עבור לתוכן העמוד
Menu

לקראת הסלמה בהר הבית?

מתחם הר הבית אמור להיפתח בקרוב וגובר החשש להסלמה על רקע המתיחות ביחסי ישראל עם הרש"פ ואיומיו של עבדאללה מלך ירדן • לרש"פ יש "גרעין קשה" של פעילים במזרח העיר שמתסיס את השטח ומנסה לפגוע בריבונות ישראל, הגיע הזמן לטפל בו ביד קשה

היום הוא היום האחרון של עיד אלפיטר, לאחר מכן יצויין חג השבועות וכמה ימים אחריו אמור להיפתח מתחם הר הבית לתפילת מוסלמים, בהתאם להגבלות משרד הבריאות, וגם לכניסת מבקרים ישראלים.

האווירה בשטחים היא מתוחה נוכח הודעת הרש"פ על הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל ואזהרתו של עבדאללה מלך ירדן על "התנגשות גדולה" הצפויה אם תספח ישראל שטחים מהגדה.

פתיחת מתחם הר הבית בעוד משבר הקורונה נמשך היא בלתי נמנעת,מדובר באירוע חשוב ביותר מבחינת הפלסטינים וישראל נערכת בהתאם.

מתוקף היותה של ישראל הריבון בירושלים היא חייבת לאפשר את חופש הפולחן לבני כל הדתות. משטרת ישראל והעירייה הצליחו במהלך המשבר ליצור אווירה חיובית במזרח העיר באמצעות הסיוע ההדוק שהגישו לתושבי מזרח העיר בנושא הקורונה ואפילו הפלסטינים מודים בכך,השאלה היא מה יהיו ההנחיות של משרד הבריאות לגבי התפילה במסגדים.

האם יוגבל מספר המתפללים בהר הבית? מי יאכוף את ההגבלות אם יהיו? שומרי הווקף או המשטרה?
נוכח מה שקרה בהר הבית ביום הראשון של עיד אלפיטר מתעורר חשש לגבי ההמשך, למרות שהוראות משרד הבריאות מאפשרות תפילה של 50 איש בלבד במסגד אלאקצא, פרצו למתחם הר הבית כמה עשרות פלסטינים והיו גם עימותים עם השוטרים.

גם בשטחי הרש"פ, סירבו התושבים בכמה ישובים לקבל עליהם את ההגבלות שהטילה הרש"פ, הם יצאו לרחובות בהמוניהם ובמחנה הפליטים דהיישה היו עימותים אלימים עם המשטרה הפלסטינית אשר פתחה בירי חי ופצעה 2 מהמפגינים.

הציבור הפלסטיני איננו חושש מלהתעמת עם כוחות הרש"פ שמנסים להגביל את תנועותיו בגלל משבר הקורונה והדבר עלול להשליך גם על הציבור המזרח ירושלמי.
באוויר מרחפת כוונת ממשלת ישראל להתחיל לקדם את נושא הסיפוח בחודש יולי הקרוב וקיים חשש במערכת הביטחון שפתיחת הר הבית תנוצל על ידי גורמים עויינים להצית תבערה בשטחים.

המצב בהר הבית הוא באופן קבוע בעל פוטנציאל עצום להתלקחות תבערה גדולה במזרח התיכון. במשך השנים ידעו הרש"פ וירדן, באמצעות מועצת הווקף האסלאמי, להבעיר את השטחים באמצעות יצירת מתיחות בהר הבית.
לקראת הסיפוח הצפוי של שטחים מהגדה לישראל שעשוי לצאת לדרך בעוד כמה שבועות,המשימה של ישראל היא לנטרל ולסכל מראש את כוונות הרש"פ וירדן להביא להסלמה באמצעות ניצול המוטיב הדתי ועלילת הדם כי "מסגד אלאקצא בסכנה".

ה"גרעין הקשה" של הרש"פ

ישראל עשתה בשנים האחרונות כמה צעדים חשובים לנטרול הגופים המסיתים בהר הבית. היא הוציאה מחוץ לחוק את הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל בראשות השיח' ראיד צלאח ואת ארגוני ה"מוראבטון" וה"מוראבטאת" שעסקו בפעילות הסתה מתמדת נגד ישראל והפרו בשטח את הסדר הציבורי במתחם הר הבית ובעיר העתיקה.

