עיקרי המאמר
* קבוצת אופוזיציה חדשה הוקמה במצרים
* חשש בקרב הקבוצה כי הנשיא סיסי יהפוך את מצרים לדיקטטורה
* האופוזיציה חשה כי א-סיסי מנסה להצר את צעדיה
* חיפושים אחר מועמדים צבאיים בכירים
* האינטרס הישראלי הוא שא-סיסי ימשיך בתפקידו
הבחירות לנשיאות במצרים יתקיימו רק במחצית השנה הבאה אבל הזירה הפוליטית רותחת וגועשת כבר עתה לקראת הבחירות.
ברקע הדברים, פעילות פוליטית ותקשורתית של תומכי הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי הפועלים בגלוי להעניק תקופת כהונה נוספת לנשיא המצרי של 4 שנים או לחלופין להאריך את תקופת כהונתו הנוכחית בשנתיים נוספות, הכל באמצעות שינוי החוקה המצרית.
קבוצה של אישים פוליטיים מצרים התארגנה כבר והקימה "חזית אזרחית" המתנגדת להמשך שלטונו של הנשיא המצרי א-סיסי, כך מסר עו"ד הבינלאומי ממדוח חמזה, השותף להקמת הקבוצה , לעיתון "אלקודס אלערבי" ב-12 בספטמבר.
ההודעה הרשמית על הקמת חזית האופוזיציה החדשה תהייה בסוף החודש.
הקבוצה כבר החלה לנסח את המצע המדיני שלה שהסעיף החשוב ביותר בו הינו שמירה על מדינה אזרחית, ללא משטר צבאי.
עוד סעיפים שיכללו בו יהיו הפסקת התערבות של הרשות הביצועית במערכת המשפט ושחרור כל העצורים הפוליטיים מבתי הכלא ובמיוחד אלה שנעצרו על רקע התנגדותם להעברת הריבונות על האיים טיראן וסנאפיר לסעודיה.
עפ" גורמים שונים במצרים, הפעילים שעומדים מאחורי הקמת הגוף הפוליטי החדש הזה הינם אישים פוליטיים המזוהים עם משטרו של הנשיא לשעבר חוסני מובארכ, אולם כמה מהם, כמו שר החוץ לשעבר, עמרו מוסא כבר מכחישים כל קשר להתארגנות הפוליטית החדשה.
אישים פוליטיים נוספים ששמם הוזכר בהקשר לגוף הפוליטי החדש הם השאם ג'נינה, מעצום מרזוק, חמדין צבאחי וחאזם עבד אלע'נים.
עו"ד ממדוח חמזה מתדרך את התקשורת הערבית כי החזית האזרחית החדשה תתמוך במועמד המתאים לנשיאות ואם הוא לא יימצא היא תחרים את הבחירות לנשיאות.
לדברי חמזה, הנשיא א-סיסי מוביל את מצרים למחשכים ולשלטון של עריצות, יוקר מחייה וויתור על זכויותיה של מצרים על המים והקרקע.
אכן, הנשיא א-סיסי מנהל מדיניות של "יד ברזל" בנושאי הביטחון בגלל פעילות הטרור של תנועת "האחים המוסלמים" ושל הארגונים הגי'האדיסטים ובראשם ארגון דאע"ש.
עפ"י הוראתו מאז שעלה לשלטון, נעצרו עשרות אלפי בני אדם ממתנגדיו הפוליטיים ומתומכי תנועת "האחים המוסלמים".
הנשיא א-סיסי הוציא את תנועת "האחים המוסלמים" מחוץ לחוק והגדיר אותה כ"תנועת טרור".
הוא הורה לסגור עשרות אתרי אינרטנט שאותם הם הגדיר כ"מתנגדי השלטון" וב-2015 חוקק את חוק "ישויות הטרור" שמגדיל את חופש הפעולה של גורמי הביטחון של המשטר במלחמה בטרור.
לפני כשלושה חודשים הוא חוקק את "חוק האגודות האזרחיות" כדי להגביל את פעילות הארגונים האזרחיים וארגוני זכויות האדם-דבר שעורר את חמת ממשל טראמפ אשר בתגובה הודיע על הקפאת חלק מהסיוע הכלכלי למצרים בסך 290 מיליון דולר בנימוק שהיא "לא השיגה התקדמות בנושא זכויות האדם".
לאופוזיציה המצרית יש טענות כי הנשיא א-סיסי החזיר את מצרים עשרות שנים לאחור. מי שהיה תקוותה של מצרים ומצילה מידי שלטון "האחים המוסלמים" ביולי 2013 הפך לדבריה לעריץ ודיקטטור.
