עבור לתוכן העמוד
Menu

הבחירות בארה"ב מובילות להסלמת המאבק בין המחנות באיראן

בעקבות הבחירות בארה"ב איראן מבהירה לא נפתח מחדש את הסכם הגרעין

הבחירות בארה"ב ממשיכות למקד את תשומת הלב של הצמרת והתקשורת האיראנית והיא מדווחת על מהלכן, תוצאותיהן והשלכותיהן בעמודיה הראשונים. מרבית ההתייחסויות לועגות לבלבול, לפילוג ולאובדן הדרך בו נתונה ארצות הברית בעקבות תוצאות הבחירות. העיתון "וטן אמרוז" המחיש זאת בקריקטורה מדממת בעמודו הראשון (11 נוב') לפיה עזיבתו הצפויה של טראמפ צפויה להעמיק  את הפילוג בארצות הברית.  

 

הצמרת הדתית-פוליטית באיראן מדגישה את הנזקים שגרמו לאיראן בגין המדיניות האמריקנית, את חוסר נכונותה לדון בפתיחתו מחדש של הסכם הגרעין עם הממשל החדש ש"יבחן במעשים ולא במילים" .בהקשרים אזוריים, קוראת איראן למדינות האזור לשוב ולשים מבטחן במסגרות שת"פ אזוריות ולא להיות תלויות בארצות הברית וישראל.

 

באיראן ממתינים לממשל החדש, בישראל חוששים

בזירה הפנימית , ועל רקע הבחירות הצפויות לנשיאות באיראן (מאי 20121) שב ומתחדד הוויכוח בין המחנה השמרני למחנה הרפורמיסטי על התועלת שבניהול מו"מ ומתן עם ארה"ב וכי בסופו של דבר מדובר באותה גברת בשינוי אדרת.

מנהיג איראן מדגיש הן לפני והן אחרי הבחירות כי בכל מקרה ולא משנה מי יבחר "אמריקה בשקיעה" ונראה כי הוא נוטה יותר לכיוון המחנה השמרני. מכל מקום סוגיית היחסים עם ארה"ב צפויה לתפוס מרכזי בבחירות לנשיאות באיראן בשל השלכותיה המכריעות על כלכלת איראן ורווחת תושביה.

 

ח'אמנהאי : ארצות הברית שוקעת לא משנה מי עומד בראשה

מנהיג איראן חזר על עמדותיו בעבר ולפיהן לבחירות בארצות אין כל משמעות עבור איראן, הוא המעיט בחשיבותן ואמר לא חשוב מי יהיה הנשיא הבא בארצות הברית "שקיעתה של ארצות הברית היא ודאית…המצב בארצות הברית והשיח הפנימי באמריקני עצמו סביב הבחירות הוא  בבחינת מופע ראווה לפנים המכוערות של הדמוקרטיה הליברלית בארצות הברית. לא חשוב מה תהיה התוצאה, דבר אחד ודאי – שקיעתו הפוליטית, אזרחית, מוסרית של המשטר האמריקני"[1]

 

if you look at their own condition, you will find them in a spectacular condition! The President who currently holds office and who is organizing the elections says that this is one of the most fraudulent elections in US history. Who says this? This is being claimed by a person who is president himself and who is actually holding and administering the elections! The other candidate says in return that Trump intends to rig the elections on a large scale. This is American democracy! They themselves are saying these things about their elections. This is an example of the ugly reality of liberal democracy inside the US. Well, no matter which one will be elected –  it will become clear which one will be the winner – there is a completely clear point which is the political, civil and moral decline of the American regime. This will not change with the arrival of either of them (Khamenei, November 3,7).

 

(כרזה באתר המנהיג ארה"ב הסוערת)   
(כרזה באתר המנהיג ארה"ב הסוערת)

רוחאני : על הנשיא הנבחר לפצות על נזקי קודמו

 

נשיא איראן, רוחאני,  ניצל את כינוס ראשי המדינות של Shanghai Cooperation Organisation  ואמר בנאומו כי הבחירות בארצות הברית המחישו, כי לא רק כי העולם דוחה את מדיניותו השגויה של ממשל טראמפ, אלא גם הציבור האמריקני מאס בה וכי תוצאותיהן מוכיחות כי "מדינה המפזרת איומים, מטילה סנקציות, משתמשת במקלות ונוקטת טון מאיים ובריוני נגד אומות, נוקטת במדיניות שגויה ומטעה.

