בקרב משפחות צעירות באיראן ניכרת מורת רוח רבה מעליית מחירי החיתולים ומוצרי ספיגה אחרים, במסגרת עליית מחירים הכוללת במדינה. כתוצאה מכך התפתח שוק שחור למכירת חיתולים. עוצמת המחאה הייתה כה גדולה עד שהנושא נדון בפגישה של המנהיג ח'אמנהאי עם רוחאני וממשלתו השבוע. הסוגיה גם הפכה ויראלית ברשתות החברתית ומושא לצחוק על המשטר האיראני[1] ובכלל זה משחק מילים על חיתול (פושכ) וטיל (מושכ).
یکی از احتکارکنندگان بزرگ #پوشک_بچه در کشور شناسایی و پس بازجویی اعتراف کرد که منظور از پوشک بچه همان #ایزیلایف برای مصارف شخصی خود بوده…. pic.twitter.com/Qpnfr2AsN4
— ЯΛÐłCΛŁłST (@DR_FRANKESHTEIN) 2 בספטמבר 2018
תרגום הציוץ עם מונת ח'אמנהאי :
אחד הזכיינים הגדולים החביא במחסן שלו כמות גדולה של חבילות חיתולים…לאחר חשיפת המחסן, אמר כי זה בסך הכל לצריכה האישית שלו כדי להמשיך ליהנות מחיים קלים easy life – מותג של חיתולים למבוגרים
תרגום הטילים והחיתולים :
"כפיות הטובה והעושק מצד העוול מצד "גברים אביביים" (הכוונה לאחמדינג'אד וחבריו שעד היום, מכנים את עצמם ממשלת אביב"), הובילו לכך שדאגות הרפובליקה שפעם היו סביב טילים, הגיעו עתה לשפל של דאגות לחיתולים".
#טילים
#חיתולים
حسین دکمه چی، رئیس اتحادیه خرازیها در ایران اعلام کرد: "۱۰ کارخانه تولید پوشک و نوار بهداشتی داریم که به دلیل نبود مواد اولیه تعطیل و نیمه تعطیل درآمدهاند."
اگر خودتان فروشنده یا تولید کننده هستید، بگویید دلیل این کمبود چیست؟ pic.twitter.com/incxY0m8wV— BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) 2 בספטמבר 2018
הכוונה היא שמדיניות המשטר, בנושא טילים, גורמת לכך שאפילו איראנים חייבים עכשיו לחפש נואשות אחרי חיתולים. ההתייקרויות הנוראית ומחסור חמור בהרבה מוצרים, למעשה הפכה את איראן להיות במהירות כמו ונצואלה.
שר הבריאות מצדו הדף את הביקורת סביב "משבר החיתולים" וטען, כי יש לבוא בטענות למשרד המסחר והתעשייה האחראים על ייבוא חומרי גלם לאיראן.
ח'אמנהאי ציין כי מקרים כאלה (עלית מחירי החיתולים) מכעיסים את האזרחים האיראנים ומשחקים לידי אויביה של הרפובליקה האסלאמית. מחירה של חבילת 48 חיתולים עלה ל 600 אלף ריאל (כ-45 ₪) , עלייה של כ-60 אחוז בתוך כשבועיים. חבילות גדולות יותר נמכרות במחיר של 900 אלף ריאל (כ-60 ₪).
עליית מחירי החיתולים מהווה תוצר לוואי של הדרדרות המצב הכלכלי באיראן ומחסור במטבע קשה הנדרש לייבוא מוצרי צריכה בסיסיים וחומרי גלם הנדרשים לתעשיית החיתולים, שאינה נצבת במקום מרכזי בסדר העדיפויות של התעשייה באיראן. כתוצאה מהעדר חומרי גלם נסגרו כבר מספר מפעלים לייצור חיתולים ומוצרי ספיגה אחרים.