עבור לתוכן העמוד
Menu

איראן: שר המודיעין תחת מתקפה של חברי המג'לס

באיראן חוששים מאוד בעקבות דבריו של שר המודיעין בשבוע שעבר אודות האיום ששיגר כי אם איראן תדחק לפינה היא תתחיל ייצר נשק גרעיני

הדי דבריו של שר המודיעין על האפשרות שאיראן תפעל להשגת נשק גרעיני ("חתול בפינה מתנהג אחרת מחתול חופשי") ממשיכים לעורר סערה באיראן ומחוצה לה. ברשתות החברתיות פורסמה קריקטורה משנת 1945 בה נראה "החתול האיראני" בצילן המאיים של שתי המעצמות – ארה"ב וברה"מ כמשקפת את המצב בו נתונה איראן גם היום

מספר מחוקקים בפרלמנט האיראני דרשו (14.2) משר המודיעין להסביר את דבריו. סוכנות הידיעות “תסנים” שמתחה ביקורת על דברי שר המודיעין ( "מוזרים מאוד" ו"מנוגדים לחלוטין לאינטרס הלאומי") צטטה את , עלי ח'זריאן, אחד מנציגי טהראן במג'לס , שאמר כי הוא ומספר חברי המג'לס הגישו דרישה משותפת בכתב לצוות הנשיאותית של הפרלמנט ובה דרישה משר המודיעין, להסביר את אמירותיו.

איראן: לועגים לדבריו של שר המודיעין
איראן: לועגים לדבריו של שר המודיעין

הנציג אמר כי דברי השר עומדים בניגוד לעמדת המנהיג ח'אמנהאי וכל מערכות השלטון ו"עלולים" לגרום לבעיות ואף להביא לכך שאיראן תשלם עליהן.

"תסנים", המקורבת למשמרות המהפכה, כבר ביקרה בחריפות את השר וגינתה חריפות את דבריו .

אתר משרק'ניוז, Mashreqnews, שגם הוא המקורב למשמרות המהפכה, הגדיר את דברי שר המודיעין כאמירות "נמהרות ובלתי ניתנות להגנה שהפתיעו את כולם". על פי האתר, לאחר דברי השר, "גורמים זרים רבים" עלולים להאשים את איראן באמירת "שקר גדול" במדיניות שלה בנושא הגרעין .

בינתיים, עלירזא זאקאני, ראש מכון המחקרים של הפרלמנט אמר (14.2) הזהיר, כי "אם ארצות הברית, גרמניה, בריטניה וצרפת לא ימהרו, וכי הן עלולות להסתלק איראן מהפרוטוקול הנוסף בקרוב מאוד ופקחי הסוכנות הבינלאומי לאנרגיה האטומית (סבא"א) יהיו חייבים לעזוב את איראן". המחוקק הבכיר כיוון להחלטה שהתקבלה בפרלמנט האיראני לפני חודשיים המחייבת את ממשלת חסן רוחאני לסלק את פקחי הסוכנות מאיראן אם לא יוסרו הסנקציות הכספיות, הבנקאיות והנפט נגד איראן עד ליום 21 בפברואר, ולהפסיק את היישום מרצון של הפרוטוקול הנוסף. חסן רוחאני הביע התנגדות להחלטת הפרלמנט ואמר כי ממשלתו בינתיים לא תישם אותה .

למרות המשך הביקורת על התנהלות שר המודיעין ומיניסטריון המודיעין ודבריו כי איראן עלולה לפעול להשגת נשק גרעיני, נראה כי התבטאות כגון זאת לא הייתה יכולה להיאמר מבלי שזכתה תחילה לאישור ולגיבוי מצד מנהיג איראן.

ברי, כי דברי עלוי הינם במסגרת מסכת הלחצים שמפעילה איראן על ממשל ביידן לקראת אפשרות חזרתה של ארה”ב למסגרת הסכם הגרעין. איראן מנסה להפעיל לחץ על ממשל ביידן כך שיסיר את כל הסנקציות מעל איראן בטרם תסכים זו להפסיק את הפרות הסכם הגרעין בעיקר בתחום העשרת האורניום. יודגש, כי ב-21 פברואר אמור לפוג האולטימטום שהציב הפרלמנט האיראני להסרת הסנקציות ואיראן עלולה להפסיק להתיר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ( סבא”א) לפקח על חלק מאתרי הגרעין באיראן”.

מעבר לזאת דברי שר המודיעין האיראני משקפים מאבקי כוח פנימיים בתוך מנגנוני הביון והמודיעין האיראנים לאחר סדרת ההתנקשויות והחבלות במדענים איראנים ובמתקני גרעין רגישים באיראן דוגמת המפעל לייצור צנטריפוגות באיראן ואת המאבק המתמשך בין מיניסטריון המודיעין, הפועל במסגרת ממשלת רוחאני לבין משמרות המהפכה הזוכים לתמיכתו של מנהיג איראן.