רוחאני תקף את המדיניות החד-צדדית של ארצות הברית ואמר כי איימה על שיתוף הפעולה הכלכלי הבינלאומי בשנים האחרונות ועתה  נדרשים המנהיגים הנבחרים בארצות הברית להטמיע את המסר ששדרו הבוחרים האמריקניים ולתרגמו לשינוי מדיניות החוץ שלהם וקשריהם עם מדינות אחרות.

נשיא איראן הוסיף, ברומזו להסכם הגרעין עם איראן ממנו פרש (מאי 2018) נשיא ארה"ב טראמפ, כי דבקות מחודשת בחוקים, בתקנות ובהתחייבויות הבינלאומיות,  כיבוד זכויותיהן של מדינות אחרות ופיצוין על נזקים שספגו, הם צעדים בסיסיים הכרחיים להשבת האמון בארה"ב ברחבי העולם.

 

(רוחאני: דבקות בחוק הבינלאומי ופיצוי על נזקים גרמה הינם תנאים הכרחיים להשבת האמון בארה"ב)[2]
(רוחאני: דבקות בחוק הבינלאומי ופיצוי על נזקים גרמה הינם תנאים הכרחיים להשבת האמון בארה"ב)[2]

 

משה"ח תוצאות הבחירות – מסר חדש למדינות האזור ; לא נדון מחדש בהסכם הגרעין

שה"ח האיראני, ט'ריף, המבקר בפקיסטאן,  אמר (10 נוב')  כי גורל הסכם הגרעין (JCPOA )תלוי בהתנהגותה של ארצות הברית וטהראן ממתינה לראות כיצד יתנהל  הממשל האמריקני ובאלו פעולות ינקוט בנוגע להסכם הגרעין. אשר לבחירת בידן אמר ט'ריף כי "אנשים בודדים אכן חשובים , אך חשוב לראות כיצד יתנהל הממשל".

 

משה"ח האיראני, פרסם הודעה הלועגת למדיניות שנקט הממשל האמריקני נגד איראן דובר המשרד,  סעיד ח'טיבזאדה, אמר כי "ממשל טראמפ צעד בדרך הלא נכונה במשך כמה שנים, ומדיניות המקסימום לחץ שהנהיג הובילה למקסימום תבוסה". הוא הוסיף, ברוח דברי, שה"ח, כי איראן תעקוב מקרוב אחרי צעדיו ומדיניותו של הממשל הנכנס וכי  לארה"ב די זמן לשוב מדרכה המוטעית. ח'טיבזאדה התייחס להסכמי השלום שנחתמו לאחרונה בין ישראל לבין איחוד האמירויות ובחריין והבהיר, כי הבחירות בארצות הברית  "שגרו מסר חדש למזה"ת…איראן הושיטה את ידה לשכנותיה (אולם) המדינות (איחוד האמירויות, בחרין וסעודיה) שקנו  את ביטחונן מפסיכופטים בארצות הברית ובישראל צריכות לשוב במהרה לחפש שלום וביטחון ולפעול במסגרת ההקשרים האזוריים. אם הן רוצות להמשיך לשים את כל הביצים בסל האמריקני הרי שזה כבר אינו בטוח עבורן.

הדובר הכחיש כי איראן כבר יצרה קשר עם צוות המעבר של בידן והבהיר כי "באופן עקרוני, איראן לא תהיה בקשר עם אף גורם מחוץ להקשרים הנוגעים  להסכם הגרעין, במיוחד לאור העובדה שאך ממשל לא נכנס עדין לתפקידו". הוא שב והדגיש, כי איראן לא תהיה מוכנה לערוך שינויים בהסכם הגרעין "ההסכם שייך לעבר ולא ניתן לפתוח ולדון בו שוב…ארה"ב הפרה את החלטה 2231, נסוגה מהסכם הגרעין וגרמה נזק עצום לעם האיראני ועליה לפצות על כך [3]

 

