עבור לתוכן העמוד
Menu

האיום של ארה"ב להפסיק את משלוח הנשק לישראל – מסוכן לאזור כולו

אי שליחת התחמושת בעקבות הפעילות ברפיח מבהירה לבעלות בריתה של וושינגטון, באזור ובעולם כולו, כי אינן יכולות להישען עליה...

החלטת נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לא לספק לישראל תחמושת חיונית אם תממש את כוונתה להשתלט צבאית על רפיח, מהווה צעד בעייתי ביותר לביטחונה של ישראל, כך טוען תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר במאמרו החדש שפורסם לאחרונה בוואלה. הוא מסביר כי צעד זה חושף את המתח בין ישראל לבת בריתה העיקרית, מחליש את עמדת המיקוח של ישראל מול חמאס בנושא החטופים, ומבהיר כי התמיכה האמריקנית בישראל ממוקדת בפעולות הגנתיות בלבד, ואינה מובנת מאליה כשמדובר בפעולות התקפיות חיוניות.

לדבריו, ההחלטה גם שולחת מסר בעייתי לאזור כולו. אי שליחת התחמושת לישראל מבהירה לבעלות בריתה של וושינגטון באזור ובעולם כולו כי אינן יכולות להישען עליה, ועלולה להגביר את התעוזה של איראן וגרורותיה לקדם את האינטרסים שלהן, כולל בתחום הגרעין. המהלך האמריקני עשוי לעודד את איראן ושותפיה בציר השיעי – חזבאללה, החות'ים והמיליציות השיעיות בעיראק – ואת תומכי חמאס במערב להגביר את פעילותם נגד ישראל סביב הפעולה ברפיח, מה שמסכן הן את ישראל, הן את המערב והן את הקהילות היהודיות במערב. יתר על כן, "ארצות הברית נותנת בכך אור ירוק למדינות נוספות במערב כמו בריטניה, צרפת, גרמניה וקנדה להפסיק משלוחי נשק לישראל", מסביר קופרווסר.

בטווח הקצר, ישראל צריכה להמשיך את המבצע ברפיח על אף הלחץ האמריקני. זהו מהלך הכרחי להשגת יעדי המלחמה, גם אם לא מספיק כשלעצמו. יש לבצע זאת תוך מאמץ לצמצם את הפגיעה באזרחים ככל האפשר, גם מבחינה מוסרית וחוקית, גם כי זו דרכו של צה"ל, וגם כי על ישראל לגלות רגישות לחששות של ארצות הברית. חמאס עושה שימוש ציני באוכלוסייה כאמצעי לחץ, והצעד האמריקני משדר לה שמדיניות זו משתלמת ושהמשך השימוש באוכלוסייה כמגן אנושי יערער את התמיכה האמריקנית בישראל ויביא להפסקת הלחימה לפי תנאי חמאס.

בטווח הארוך, ישראל צריכה לבחון מחדש את התלות העמוקה שלה בארצות הברית בתחום החימוש, ולהשקיע יותר במאמצי ההסברה. הנשיא ביידן לא מונע על ידי עוינות לישראל, אך אהדתו לישראל ורצונו לשחרר את החטופים באים אחרי מחויבותו להגן על האוכלוסייה הפלסטינית, שבעיניו היא חפה מפשע ואינה מיוצגת על ידי חמאס. ביידן שואף לקדם את פתרון שתי המדינות, חושש מהתרחבות המלחמה למלחמה אזורית, ורוצה להיבחר מחדש. הוא גם מטיל ספק במחויבותה של ישראל להימנע מפגיעה לא הכרחית באזרחים. ישראל צריכה לגייס יותר תומכים מקרב המפלגה הדמוקרטית, בדגש על יהודי ארצות הברית, כדי לשכנע את הנשיא שתובנותיו לגבי הסכסוך עם הפלסטינים בכלל ועם חמאס בעזה בפרט מנותקות מהמציאות, ושהצעד הנוכחי הוא גשר אחד רחוק מדי, ועליו לתמוך בלב שלם במאמץ הישראלי להשגת מטרות המלחמה.