כ-14 שעות לאחר התרסקות המסוק בצפון מערב איראן כשעליו נשיא איראן איברהים ראיסי, שר החוץ חוסיין אמיר עבדוללהיאן והמושל הכללי של מזרח אזרבייג'ן מלק רחמטי, איראן אישרה רשמית שהנוסעים מתו בהתרסקות הקשה. לפי גורמים איראניים רשמיים, צוותי החילוץ הגיעו למיקום שברי המסוק ולא אותרו סימני חיים בזירה. בציוץ בעמוד הטוויטר הרשמי של ראיסי נכתב: "שלום על אבראהים, עושי הטוב יתוגמלו. היה אחד מעבדינו הנאמנים".
יורשו של ראיסי והמשמעויות לישראל
על פי החוקה האיראנית, יורשו המיועד של ראיסי הוא סגנו שאמור למלא את מקומו במקרה של פטירת הנשיא. לפי הדיווחים בתקשורת הבינלאומית, סגן הנשיא הראשון של איראן, מוחמד מוכבר, צפוי לכהן כנשיא הזמני של איראן עד לקיום בחירות לנשיאות בעוד כ-50 יום. מוכבר, שמונה לתפקידו באוגוסט 2021 על ידי ראיסי, הוא בעל שני תארים, האחד במשפט בינלאומי והשני בניהול. כמו כן, הוא בעל תואר שני בניהול מערכות.
כעת, אחת השאלות שמעסיקות רבים ברחבי העולם היא מידת ההשפעה על המתרחש בישראל. לפי הערכות המרכז הירושלמי, כנראה שלא תהיה השפעה מיידית על זירתנו, אך ייתכן שמצב זה ישפיע על יציבות המשטר ותגובת האזרחים באיראן עצמה. "אמנם נשיא איראן ושר החוץ שנהרגו בהתרסקות מילאו תפקיד חשוב, אך מי ששולט באמת במדינה הוא המנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי", מסביר איתי מדינה, עמית מחקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, ומוסיף: "מה שנראה בתקופה הקרובה הוא בעיקר השפעה בתוך איראן עצמה, ברמת השלטון וגם בקרב האזרחים שכנראה ייצאו לרחובות".
לדברי חוקרי המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מותו של ראיסי לא ישפיע על הלחימה בחזית הישראלית. איראן ממשיכה לחמש "פרוקסי" שפועלים באופן ישיר נגד ישראל במזרח התיכון, כמו חזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן. כזכור, לפני כחודש, איראן תקפה את ישראל ישירות ושיגרה יותר מ-300 כטב"מים, טילי קרקע-קרקע וטילי שיוט לעבר ישראל כנקמה על חיסול בכיר משמרות המהפכה בדמשק. "ראינו שפגיעה באנשי צבא המתאמים את הפעילות בשטח היא בעלת השפעה כואבת יותר, אך עד מהרה יימצאו מחליפים לכל הבכירים שנהרגו, כפי שכבר פורסם הבוקר בעניין יורשו של ראיסי", מפרט מדינה.
כשראיסי ביקר בחזית הישראלית
בפברואר 2008, פרסם חוקר בכיר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומומחה חזבאללה, תא"ל (במיל') ד"ר שמעון שפירא, על ביקורו בלבנון של איברהים ראסי, אז חבר מועצת החכמים האיראנית, ואף סיורו בגבול עם ישראל. בלבנון, נפגש ראיסי עם מנהיגי חזבאללה חסן נצראללה והאשם צפי אלדין, יו"ר הפרלמנט נביה ברי, ויו"ר המועצה האסלאמית השיעית העליונה, קבלאן. במהלך הביקור, הגיע ראיסי גם לבתי משפחתיהם של עמאד מוע'ניה ומוצטפא בדר אלדין, בכירי חזבאללה שפעלו יחד במבצעי טרור רבים, בהם חטיפת אישים מערביים ופעולות טרור במפרץ הפרסי.
לדברי תא"ל (במיל') ד"ר שפירא, "שיאו של ביקור ראיסי דאז היה בדרום לבנון, כאשר סייר לאורך הגבול עם ישראל מלווה במפקדים צבאיים של חזבאללה וקצינים איראניים". בשיחותיו ובנאומו באותה עת, ציין ראיסי כי "שחרור ירושלים קרוב" והדגיש את תפקידה של חזבאללה כתנועה איסלאמית הפועלת גם מעבר לנושאים צבאיים והגנתיים, ומקדישה מיכולותיה לבניית תרבות אסלאמית בלבנון. תא"ל (במיל') ד"ר שפירא הסביר: "ביקור של אישיות איראנית בכירה הקרובה למנהיג העליון נועד להבהיר לישראל כי איראן לא נרתעת מהאיומים הישראליים והיא נחושה להמשיך ולסייע לחיזבאללה לחזק את יכולותיו הצבאיות בלבנון".