על פי גורמים מדיניים בכירים בירושלים, ישראל מנסה לקדם הסכם אי לוחמה עם ארבע מדינות ערביות שאינן מקיימות יחסים דיפלומטים עמה, מדובר בעומאן, איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו.
ההסכם הינו צעד ביניים בדרך לנורמליזציה מלאה בין ישראל לבין אותן 4 המדינות אשר עמן מתקיימים קשרים מאחורי הקלעים.
ההסכם כולל את חיזוק קשרי הידידות בין ישראל למדינות הערביות בהתאם לאמנת האו"ם ועקרונות החוק הבינלאומי ונקיטת הצעדים הדרושים למניעת צעדים עויינים כמו איום במלחמה או פעולות טרור, אלימות והסתה בין הצדדים.
ההסכם אוסר על המדינות החתומות עליו להצטרף לברית או ארגון עם צד שלישי בעלי אופי צבאי או ביטחוני וסיוע להם.
ארה"ב מנסה לסייע לישראל במהלך הזה. גורמים אמריקנים מסרו כי ויקטוריה קואטס, סגנית היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן נפגשה עם שגרירי איחוד האמירויות, בחריין, עומאן ומרוקו בוושינגטון והציגה בפניהם את היוזמה הישראלית החדשה וביקשה את התייחסותם אליה, השגרירים אמרו לה שיעבירו את המסר להנהגות הפוליטיות במדינותיהן ויחזרו עם תשובה בהקדם.
אף אחת מ-4 המדינות שהוזכרו לעיל לא הכחישה את הפרסומים באמצעי התקשורת בעניין זה.
את המהלך הזה יזם שר החוץ ישראל כץ בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כבר בחודש ספטמבר שעבר נפגש השר ישראל כץ, במהלך הדיוני העצרת הכללית של האו"ם, עם שר החוץ של עומאן יוסף בן עלווי ועם אנואר קרקאש שר המדינה לענייני חוץ של איחוד האמירויות והעלה בפניהם את יוזמתו.
משלחת ישראלית של נציגים ממשרד החוץ, מהמועצה לביטחון לאומי, משרד הביטחון ומשרד המשפטים יצאה בתחילת השבוע לוושינגטון לדיונים כדי לנסות ולקדם מול הממשל את היוזמה להסכמי אי לוחמה בין ישראל למדינות ערב.
תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ נמצאת בהקפאה עמוקה בגלל המצב הפוליטי בישראל, בישראל יש ממשלת מעבר ותמונת המצב כרגע היא שכנראה ישראל צועדת לעבר בחירות בפעם השלישית, אבל במדיניות חוץ אין וואקום ושר החוץ כץ מנסה לקדם את יוזמתו.
בכל מה שקשור ליחסי ישראל עם מדינות המפרץ, הרי שקיים כאן כעת "חלון הזדמנויות" ואינטרסים משותפים נוכח הסכנה הנשקפת מאיראן כפי שבאה לידי ביטוי באחרונה בהתקפה האיראנית על מתקני הנפט בסעודיה ב-14 בספטמבר.
ישראל כבר לא מסתירה את מאמציה להגיע לנורמליזציה מלאה עם מדינות ערב. ראש הממשלה נתניהו הודיע בחודש שעבר כי ישראל מקיימת קשרים עם 6 מדינות ערביות לפחות, משרד החוץ פירסם ב-1 בדצמבר הודעה רשמית כי משלחת רשמית תבקר בדובאי לצורך הכנת השתתפות ישראל בתערוכת "אקספו 2020".
דלת נוספת שדרכה מנסה ישראל להדק את הנורמליזציה עם מדינות המפרץ הינה נושא הביטחון וחופש השיט במימי המפרץ.
גורמים ערבים מסרו כי סעודיה הציבה את בחריין בחזית המדינית והתקשורתית כדי לטפל בנושא, ב-21 באוקטובר השנה התקיימה בבחריין ועידה בנושא ההגנה על חופש השיט במפרץ בהשתתפותה של משלחת ישראלית.