הוצתה שוב המחלוקת בין מתנגדי לתומכי המו"מ עם ארה"ב

 

בזירה הפנימית באיראן  – תוצאות הבחירות לנשיאות בארצות הברית – כחצי שנה לפני הבחירות לנשיאות באיראן –  הציתו מחדש את מחלוקת בין תומכי דיאלוג עם ארה"ב לבין מתנגדיו. הנשיא רוחאני ושר  החוץ ט'ריף  ויתר תומכי הדיאלוג עם ארה"ב שוב סופגים אש עזה מצד המחנה השמרני שממשיך  לזכות  לתמיכת ולגיבוי המנהיג  ח'אמנהאי – המתייחס בביטול לתוצאות הבחירות וממשיך להטיף לכלכלת התנגדות – ומשמרות המהפכה.

במועל יד – טקס סיום של האקדמיה לשוטרים בצנעא

התקווה חזרה לאיראן

 

העיתונים ואמצעי התקשורת המזוהים עם המחנה הרפורמיסטי מנסים בעקבות  ההכרזה על ביידן כנשיא להביע בגלוי תקווה, כי חזרתה של ארה"ב למסגרת הסכם הגרעין תאפשר חידוש  הדיאלוג בין איראן ליתר המעצמות  ובין ארה"ב לאיראן בפרט, שיביא להקלה בסנקציות ואף להסרת הלחץ הכלכלי הקשה בו נתונה איראן והשפעתו ההרסנית על תושבי איראן.

 

כותרות ראשיות ומאמרי מערכת של עיתונים רבים במחנה הרפורמיסטי באיראן, מדגישים כי העם האיראני שב ותולה תקווה שהממשל העתידי בוושינגטון  יבשר על עידן חדש עבור  העם האיראני. מאמרים אלה קוראים לממשלת רוחאני (הצפוי לסיים את תפקידו במאי 2021)  וכלל מערכות השלטון לא לפספס את ההזדמנות ולהיכנס למו"מ עם הממשל האמריקאי החדש.

העיתון "צדא-י אצלאחאת" ("קול רפורמה") אף יצא (א' 7.11) בכותרת ראשית: "התקווה חזרה לאיראן".[4]
העיתון "צדא-י אצלאחאת" ("קול רפורמה") אף יצא (א' 7.11) בכותרת ראשית: "התקווה חזרה לאיראן".[4]

 

גורמים במחנה קוראים לנשיא רוחאני להפעיל את מלוא השפעתו על ח'אמנהאי  כדי שיסכים למהלך דיפלומטי שיביא להתנעת השיחות עם ארה"ב  ולפתיחת ערוצי מו"מ במידה וממשל ביידן יחזור להסכם הגרעין או ינהל מגעים מאחורי הקלעים באשר לתנאים הנדרשים מאיראן כדי לאפשר את חזרתה של ארצות הברית למסגרת ההסכם . בראיון שפרסם ביידן בCNN בספטמבר 2020 הוא הדגיש, בין היתר, כי  " יש דרך טובה יותר" וכי ארה"ב תחזור להסכם אם איראן תעמוד בכל התחייבויותיה והוא ישמש נקודת פתיחה להמשך המו"מ (איראן כבר שבה הדגישה בעקבות הבחירות אינה מוכנה לפתוח את ההסכם), ארה"ב תעלה גם את נושא זכויות האדם (הוצאתו להורג של המתאבק נויד אפכארי והמשך מעצרה של  עורכת הדין נסרין סתודה) ואת הפחתת המתחים באזור ובעיקר בתימן[5]

 

התחזקות ערך הריאל האיראני מול מטבעות זרים, לאחר הצניחות ההיסטוריות בששת החודשים האחרונים והירידה ניכרת במחירי כלי הרכב והזהב בשווקי איראן, פורשו כהשלכות חיוביות של ניצחון ביידן, וליתר דיוק, סילוקו של דונלד טראמפ מהזירה.