ביקורת חריפה ביותר מטעם משמרות המהפכה

כזכור ב-11 בפברואר פרסמנו באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה את דברי הביקורת הקשה מטעם סוכנות הידיעות "תסנים", המזוהה עם משמרות המהפכה כלפי שר המודיעין.

אז נכתב כי השר לא חשב לעומק על השכלות של דבריו החמורים בשני נושאים חשובים הללו וכי "התחזיות שלו" לגבי עתיד תוכנית הגרעין "הדהימה" את המדינה, "היא שגויה מאוד כשלעצמה, אינה תואמת את המדיניות של הרפובליקה האסלאמית ומנוגדת לקביעותיו של המנהיג העליון של המהפכה, ועלולה להביא השלכות חמורות על המדינה".

הסוכנות מוסיפה כי "אם לשר עלוי יש דעה אישית בנושאים חשובים במדינה, הוא יכול לשמור אותה לעצמו או להציג אותה בשמו כאדם רגיל רק לאחר שלא תהיה לו כל אחריות ממלכתית, אך כל עוד הוא עומד בראש משרד כה חשוב כמו משרד המודיעין אינו יוכל לדבר בלי לשים לב אל השלכות דבריו או בשמה של הרפובליקה האיסלמית".

סוכנות המשמרות קובעת כי "ההתנגדות של הרפובליקה האסלאמית ומנהיג המהפכה העליון ויתר קברניטי המדינה לייצור ושימוש בפצצת אטום אינה עמדה צבועה ולא נאמרה רק כדי לרצות או להונות את המערב. לכן אין כלל צורך בלהציג מנוף לחץ מעין זה שמישהו ידבר על האפשרות להרכיב פצצה בנסיבות מיוחדות".
עוד נכתב כי "טיעוני הרפובליקה האסלאמית ונימוקי המנהיג העליון של המהפכה, אשר הועלו פעמים רבות בנאומים שונים, הם ברורים והגיוניים. מה איראן רוצה להשיג מייצור פצצה? האם איראן רוצה להשתמש בפצצה זו? בהחלט לא; כיצד המדינה יכולה להשתמש בפצצת האטום כאשר המנהיג העליון חוזר ומדגיש על הגבולות המוסריים והדתיים גם בעת קרבות המלחמה הקשים ביותר. השימוש בפצצות אטום ובכל כלי נשק להשמדה המונית, שיכולים להביא לשלכות חמורות על אזרחים ואף על הטבע, פירושו אי ציות לצווים דתיים ומוסריים והוא מנוגד מעצם יסודו לפילוסופיה של הקמת הרפובליקה האסלאמית. כאשר הגנרל החשוב ביותר של המהפכה (קאסם סלימאני) אף בשדה הקרב ובחזיתות המלחמה מול דאע"ש, דואג לאוכל של בעלי חיים בסביבה, איך המדינה יכולה להשתמש בנשק גרעיני או כל סוג אחר של נשק להשמדה המונית?"

"תסנים" ממשיכה ושואלת את שר המודיעין: "כאשר השימוש בכלי נשק להשמדה המונית אינו תואם באופן בסיסי את אופייה של הרפובליקה האסלאמית, איזו פונקציה יכולה להיחשב עבורה? האם הפצצה יכולה למנוע קריסה של המשטר? אם כן, מדוע נשק זה לא מנע את קריסת ברית המועצות כיצרנית הנשק הגרעיני השנייה בגודלה בעולם? הרי כל הנימוקים הללו הודגשו פעמים רבות בנאומיו של המנהיג העליון של המהפכה, כך שהצהרה האחרונה של שר המודיעין היא מוזרה מאוד וראויה לביקורת".

במאמר של סוכנות החדשות נכתב כי "אמירת שר המודיעין מנוגדת לחלוטין לאינטרס הלאומי בכך שהיא יכולה לחזק את מנוף הלחץ של המערב במו"מ, וחשוב מכך, לתת לגיטימציה לסנקציות האכזריות של האמריקנים. איראן תמיד הדגישה כי מעולם לא התכוונה להשיג פצצה, ואף לא נקטה בפעולה לשם כך, ולכן טהראן דורשת כי המשא ומתן צריך להתקיים על בסיס "צדק" לעומת "שקיפות"; כלומר, המערב מקבל את זכותה של איראן להעשרת תעשייתית בלתי מוגבלת של אורניום (כולל הזכות למים הכבדים והציוד לכך) לשימוש בגרעין לצורכי שלום, ובתמורה לא יהיו לה בעיות בנושא השקיפות, דהיינו פיקוח של הסוכנות הבינלאומי לאנרגיה הגרעינית והמשך דבקותה של איראן בפרוטוקול הנוסף…אך למרבה הצער, ההצהרה הלא שקולה של שר המודיעין, יכולה לקרב את רוסיה וסין לעמדות של ארצות הברית".

