נראה כי הטבח במסגד אלרווצ'ה הביא לשינוי במדיניות המצרית כלפי ארגוני טרור בחצי האי סיני. הנשיא א-סיסי הנחה את רמטכ"ל צבא מצרים להחזיר את הביטחון לסיני בתוך 3 חודשים. נדמה כי מצרים תצטרך גם שיתוף פעולה מצד חמאס וישראל.
ארגון דאע"ש הגביר בחודשים האחרונים את פעילות הטרור שלו בחצי האי סיני, עפ"י הערכות גורמי הביטחון במצרים הדבר נעשה כדי "להפגין נוכחות" ולהראות שפעילותו לא נפגעה בעקבות התבוסה שלו בסוריה ובעיראק.
ב-26 בנובמבר פרסמה סוכנות הידיעות של דאע"ש המכונה "אלחק", סרטון בשפה האנגלית שבו הוא מכחיש כל קשר לפיגוע במסגד אלרווצ'ה בצפון סיני.
הסרטון ניסה לטעון כי הנשיא א-סיסי מנסה לסכסך בין בני השבט הבדואי, אלסווארכה, שרבים מבניו נהרגו בטבח, לבין ארגון דאע"ש ולכן הוא מאשים את דאע"ש בביצוע הטבח.
אולם, האמת ברורה וארגון דאע"ש משקר מחשש שאם יקח אחריות על מעשה הזוועה הזה תיפגע הפופולאריות שלו מכיוון שהוא הציג את עצמו בפני השבטים הבדואים בחצי האי סיני כמי שמגן עליהם מפני הצבא המצרי.
לעומת זאת, התובע הכללי המצרי טוען כי ארגון דאע"ש הוא שביצע את הפיגוע והמחבלים אף הניפו את דגל הארגון בעת ביצוע הטבח.
מערכת הביטחון במצרים חוששת כי הטבח במסגד אלרווצ'ה מהווה שינוי מהותי באסטרטגיה של שלוחת דאע"ש בסיני וכי היא החליטה לעבור לפיגועי הרג המוני, דבר שלא עשתה עד כה.
בשבועות האחרונים רצחו פעילי דאע"ש צעיר מצרי באזור אלעריש ואת אחד השיח'ים של השבטים הבדואים במרכז סיני בגלל שחשדו בהם כי הם משתפי פעולה ומעבירים מידע לצבא המצרי על פעילות דאע"ש.
פיגוע ההרג ההמוני במסגד אלרווצ'ה נועד, בין היתר, ליצור את אפקט ההרתעה כדי שהאוכלוסיה המקומית לא תשתף פעולה עם גורמי הביטחון של מצרים ולא תעביר להם מידע על פעילות דאע"ש בסיני.
שלוחת דאע"ש בסיני ספגה גם אבידות כבדות בעימות עם ריכוזי הצבא הגדולים באזור אלעריש ושיח' זוויד ולאור הצלחתה בטבח במסגד אלרווצ'ה היא עלולה להעתיק את מדיניות ביצוע הפיגועים שלה אל אזורים שקטים ומרוחקים מריכוזי הצבא המצרי.
3 Months to Cleanup #Sinai of #ISIS: After massive terrorist attack in #Egypt, President #Sisi orders military to rid Sinai of ISIS, use all force necessary. #Israel should assist Egypt along border to wipe out #Islamic extremist. pic.twitter.com/f4M9vqgjUw
— Ben (@benghand) 30 בנובמבר 2017
את זה מנסה הצבא המצרי למנוע במיוחד נוכח המשך הניסיונות, גם לאחר הטבח במסגד, להוציא פיגועים נוספים בצפון סיני.
משרד הפנים המצרי הודיע ב-28 בנובמבר כי גורמי הביטחון של מצרים הרגו 11 מחבלים ולכדו 6 מחבלים נוספים שפעלו בשליחות ארגוני טרור בצפון סיני כדי לבצע גל של פיצוצים במתקני משטרה וצבא וכנסיות בצפון סיני.
כמו כן נלכדו 3 מבריחים שהבריחו מכשירי קשר לתשתית הטרור ונשק וחומרי חבלה.