 

העיתון "אעתמאד", כתב (ב-8.11) כי "השמרנים ממשיכים להתנגד  בתוקף לדיאלוג במסגרת הסכם הגרעין. "הם מתעלמים מהעובדה שהמדינה זקוקה לתוכנית ברורה ואף דחופה כדי לצאת מהמשבר. הרי במסגרת התנאים של FATF (The Financial Action Task Force) ובגלל הסנקציות האמריקאיות, אין נגישות לתוכנית או דרך חלופית זולת להסכם הגרעין. הם מודעים לכך שאפילו הכספים שלנו שהוקפאו בעיראק, דרום קוריאה וסין שאינם תלויים בארה"ב, לא משתחררים".

העיתון מסכם וקובע כי נראה כי "קיום דיאלוג לאומי שיבוסס על אינטרסים לאומיים בכדי להגיע  למדיניות סדורה ואחידה מול התנאים שיציב לנו העתיד, הוא דבר הכרחי…מתוך עמדה פנימית אחידה ניתן להציג תוכניות תלת-ממדיות לטווח הקצר, הבינוני והאורך, המבוססות על הסכם הגרעין, כדי להסיר את הסנקציות ולהגיע לממשל תקין בפוליטיקה הפנימית, והגורם המציג תוכניות כאלו יכול גם בפרספקטיבה של השנה הבאה להיות הנשיא הבא בבחירות הקרובות (יוני 2021) של איראן[6].

 

השמרנים : ביידן  – יד פלדה בכפפות של משי

השמרנים  מצידם תוקפים את המחנה הרפורמיסטי ומכנים גורמים מתוכו כבוגדים ש"שוב רוצים "לבזבז" את זמנו של העם ולתלות את כל היבטי החיים והפרנסה והכלכלה של המדינה ושל האזרחים בארה"ב". עיתוני המחנה מדגישים כי הרפורמיסטיים "מייפים" את הפנים של ביידן ושל הדמוקרטים בשעה שהיד של הדמוקרטים "היתה ועודנה  עשויה מפלדה אך מוסתרת מתחת לכפפות משי".

לשיטתם, ג'ו ביידן הביע תמיכה נלהבת בהתנקשות בקאסם סלימאני והיה יד ימינו של ברק אובמה שהחל בתכנון וביצע הסנקציות הכי קשות ואכזריות על איראן שנמשכו אף בעידן קורונה. המחנה השמרני מדגיש כי אין הבדלים של ממש בין ביידן לבין טראמפ והדמוקרטים הם רק הפנים היפות יותר של אותה המדיניות ואותן הכוונות של  אותם יישם עד כה המחנה הרפובליקני נגד איראן. (העמוד הראשון של העיתון "ק'דס": האור של טראמפ מתחלף (ויוצא ביידן, דהיינו אין הבדל ביניהם)8.11.2020[7]

 

באותה נשימה השמרנים, שקראו  אחרי מנהיג איראן מדגישים כי הבחירות האמריקאיות האחרונות שבו הוכיחו בצורה הכי ברורה כי ארה"ב היא רק מעצמה לכאורה בשעה שהיא חברה מפולגת שסובלת מבעיות עמוקות רבות ואין איראן צריכה לתלות כל תקווה במדינה כזו הנמצאת בשקיעה מתמשכת מבחינה מוסרית, חברתית ופוליטית

 (העמוד הראשון של העיתון וטן אמרוז, המזוהה עם המחנה השמרני, "בית הקברות של הדמוקרטיה", ביידן אוחז בעצם , רמז לדיווחים על מתים שהצביעו בבחירות בארצות הברית  7.11.2020[8])

(העמוד הראשון של העיתון וטן אמרוז, המזוהה עם המחנה השמרני, "בית הקברות של הדמוקרטיה", ביידן אוחז בעצם , רמז לדיווחים על מתים שהצביעו בבחירות בארצות הברית  7.11.2020[8])

העיתון "כיהאן, המזוהה עם מנהיג איראן,  הזכיר ב-9.11 לנשיא רוחאני כי "העוינות האמריקאית נגד איראן לא החלה עם טראמפ ותסתיים עם ביידן". העיתון כתב כי רוחאני וממשלתו הפכו למעין קבצני נדבות ששוב מתחננים לדיאלוג עם אמריקאים במקום להשקיע את מלוא האנרגיה שלהם בחיזוק יסודות המדינה והעצמה הפנימית של איראן.

