חג עיד אלפיטר עבר בשטחי הגדה והרצועה בשקט יחסי אבל מייד לאחר סיום החג אמור להתחדש המאבק להסרת המצור מעל רצועת עזה באמצעות קמפיין "צעדת השיבה" של חמאס והרחבתו גם לשטחי הגדה תחת הכותרת "הסירו את הסנקציות של הרש"פ מעל רצועת עזה".
יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, מודאג מאוד מההתעוררות בשטחי הגדה לתמיכה ברצועת עזה, לכן הורה למנגנוני הביטחון שלו לפזר בכוח את ההפגנה הגדולה ב-13 ביוני במרכז רמאללה ו"ללמד את המפגינים לקח" כדי לנסות לעצור את המחאה באיבה.
במקביל הוא הזעיק את תנועת פת"ח לצאת לרחובות בערי הגדה כדי להביע תמיכה בשלטונו.
מושל שכם, אכרם רג'וב, ארגן ב-13 ביוני הפגנה של תמיכה במרכז העיר שכם בהשתתפות עשרות פעילים של פת"ח, כמשקל נגד להפגנה המחאה ברמאללה, והדברים שאמר מעידים על המגמה של הרש"פ:"כל מי שרוצה להפגין ולהזדהות עם רצועת עזה אנחנו נעניש אותו קשות", הוא הדגיש.
עפ"י גורמים פלסטינים, מי שארגן את הפגנת המחאה הגדולה ברמאללה היו פעילים של השמאל הפלסטיני, מארגוני החזית העממית והחזית הדמוקרטית ועוד פעילים חברתיים ופעילים הקשורים לתנועת ה-BDS.
הם קיבלו רוח גבית להפגנות מתנועת חמאס ברצועת עזה והיו מתואמים עם המטה של קמפיין "צעדת השיבה ושבירת המצור", מנהיג חמאס אסמעיל הניה קרא ב-15 ביוני לתושבי הגדה להמשיך בהפגנות למען הסרת הסנקציות של הרש"פ מעל רצועת עזה.
גורמים בפת"ח אומרים כי המפגינים קיבלו עידוד להתחיל בגל המחאה בגדה מהפגנת ערביי ישראל בחיפה ומהפגנות הענק בירדן, שם הצליחו ההמונים לאלץ את המלך עבדאללה לפטר את הממשלה בראשותו של האני אלמולקי על רקע המצב הכלכלי הקשה והגזרות שגזרה בתחום המיסים.
אולם, המלך עבדאללה הורה לכוחות הביטחון הירדנים שלא להפעיל כוח נגד המפגינים ובצורה חכמה ניטרל את ההפגנות ופיטר את הממשלה.
לעומתו, מחמוד עבאס הורה לפזר בכוח כל גילוי של מחאה, ריכוזים של אנשים ברחובות או הפגנות.
יועצן של מחמוד עבאס לענייני המחוזות פירסם צו האוסר לקיים הפגנות בתקופת עיד אלפיטר.
אתר האינטרנט www.amad.ps פרסם ב-16 ביוני עדויות קשות של המפגינים שהשתתפו בהפגנה הגדולה במרכז רמאללה ב-13 ביוני.
עפ"י העדויות, גורמי הביטחון של הרש"פ עצרו כ-80 מפגינים ופצעו עוד כ-15 מהם שנזקקו לטיפול רפואי בבתי החולים ברמאללה.
גורמי הביטחון הפלסטינים עשו שימוש מופרז בכוח כדי לפזר את ההפגנה, מלבד שימוש בגז מדמיע הם היכו באלות את המפגינים, החרימו מכשירי טלפון ניידים כדי שלא יצולמו והשפילו מילולית נשים שהשתתפו בהפגנה.
עפ"י העדויות, הרש"פ הקימה כוח בלבוש אזרחי שהתערב בין המפגינים, היכה אותם וביצע מעצרים בגיבוי של לובשי המדים מקרב מנגנוני הביטחון הפלסטינים.
עשרות מחברי הכוח בלבוש האזרחי היו רעולי פנים ועשרות אחרים חבשו כובעים לבנים כדי שיוכלו לתאם בינהם את הפעילות בתוך קהל המפגינים.
בשטחי הגדה הצמידו להם את הכינוי "השביחה" של מחמוד עבאס שמאפייני פעילותה זהים למאפייני הדיכוי של כוח "השביחה" של נשיא סוריה בשאר אסד שדיכא בכוח את המפגינים בתחילת ההתקוממות בסוריה ב-2011.
גורמי הביטחון הפלסטינים מנעו מעיתונאים לסקר את ההפגנה ברמאללה, החרימו מצלמות ומכשירי טלפון סלוללריים ותקפו עיתונאים.
אגודת העיתונאים הפלסטינית הודיעה כי היא מחרימה בתגובה את הממשלה הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה ולא תסקר את פעילותם עד הודעה חדשה, גם אגודת עורכי הדין הפלסטינים גינתה את התנהגות כוחות הביטחון של הרש"פ ואמרה כי מדובר במהלך המנוגד לחוק היסוד הפלסטיני ולחופש הביטוי.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הוכיח בהוראות שלו למנגנוני הביטחון הפלסטינים לדכא בכוח את המפגינים, כי משטרו איננו שונה במאומה ממשטר הדיכוי של חמאס ברצועת עזה או ממשטרים דיקטטורים של מנהיגים אחרים במדינות ערב.
פעילים של פת"ח בגדה התחילו בתהליך הכפשה של המפגינים, הם מתארים אותם כ"סוכנים" של תנועת חמאס שרוצים לפגוע בשלטון החוקי הפלסטיני של הרש"פ ולהפילו.
ברש"פ מקווים כי הדיכוי האלים של ההפגנה ברמאללה היה מספיק כדי לעצור את התפשטותה של התופעה ברחבי הגדה, עפ"י גורמים בפת"ח למחמוד עבאס אין שום כוונה להסיר את הסנקציות מעל הרצועה והוא ידכא בכוח כל הפגנה בגדה התומכת במהלך כזה.
השאלה היא עד כמה נחושים גורמי השמאל הפלסטיני בתמיכת חמאס להמשיך בהפגנות ולהרחיב את היקף המשתתפים בהן, הדבר הזה יתברר בימים הקרובים בתום עיד אלפיטר.