עבור לתוכן העמוד
Menu

ירושלים על ראש שמחתם

לאחר כשלון מאמצי הפיוס הכושלים - החמאס מעביר את הזירה אל הבירה

תהליך הפיוס קרס וחמאס עושה הערכת מצב חדשה לגבי ההמשך, במקביל המצב ההומניטארי ברצועה מחמיר, אך חמאס איננה מעוניינת בעימות צבאי עם ישראל.
גורמים בחמאס אומרים כי יש לשמור על הסטטוס קוו הביטחוני מכיוון שהנושא הראשון בסדר העדיפויות הינו המאבק למען ירושלים.

לרגל יום השנה למבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, שהיה סבב הלחימה הראשון מול ישראל ב-27 בדצמבר 2008, פירסם משרד הפנים הפלסטיני בעזה הודעה רשמית כי רצועת עזה נמצאת במצב של יציבות ביטחונית והוא לא יאפשר לשנות את המצב וישמור על היציבות למרות כל האתגרים והשינויים.
ואכן, תנועת חמאס עושה כעת מאמץ לשמור על השקט ברצועה, לאחר שעצמה עין במשך כשבועיים ימים מאז הכרזת הנשיא טראמפ על ירושלים כבירת ישראל ואיפשרה לארגונים "הסוררים" לשגר יותר מ-20 רקטות לעבר ישראל.

המסר הישראלי שבא לידי ביטוי בתגובה צבאית ותקיפת יעדי חמאס ברצועה נקלט. גם הלחץ שהפעילה מצרים על חמאס הביא לכך שהיא ריסנה את הארגונים "הסוררים" והירי נפסק. תנועת חמאס איננה מעוניינת בהסלמה מול ישראל, אילו הייתה מעוניינת בכך הייתה מאפשרת את המשך ירי הרקטות.
לפני כמה ימים אמר זאת יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה, בצורה ברורה ביותר: " לחמאס אין עניין במלחמה, יש סוגיות שפתרונן יבוא באמצעות התנגדות עממית או בעשייה דיפלומטית".

⚠ الغياب المؤقت للسنوار كتب: اليكس فيشمان في اثناء استعدادات حماس لاحتفالات الذكرى الثلاثين لقيامها، اختفى زعيم المنظمة في القطاع يحيى السنوار وكأنه بلعته الارض. كان يمكن التوقع ان يظهر على الملأ، ليحمس الناس ويعرض الانجازات ويثير الشارع على خلفية خطاب ترامب، ولكن الرجل والمجموعة المسيطرة حوله كانوا في مكان آخر. في اسرائيل انتبهوا للغياب المؤقت للسنوار ورجاله. وليس لاحد تفسير لماذا اختفوا، وهذا مقلق جدا. فمثل هذا السلوك، الشاذ عن المعتاد، بشر في الماضي بانعطافة في الصراع، بمواجهة قريبة.

A post shared by مؤسسة الرسالة للإعلام (@alresalah) on

גורמים בחמאס אומרים כי סוגיית מעמדה של ירושלים היא כעת הסוגייה החשובה ביותר בסדר היום הפלסטיני ואסור להסיט את תשומת הלב ממנה, הסלמה צבאית ברצועה ומלחמה חדשה נגד ישראל ישרתו את האינטרס של ישראל וישכיחו את סוגיית ירושלים לכן תנועת חמאס לא תיגרר לכיוון הזה.
השלב הבא מבחינת חמאס הינו סיכול "עסקת המאה" שמתכנן ממשל טראמפ, חמאס רואה בהכרזה האמריקנית על ירושלים כבירת ישראל רק שלב ראשון בתוכנית לחסל את הבעיה הפלסטינית ואת "הקווים האדומים"שלה.

ברצועת עזה נוצר מצב מוזר, הרש"פ קיבלה את השליטה על מעברי הגבול ובמשרדי הממשלה אך בפועל תנועת חמאס היא זו ששולטת בשטח, תהליך הפיוס קרס בגלל שתי מחלוקות עיקריות הקשורות בנושא 60 אלף פקידי חמאס ונושא הביטחון. עבאס מסרב לבטל את הסנקציות נגד רצועת עזה ובחמאס מתחילים להישמע קולות הקוראים לחזור למצב שהיה טרם הסכם הפיוס.