למרות שהוא זכה בבחירות לנשיאות ב-2014, מוטחת בנשיא א-סיסי ביקורת כי הוא השתמש בנושא הקיצוניות של "האחים המוסלמים", כסולם פוליטי לעלות בו כדי להגיע לשלטון. תומכיו דוחים את הביקורת על הסף וטוענים כי כל צעדי המנע שנקט במדינה, כמו ההכרזה על מצב החירום, נועדו להילחם בטרור האסלאמי הקיצוני.
בתקופתו של הנשיא חוסני מובארכ נהנתה האופוזציה מהרבה יותר חופש מאשר במשטרו של א-סיסי, אבל הדבר היה בעוכריו של מובארכ שכן היא ניצלה את תופעת "האביב הערבי" כדי להפילו מהשלטון בינואר 2011.
גורמי האופוזיציה חוששים כי אם לא יקום המועמד המתאים להתמודד בבחירות לנשיאות מול הנשיא א-סיסי ב-2018 הוא יהפוך את מצרים לדיקטטורה מלאה.
פעילי החזית האזרחית החדשה שהוקמה יצטרכו לקבל את ההסכמה של תנועת "האחים המוסלמים" ושל הדור הצעיר למועמד שירצו לתמוך בו.
מועמד בעל רקע צבאי
כדי להתמודד בהצלחה בבחירות מול הנשיא א-סיסי, מועמד בעל נסיון צבאי עשיר, תנסה האופוזיציה לשמוט את הקלף הזה מידיו ובוחנת אפשרות לתמול בבכיר אחר מן הצבא.
חלקים רבים בציבור המצרי רוצים בנשיא מנוסה שיילחם בנחישות בארגוני הטרור.
בין השמות שהוזכרו- פילדמרשל סאמי ענאן, רמטכ"ל צבא מצרים לשעבר, ופילדמרשל אחמד שפיק שהיה מפקד חיל האוויר וראש ממשלת מצרים לשעבר, והתמודד בבחירות לנשיאות ב2012 והובס ע"י מוחמד מורסי.
שני הגנרלים הבכירים לשעבר כבר מגששים בזירה הפוליטית באמצעות שליחים כדי לבדוק את הסיכויים לקבל תמיכה ממפלגות האופוזיציה.
אחמד שפיק, המתגורר במאע"מ בשנים האחרונות, אמור לשוב למצרים בחודש הבא. סאמי ענאן מתגורר במצרים ויש לו קשרים הדוקים במערכת הביטחון האמריקנית ובחוגי השלטון בסעודיה, ב-2014 הוא הביע נכונות להתמודד בבחירות לנשיאות מול עבד אלפתאח א-סיסי אך נסוג בו.
עפ"י גורמים מצרים, מנגנוני הביטחון של הנשיא א-סיסי עוקבים אחרי הפעילות של סאמי ענאן כדי לראות אם הוא פועל מאחורי הקלעים לחבור לגוף הפוליטי החדש שקם.
התמודדות של אחד משני הגנרלים בדימוס מול הנשיא א-סיסי תהפוך את מערכת הבחירות למעניינת, צמודה וסוערת, כל מועמד מהאופוזיציה יפעל לקבל את תמיכת "האחים המוסלמים" שיש לה תמיכה רבה בקרב הציבור במצרים.
במקביל, ישנן גם ידיעות לא מאומתות כי גם אחד מנציגי הדור הצעיר, ח'אלד עלי, עשוי להתמודד בבחירות הבאות לנשיאות.
ח'אלד עלי היה ממובילי המהפכה במצרים בתקופת "האביב הערבי" וכיום הוא מוביל את המאבק המשפטי נגד העברת הריבונות לסעודיה על האיים טיראן וסנאפיר.
עדיין לא ברור לאן פני הדברים, לא ברור אם תומכיו של הנשיא א-סיסי יצליחו להאריך את כהונתו ללא בחירות או שהבחירות יתקיימו במועדן בשנה הבאה.
כך או כך, המערכת הפוליטית המצרית מתחממת, והאינטרס הישראלי הוא ברור – מצרים היא המדינה הערבית הגדולה ביותר ויש לנו הסכם שלום עמה.
לישראל יש מערכת שיתוף פעולה ביטחונית מצויינת עם הנשיא א-סיסי וגם תיאומים בתחום המדיני, אבל היא לא מתערבת בפוליטיקה המצרית וגם לא קובעת דבר.
סביר להניח שהדרג המדיני בישראל היה רוצה לראות את הנשיא א-סיסי ממשיך בתפקידו כנשיא, כרגע לא נראה שיש מישהו טוב יותר לתפקיד מבחינת האינטרסים של ישראל.