לדעת העיתון, ממשלת רוחאני פגעה קשה בפרנסת העם ושוב מעבירה את הכדור למגרשים אחרים כדי לחפות על אוזלת ידה. "כיהאן" מזכיר בין היתר כי הנשיא רוחאני אמר לפני מספר שבועות לעם האיראני לא לקלל את ממשלתו בגלל המצב הכלכלי הקשה אלא "כתובת הקללות היא הבית הלבן שנקט בסנקציות הכי מרושעות נגד איראן". הכותרת הראשית של העיתון השמרני "צבח נו", 9.11.2020: "תומכי ביידן מתוצרת איראן עסוקים בעבודה"

 

(הכוונה: מאפרים ומייפים את פניו של ג'ו ביידן במטרה להציג אותו אדם יפה נפש שאיראן יכולה להיכנס עמו למו"מ)[9].
(הכוונה: מאפרים ומייפים את פניו של ג'ו ביידן במטרה להציג אותו אדם יפה נפש שאיראן יכולה להיכנס עמו למו"מ)[9].

 

"בורותם הבלתי נסלחת של רוחאני וט'ריף"

השמרנים מדגישים כי "הבורות והתמימות הבלתי נסלחות של הנשיא רוחאני, השר ט'ריף והממשלה" קשרו את גורל חיי העם האיראני ואת כלכלת המדינה להסכם הגרעין, ולכן אסור לאפשר להם לחזור על תמימות זו ובמקום "להזיל ריר" מהידיעות על ניצחון ביידן, עליהם לפעול ביתר שאת ב-9 החודשים שנותרו מעבודת הממשלה הנוכחית כדי לחזק את יסודות כלכלת התנגדות עליה הכריז המנהיג ח'אמנהאי זו השנה השניה ברציפות.

המחנה השמרני שב והדגיש  כי ממשלת רוחאני הזניחה את העצות והקריאות הרבות של המנהיג בשבע השנים האחרונות על הצורך בניהול והתנהלות נכונה וקפדנית של ענייני הכלכלה ומאבק אמיתי ורציני בשחיתות, יישום רפורמות אמיתיות במערכת הבנקאית ועוד.

מעבר לזאת, כששנת בחירות לנשיאות בפתח (מאי 2021) השמרנים מביעים חשש עמוק כי הרפורמיסטים ישתמשו בקלף הדיאלוג עם ארה"ב ככלי חדש לקדם את המועמדים שלהם בבחירות לנשיאות איראן בתחילת יוני 2021, כאשר ינסו למנפה לשיפור במצבו הכלכלי של העם האיראני, כפרי של חידוש הדיאלוג עם ארצות הברית.  בין היתר השמרנים מעלים חשש כי מחנה היריב יקדם את המועמדות של שר החוץ ט'ריף לנשיאות בנימוק שרק נשיא כמותו יכול לנהל מו"מ מועיל  מועיל ומוצלח עם ביידן.

 

השמרנים חזרה למו"מ הגרעין אפשרית אך תלויה במילוי דרישות איראן

יחד עם זאת, השמרנים, מותירים פתח קלוש לחידוש ההדברות עם ארצות הברית וקובעים כי רק אם ארה"ב תמלא שורה ארוכה של תנאים שאיראן תציב בפניה, אז ניתן להסכים לחזרתה של וושינגטון לשולחן מו"מ של הסכם גרעין אך בשום אופן אין להיכנס לדיאלוג על סוגיות אחרות (טילים בליסטיים, זכויות אדם, סוגיות אזוריות) . השמרנים מדגישים כי יכולת הטילים  הבליסטיים של איראן היא "נשמת אפה" של ההגנה על שלמותה ובטחונה של איראן ואסור לדון עליה.

 

 

החשבון על חיסול סולימאני נסגר חלקית בלבד

 

גורמים שמרנים בולטים, מדגישים כי אין הבדל בין ביידן לטראמפ, אך ללא ספק הסתלקותו של טראמפ היא בגדר בשורה משמחת עבור איראן כי הוא  עמד מאחורי ההתנקשות בקאסם סלימאני. העיתון ג'וואן המזוהה עם משמרות המהפכה וזיינב סלימאני, בתו של קאסם סלימאני, הדגישו כי סילוקו של טראמפ מקל במעט על המועקה הכבדה על ליבו של העם האיראני אך החשבון עם הגורמים שנתנו הוראה על התנקשות בחייו של "המפקד הדגול" עוד פתוח.

