עבור לתוכן העמוד
Menu

לפני החזרה להסכם הגרעין: ממשל ביידן מנסה להרגיע את חששות האזור

ארה"ב שיגרה משלחת של בכירים ממשרדי החוץ וההגנה לביקור בסעודיה, איחוד האמירויות, מצרים וירדן כדי לנסות ולהפיג את חששותיהן בתחום הביטחון האזורי והחזרה להסכם הגרעין • הדאגה המרכזית של המדינות הסוניות המתונות היא חזרת ארה"ב להסכם הגרעין עם איראן והתחזקות המליציות הפרו איראניות בעקבות ההסרה הצפויה של הסנקציות

בעוד שיחות וינה נמצאות בשלב מתקדם, ואחרי שמשלחת ביטחונית ישראלית בכירה ביקרה בוושינגטון בשבוע שעבר לשיחות עם בכירי הממשל על הסכנה הטמונה בחזרה להסכם הגרעין, משגר ממשל ביידן משלחת של בכירים במשרדי החוץ וההגנה האמריקניים לשיחות בסעודיה, איחוד האמירויות, מצרים וירדן.

במשלחת ישתתפו גם מומחי ביטחון ומודיעין והביקור ימשך עד ה-7 בחודש.

דובר משרד החוץ האמריקני, נד פרייס, אמר כי הביקור נועד להרגיע את המתיחויות השונות במזרח התיכון, אך הוא לא יעסוק באיראן או בשיחות המתקיימת בוינה.

אבל בעולם הערבי לא מתייחסים ברצינות להודעה הזו, ברור שהמדינות הערביות המתונות המשתייכות לציר הסוני שבהן תבקר המשלחת האמריקנית יביעו את חששותיהן הגדולים מההתקדמות לקראת חזרת הסכם הגרעין והסרת הסנקציות מעל איראן.

סוכנות הידיעות "בלומברג" דיווחה בשבוע שעבר כי ממשל ביידן ישגר משלחת של בכירים למזרח התיכון כדי להרגיע את חששות בנות בריתה של ארה"ב מהשיחות בוינה בין המעצמות לאיראן בנושא הגרעין.

השבוע שוחח הנשיא ביידן בטלפון עם השיח' מוחמד בן זאיד, יורש העצר של אבו דאבי בנושא איום הגרעין האיראני והביע תמיכה בהרחבת הנורמליזציה בין איחוד האמירויות לישראל.

בעולם הערבי עקבו בעניין רב אחרי הביקור של בכירי מערכת הביטחון הישראלית בוושינגטון בשבוע שעבר, לא נמסרו הרבה פרטים על תוצאות הביקור, אך הרושם המתקבל מהדיווחים באמצעי התקשורת הוא שישראל החלה להפנים את העובדה שממשל ביידן נחוש להסכם הגרעין עם איראן, ממנו פרש הנשיא טראמפ ב-2018  , וגם להסיר את הסנקציות וכי ישראל נוקטת כעת במדיניות של "צמצום נזקים". היא נערכת להגשת מסמך לממשל ביידן הכולל שורה של בקשות ביטחוניות וערבויות כפיצוי על החזרה של ארה"ב להסכם הגרעין.

על פי גורמים אמריקנים, אחד הנושאים המרכזיים שבהם תעסוק המשלחת האמריקנית בביקורה בסעודיה יהיה המשך המלחמה בתימן.

הנשיא ביידן מודאג מאוד מכישלון מאמציו לעצור את המלחמה בתימן, איראן, כך נראה, הגבירה את התקפות המורדים החות'ים על סעודיה באמצעות טילים בליסטיים ומל"טים ממולכדים כמנוף לחץ על ארה"ב בשיחות וינה ואין לה שום כוונה להביא להפסקת המלחמה.

בחודש שעבר הודיע ממשל ביידן לקונגרס כי הוא יקדם מכירת מערכות נשק  הגנתיות לסעודיה ולאיחוד האמירויות, בין היתר מדובר בעסקת מכירת מטוסי האף-35 לאיחוד האמירויות שסוכמה בתקופת שלטונו של הנשיא טראמפ.

משרד החוץ האמריקני הודיע כי הוא מתייחס לאיחוד האמירויות כ"שותפה חשובה  בתחום המלחמה בטרור" ואל סעודיה כ"שותפה אסטרטגית" וכי ארה"ב לא תעמוד מהצד כאשר אחת מבנות בריתה, הכוונה לסעודיה, מופצצת כל יום (על ידי המורדים החות'ים בתימן).

השיחות של המשלחת האמריקנית במצרים יעסקו, על פי גורמים אמריקנים, בנושאי הביטחון האזורי ובמצב זכויות האדם, על הנשיא ביידן מופעל לחץ כבד בתוך ארה"ב לטפל בנושא הפרת זכויות האדם על ידי משטרו של הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי.

בירדן תדון המשלחת האמריקנית עם המלך עבדאלה בסוגיות הביטחון האזורי, בניסיון של הנסיך חמזה לקשור קשר נגד המלך ובהשלכות דחיית הבחירות הפלסטיניות בשטחים.

ספק רב אם המשלחת האמריקנית תצליח להפיג את החששות של המדינות הערביות שבהן היא תבקר מסכנת החזרה להסכם הגרעין עם איראן, זהו הנושא המרכזי שמדאיג את מנהיגי המזרח התיכון שעוקבים בדקדקנות אחרי השיחות בוינה.

מדי יום מופצות ידיעות ושמועות שונות באמצעי התקשורת הערביים והבינלאומיים על ויתורים משמעותיים שעשה ממשל ביידן בשיחות וינה והממשל עסוק בהכחשתן. מחול השדים התקשורתי מחייב את ממשל ביידן לנסות ולהרגיע את בנות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון, במיוחד לאחר ביקורה של המשלחת הביטחונית הישראלית בוושינגטון.

אחד החששות הגדולים של סעודיה ואיחוד האמירויות הוא שהסרת הסנקציות מעל איראן תביא להתחזקותה הכלכלית של איראן והיא תזרים כסף רב כדי לחזק את שלוחותיה השיעיות בתימן, עיראק, סוריה ולבנון, לספק להן טילים בליסטיים ומל"טים ולהגביר את התפשטותן במדינות אלה.