התראות

עזה – אבן הריחייים של ישראל ומצרים

הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס נמצא בשלבי מו"מ סופיים וההערכה שיושלם בתוך שבועיים • להסכם יתרונות וחסרונות,קיימים שני מכשולים להשגתו: התנגדות הרש"פ וסוגיית השבויים והנעדרים
שיתוף
קריקטורה פלסטינית
קריקטורה פלסטינית

תוכן העניינים

המגעים על הסכם הרגיעה בין המודיעין המצרי לבין חמאס ושאר הפלגים הפלסטינים יתחדשו לאחר חג הקורבן "עיד אלאדחא" ואז גם יתחדשו המגעים על הסכם הפיוס הפנים פלסטיני שמהווה חלק חשוב מהסכם הרגיעה בין חמאס לישראל.

בסוף השבוע, התרצה יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, אשר התחמק מפגישה עם שר המודיעין המצרי עבאס כאמל בעת שביקר בישראל,והסכים לשלוח משלחת של פת"ח לשיחות בקהיר לאחר שהחרים אותן במשך כמה ימים כדי לאותת למצרים על מורת רוחו מהתקרבותם לחמאס ומההסכם המתגבש.

גורם ביטחוני מצרי העריך באוזני העיתון "אלחיאת" ב-18 באוגוסט כי הסכם הרגיעה ייחתם בקהיר לאחר חג הקורבן.

ההסכם יהיה בין מצרים לחמאס ולשאר הפלגים הפלסטינים בתוקף היותה של מצרים המתווך בין חמאס לישראל ונותנת הערבויות ליישום ההסכם.

מצרים גם תיווכה בין ישראל לחמאס והביאה להסכם הפסקת האש בין שני הצדדים בקיץ 2014 לאחר מבצע "צוק איתן". ההסכם החזיק מעמד כ- 4 שנים עד שחמאס הפרה אותו ב-30 במרץ השנה כשפתחה בקמפיין "צעדת השיבה" וטרור ההצתות, הערבויות של מצרים לא מנעו זאת.

עפ"י הגורם הביטחוני המצרי, ההסכם הוא לתקופה של שנה עם אופציית הארכה לעוד 4 שנים, במסגרתו יוקם נמל ימי בקפריסין עבור רצועת עזה שיהיה תחת פיקוח ביטחוני ישראלי, ישראל אמורה לשחרר כמה מאות מחבלים בתמורה להחזרת 4 השבויים והנעדרים המוחזקים בידי חמאס.

העיתון "אלאח'באר" מקורב לחזבאללה דיווח ב-17 באוגוסט כי אבן הנגף העיקרית המונעת את ההגעה להסכם הינה התעקשותה של ישראל להכליל בהסכם הרגיעה את שחרור השבויים והנעדרים, חמאס מתנגדת בתוקף ועומדת על כך שעסקת חילופי השבויים תתבצע בהסכם נפרד.

 

כיצד התבשל ההסכם?

 

אינטרסים משותפים של ישראל ומצרים להרגעת המצב ברצועת עזה הם שהביאו למפגש הפסגה החשאי בין ראש הממשלה נתניהו לבין נשיא מצרי א-סיסי בקהיר בחודש מאי השנה.

רצועת עזה מהווה "אבן ריחיים" כבדה על צווארן של שתי המדינות, קמפיין צעדת השיבה של חמאס שהתחיל ב-30 במרץ הפך לקמפיין טרור שמלווה בטרור הצתות וירי רקטות ופצמ"רים לעבר ישראל ולמהלך המסכן את היציבות האזורית שעלול להתדרדר לעימות צבאי כולל בין ישראל לחמאס.

בתפיסת הביטחון הלאומי המצרי יש לרצועת עזה תפקיד חשוב, היא נחשבת ל"חצר האחורית" של מצרים ומפתח לשמירה על שקט ביטחוני באזור צפון סיני שמצרים משקיעה בו מאמצים גדולים כדי למגר את שלוחת דאע"ש הנקראת "מחוז סיני".

תנועת חמאס עדיין מחוברת לתנועת "האחים המוסלמים" במצרים שהינה תנועת האופוזיציה הראשית וכל מלחמה ברצועת עזה עלולה להביא לגל הפגנות נגד המשטר המצרי.

ממשל טראמפ היה בסוד הפגישה החשאית בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא המצרי א-סיסי אך יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מודר ממנה.

