עבור לתוכן העמוד
Menu

פיצוץ הביפרים: "חזבאללה סופג מכה קשה, אך הסיכון להסלמה גובר"

חוקרי המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון מסבירים את המשמעויות של מבצע הביפרים בלבנון ובסוריה • "פיצוץ הביפרים יוביל כנראה להסלמה מול חזבאללה"

האם מבצע פיצוץ הביפרים אמש (ג') יוביל להסלמה מול חזבאללה? כ-4,000 נפצעו ולפחות 8 נהרגו בעקבות פיצוץ מכשירי קשר של פעילי חיזבאללה, כך הודיע משרד הבריאות הלבנוני. הפיצוצים התרחשו ברובע הדאחייה בביירות, מוקד פעילות חיזבאללה, וכן בעשרות מוקדים נוספים ברחבי לבנון וסוריה. על פי דיווחים ערביים, בין הנפגעים גם שגריר איראן בביירות, מוג'טבא אמאני, ובכירים נוספים בארגון הטרור חיזבאללה.

תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, התייחס לאירועים בראיון לרשת כאן רק"ע: "אני לא יודע מתי תוכננה התקיפה, אבל מה שבטוח הוא שישראל צריכה לשנות את המדיניות שלה כלפי חיזבאללה. המחירים שחיזבאללה שילם עד כה היו כבדים, אך הוא לא שינה את מדיניותו – כעת הפעולה מחייבת אותו להחליט אם להמשיך בהסלמה או לבחון צעדים להסדרה בצפון".

קופרווסר ציין כי "המכה שחיזבאללה ספג קשה מאוד, אבל בטווח הארוך הם לא יודעים אילו מהלכים ישראל מתכננת ולכן עליהם לערוך הערכת מצב מחודשת במקום להגיב במהירות".

תקיפה ללא גבולות: חזבאללה מאשים את ישראל

העיתון אל-אכבר, המזוהה עם חיזבאללה, דיווח כי הפיצוצים התרחשו כתוצאה מ"פעולה ישראלית שתוכננה מראש ושפגעה באזרחים, בניגוד לכללי המשחק". עוד נכתב כי חיזבאללה הקפיד עד כה שלא לפגוע באזרחים, והפעולה הנוכחית במהלכה אירועי פיצוץ ביפרים של חזבאללה שינתה את המשוואה. לדברי העיתון, "חיזבאללה מבטיח תגובה רגועה ולא רגשית, אך ייתכן כי פנינו להסלמה נוספת".

יוני בן מנחם, חוקר המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, התראיין הבוקר לגלי ישראל והתייחס להשפעת התקיפה על מערך השליטה והבקרה של חיזבאללה: "המבצע שיתק את יכולותיהם, וזה זמן טוב להכות בהם על כל ארסנל הנשק האדיר שברשותם". עם זאת, הוא הוסיף כי "ישראל כנראה חוששת לפעול עכשיו בגלל היעדר לגיטימציה בינלאומית, וממתינה לאיתותים על מתקפה מצדם כדי להגיב". תא"ל (במיל') קופרווסר הסביר: "ישראל לא לוקחת אחריות על מה שקרה, אבל אם חזבאללה יפעל בצורה משמעותית בתגובה, אז לישראל תהיה לגיטימציה לפעול בצורה רחבה".

הלחץ הבינלאומי גובר: פנינו להסלמה מול חזבאללה?

בן מנחם גם הדגיש את השפעת המערכת הפוליטית בארה"ב על ישראל: "אם סגנית הנשיא קמלה האריס תיבחר לנשיאות, ישראל עשויה להימצא תחת לחץ כבד מצד ארה"ב להגביל את פעולותיה. דיווחים מצביעים על כך שארה"ב עשויה לעכב משלוחי נשק אם ישראל לא תתאם את תקיפותיה מראש". לדבריו, "כרגע ישראל זקוקה לאישור אמריקאי לפעולה רחבת היקף נגד חיזבאללה. אם יתגלו כוונות התקפה מצד הארגון, לישראל תהיה לגיטימציה לתקוף במכת מנע, כפי שעשתה בעבר מול הציר האיראני". תא"ל (במיל') קופרווסר הדגיש כי "כרגע, ישראל לא ממשיכה בתקיפות נגד חזבאללה כי אין הצדקה לפעולת כזו משיקולים גיאופוליטיים מול ארה"ב".

השלכות טקטיות ומורליות

בן מנחם סיכם את השפעות האירוע במישור הערבי: "מדינות ערב המתונות אינן תומכות בחיזבאללה, וחלקן אף מעוניינות בתגובה קשה יותר מצד ישראל". הוא ציין כי למרות שהאירוע הוא בקנה מידה טקטי בלבד, יש לו השפעה מורלית ופסיכולוגית משמעותית. לדבריו, "אם הלבנונים יראו שישראל משמידה את הכוח הצבאי של חיזבאללה, ייתכן שזה יוביל לעימות פנימי בלבנון נגד הארגון".