עבור לתוכן העמוד
Menu

פרדיגמה חדשה למזרח התיכון – השגריר פרידמן במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

בתדרוך מדיני לכתבים ולבכירים הופיע שגריר ארה"ב בישראל וסקר בסקירה רחבה את ההיבטים השונים של התכנית והתייחס לכלל הסוגיות שעל הפרק: הסיפוח, הבחירות, ההתיישבות והגבולות

שגריר ארה"ב בישראל, דיווד פרידמן, התארח ב-9.2.20 במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה לתדריך מדיני בנושא חזון השלום של הנשיא טראמפ.

בפתיחת דבריו הודה השגריר פרידמן לנשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומנכ"ל משרד החוץ לשעבר, ד"ר דורי גולד, על שיתוף הפעולה בשלושת השנים האחרונות לגיבוש החזון של הנשיא טראמפ.

ד"ר גולד בדבריו הדגיש כי לאור ניסיון העבר נדרשה "פרדיגמה חדשה" לנושא של הסכסוך הישראלי – פלסטיני שהתוצאה שלו היא חזון השלום של הנשיא טראמפ.

ד"ר דורי גולד נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה והשגריר פרידמן
ד"ר דורי גולד נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה והשגריר פרידמן // צילום: ראובן בן חיים, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

 

השגריר התייחס לכמה נושאים הקשורים בתכנית ואמר כי היא "תשרת לא רק את ישראל אלא גם את הפלסטינים ואת האזור כולו…התכנית תשפר את חייהם של הפלסטינים". עוד הוסיף כי : " אני מציע לכולם לקחת צעד אחורה. זו תכנית ל-30 שנים עם חזון ל-100 שנים – ולא תכנית ל-30 יום. אנו מנסים לא להתערב בפוליטיקה הישראלית ככל שנוכל. ישראל ריבונית ויכולה לעשות מה שהיא רוצה. אבל ההסכם עם ישראל הוא שיהיה תהליך. עם ועדה בת שישה שמות שאחד מהם הוא אני. נעשה את תהליך המיפוי לדבר שמראה על הקרקע כיצד האדמה תחולק".

מאחורי הקלעים: כך תרם המרכז הירושלמי לקידום תכנית טראמפ

השגריר התייחס גם לסוגית הזמנים של התכנית והשלבים לביצועה ואמר כי הוא לא צופה כי התהליך יושלם עד החירות בישראל. "היו הבדלים מסוימים בנינו לבין ישראל בהתחלה, אך מהר מאוד הדברים הובהרו. אני לא מאמין שראש הממשלה יבקש מהנשיא להחיל ריבונות עכשיו".

פרידמן אמר: "ארצות הברית לא יכולה למנוע מישראל לעשות שום דבר. ישראל היא מדינה ריבונית והיא יכולה לעשות מה שהיא רוצה לעשות, ואין לנו שום שליטה על ישראל, בכל הנוגע לפעולותיה הריבוניות", הסביר, "אבל אם אנחנו מדברים על הסיכומים המסגרת ההסכם עם הממשלה הישראלית, אז סוכם שנתחיל תהליך". לדבריו, הוועדה תכלול שישה חברים, שלושה ישראלים שמונו על ידי נתניהו, ושלושה אמריקנים שמונו על ידי טראמפ, אחד מהם הוא פרידמן עצמו. את שמות שאר החברים בוועדה הוא סירב לחשוף.

"עסקת המאה": הזדמנות אדירה לישראל

"אנחנו לא רוצים לבצע את זה בחלקים, כי לדעתנו זו טעות לא לאפשר לישראל לקבל החלטה אחת – ואז אנחנו ניאלץ להגיב על ההחלטה השנייה. אנחנו רוצים לבצע את זה בפעם אחת, בצורה הוליסטית, טוטאלית, ולעשות את זה בצורה נכונה, גם לטובתה של ישראל. הדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות הוא להפוך את זה לעניין יותר מדי פוליטי של להעביר את השטח ההוא לשם, ואת האחר לכאן". השגריר הסביר כי ועדת הגבולות בת 6 חברים תכלול שלושה נציגים מישראל ושלושה מארה"ב, שאחד מהם יהיה הוא עצמו. השגריר הסביר כי אם ישראל תסכים להקפיא את הבנייה ב-50 אחוזים משטחי C למשך ארבע שנים ארה"ב תכיר בהחלטה ישראלית לגבי הסטטוס של שטחים נוספים.

תא"ל במיל יוסי קופרווסר בסקירה על התגובות אצל הפלסטינים
תא"ל במיל יוסי קופרווסר בסקירה על התגובות אצל הפלסטינים // צילום: ראובן בן חיים, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

פרידמן התייחס גם לסוגית הגבולות והשטח שהפלסטינים יקבלו אם יעמדו בתנאים בהם יתבקשו. הוא אמר כי "נדרש אומץ" לשרטט את המפה הזו וכי היא מגדילה את השטח הפלסטיני פי 2 ומאפשרת תנועה ממזרח למערב ומצפון לדרום.

השגריר דחה את הגישה האומרת כי קווי הגבול המוסכמים בינלאומית הם קווי שביתת הנשק מ-1949 בשל העבודה כי אינם גבולות בני הגנה  לישראל.  הוא אמר כי אם בתכניות הקודמות , דובר על כוח בינלאומי שיגן על ישראל, אנו למדים כי הדבר אינו בר ביצוע וכי אנו רואים את הדוגמה לדברים בכוח יוניפי"ל בצפון. "האם הפלסטינים יוכלו לספק ביטחון לישראל? זה לעולם לא יעבוד". הוא הסיר מעל הפרק את האופציה שכוחות אמריקאים יהוו כוח מגן.

"גוש קטיף היה המקום שכביכול אפשר לפנות בקלות", אמר פרידמן. אבל זה לא היה קל. למה צריך להעביר את ישראל שוב את ההליך הזה? מדובר לכל הפחות על 20 אלף איש, לא 8,000. ראיתי בסרטונים של הפינוי חיילים בוכים עם תושבים. פינוי גוש קטיף היה הטריילר, ואנחנו לא מתכוונים לצפות בסרט".. הוא הדגיש שאחד המרכיבים החשובים של התכנית היה שאף מתיישב ישראלי או פלסטיני לא יעזוב את ביתו.

אמצעי תקשורת רבים סיקרו את האירוע במרכז הירושלמי לעניינו ציבור ומדינה // צילום: ראובן בן חיים, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
אמצעי תקשורת רבים סיקרו את האירוע במרכז הירושלמי לעניינו ציבור ומדינה // צילום: ראובן בן חיים, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

בדבריו הדגיש כי "השלום אינו מתנה למנהיג פוליטי, הוא לישראל ופלסטינים ולאזור כולו", הוא המשיך ואמר: "ארה"ב מעולם לא אישרה סיפוח חד צדדי כעת ואם לצטט את התלמוד זה בבחינת 'תפסת מרובה לא תפסת'. אנו מעודדים מתגובות שקיבלנו בקרב הפלסטינים והעולם הערבי. איני יודע מתי הם יצוצו מעל פני השטח כמו שהמשטר באיראן לא יחזיק לעד אך איני יודע מתי זה יקרה. בחודש הקרוב יהיו התפתחויות".

תמלול מלא ומדוייק יפורסם בשפה האנגלית בקרוב.