בכיר חמאס, עאטף עדוואן, אמר השבוע שתנועתו שוקלת להקים מחדש את הועדה המיוחדת לניהול רצועת עזה שפורקה לצורך הפיוס עם פתח'.
מצרים מנסה להחיות מחדש את תהליך הפיוס, המודיעין המצרי זימן לקהיר את בכיר פת"ח עזאם אלאחמד האחראי על תיק הפיוס לשיחות על רעיונות להשיג פריצת דרך אך הסיכויים לכך נמוכים.

המצב ההומניטארי הקשה ברצועה צריך להדאיג את כל הצדדים, לכך יש להוסיף את התרסקות התקווה בקרב תושבי הרצועה לשיפור במצב בעקבות קריסת הסכם הפיוס.

מעבר רפיח, המוצא היבשתי היחיד לעולם הערבי, נותר סגור, במהלך שנת 2017 הוא נפתח רק למשך 20 ימים. הרש"פ אמנם קיבלה את השליטה בו לידיה, אך לא חל שיפור ביציאה של תושבי הרצועה דרכו לחו"ל.

הפילוג בין פתח' לחמאס נמשך, בעיות החשמל, המים והאבטלה מחריפות והרצועה נקלעה לקיפאון כלכלי בגלל הסנקציות של מחמוד עבאס.
חמאס מטילה את האחריות למצב ההומניטארי הקשה ברצועה על הרש"פ ועל ממשלת ראמי חמדאללה.
פאווזי ברהום, דובר חמאס, פירסם ב-27 הודעה רשמית שבה נמסר כי המגזר הרפואי והבריאותי ברצועה במצב קטסטורפלי ועל סף קריסה בגלל הסנקציות שנקטה הרש"פ נגד הרצועה.
גם תחושת המצור גוברת, ישראל מתקדמת בעקביות כדי להשלים את המכשול הקרקעי הגדול שיקיף את רצועת עזה כדי למנוע חדירת מנהרות, צה"ל שיפר משמעותית את יכולותיו לחשוף מנהרות וחמאס מודאגת מכך שהיא עלולה לאבד את הנשק האסטרטגי שלה, למרות זאת חפירת המנהרות נמשכת בקצב וגם ייצור הרקטות.
2 מיליון פלסטינים חיים ברצועת עזה בתנאי מחייה קשים ובתחושה של חוסר תקווה. זהו מתכון בדוק לפיצוץ, הנהגת חמאס חשה בכך לפני כחצי שנה ולכן הסכימה לתנאיו המוקדמים של מחמוד עבאס כדי להעביר את האחריות למצב הקשה ברצועה אל הרש"פ.
אולם, היא איננה מוכנה לוותר על כוחה הצבאי, עכשיו כשהבינה שמחמוד עבאס לא יאפשר לה ליישם ברצועה את המודל השלטוני של חזבאללה בלבנון, היא לקחה צעד אחורה מתהליך הפיוס כדי לשמור על הנשק שלה ועל שליטתה הביטחונית ברצועה.

תהליך הפיוס קרס אך רשמית מנהיגי חמאס ממשיכים להשמיע הצהרות בדבר הצורך הדחוף בפיוס ומגדירים אותו כהחלטה אסטרטגית כדי לתת ניצוץ של תקווה לתושבי הרצועה.
הכרזת טראמפ בנושא ירושלים נפלה כרעם ביום בהיר על חמאס. היא מתאמת עם איראן דרכים לסכל את "עסקת המאה" אך בינתיים היא מעוניינת לשמור על הסטטוס קוו ברצועה ולא להסלים את המצב הביטחוני מול ישראל.

גם המצב היחסים בין הרש"פ לבין ממשל טראמפ עשוי להשתנות,עפ"י גורמים בכירים ברש"פ הממשל מנסה לשכנע את מחמוד עבאס בדרכים עקיפות לחדש את המגעים המדיניים למרות הכרזת טראמפ בעניין ירושלים.

בחמאס מעריכים כי הנתק בין מחמוד עבאס לממשל הינו זמני בלבד וכי אין לרש"פ אופציה אחרת אלא להמשיך באג'נדה המדינית שלה, לכן מחמוד עבאס לא הפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל ולא ביטל את הסכמי אוסלו, הוא שומר על כל האופציות פתוחות, חמאס בהמתנה להתפתחויות ובתהליך של הערכת מצב מתמדת כדי שלא לעשות טעויות שישרתו את הרש"פ וישראל כמו סבב לחימה חדש בגבול הדרום.