
בשבוע הראשון של חודש אוגוסט התנהל סבב לחימה (מבצע "עלות השחר") בין ישראל לארגון הג'יהאד האסלאמי בסיוע של ארגוני טרור פלסטיניים אחרים, ובהם החזית העממית. במהלך שלושת ימי הלחימה (5-7.8.2022) שיגר הג'יהאד האסלאמי כ-1,100 רקטות לעבר יעדים בישראל, מרביתם המכריעה אזרחיים, וחלקן יורטו בשמי תל אביב ופאתי ירושלים.
מנהיג הג'יהאד האסלאמי זיאד אל-נח'אלה התפאר, כי במטח הרקטות האחרון טווחו בעת ובעונה אחת 58 ישובים ישראליים. בימים שקדמו לסבב הלחימה נסגרו צירי התנועה בעוטף עזה לאחר שהתקבל מידע מודיעיני לפיו בכירי ארגון הטרור מתבטאים בצורה קיצונית ונערכים לשיגור טיל נ"ט לעבר אוטובוס אזרחי, ובו עשרות ישראלים בתגובה למעצרו של מנהיג הג'יהאד האסלאמי באזור השומרון בסאם אל-סעדי.
התנועה האסלאמית – הפלג הדרומי, והרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ) המייצגת אותה בכנסת, התייצבו באופן נחרץ לימין הצד הפלסטיני בסבב הלחימה בין ישראל לג'יהאד האסלאמי.
בסיום הוועידה הכללית של התנועה האסלאמית (הפלג הדרומי) בעיר טירה פורסמה (7 באוגוסט 2022) ההודעה המסכמת הבאה:
"[כותרת] הצהרת הוועידה הכללית של התנועה האסלאמית מדגישה: התנגדות והוקעת המלחמה בעזה וההסתערות על מסגד אל-אקצא
"[גוף ההודעה] ההצהרה המסכמת של הוועידה הכללית ה-26 של התנועה האסלאמית והרשימה הערבית המאוחדת [רע"מ] שנערכה אמש [6 באוגוסט 2022], ביום שבת, בעיר טירה, הדגישה את התנגדות התנועה האסלאמית ו[הרשימה הערבית] המאוחדת למלחמה התוקפנית נגד רצועת עזה ולפלישות של הקבוצות הקיצוניות למסגד אל-אקצא המבורך.
"ההצהרה המסכמת של הוועידה גינתה גם את הפגיעה בחיי חפים מפשע ברצועת עזה ונפילתם של עשרות חללים, חפים מפשע וחסרי ישע, בהם ילדים ונשים. התנועה האסלאמית ו[הרשימה הערבית] המאוחדת [רע"מ] קראו לממשלת ישראל להפסיק את פעולותיה נגד רצועת עזה, וקראו לקהילה הבינלאומית ולמדינות שיש להן תפקיד פעיל באזור, להתערב לאלתר כדי לעצור את המלחמה הבלתי צודקת הזו. חברי הכנסת של רע"מ מיקדו את מאמציהם בשני המישורים הללו, והדגישו כי סיום המצור על רצועת עזה, שימת קץ לכיבוש ופתרון שתי המדינות הוא הפתרון ל[השגת] שקט וביטחון באזור שיאפשר לשני העמים לחיות בשלום ובשכנות.
"כמו כן, גינו התנועה האסלאמית ו[הרשימה הערבית] המאוחדת [רע"מ] את מתן האפשרות לקבוצות קיצוניות, בהנהגת חברי כנסת מהימין הקיצוני, להסתער על מסגד אל-אקצא המבורך, והדגישו כי מסגד אל-אקצא המבורך הוא זכות טהורה של המוסלמים בלבד, והזהירו מפני ניסיון לפגוע בסטטוס קוו ובקדושת מסגד אל-אקצא המבורך.