נוכח הנחישות של ארגון דאע"ש להמשיך בפעילות הטרור במצרים נשאלת השאלה האם ההנהגה המצרית מבינה שהמדינה עומדת בפני הסלמה ביטחונית גדולה אם היא לא תפעל ביד קשה נגד דאע"ש.
האם הטבח במסגד אלרווצ'ה יהווה את נקודת המפנה של ההנהגה המצרית ביחס שלה כלפי הטרור וכוונותיו הזדוניות במצרים?
הנשיא המצרי א-סיסי עשה השבוע מעשה שמעיד על כוונותיו לגבי המלחמה נגד הטרור בסיני.
במהלך נאום שנשא לרגל יום ההולדת של הנביא מוחמד פנה הנשיא א-סיסי אל הרמטכ"ל החדש של צבא מצרים, הפילדמרשל מוחמד ח'יג'אזי, הקים אותו על רגליו וחייב אותו ואת משרד הפנים בפומבי להחזיר את הביטחון והיציבות למצרים בתוך 3 חודשים.
העובדה שהנשיא א-סיסי שהינו גנרל בעצמו, מחייב בפומבי ובשידור טלוויזיוני חי את רמטכ"ל הצבא לעיני העם המצרי לפתור את בעיית הטרור במצרים בתוך זמן קצר יחסית מעידה על הנחישות של הנשיא להילחם בטרור ללא רחמים ולשנות כיוון ממה שהיה נהוג עד כה.
מנאומו של הנשיא המצרי עולים מסרים חשובים, הוא מתייחס לפעילות הטרור של דאע"ש כמלחמה שנכפתה על מצרים כדי להרוס את המדינה, להתיש את כוחה ולמנוע את שגשוג הכלכלה המצרית.
הנשיא –סיסי רואה את מצרים כאחת מ-12 המדינות שדאע"ש החל לנקוט נגדן בפעילות טרור ובהן אפגניסטן, סומליה,סוריה ולוב.
הוא רואה בחיסול הטרור בחצי האי סיני משימה לאומית מכיון שהמשך הטרור מעכב את תהליך ההתפתחות של מצרים כמדינה, לכן הוא "שחרר את החבל" והורה לפעול במלוא הכוח נגד ארגוני הטרור.
הצבא המצרי החל כבר במבצע צבאי חדש לביעור קיני הטרור בחצי האי סיני במסגרת המערכה שלו נגד הטרור המכונה "חק אלשהיד" תוך שהוא מנסה לגייס לצידו את השבטים הבדואים ובראשם שבטי אלתראבין ואלסווארכה.
הצלחת המערכה נגד הטרור מחייבת אותו להמשיך ולשמור על ההבנות הביטחוניות שאליהן הוא הגיע עם הנהגת חמאס החדשה בחודשים האחרונים שמסייעות לצבא מצרים במלחמה בטרור ובמידע מודיעיני בתמורה להקלת המצור על הרצועה, פתיחת מעבר רפיח והכנסת דלק ומזון לרצועה כולל סולר תעשייתי עבור התחנה לייצור חשמל.
חמאס הפסיקה את הקשר שלה עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני שכלל אספקת נשק, אימונים צבאיים וטיפול רפואי ואף החלה להיאבק בארגוני הסלפיה הג'יהאדיה בתוך רצועת עזה עצמה המזוהים עם דאע"ש.
הצבא המצרי ידרש גם, במידת הצורך, לתיאום מול ישראל אם לצורך הכנסה של כוחות נוספים לחצי האי סיני, מעבר למוסכם בנספח הצבאי של הסכם השלום בין שתי המדינות, או לצורך קבלת מידע מודיעיני וסיוע מבצעי נגד כוחות דאע"ש בסיני.
גורמי ביטחון בישראל אומרים כי הצעד הראשון המתחייב הוא שהצבא המצרי יפעל לדחוק את מחבלי דאע"ש בצפון סיני הרחק מהגבול עם רצועת עזה כדי שלא יוכלו להימלט לתוכה באמצעות המנהרות או כדי לבצע ירי לכיוון שטח ישראל.
הכדור נמצא עכשיו במגרשו של רמטכ"ל צבא מצרים והוא יצטרך לעמוד ביעד שקבע לו נשיא מצרים ולהביא תוצאות ממשיות בתחום המלחמה בטרור בתוך 3 חודשים.