יש לציין כי חלק מהשמרנים באזהרותיהם לרפורמיסטיים להימנע מקיום דילוג עם ג'ו ביידן, משתמשים באותם הנימוקים של דונלד טראמפ על "הזיוף" בבחירות. בין היתר, העיתון "צבח נו" כותב כי ביידן הוא "נשיא דואר" (נשיא שנבחר ברוב הקולות "המפוקפקים" שהגיעו בדואר).

מהצד השני, סוכנות הידיעות תסנים, המזוהה עם משמרות המהפכה, פרסמה קריקטורה המראה את טראמפ כצב שמן שהתהפך על קלפי (השראה מדברי המגיש הבכיר של סי אן אן שכינה את דונלד טראמפ צב שמן שהתהפך ושוכב מתחת לשמש ומפזר דברי שקר…).  .סוכנות הידיעות תסנים, המקורבת למשמרות המהפכה[10]:

טראמפ הוא הצב השמן שהקלפי הפך אותו ואומר בכעס: המערכת מושחתת והייתה מרמה, אחרת אני זכיתי!
טראמפ הוא הצב השמן שהקלפי הפך אותו
ואומר בכעס: המערכת מושחתת והייתה מרמה, אחרת אני זכיתי!

 

 

 

 

"רוחאני וט'ריף עבדי המפלגה הדמוקרטית"

יחד עם זאת, אישים שנחשבו פקידים בכירים בממשלות הנשיא לשעבר אחמדינג'אד ומקורבים לו עדיין, מביעים תמיכה מפתיעה בדונלד טראמפ ומבקרים בחריפות את הנשיא רוחאני שהזניח את כל ההזדמנויות שהנשיא טראמפ פתח בפני איראן לקיום דיאלוג. בין היתר, עבדאלרזא דאורי, פקיד בכיר בלשכת אחמדינג'אד, חוזר ואומר (אף בראיונות ארוכים עם תחנות טלוויזיה כמו בי בי סי בפרסית, (שבעיניי המשטר האיראני נחשבת תחנה שמזוהה עם אויבי איראן ) כי המנהיג העליון נתן אישור כללי בזמנו לקיום שיחות עם ארה"ב, אך רוחאני וט'ריף לא נכנסו לשיחות עם טראמפ כי הם "הפכו לגורמים משועבדים של הדמוקרטים בארצות הברית " ו"הבטיחו" לגורמים כמו ג'ון קרי לא לקיים שיחות עם הממשל של טראמפ.

 

 

[1] https://twitter.com/khamenei_ir/status/1325138042047377408 ; https://twitter.com/khamenei_ir/status/1324060283103518721 ; https://english.khamenei.ir/news/8070/U-S-elections-don-t-affect-Iran-s-policy-toward-the-U-S

[2] http://president.ir/en/118098

[3] https://preview.tinyurl.com/jahannews09112020

[4] https://www.alef.ir/news/3990817070.html

[5] https://edition.cnn.com/2020/09/13/opinions/smarter-way-to-be-tough-on-iran-joe-biden/index.html

[6] http://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/157818/%D9%81%D8%B1%D8%AC%D8%A7%D9%85-%D8%AD%D9%83%D9%85%D8%B1%D8%A7%D9%86%D9%8A-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%D9%8A-%D9%88-%D8%A8%D8%B1%D8%AC%D8%A7%D9%85

[7] https://shahraranews.ir/files/fa/news/1399/8/18/219076_258.jpg

[8] https://www.pishkhan.com/news/201368/#papers_images

[9] https://www.jaaar.com/kiosk#rows/all/&gid=1&pid=60

[10] https://www.tasnimnews.com/fa/news/1399/08/17/2384261/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D9%81%D8%B3%D8%A7%D8%AF-%D9%88-%D8%AA%D9%82%D9%84%D8%A8-%D8%AF%D8%B1-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D8%B1%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%DB%8C%DA%A9-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%AF%D9%87/photo/1