"הוועידה כללה נאומים והתייחסויות של השייח' ספוות פרייג', ראש התנועה האסלאמית [הפלג הדרומי], ד"ר מנסור עבאס, ראש הרשימה הערבית המאוחדת [רע”מ], חבר הכנסת וליד טהא, ראש גוש [הרשימה הערבית] המאוחדת [רע"מ], חברת הכנסת אימאן ח'טיב יאסין, איברהים חיג'אזי, המנהל הכללי של התנועה האסלאמית, ועורך הדין יחיא דהאמשה, ראש הלשכה המדינית. בנוסף [כללה הוועידה] התייחסויות של חברי הוועידה, אשר אישרו כולם את עמדת התנועה האסלאמית והרשימה [הערבית] המאוחדת בנוגע לתוקפנות [של ישראל ברצועת עזה] ואת הצורך להפסיק את המלחמה אשר לא תביא אלא אסונות, כאב וערעור הביטחון והיציבות".
ספוות פרייג', מנהיג התנועה האסלאמית הפלג הדרומי, הביע סולידריות עם רצועת עזה נוכח "התוקפנות" הישראלית. בראיון לערוץ Hala TV אמר פרייג' (6 באוגוסט 2022):
"חובה עלינו בוועידה [הכללית] הזו [של הרשימה הערבית המאוחדת – רע"מ] להביע את הסולידריות שלנו עם בני עמנו ברצועת עזה. התוקפנות הזו נגד רצועת עזה אינו מוצדקת, אינה במקומה. אנו חיים באווירה של בחירות. אין זה מתקבל על הדעת שחלקי גופות של חפים מפשע ברצועת עזה יהפכו לדלק עבור קמפיין בחירות. כלומר, המרכז שמאל הישראלי לאורך שנות שלטונו במדינה יוזם מלחמות ערב הבחירות מתוך מחשבה שהוא יזכה בקולות נוספים. ההיסטוריה הוכיחה לנו, כי התוצאה הייתה הפוכה. לכן, אנו דורשים מהממשלה הישראלית לחדול מיד מההתקפה הזו נגד רצועת עזה".
חבר הכנסת מנסור עבאס, יו"ר הרשימה המאוחדת (רע"מ) וראש הזרוע המדינית של התנועה האסלאמית הפלג הדרומי כינה אף הוא את פעולת צה"ל ברצועת עזה נגד ארגון הטרור הג'יהאד האסלאמי "תוקפנות". בראיון לרדיו א-נאס (7 באוגוסט 2022) אמר עבאס בתשובה לשאלה בנוגע לעמדת רע"מ בנוגע למבצע הצבאי הישראלי ברצועת עזה: "עמדת רע"מ ברורה כשמש לגבי כל תוקפנות כלפי בני עמנו (הפלסטיני) ונגד בני עמו בגדה (המערבית), בעזה, באל-קודס (ירושלים)".
חבר הכנסת וליד טאהא מרע"מ ויו"ר ועדת הפנים של הכנסת האשים את ישראל ב"תוקפנות" כלפי רצועת עזה ובניהול "מלחמה מטורפת". ב-6 באוגוסט 2022 כתב טאהא בעמוד הפייסבוק שלו:
"מדיניות ההתנקשויות, הדיכוי והתוקפנות החוזרת ונישנת שמיישמות כל ממשלות ישראל בזו אחר זו במשך עשרות שנים נגד עזה הנצורה ונגד עמנו הפלסטיני באופן כללי כלל לא הביאו ולא יביאו ביטחון ויציבות לאזור. במקום מדיניות עקובת מדם זו, ממשלות ישראל היו צריכות לפעול לסיום הכיבוש הבלתי צודק, להסיר את המצור מעל עזה ולספק את האמצעים לחיים בטוחים ומכובדים עבור עמי האזור כולו.
"הדם של החפים מפשע מקרב עמנו הפלסטיני בעזה ובכל מקום אינו דלק המשמש את המפלגות בישראל למטרותיהן הפוליטיות, ועל הממשלה הזו להסיר את ידה מעזה ולעצור את המלחמה המטורפת הזו!
"אנו עומדים לימין עמנו נגד התוקפנות והמלחמה, וקוראים לעצור את המלחמה, לחזור לדרך הרגיעה ולמנוע מהאזור את ייסורי המלחמה".