במסגרת הפעילות נגדם, משטרת ישראל הרחיקה אפילו לצפון המדינה וערכה מעצרים וחיפושים בבתיהם של פעילי ארגון "אלמוראבטון" באום אלפחם,ערה וערערה.
אולם, בעקבות משבר המגנומטרים בהר הבית ביולי2017 , שאותו ניהלו הנהגת פת"ח במזרח העיר ביחד עם הווקף המוסלמי, ללא הרש"פ, החליט יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לחזק את הנוכחות של הרש"פ והפעילות שלה במזרח העיר, למרות שהדבר מנוגד להסכמי אוסלו האוסרים על פעילות שלטונית של הרש"פ במזרח ירושלים.

מאז ההכרזה של הנשיא טראמפ על ירושלים כבירת ישראל ואחר כך פירסום תוכנית "עסקת המאה", הגבירה הרש"פ את פעילותה במזרח העיר כדי לנסות ולפגוע בריבונות הישראלית ולהוכיח כי הרש"פ היא הריבון האמיתי בה.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הטיל על הגנרל מאג'ד פרג' , ראש המודיעין הכללי, לשקם את התשתית של הפת"ח במזרח העיר, פעיל הפת"ח המרכזי במשבר המגנומטרים חאתם עבד אלקאדר הורחק מפעילות ועדנאן ע'ית', מקורבו של מאג'ד פרג', שהתבלט במהלך המשבר, מונה לתפקיד מושל מחוז ירושלים מטעם הרש"פ.

גם עדנאן אלחוסייני המבוגר הורחק מתפקיד השר לענייני ירושלים ובמקומו מונה פאדי אלהדמי.

ה"גרעין הקשה" הפלסטיני שפועל נגד ישראל במזרח ירושלים מורכב כיום מהאישים הבאים:

א. אנשי דת מוסלמים: השיח' עכרמה צברי ראש המועצה המוסלמית העליונה ודרשן מסגד אלאקצא.

השיח' עבד אלעט'ים סלהב, ראש מועצת הווקף וסגנו השיח' נאג'ח בכיראת.

ב.עדנאן ע'ית' מושל מחוז ירושלים
ג.פאדי אלהדמי השר לענייני ירושלים.
ד.פעילי פת"ח בכירים: בילאל א-נטשה ראש הועידה העממית של פת"ח, שאדי מטור מזכ"ל פת"ח, נאצר קוס ראש מועדון האסיר הפלסטיני, אחמד אלעבאסי מזכ"ל פת"ח בסילואן.

משטרת ישראל עשתה פעילות אינטנסיבית ומוצלחת בשנה וחצי האחרונות נגד הניסיונות של הרש"פ לעשות פעילות שלטונית במזרח ירושלים.
בכירי הווקף ובראשם השיח' עכרמה צברי זומנו לחקירה וחלקם אף קיבלו צווי הרחקה מהר הבית, גם שומרי הווקף שהפריעו לפעילות המשטרה נעצרו ונחקרו ובמקרה הצורך הורחקו ממתחם הר הבית.

כל "הגרעין הקשה" הפלסטיני במזרח ירושלים שצויין לעיל, נעצר ונחקר מספר פעמים על ידי המשטרה החל מעדנאן ע'ית, מושל מחוז ירושלים מטעם הרש"פ ועד בכירי תנועת פת"ח הפועלים בשטח,תנועותיהם הוגבלו והם הורחקו ממקומות רגישים במזרח העיר, משטרת ישראל מנהלת מולם מלחמת התשה ומצליחה במרבית המקרים לסכל את פעילותם הנוגדת את הסכמי אוסלו.

