עבור לתוכן העמוד
Menu

הרכבת הצנטריפוגות במתקן תת קרקעי – קיצור הדרך לפצצה גרעינית

לאחר הפיצוץ במתקן הגרעיני בנתנז איראן הודיע על שינוי מיקום הצנטריפוגות למתקן תת קרקעי במטרה להאיץ את תכנית הגרעין

יו"ר הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית הודיע (8 בספטמבר) כי איראן החלה בהקמת מתקן חדש לייצור והרכבת צנטריפוגות מתקדמות. המתקן, שמוקם לדבריו בהרים בסמוך לנתנז, יהיה תת קרקעי, בניגוד למתקן הקודם בתשלובת הגרעין בנתנז שנפגע מפיצוץ מסתורי ביולי השנה והיה על קרקעי. בהקשר זה שב ומסר דובר הארגון, כי איראן הצליחה לפענח את מרבית הפרטים הקשורים לפיצוץ.

יצוין, כי הדו"ח העיתי של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית (סבא"א) שפורסם ב-2 בספטמבר לא כלל התייחסות כלשהי לפיצוץ במתקן בנתנז או לכוונה להקים מתקן חדש לייצור והרכבת הצנטריפוגות המתקדמות. ככלל, איראן מחויבת להודיע לסוכנות מראש על הקמת מתקנים גרעיניים ולאפשר לפקחי הסוכנות גישה לכל המתקנים באתר הגרעין שלה, אך במשתמע היא איננה נוהגת כך. עם זאת, הדו"ח, המתאר בהרחבה את הפעילות האיראנית לניסוי ופיתוח צנטריפוגות מתקדמות מסוגים שונים להעשרת אורניום, מתייחס לכוונת איראן להתקין לראשונה צנטריפוגות מתקדמות באולמות התת קרקעיים בנתנז. על פי הדו"ח, צעד זה היה כבר אמור להתבצע, אך נדחה ברגע האחרון, ובכל מקרה ההכנות להרכבת קסקדות של צנטריפוגות מתקדמות במקום נמצאות כבר בעיצומן. יתכן שהדחיה נובעת מהפגיעה במתקן ההרכבה של צנטריפוגות אלה, ושבעקבות הקמת המתקן החדש ינסו האיראנים לזרז את הרכבת הצנטריפוגות המתקדמות באולמות התת קרקעיים. יודגש, כי מימוש כוונה זו הוא הפרה משמעותית נוספת של הסכם הגרעין, המתיר לאיראנים להפעיל רק 5,060 צנטריפוגות מהסוג הבסיסי לצורך העשרת אורניום בנתנז.

האיראנים כבר מפרים את התחייבויותיהם בכך שהם מעשירים אורניום בנוסף גם על ידי כ-1,000 צנטריפוגות במתקן התת קרקעי בקום, הבנוי בעומק רב, מעשירים אורניום במתקני הניסויים של הצנטריפוגות המתקדמות, מפתחים מגוון צנטריפוגות מתקדמות, מעשירים אורניום לרמה של 4.5% במקום 3.67% המותרת להם על פי ההסכם וצוברים אורניום מועשר בכמות הגדולה פי עשרה ממה שמותר להם על פי ההסכם (כ-2,100 ק"ג במקום 202 ק"ג המותרים להם).

משמעות הדברים היא שאיראן נחושה להמשיך ולהתקדם במהירות לעבר יצירת יכולת לייצר נשק גרעיני בתוך פרק זמן קצר. כמות האורניום המועשר שברשותה ויכולת ההעשרה הנוכחית כבר מאפשרות לה, אם תרצה בכך, להעשיר את האורניום לרמה צבאית ולייצר חומר בקיע לשני מתקני נפץ גרעיניים, כאשר כמות מספקת למתקן הנפץ הגרעיני הראשון יכולה להיות מיוצרת בתוך מעט למעלה משלושה חדשים, וחודשיים אחר כך יהיה ביכולתה לייצר את הכמות הנדרשת למתקן הנפץ השני. התקנת הצנטריפוגות המתקדמות באתר ההעשרה יכולה לקצר במספר שבועות את הזמן הדרוש להעשרה לרמה צבאית (יוזכר כי על פי ההסכם איראן הייתה אמורה להיות במרחק של שנה מהשגת כמות חומר בקיע למתקן נפץ אחד).

כל זה מתרחש כאשר איראן ממשיכה לפתח טילים ארוכי טווח שיאפשרו לה שיגור נשק גרעיני לא רק לישראל אלא גם ליעדים באירופה, והיא אף מאיימת ביכולות שהיא מפתחת, וכשמנגד נראה כי אירופה, יחד עם סין ורוסיה, מתכוונות להתעלם מהניסיון האמריקני לחדש את הסנקציות הבינ"ל על איראן ונחושות לאפשר למשטר האיראני להמשיך ולהפר את הסכם הגרעין. אין תמה לפיכך שככל שמתקרב מועד הבחירות בארה"ב, הולך ועולה המתח בין וושינגטון לטהראן, על השלכותיו על ביטחונה של ישראל.

חלק מן המאמר פורסם ב"ישראל היום".

פורסם לראשונה בספטמבר 2020.