היחסים בין מצרים לרש"פ הינם עכורים. אתר האינטרנט "אלח'ליג' און ליין" חשף ב-16 באוגוסט מפי בכיר בפת"ח כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס זועם על מצרים על שהתקרבה לחמאס, פתחה באופן רצוף את מעבר רפיח והכניסה סולר תעשייתי עבור התחנה לייצור חשמל בעזה.

בכך היא סייעה רבות, לדעתו, להפחתת הלחץ שמפעילה הרש"פ על הנהגת חמאס כדי שתעביר לידיה את השלטון ברצועת עזה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את המתווה המצרי להסכם הרגיעה. הוא הסכים לרעין חזרת הרש"פ לשלוט ברצועת עזה במסגרת הסכם פיוס פנים פלסטיני לאחר 12 שנים של נתק בין הגדה לרצועה.

עפ"י הסכם אוסלו אמור לפעול "מעבר בטוח" בין הגדה לרצועה שיחבר בינהן ויהפוך אותן ליחידה טריטוריאלית אחת.

ייתכן שראש הממשלה הסכים לכך מתוך הערכה שהסיכויים לפיוס בין פת"ח לחמאס הינם קלושים.

בכל מקרה, המתווה המצרי לרגיעה זכה לברכת הדרך של ישראל, הבעיה היא שגם ראש הממשלה וגם הנשיא א-סיסי נתנו באמצעות המתווה הזה את זכות הוטו עליו ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

הפיוס הפנים-פלסטיני מהווה חלק חשוב בהסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס, אם תהליך הפיוס יכשל יוותר הסכם רגיעה שברירי מאוד שלא יחזיק מעמד לאורך זמן.

 

יו"ר הרש"פ מתנגד להסכם

 

יו"ר הרש"פ עושה הכל כדי לנסות ולטרפד את ההסכם המתגבש ומאותת לישראל, חמאס, מצרים וארה"ב כי אי אפשר לעקוף אותו, למרות חולשתו הפוליטית והמדינית, וכי יש לו עדיין את הכח לטרפד כל הסכם שהוא איננו שותף לו.

בכיר פת"ח עזאם אלאחמד האחראי על משלחת פת"ח לשיחות בקהיר הגדיר את הסכם הרגיעה במילים "מעשה בגידה".

מחמוד עבאס העביר במועצה המרכזית של אש"פ שהתכנסה ברמאללה בסוף השבוע שעבר החלטה נגד הסכם הרגיעה התגבש בין ישראל לחמאס.

בהודעת הסיכום של המועצה נאמר: "הרגיעה עם ישראל היא אחריות לאומית של אש"פ שהינו הנציג היחיד של העם הפלסטיני ולא פעולה של הפלגים-המו"מ על הרגיעה הורס את הפרוייקט הלאומי ומחסל את הבעיה הפלסטינית".

יו"ר הרש"פ רואה בהסכם הרגיעה חלק מהתוכנית לפצל את רצועת עזה מן הגדה במסגרת "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ כשלב ראשון להקמת מדינה פלסטינית ברצועת עזה ובחלקים בלבד של הגדה.

הוא עומד על שאש"פ צריך להוביל את הסכם הרגיעה ברצועת עזה ולחתום עליו מול ישראל ולא ארגון חמאס.

בסוף השבוע שעבר איימו מקורביו של מחוד עבאס כי אם ייחתם הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס יפסיק יו"ר הרש"פ את התקציב שהוא מעביר לרצועת עזה בכל חודש בסך 96 מיליון דולר, דבר שיחריף את המצוקה ההומניטארית ברצועה.

בתגובה תקף צלאח אלברדוויל, אחד מבכירי חמאס, את מחמוד עבאס ותהה האם יהיה לו האומץ לממש את איומו אם ישראל תסרב לכך מחשש לאינטרסים שלה, "קודם תגיע להסכמה בנושא אם אלה המשתמשים בך ואחר כך תאיים" אמר ברדוויל.

 

יתרונות וחסרונות

 

אם אכן יושג בסופו של דבר הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס הרי שהדבר יקח שבועיים לפחות.

בינתיים יש הבנות על הפסקת אש בין שני הצדדים, למרות זאת בסוף השבוע התחדשו ההפגנות בגבול רצועת עזה ו-2 פלסטינים נהרגו ו-240 אחרים נפצעו, גם טרור הבלונים והעפיפונים נמשך.

