עבור לתוכן העמוד
Menu

סעודיה נגד הטרור של חמאס

הצלחה לישראל וארה"ב במלחמה נגד פעילות הברחת הכספים מסעודיה לזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה • הנהגת חמאס בהלם ממאסר עשרות פעיליה בסעודיה והיא פועלת מול בית המלוכה הסעודי כדי שיעניק להם חנינה

תנועת חמאס בהלם קשה מהחלטת בית משפט בסעודיה לשלוח לכלא עשרות פעילים של התנועה, הם נעצרו לפני יותר משנתיים בחשד להלבנת כספים והברחתם לזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה תוך שהם מסתייעים בחברות חלפנות כספים בטורקיה.

בית המשפט בסעודיה פירסם ב-8 באוגוסט את גזרי הדין של 69 פעילי חמאס שמתגוררים בסעודיה ובירדן, הם נדונו לתקופות מאסר שונות בין 6 חודשים ועד ל-22 שנים, 5 מהם זוכו ושוחררו.

על בכיר חמאס,ד"ר מוחמד אל-ח'ודרי בן ה-81 שהיה ראש השלוחה של חמאס בסעודיה, נגזר עונש של 15 שנות מאסר.

תנועת חמאס גינתה בהודעה רשמית את גזר הדין שנגזר על פעיליה בסעודיה.

אסמעיל הניה, מנהיג חמאס בחו"ל, שעשה מאמצים בחודשים האחרונים להתקרב מחדש לסעודיה הביע תקווה אתמול כי שלטונות סעודיה יעניקו חנינה לאנשיו, בכיר חמאס מחמוד א-זהאר אמר כי גזר הדין הוא "היענות סעודית לבקשות הציונים וכי מדובר בהחלטה פוליטית ולא משפטית".

הוא הוסיף כי תנועת חמאס אינה סוגרת את הדלת בפני סעודיה והיא מוכנה לשקם את היחסים עם סעודיה אם היא תרצה בכך.

תנועת חמאס מוגדרת בסעודיה כתנועת טרור בדיוק כמו תנועת "האחים המוסלמים".

ד"ר מוחמד אל-ח'ודרי
ד"ר מוחמד אל-ח'ודרי

הצלחה לישראל וארה"ב

מאחורי הפעילות הסעודית נגד חמאס עמדו ממשל טראמפ וישראל אשר הצליחו ולהביא לנתק מוחלט בין סעודיה לארגון חמאס.

בחמאס מצביעים על יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כמי שאימץ את המדיניות האמריקנית-ישראלית נגד התנועה.

בכיר חמאס מרוואן אבו ראס אמר ב-12 בספטמבר 2019 לאתר “אלח’ליג’ און ליין” כי סעודיה מתקרבת לישראל ופותחת את שערי הנורמלזיציה עמה באמצעות מעצר בכירי חמאס בממלכה.

מעצר פעילי חמאס והרשעתם מסמל את סיום תקופת "תור הזהב" בין בית המלוכה הסעודי לבין הנהגת חמאס.

קרע ביחסים בין חמאס לסעודיה

המשרד של חמאס בסעודיה נפתח בשנת 1988 בזמן שלטונו של המלך פהד בן עבד אלעזיז ובכיר חמאס, מוחמד אלח’ודארי, העצור כעת בכלא הסעודי, מונה לנציג הרשמי של התנועה.

המלך פהד אירח בשנת 1998 את מייסד ארגון החמאס, השיח’ אחמד יאסין, ואישר לו לאסוף תרומות בממלכה עבור רצועת עזה, “אתם בליבנו ואנו עומדים עמכם עד שחרור ירושלים” כך צוטט בזמנו המלך פהד בדברים שאמר בקבלת הפנים שערך לשיח’ יאסין.

השבר הראשון ביחסי סעודיה עם חמאס החל בשנת 2007 לאחר שתנועת חמאס השתלטה בכוח על רצועת עזה וסילקה משם את הרש”פ.

מנהיג חמאס ח’אלד משעל ויו”ר הרש”פ מחמוד עבאס נפגשו במכה כמה חודשים לאחר מכן וחתמו על הסכם פיוס ליד הכעבה, אולם, לטענת הסעודים, חמאס היא שהפרה את ההסכם.

מאז היחסים המשיכו להתדרדר, ב-2015 עצרו גורמי הביטחון של סעודיה את מאהר צלאח,לשעבר מנהיג חמאס בחו”ל, והאשימו אותו בהלבנת כספים, הוא בילה בכלא הסעודי כשנה וגורש לטורקיה.

באוקטובר 2016 עצרו גורמי הביטחון הסעודים את בכיר חמאס ניזאר עוודאללה.