חברת הכנסת יאסין ח'טיב מרע"מ הביעה סולידריות עם עזה על רקע "המתקפה" הישראלית. לדברי יאסין (6 באוגוסט 2022): "עלינו לזכור את התושבים בעזה, ואנו מתפללים שהם יעמדו איתן ויחזיקו מעמד, וברצונו של אללה ייחלצו מהמצב הקשה הזה והמתקפה הזו בנזק הקל ביותר, ואנו מבקשים מאללה [שיעניק להם] ביטחון ושלווה בהקדם ולא במאוחר".
חבר הכנסת לשעבר מרע"מ, מסעוד גנאים, שכיהן בעבר כיו"ר רע"מ, האשים את ישראל ב"תוקפנות" צבאית נגד עזה מסיבות פוליטיות פנים ישראליות. בהקשר זה אמר גנאים: "ראשית אנו מגנים את התוקפנות הזו נגד בני עמנו בעזה… בכל בחירות למרבה הצער, המועמדים בישראל, ובפרט לראשות הממשלה, סבורים… שהדם של עזה ירומם את שמם בבורסה של הבחירות… אני סבור ש[ראש הממשלה יאיר] לפיד מעוניין לחזק את תדמיתו הביטחונית, רוצה להצטייר כחזק לא פחות מ[ראש הממשלה לשעבר בנימין] נתניהו… אני סבור שהמסר הראשון [בחשיבותו] אשר חובה שיצא מהוועידה [הכללית] הזו הוא גינוי התוקפנות הזו… אנו חלק מהעם [הפלסטיני] הזה, אנו כואבים את כאבו, הדם של עזה הוא הדם שלנו, ולכן יתפרסם היום קול רם של גינוי התוקפנות הזו".
גם בסבב העימות הקודם בין ישראל לג'יהאד האסלאמי בנובמבר 2019 (מבצע "חגורה שחורה") הנהגת התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ורע"מ מתחו ביקורת על התקיפות של צה"ל ברצועת עזה. מנסור עבאס כינה את פעולת צה"ל "תוקפנות שיש לגנותה" , וליד טאהא טען ש"[ראש הממשלה בנימין] נתניהו מוביל את האזור לאסון אמיתי כדי להשיג יעדים פוליטיים" בתארו את פעולת צה"ל כ"הסלמה תוקפנית וברוטלית נגד עזה". השייח' חמאד אבו דעאבס, מנהיג התנועה האסלאמית הפלג הדרומי באותה תקופה, מתח ביקורת על פעולת צה"ל ברצועת עזה, ובהקשר זה הכליל במשתמע את הנהגת ישראל בהגדרה של "עריצי העולם".
ניתוח והערכה
בסבב הלחימה האחרון בין ישראל לארגון הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה הביעו התנועה האסלאמית – הפלג הדרומי ומפלגתה בכנסת הרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ) הזדהות מלאה עם הצד הפלסטיני וגינו את "התוקפנות" הישראלית על אף שפעולת צה"ל הייתה מכוונת אך ורק נגד תשתית הטרור של הג'יהאד האסלאמי.
ישראל הוצגה ע"י הנהגת רע"מ כיוזמת מלחמה "בלתי צודקת" ו"מטורפת" נגד העם הפלסטיני וגורמת במתכוון להרג של חפים מפשע.
בדבריה של הנהגת רע"מ נעדרו גינוי למתקפת הרקטות של הג'יהאד האסלאמי לעבר ישובים ישראליים או הסתייגות מאופי פעילותו הטרוריסטי של הארגון ואחריותו הישירה למותם של תושבים פלסטינים בעזה בגין שיגור כושל של רקטות.
עמדה זו של הנהגת רע"מ עשויה ללמד לא רק על סולדריות עם תושבי רצועת עזה אלא אף על עמידה לימינו של הג'יהאד האסלאמי במערכה שניהל נגד ישראל.
היא עולה בקנה אחד עם העמדות שהציגו ראשי התנועה האסלאמית ורע"מ בסבבי עימות אחרים בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטיניים ברצועת עזה ועם תמיכתם המלאה והבלתי מעורערת בכל האסירים הביטחוניים