הועידה הזו התקיימה בהמשך ל "ועידת ורשה" שהתקיימה בחודש פברואר שעבר בהובלת ארה"ב שבה השתתפו כ-60 מדינות ובהן סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, מצרים, תימן, ירדן, כווית, מרוקו ועומאן.
זעם ברש"פ
הרש"פ כועסת על מדינות המפרץ שמקיימות קשרים עם ישראל לפני שהושג הסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים, גורמים ברש"פ טוענים כי מדובר בהפרת החלטות הפסגה הערבית והליגה הערבית.
מדינות המפרץ, החוששות מאיראן ורוצות בקרבת ארה"ב וישראל, מתעלמות מהזעם הפלסטיני ומתקדמות בהדרגה ובאיטיות לעבר נורמליזציה בפועל עם ישראל מבלי לתת לה את ההכשר הרשמי והפומבי כדי שלא להרגיז עוד יותר את הפלסטינים.
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי על מדינות המפרץ לפתוח היטב את עיניהן אחרי ההתקפה על מתקני הנפט בסעודיה ולהבין כי שום תועלת לא תצמח להן מממשל טראמפ אשר לא הגן על סעודיה מפני איראן.
לדבריהם,ארה"ב גם לא הגנה על המשטרים הערביים מפני תופעת "האביב הערבי" , כך למשל נפל שלטונו של הנשיא חוסני מובארק במצרים.
אולם, נראה כי מדינות המפרץ אינן מקבלות את הטיעונים הפלסטינים, חששן מאיראן הוא גדול, הן סבורות כי ידיו של הנשיא טראמפ כבולות כרגע בגלל רצונו להתמודד בבחירות לנשיאות כדי להיבחר לתקופת כהונה נוספת אך חלקן מעריך כי אם יזכה בבחירות הוא ישנה את עמדתו בנושא ההגנה עליהן מפני איראן.
במקביל נמשכים הביקורים החשאיים והגלויים של נציגי ממשלת ישראל במדינות ערב, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר בנסיכות עומאן באוקטובר שנה שעברה ואילו שר החוץ ישראל כץ ביקר באיחוד האמירויות ביוני השנה.
על פי ידיעות בכמה אמצעי התקשורת הערביים, שמעולם לא אושרו,ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד בחשאי עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן.
כמו כן כמה מדינות במפרץ אירחו מספר פעמים משלחות ספורט ישראליות.
הניסיון הישראלי לקדם בגלוי הסכם אי לוחמה עם ארבע מדינות ערביות הינו חשוב מאוד, יש לחלחל את המסר הזה בעולם הערבי וגם אצל הפלסטינים אשר מנסים למנוע כל נורמליזציה עם ישראל.
המדיניות הישראלית לנסות ולנתק את הקשר שיצרו הפלסטינים בין הנורמליזציה עם ישראל לבין השגת הסכם מדיני עמם היא נכונה, הבעיה הפלסטינית איננה עומדת עוד בראש סדר היום של מדינות ערב, הסכנה האיראנית השתלטה עליו והזירה הפלסטינית מפוצלת בלאו הכי בין הגדה לרצועה מבלי יכולת להגיע להסכמה לאומית שתאפשר ניהול משא ומתן רציני עם ישראל שתוצאותיו יחייבו את כל הפלסטינים.
מדינות ערב המתונות עוקבות גם אחרי המדיניות התקיפה של ישראל נגד ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה והתקיפות הצבאיות המיוחסות לישראל על יעדים איראניים, אין ספק שהדבר הזה משפיע על היחס שלהן כלפי ישראל ככוח צבאי אזורי חשוב במזה"ת שאיננו חושש להתעמת עם איראן ושכדאי לחבור אליו אפילו באופן חשאי ולתאם עמו מהלכים כדי לנסות ולבלום את ההשפעה האיראנית.