחס לנאומו האחרון של חמינאי במהלכו הזכיר את מתקפת הסייבר על הבנקים באיראן, בלאיש מדגיש: "דיווח על כך הופץ רק על ידי איראן אינטרנשיונל, סוכנות הידיעות הרשמית של המדינה. אני באופן אישי חושב שזה לא קרה. עם זאת, זה סימן לנו שני דברים; המצב הכלכלי של איראן תלוי באוויר והם חוששים מכל פגיעה. היופי במלחמה פסיכולוגית, בטח אם היא משתלבת עם מהלך מבצעי, זו העובדה שהיא משפיעה באופן חד משמעי". לדבריו, ניתן להתייחס בהקשר הזה לתקיפת ישראל בנמל חודיידה בתימן בחודש שעבר. "התקיפה סימנה לאויב מסר פסיכולוגי משמעותי: אין לנו בעיה של מרחק – לעומת מערך הטילאות המוגבל שלכם".

מומחה התודעה מהמרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה הוסיף כי חמינאי לא העריך נכון את עמדת הממשל האמריקאי לצד ישראל: "הוא חשב שבלוחמה הפסיכולוגית הוא יצליח להניא אותם מתמיכה בישראל, בגלל האפשרות של פגיעה בנפט וזינוק המחירים. הבעיה היא שהוא שכח שמרבית הקונים של הנפט האיראני הם בכלל הסינים".

בהתייחס לאפשרות של תגובת מנע ישראלית טרם המתקפה האיראנית הצפויה, הוא מסביר: "ראינו מה קרה לרגע בבנקים באיראן, וראינו מה קורה כשישראל מאיימת בתקיפה כלכלית. הרעיון הוא לגרום לאיראנים להתעסק בבעיות הפנימיות של המשטר".

"כל מה שצריך לעשות היא להפנות את האיראנים לעימות הפנימי", מדגיש בלאיש, ומוסיף: "גם אם זה לא יוביל לשינוי משמעותי, זה יגרום להם להתעסק בעצמם לזמן מה. כך גם בחזית מול חזבאללה – צריך לגרום לאוכלוסייה להשמיע את קולה, ולצאת לרחובות כדי ללחוץ על המשטר ועל דעת הקהל הבינלאומית".

בסיכום דבריו, בלאיש התייחס לנרטיב הבינלאומי נגד ישראל, ואמר: "לצערי, זה לא רק חמינאי אלא גם ארגונים קיצוניים אחרים, כמו חמאס, שעל אף זוועות 7 באוקטובר – עדיין זוכה לתמיכה משמעותית ברחבי העולם. הבעיה היא שאנחנו לא עברנו מהשלב של הסברה לתודעה. העניין הוא לא להסביר האם פגענו בבית ספר או לא, אלא להילחם בנרטיב התקשורתי בעולם".