עבור לתוכן העמוד
Menu

התקווה של א-סיסי למצרים

נשיא מצרים א-סיסי הודיע על ביטול מצב החירום במדינה שנמשך ארבע שנים והוכרז בגלל פעילות הטרור של "האחים המוסלמים" וארגון דאע"ש • המהלך נתפס במצרים כחיובי’ אך ההערכה היא כי הוא נעשה כדי לרצות את הנשיא ביידן, הוא איננו פותר את בעייתם של 30 אלף אסירים פוליטיים בבתי הכלא במצרים

נשיא מצרי, עבד אלפתאח א-סיסי, הודיע לפני כמה ימים על ביטול מצב החירום במצרים שהוכרז בשנת 2017 ונמשך כארבע שנים, מצב החירום הוטל בזמנו בעקבות גל הטרור ששטף את המדינה ובוצע על ידי הזרוע הצבאית של תנועת "האחים המוסלמים" ועל ידי שלוחת דאע"ש בצפון סיני.

הכרזת מצב החירום איפשרה לשלטון המצרי לחוקק שורה של חוקים שהטילו הגבלות על אזרחי מצרים ופגעו גם בזכויות האדם ובחופש הביטוי וחופש העיתונות.

בהודעה שפירסם נשיא מצרים א-סיסי נכתב כי מצב החירום בוטל בכל רחבי המדינה, אולם על פי דיווחים מצפון חצי האי סיני באזור עדיין יש הגבלות קשות, בחלק מהמקומות יש עוצר ואסור להתקרב אליהם, יש איסור על תנועת אופנועים וג'יפים, הכל מוגדר כצעדי מנע מפני הטרור של שלוחת דאע"ש הפועלת באזור ושצבא מצרים עדיין לא הצליח לחסל את פעילותה למרות המאמץ האדיר שהוא משקיע.

רבים מאזרחי מצרים שמחים על הודעת הנשיא א-סיסי בדבר ביטול מצב החירום, אולם האופוזיציה המצרית אומרת כי ביטול מצב החירום איננו מבטל שורה של חוקים שחוקק המשטר בשמונה השנים האחרונות שמאפשרים את דיכוי זכויות האזרח.

לטענתה, יש קבוצה של חוקים שמגבילים את זכויות האדם, לדוגמא, החוק למניעת טרור שנתן סמכויות נרחבות לגורמי הביטחון ולמערכת המשפט לעצור אזרחים מצרים ולהעמידם לדין.

דוגמא נוספת היא "חוק ישויות הטרור" שנותן למדינה את הסמכות להחרים כספים של אזרחים.

על פי הערכות של ארגוני זכויות אדם בעולם, בבתי הכלא במצרים יש כ-30 אלף אסירים פוליטיים, כלל לא בטוח שהם ירוויחו את שחרורם מביטול מצב החירום.

החוק הפלילי המצרי הנוכחי מאפשר לרשויות להחזיק אזרחים במעצר זמן ממושך ועל מערכת המשפט להטיל עליהם עונש מוות.

מסר לממשל ביידן ולאיחוד האירופי

ביטול מצב החירום נתפס במצרים כצעד חיובי, אך כצעד שאינו מספק. הדרישה של הציבור היא שהנשיא א-סיסי יבטל את כל החוקים המגבילים את זכויות האדם, פרשנים באופוזיציה המצרית אומרים כי ההכרזה של הנשיא א-סיסי על ביטול מצב החירום במדינה מופנית יותר אל החוץ מאשר אל מצרים עצמה.

לטענתם, המהלך של הנשיא א-סיסי נועד לרצות את ממשל ביידן לקראת האפשרות שהנשיא א-סיסי יוזמן בקרוב לפגוש את הנשיא בבית הלבן ולקראת אישור פרוייקטים חדשים של האיחוד האירופי במצרים.

נראה כי המבחן האמיתי יהיה בשטח, יש ציפיה ברחוב המצרי שהנשא –סיסי ינקוט בצעד משלים ויבטל את כל החוקים הפוגעים בזכויות האדם, עם זאת ההודעה החריגה של נשיא מצרים נותנת קרן של תקווה לאזרחי מצרים כי הלחץ האמריקני על המשטר המצרי עשה את שלו והניב פירות, ארה"ב השעתה לאחרונה חלק מהסיוע הכלכלי למצרים בסך 300 מיליון דולר בגלל הפרות זכויות האדם.

ארה"ב מסייעת למצרים מדי שנה בסכום של 1.3 מיליארד דולר, ממשל ביידן מקפיד להדגיש את נושא זכויות האדם במצרים בניגוד לממשלים הקודמים.

ביטול מצב החירום במצרים אמור להסיר את ההגבלות על חופש התנועה, על חופש ההתאספות ועל חופש העיתונות, צריך להמתין ולראות מה יקרה בפועל בשטח.

לא ברור עדיין מה יקרה בצפון חצי האי סיני, הצבא המצרי לא הצליח עד כה לחסל את פעילות שלוחת הטרור של דאע"ש באזור למרות הכוחות הרבים שהזרים לצפון סיני.

אם נסתכל על חצי הכוס המלאה של הודעת הנשיא א-סיסי, ביטול מצב החירום במצרים יחזק את הכלכלה המצרית, יחדש את התיירות ויאפשר הזרמת השקעות למדינה, בשורה התחתונה הוא איננו פותר כרגע את בעייתם של 30 אלף אסירים פוליטיים הנמצאים בבתי הכלא, כדי לשחרר אותם צריך לחוקק חוק חנינה מיוחד שיאפשר חנינה כללית, האם הנשיא א-סיסי יילך לכיוון הזה, הכל תלוי בשאלה כמה לחץ יפעיל עליו ממשל ביידן.