התראות

הבחירות ברש"פ מחווה לג'ו ביידן

הרש"פ וחמאס סיכמו על עריכת בחירות בהדרגה לפרלמנט, הנשיאות והמל"פ בדרך להסכמה לאומית • המהלך נועד לאותת לממשל החדש בארה"ב על נכונותן לרענן את ההנהגה ולבנות משטר של מוסדות, אולם, מחמוד עבאס חושש מהשתלטות חמאס על הגדה והוא משאיר פתחי יציאה בתהליך הבחירות כדי שיוכל לברוח ממנו
שיתוף
הבחירות ברש"פ - מחווה פלסטינית לביידן
הבחירות ברש"פ - מחווה פלסטינית לביידן

עניינים

בשבועות האחרונים גבר הלחץ של פקידים בממשל ביידן החדש על בכירים ברש"פ לקיים בחירות בשטחי הרש"פ בהקדם האפשרי. המסר שהועבר ליו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, היה פשוט:

הנשיא הנכנס, ג'ו ביידן, רוצה לראות תהליך דמוקרטי שבו מוזרם דם חדש להנהגה הפלסטינית.

ביידן רוצה לראות משטר פלסטיני חדש הבנוי על מוסדות, מבחינתו, כך הובהר למחמוד עבאס, זהו תנאי למחוות אמריקניות כלפי הרש"פ, כלומר: חידוש הסיוע הכספי לרש"פ ולאונר"א, העברת הקונסוליה האמריקנית למזרח ירושלים, חידוש המשא ומתן המדיני ועוד תלוי בעריכת הבחירות.

יו"ר הרש"פ קלט מהר את המסר. גם האיחוד האירופי העביר דרישה דומה והתנה את חידוש הסיוע הכספי לרש"פ בעריכת תהליך דמוקרטי של בחירות, למרות שמחמוד עבאס איננו מעוניין בבחירות הוא איננו יכול להתעלם מהלחץ האמריקני והאירופי והוא חייב לשחק את המשחק.

עבאס נמצא בתפקיד יו"ר הרש"פ מאז 2005 לאחר שניצח בבחירות לנשיאות לאחר מותו של יאסר ערפאת. הוא התאהב בכיסא ובמנעמי השלטון, הוא איננו ממהר לוותר על "הפרה החולבת" הנקראת רשות פלסטינית, בכירים בפת"ח מעריכים כי הוא ישחק את המשחק מול הממשל החדש והאיחוד האירופי ותוך כדי תנועה הוא ימצא כבר את הדרך לטרפד את הבחירות.

הצהרת חמאס להסכמה לעריכת בחירות ברש"פ
הצהרת חמאס להסכמה לעריכת בחירות ברש"פ

גם ארגון חמאס קורא את המציאות החדשה ואיננו רוצה להישאר מחוץ למשחק "הדמוקרטי" הפלסטיני. חמאס מחכה זמן רב להכרה אמריקנית וללגיטימציה בינלאומית, הוא רוצה להראות לממשל ביידן כי הוא איננו ארגון טרור אלא חלק "לגיטימי" של המערכת  הפוליטית הפלסטינית. חמאס לא ייתן לרש"פ להאשים אותו בטרפוד הבחירות , לכן עשה מנהיג חמאס אסמעיל הניה מהלך מפתיע והודיע כי הוא מסכים לתנאיו של מחמוד עבאס לעריכת הבחירות, דהיינו, תחילה בחירות לפרלמנט ואחר כך בדירוג בחירות לפרלמנט ולמל"פ.

לארגון חמאס יש גם סיבה נוספת להסכים למהלך –  אין לו עד כה שום הישג מול ישראל, דרך הטרור לא הובילה אותו לשום הישג מדיני. בחמאס זוכרים בערגה את הנצחון הגדול ב-2006 בבחירות לפרלמנט הפלסטיני ורוצים לחזור על ההישג במיוחד לאור העובדה שמחמוד עבאס פיזר לפני שנתיים בצו נשיאותי את הפרלמנט, בגלל שלחמאס היה בו רוב קולות, והעביר את סמכויותיו למועצה המרכזית של אש"פ.

נראה כי שני הצדדים צועדים הצהרתית לכיוון בחירות בשטחים אך במקביל מתכוננים ל"משחק האשמות" ((BLAME GAME יתכן שבשלב כלשהו יגררו גם את ישראל לקלחת ויאשימו אותה כי היא פועלת להכשיל את הבחירות.

בינתיים, הרש"פ וחמאס הסכימו ביניהן להתקדם על פי ההבנות שהושגו במפגש איסטנבול ועל פי גורמים ברש"פ,לוח הזמנים נראה כעת כלהלן:

עד ה-20 בחודש יפרסם מחמוד עבאס צו נשיאותי הקובע את מועדי הבחירות לפרלמנט, הנשיאות והמל"פ,הוא כנראה יעשה זאת בעיתוי סמוך לכניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן. הבחירות יתקיימו בדירוג, תחילה הבחירות לפרלמנט ואחריהן הנשיאות והמל"פ, כל התהליך הזה אמור להסתיים בתוך תקופה של 6 חודשים.