אחרי שהנשיא טראמפ הכריז על חמאס כ”ארגון טרור” ובעקבות כניסתו של הנסיך מוחמד בן סלמאן לתפקיד יורש העצר הואץ הטיפול הסעודי בתנועת חמאס. ב-2017 מיהרו הסעודים לאמץ את עמדתו של הנשיא טראמפ ובפברואר 2018 הכריז שר החוץ הסעודי על חמאס כ”ארגון טרור”.

הצטרפו אל ערוץ הטלגרם שלנו.

אלם, גל המעצרים האחרון שהחל בחודש אפריל 2019 וכלל מעצר עשרות פעילים של חמאס מהווה שינוי משמעותי ביחס של בית המלוכה הסעודי לתנועת חמאס.

גורמים בחמאס מאשימים את ארה”ב וישראל בהפעלת לחץ על סעודיה לעצור את פעילי חמאס בממלכה ולשתק את פעילות איסוף הכספים עבור התנועה ברצועת עזה ואת בית המלוכה הסעודי בתקיעת סכין בגבה של חמאס בגלל הקרבה בין יורש העצר מוחמד בן סלמאן לג’ראד קושנר יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ והרצון שלו להתקרב לישראל.

תנועת חמאס שמרה בשקט רב, במשך 5 חודשים, את דבר מעצרם של כ-60 מפעיליה בסעודיה. דבר המעצרים התפרסם בתחילה בעיתונות הקטארית, אך בחמאס סירבו לאשר את הידיעות וניסו במאמצים דיפלומטים, באמצעות כמה מדינות ואישים במפרץ שפעלו מאחורי הקלעים, להביא לשחרור העצורים.

לאחר שתנועת חמאס למסקנה כי אפסו הסיכויים להביא לשחרור שקט של העצורים ופרסמה הודעה רשמית ב-9 בספטמבר 2019 הדורשת לשחרר את מוחמד אלחודארי, בכיר חמאס בסעודיה שנעצר ביחד עם בנו האני.

על פי גורמים בחמאס, התנועה הסתייעה גם בשירותיו של מוחמד דחלאן שיש לו מעמד בכיר בקרב מדינות המפרץ.

גורמים בחמאס מסרו כי המעצרים שעשתה סעודיה בקרב פעיליה בממלכה באו בעקבות לחץ אמריקני-ישראלי ובהתאם למידע מודיעיני שהעבירה ישראל למודיעין הסעודי.

המעצרים של פעילי חמאס בסעודיה, על פי בקשת ארה”ב וישראל נועדו לייבש את מקורות המימון של חמאס בסעודיה.

ההתעלמות המוחלטת של סעודיה מהבקשות של חמאס לשחרר את פעיליה העצורים בבתי הכלא בסעודיה מעידה על התייצבותה המוחלטת לצד ארה”ב וישראל בנושא המלחמה בטרור, סעודיה זקוקה לעזרת שתי המדינות מפני הסכנה האיראנית ואיננה רוצה לעזור לתנועת חמאס שהינה בת ברית של משטר האיתולות בטהרן.

ב-10 בספטמבר 2019 נקטה ארה”ב בצעד משלים והטילה סנקציות על בכירים בחמאס ועל מוסדות בחו”ל שעסקו בהעברות כסף לארגון ברצועת עזה, בין היתר מדובר במרוואן צלאח אלראווי בעל חברת “רדין” לחלפנות בטורקיה, סגנו אסמעיל טש ועל חברת “סמאט” ליבוא ויצוא באיסטנבול.

מאמץ להשיג חנינה

תנועת חמאס מנסה עכשיו לפעול בעולם הערבי והאסלאמי כדי להביא לכך שבית המלוכה הסעודי יעניק חנינה לעשרות פעיליה שנשלחו לכלא.

המשימה הוטלה על ח'אלד משעל, מנהיג חמאס בחו"ל, שיש לו קשרים טובים עם מדינות המפרץ ושאיננו נחשב למקורב לאיראן.

המהלך הראשון יהיה מאמץ של חמאס לשחרר מהכלא את מוחמד אל-ח'ודארי שלטענת גורמים בחמאס הינו חולה במחלת הסרטן.

מוחמד אלח'ודארי נושא גם אזרחות של כווית ועבד בעבר כמנהל בית החולים הצבאי בכווית והייתה לו דרגה של אלוף משנה בצבא כווית.

גורמים בחמאס טוענים כי מוחמד אל-ח'ודארי אסף בערב הסעודית תרומות עבור תנועת חמאס, בידיעת שלטונות סעודה, ולא פעל נגד בית המלוכה הסעודי.

לדבריהם, מעצרו של אל-ח'ודארי נועד לשפר את תדמיתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן שממשל ביידן הטיל עליו את האחריות לרצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י ולהציג את בן סלמאן כמי שנלחם בטרור.