ישראל נמנעת מלתקוף מטרות בעומק הרצועה כדי לתת סיכוי להשגת הסכם הרגיעה.

ההערכה הרווחת במצרים ואצל שליח האו"ם ניקולא מלדאנוב המתווך לצידה של מצרים היא שהדרך היחידה להתקדם לעבר הסכם רגיעה ארוך טווח היא השגת פיוס פנים פלסיטיני.

הדרך היחידה להביא לשינוי משמעותי ברצועת עזה ולבניית פרוייקטים גדולים בתחום התשתיות מחייבת את חזרת הרש"פ לשלטון מלא ברצועה.

חמאס אינו מוכן לוותר על השליטה ברצועה, המקסימום מבחינתו הוא ליישם את מודל חזבאללה בלבנון ברצועה.

מחמוד עבאס מתנגד בתוקף ורוצה שליטה מלאה תחת הסיסמא "רשות אחת, חוק אחד ונשק אחד".

דהיינו שליטה מלאה של  הרש"פ על מנגנוני הביטחון, הנשק והמנהרות של חמאס.

אם אכן יושג הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לחמאס הרי שיש לדבר כמה יתרונות וחסרונות.

יושג שקט על גבול הרצועה עם ישראל  ויפסקו מעשי הטרור,ישובי עוטף עזה שבהם כ-20 אלף תושבים,יוכלו לשוב לשגרת חייהם והדבר יאפשר לצה"ל להשלים את המכשול הקרקעי הגדול המקיף את הרצועה נגד מנהרות חודרות.

כמו כן, ישראל תוכל להתרכז בהגנה על גבול הצפון נוכח סכנת המעורבות הצבאית של איראן בסוריה.

המגרעות של ההסכם הזה הן שאין בו שום הגבלה על ההתעצמות הצבאית של חמאס, הארגון יכול להמשיך ולהתעצם בתקופת ההסכם באין מפריע,לחפור מנהרות, לייצר רקטות ולפתח אמצעי לחימה חדשים.

אין בהסכם שום סעיף המדבר על פירוז הרצועה מנשק ויציבותו תלוייה למעשה ברצון הטוב של הצדדים וביחסים טובים בין הרש"פ לחמאס.

להסכם הרגיעה, ללא שיתוף הרש"פ,  יהיו השלכות חמורות על יחסי ישראל עם הרש"פ שמקיימת עם ישראל שיתוף פעולה הדוק ונלחמת בטרור בגדה.

ראש השב"כ נדב ארגמן הזהיר את הקבינט הביטחוני מפני סכנות הסכם כזה שאיננו כולל את שיתוף הרש"פ ושמשדר מסר כי ישראל מבינה רק את שפת הכוח ונכנעת לו לאחר 4 חודשים של מלחמת התשה, הדבר רק יעודד את הטרור.

ההסכם יחזק את חמאס וייתכן שיפחית את המוטיבציה של הרש"פ להילחם בטרור בגדה.

העיתון א"-שרק אלאווסט" דיווח ב-18 באוגוסט כי מחמוד עבאס לא יקבל שום הסכם רגיעה שהרש"פ לא תהייה אחראית עליו ומבלי שתרבל שליטה מלאה ברצועת עזה, האם ישראל מסתכנת בערעור קשריה הביטחוניים ההדוקים עם הרש"פ למען הסכם רגיעה שברירי עם חמאס ברצועת עזה?

ולגבי השבויים והנעדרים הישראלים המוחזקים בידי חמאס, עיתון אלאח'באר המקורב לחזבאללה דיווח ב-17 באוגוסט כי אבן הנגף העיקרית המונעת את השגת ההסכם הינה התעקשותה של ישראל להכליל בו את שחרור השבויים והעדרים הישראלים המוחזקים ברצועת עזה.

ארגון חמאס מתנגד לכך ועומד על כך שעסקת חילופי השבויים החדשה תתבצע במסגרת הסכם נפרד.

ישראל נדרשת לשחרר מאות מחבלים מבתי הכלא שלה, כולל מחבלים "כבדים" עם דם על הידיים, ישראל נדרשת לחזור על תקדים "עסקת שליט".

האם היא תסכים לכך? האם תסכים לחזרת מאות מחבלים מסוכנים לתחומי הגדה שעלולים לחדש את פעולות הטרור נגדה ולערער את יציבות שלטון הרש"פ?

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close