בחודש הבא יסעו נציגי כל הפלגים הפלסטינים לקהיר לפגישה בנושא הבחירות עם ראשי המודיעין המצרי.

לדברי גורמים בפת"ח,התאריך המשוער לשלב הראשון, דהיינו הבחירות לפרלמנט, הוא חודש מאי הבא, לאחר צום רמאדן.

הבסיס לעריכת הבחירות ברש"פ - המפגש באיסטנבול
הבסיס לעריכת הבחירות ברש"פ – המפגש באיסטנבול

גורמים בפת"ח טוענים כי מחמוד עבאס שוקל להריץ את תנועת פת"ח ברשימה משותפת עם חמאס לבחירות לפרלמנט כשיחסי הכוחות ביניהן קבועים מראש. בפועל יהווה המהלך אקט של שותפות שלטונית, אך תנועת פת"ח תשמור על הבכורה ומחמוד עבאס ישמור על מעמדו.

בכיר פת"ח מרוואן ברגותי, המרצה עונש של 5 מאסרי עולם בכלא הישראלי, מתכוון להתמודד על תפקיד יו"ר הרש"פ מתוך הכלא. ידידו מוחמד דחלאן אמור לתמוך בו מבחוץ, אך מחמוד עבאס יעשה הכל כדי למנוע זאת בדיוק כפי שטירפד את שחרורו במסגרת "עסקת שליט" ב-2011.

גורמים בכירים בפת"ח מטילים ספק גדול בכך שמהלך הבחירות יצא אל הפועל: "כבר היינו בסרט הזה כמה פעמים" אומר גורם בכיר בפת"ח, "אין שום סיכוי שמחמוד עבאס יתן לתנועת חמאס דריסת רגל בגדה אחרי שהיא זרקה את הרש"פ מרצועת עזה בכוח הנשק ב-2007".

ראש המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג' מתנגד לבחירות מחשש שחמאס תנצח בהן ותשתלט על הגדה, גם ירדן העבירה אזהרה למחמוד עבאס לפני כמה חודשים שלא יכנס להרפתקת הבחירות שעלולה לסכן את שלטונו בגדה ולאפשר את עליית חמאס לשלטון.

הפופולריות של תנועת פת"ח ברחוב הפלסטיני נמצאת בשפל המדרגה בגלל השחיתות של בכירי הרש"פ.

מתיחת תהליך הבחירות על פני מספר חודשים ודיונים מכינים לקראתו בשטחים ובמצרים, נותנת אפשרות לכמה "תחנות יציאה" מהתהליך בתירוצים שונים, בינתיים מחמוד עבאס יכול לטעון בפני הממשל החדש כי הוא התחיל בתהליך ולנסות כבר עכשיו לזכות בבונוסים האמריקנים, הטקטיקה הזו משרתת גם את חמאס, אולם אין שום סיבה נראית לעין שדווקא עתה הסכימו הרש"פ וחמאס ברצינות ללכת לבחירות, יותר סביר שמדובר באקט משותף של אחיזת עיניים, לבוא כביכול לקראת הממשל החדש בארה"ב ואח"כ להשתמט באופן מתוחכם מתהליך הבחירות, לשני הצדדים יש ניסיון ארוך בכך.

העמדה הישראלית

ישראל שומרת בינתיים על שתיקה ואיננה מתערבת, מבחינתה מדובר בנושא פנים פלסטיני והיא איננה רוצה לשחק לידי הפלסטינים ולהצטייר כמי שמטרפדת את התהליך הנמצא רק בראשיתו בשלב הזה.

ב-2006 נכנע ראש הממשלה אריאל שרון ללחצים של ממשל בוש והסכים כי תושבי מזרח ירושלים ישתתפו בבחירות, התהליך יצא לדרך וחמאס הביסה את פת"ח בבחירות.

הסכמי אוסלו אוסרים על השתתפות תנועות וארגוני טרור בבחירות, מאז ניצחונה בבחירות לפרלמנט הקימה חמאס ברצועת עזה בסיס טרור ענק עם תעשיית נשק רקטי ופיתוח אמצעי לחימה הקשורה בעבותות לאיראן, אותו היא מבססת באופן יומי והוא מסכן את ביטחונה של ישראל.

ניצחון של חמאס בבחירות לפרלמנט יחזק גם את כוחן של איראן  וטורקיה בשטחי הגדה.

עריכת בחירות בשטחים היא חלק חשוב מהסכמי אוסלו ומהתהליך הדמוקרטי לבחירות הנהגה ומסודות שלטון פלסטינים, אולם אסור לאפשר לתנועת טרור כמו חמאס להשתתף בהן, נקודה נוספת קשורה לנושא ירושלים, השתתפות תושבי מזרח ירושלים בבחירות תכרסם במעמדה של ירושלים כבירת ישראל, מעמד שקיבל לגיטימציה מממשל טראמפ, אסור לישראל להסכים לשום צעד שיכרסם במעמדה במזרח ירושלים ואסור לה להתפשר בנושא הביטחוני.

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close