המשטרה סגרה לצמיתות את אולפני הטלוויזיה הפלסטינית הרשמית שפעלו בא-טור והחרימה את הציוד שבהם, היא גם סגרה את שלוחת משרד החינוך הפלסטיני בעיר העתיקה בירושלים, את מועדני הספורט של בכיר פת"ח וראש התאחדות הכדורגל ג'בריל רג'וב ומרכז רפואי הקשור לרש"פ, כל הפעילות הזו נעשת בהתאם לצווים עליהם חתם השר לביטחון הפנים.

אולם, הפעילות הישראלית נגד "הגרעין הקשה" הפלסטיני במזרח ירושלים מוגבלת מבחינה משפטית, בדיקה של פרוטוקלים של הארכות המעצר והחקירות של חברי "הגרעין הקשה" הפלסטיני מעלה כי הם פועלים בתפר הדק שבין חתרנות מדינית לפעילות חברתית ופוליטית למען הרש"פ וקשה מאוד לאסוף ראיות נגדם כדי להעמידם לדין, בתי המשפט בישראל מאוד מקפידים בעניין הזה למרות שברור לכל שהם פועלים נגד ישראל והריבונות שלה במזרח ירושלים.

הקשחת המדיניות הישראלית

לקראת הסיפוח הצפוי של שטחים בגדה ונוכח החרפת היחסים עם הרש"פ שמתבטאת כרגע בהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל, אך עלולה גם להתפתח לביטול מלא של הסכמי אוסלו ואינתיפאדה שלישית בשטחים, ישראל חייבת להקשיח את מדיניותה כלפי "הגרעין הקשה" הפלסטיני במזרח ירושלים שהוא היוזם, המסית והמערער את היציבות הביטחונית במזרח ירושלים ופוגע גם במרקם חיי היום יום של התושבים הפלסטינים עצמם שרוצים שקט ופרנסה בישראל.

צריך לקחת בחשבון גם את האפשרות כי בחודש נובמבר יש סיכוי סביר, כפי שנראה כעת בסקרי דעת הקהל, שהמועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן יזכה בנשיאות.
ביידן מתנגד בתוקף לסיפוח ול"עסקת המאה" של טראמפ ועל פי גורמים ברש"פ, אם הוא יבחר לנשיא הוא יבטל את התוכנית.
מהלך כזה יחזק את הרש"פ ויעודד אותה להגביר את פעילותה במזרח ירושלים ולאתגר את הריבונות הישראלית בה.

שינוי המדיניות במזרח ירושלים הוא עניין של הדרג המדיני והוא שצריך להחליט עליו, במיוחד שכעת נכנס שר חדש לביטחון פנים, אמיר אוחונה, לתפקידו.
הדרג המדיני חייב להפעיל כלים מנהליים במזרח ירושלים שיסייעו לכוחות הביטחון לטפל באופן יעיל "בגרעין הקשה" שהקימה הרש"פ במזרח העיר.
ביוני 2010 גירשה ישראל מירושלים לרמאללה ארבעה חברי פרלמנט מטעם חמאס:מוחמד אבו טיר,מוחמד טוטח,ח'אלד אבו ערפה ואחמד אטון לאחר שמעמד התושבות שלהם הופקע ב-2006 לאחר חטיפת החייל גלעד שליט.

על פי גורמים ביטחוניים, הגירוש הוכח כיעיל ופגע קשות בפעילות של חמאס במזרח ירושלים.

הדרג המדיני צריך להחיל את המדיניות הזו כלפי חברי "הגרעין הקשה" של הרש"פ הפועל במזרח ירושלים כדי לשים קץ למשחקי "החתול והעכבר".
הגיע הזמן שהדרג המדיני יטפל ביד קשה בקומץ של פעילים בכירים של פת"ח במזרח העיר שפועלים לערער את היציבות הביטחונית והריבונות הישראלית.
בסך הכל מדובר ב-5 או 6 פעילים בכירים של פת"ח שגירושם מירושלים לרמאללה לתקופה ממושכת יביא לרגיעה ביטחונית משמעותית במזרח העיר ויחזק את ההרתעה הישראלית.

יש לפעול בהקדם במזרח ירושלים, עוד לפני שיתחילו באופן מעשי הצעדים לסיפוח ויפה שעה אחת קודם.