חיסול פחריזאדה – חילופי האשמות

בנושא ההתנקשות במדען הגרעין, מוחסן פח'ריזאדה, השר עלוי אמר כי "רק עבור שעתיים מהאירוע, (גורמים פנימיים) החלו להשמיע ביקורת על תפקודו של משרד המודיעין מבלי לדעת בכלל מה היה חלקו של המשרד בחקירות בנושא. המשרד שלנו התריע כבר לפני חודשיים שהאויב אוסף מידע מודיעיני באזורים שהמדען שלנו (פח'ריזאדה) היה מסתובב. 5 ימים לפני האירוע, שוב התרענו כי האויב מתכנן לרצוח אותו, אך רק לא ידענו מתי בדיוק".

הוא המשיך בדבריו: " ראיתי שבכמה ציוצים טענו כי משרד המודיעין, העריך גם את הזמן ואת מקום ההתנקשות אך לא מנע זאת. זה לא נכון. לא הייתה לנו הערכה מדויקת על זמן האירוע. רק הערכנו נכונה את מקום ההתנקשות. ביקשנו מהגורמים הרלוונטיים בכוחות המזוינים לעשות את עבודת המודיעין ולקיים פגישות עמנו בנושא כי הבוגד שהכין את הקרקע להתנקשות היה איש של כוחות המזוינים. ביקשנו מהם לבוא לשבת ולעבוד על התיק, שלמרבה הצער, לפני שהם הציגו נציג כדי להתחיל את העבודה המשותפת על התיק, אכן האירוע התרחש כבר".

מכוניתו של פחריזאדה לאחר ההתנקשות
מכוניתו של פחריזאדה לאחר ההתנקשות

בתגובה לדברים הללו נכתב בסוכנות "תסנים" :"גם בנושא דברי השר על התנקשות במדען, יש כמה נקודות חשובות שמראות כי השר אולי לא חשב היטב על ההיבטים של הצהרותיו. דעת הקהל אינה יכולה לשפוט את נכונות טענה זו שהיא שנויה במחלוקת ואף אינה תואמת את כללי הביטחון. דבריו בנושא הם הפסד. הנזק הגדול יותר הוא שדבריו מטילים את אשמת האירוע כלפי פנים בשעה שהאשמה היא נופלת על אויבים מבחוץ. מה התועלת לגרור את הסכסוך פנימה? בפרט, שאם גם ארגוני מודיעין אחרים במדינה ירצו להגן על עצמם בתחום זה, ייאמרו דברים וייחשפו נושאים רבים שחסרונותיהם עולים על היתרונות".

עוד הוסיפו: "שנית, נניח כי כל דברי השר הן מדויקים ונכונות מילה במילה. אז דעת הקהל שואלת שאם משרד המודיעין ידע איפה תתרחש ההתנקשות, אז מדוע לא דאג לפקח על המקום 24 שעות ביממה? האם פח'ריזאדה לא היה כה חשוב ששר המודיעין יוציא צו לפיקוח הדוק את המקום שהאויב תיכנן לרצוח אותו? הרי מלפני מספר שנים הוקמה מועצת התיאום למודיעין במדינה, שכל סוכנויות הביון והביטחון חברים בה ויו"ר שלה הוא אינו אלא שר המודיעין. לכן יש לשאול אותך השר, שאתה כיו"ר מועצת תיאום המודיעין של המדינה, לא היתה סמכות כדי למלא תפקיד פעיל יותר (כדי למנוע את ההתנקשות)?

בעיתון המשיכו לתקוף את השר: " אם השר סבור כי הוא יכול לזכות את המשרד שלו מאשמת רשלנות ושיטיל את האשמה על גופים אחרים, אז כלל מנגנוני הביטחון של המדינה ייראו חזקים, אז הוא שוגה. המציאות שונה מתפיסה זו. החברה אינה עושה הבחנות בין גופי המודיעין של המשטר אלא מחשיבה את כולם בכללותם שעליהם להבטיח את ביטחון המדינה. האם הצהרה כזו של השר מקדמת ומחזקת את תחושת ביטחון או מחלישה אותה? החברה רואה שהאחראי על מוסד מודיעין חשוב ביותר, שהוא משרד המודיעין, מציג את יתר גופי המודיעין כארגונים רשלניים רק כדי לזכות את המשרד שכפוף אליו. יש לשאול את השר האם פרשת ההתנקשות נחקרה ומוגמרת במלואה ברמות הגבוהות ביותר בארגוני הביטחון של המדינה, שהוא כבר בא ונוקט עמדה גלויה בנושא מול הציבור? "