עבור לתוכן העמוד
Menu

ממצאי סקר חושפים: 69% מהישראלים נגד הקמת מדינה פלסטינית

ההתנגדות להקמת מדינה פלסטינית זינקה מ-69% ל-79% • ד"ר דייקר: "הציבור הישראלי חש סכנה קיומית נוכח האפשרות של פתרון שתי המדינות"

בראיון שנערך לאחרונה ברדיו כאן באנגלית מטעם תאגיד השידור הישראלי, ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, דן בממצאים המשמעותיים של סקרים אחרונים המשקפים שינוי בדעת הקהל הישראלית בעקבות הזוועות של חמאס ב-7 באוקטובר. הממצאים המלאים של הסקרים ייחשפו הלילה (ב') בכנס הג'רוזלם פוסט בניו-יורק.

לפי ד"ר דייקר, לפני התקיפה ב-7 באוקטובר, 69% מהישראלים התנגדו להקמת מדינה פלסטינית נוספת מעבר לזו שבעזה. התנגדות זו זינקה ל-79% בעקבות התקיפה.

ממצא קריטי נוסף הוא עמדת הציבור הישראלי לגבי הנורמליזציה עם ערב הסעודית. אפילו עם הסיכוי לנורמליזציה כתמריץ להקמת מדינה פלסטינית, 64% מהישראלים דחו את הרעיון. דחייה זו משמעותית מאוד שכן הממשל האמריקני הציע את הנורמליזציה עם ערב הסעודית כתמריץ מרכזי לישראל להפסיק את האש ולהיכנס לשיחות שלום. עם זאת, רוב מוחלט של הישראלים לא משתכנעים מההצעה הזו.

ד"ר דייקר הדגיש כי הקשר בין הנורמליזציה להקמת מדינה פלסטינית ברור לישראלים, אך ההתנגדות נותרת חזקה. "הדחייה של 64% משקפת קונצנזוס לאומי על הסכנות שבהקמת מדינה פלסטינית ביהודה ושומרון, במיוחד לאחר הזוועות של 7 באוקטובר. יש אמונה רווחת שמדינה כזו תהפוך לזרוע של המשטר האיראני, בדומה למצב בעזה".

ד"ר דייקר הוסיף: "הישראלים חיים בתחושת סכנה קיומית עמוקה ובצורך בביטחון קיומי. האירועים של 7 באוקטובר הוכיחו שישראל אינה נמצאת רק במלחמת טריטוריה, אלא עומדת מול מלחמה אידיאולוגית, דתית שמכוונת נגד עצם קיומה. הבנה זו שינתה מהותית את השקפת הישראלים על האפשרות והרצון לפתרון שתי המדינות".

באופן היסטורי, הרעיון של פתרון שתי המדינות לא היה חלק מהשיח הדיפלומטי או הפוליטי המרכזי בישראל. הוא צץ בשנות ה-70 מקבוצות שמאל קיצוני ולא היה חלק מהסכמי אוסלו. התמיכה הנמוכה הנוכחית, סביב 9 או 10%, במדינה פלסטינית מדגישה את ההבנה הציבורית שזו פלטפורמה נוספת להתקפות על המדינה היהודית.

נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה התייחס גם להשפעת ההכרזות החד צדדיות של נורווגיה, ספרד ואירלנד המכירו במדינה פלסטינית. הוא ציין: "החלטות כאלה אינן צפויות להשפיע לחיוב על דעת הקהל הישראלית. להיפך, הן נתפסות כמהלכים מצערים שמתעלמים מהמציאות המורכבת והאיומים הקיומיים העומדים בפני ישראל".