עבור לתוכן העמוד
Menu

הקשרים בין התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ומפלגת רע"מ לחמאס

מחקר מקיף של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה אודות התמיכה דרך הרעיונית והמעשית דרך עמותות תמיכה בין הפלג הדרומי, רע"מ וחמאס

עיקרי המסמך

בזירה הפוליטית ובקרב חוקרים חלוקות הדעות באשר למניעי המדיניות הפרגמטית של הרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ), שחרגה מהקו הדוגמטי של המפלגות הערביות, השולל באופן עקבי שותפות בקואליציה עם מפלגות ציוניות. יש הסבורים, שהפרגמטיזם מבטא שינוי אידיאולוגי היסטורי בתנועה האסלאמית ואחרים רואים בפרגמטיזם מהלך טקטי וזמני בלבד.

ספוות פרייג', מנהיג התנועה האסלאמית, וחבר הכנסת מנסור עבאס יו"ר רע"מ, תמימי דעים בעמדה הגורסת, כי הגישה הפרגמטית אינה התנערות מעקרונות היסוד של האסלאם, אלא לעיתים היא הכרח בל יגונה שנועד לאפשר את קידום השגת היעדים המקוריים הבלתי משתנים, וביסודם הפצת האסלאם וביסוסו כדת השלטת בארץ.

לתנועה האסלאמית – הפלג הדרומי קשרים היסטוריים עם תנועת חמאס. הזרעים הראשונים נבטו בסיורים שקיים השייח' אחמד יאסין, מייסד חמאס, בישובים הערביים כדי להפיץ את המסר האסלאמי מבית מדרשם של תנועת האחים המוסלמים והוגי הדיעות האיסלאמיסטיים המזוהים עם התנועה.

המנהיג המייסד, השייח' עבדאללה דרוויש, שמר עד יום מותו ב-2017 על קשרים הדוקים עם תנועת חמאס, הייתה לו השפעה על הנהגתה והוא היה פעיל במאמצי התיווך בין תנועת חמאס לתנועת 'פתח'. ב-2016 ובהקשר למאמצי התיווך, נפגש מנסור עבאס בנסיכות קטר עם מנהיג חמאס דאז ח'אלד משעל.

מנסור עבאס ושותפו לרע"מ ווליד טאהא, התבטאו בראיונות עיתונאיים באופן שממנו השתמעה האפשרות בדבר מגעים שהתקיימו בין התנועה האסלאמית לבין חמאס. השניים שיבחו את התוכנית המדינית של חמאס אשר בראייתם עולה בבסיסה בקנה אחד (עם מספר הסתייגויות) עם עמדות מייסדי חמאס והתנועה האסלאמית.

העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים, זרוע הסיוע ההומניטרי של התנועה האסלאמית הפלג הדרומי, מקיימת קשרים עם אגודות צדקה באיו"ש, שחלקן היו מזוהות עם תנועת חמאס ונכללות ברשימת ההתאחדויות הבלתי חוקיות של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור.

התנועה האסלאמית באמצעות הזרוע ההומניטרית שלה – העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים – מעבירה מזה כשלושה עשורים סיוע לרצועת עזה. לאחר סבבי עימות בין ישראל לחמאס וארגוני טרור פלסטיניים אחרים נהגה העמותה האסלאמית לערוך קמפיינים של סיוע חירום לרצועת עזה הנשלטת בידי חמאס.

התנועה האסלאמית רואה באסירים הביטחוניים "גיבורים", "אמיצים" ו"אסירי החירות" ולעומתם ישראל הוצגה כ"אויב". הזרוע ההומניטרית שלה מעבירה סיוע עבורם ועבור ילדי השהידים והפצועים במסגרת המאבק בישראל. מרבית האסירים הביטחוניים הורשעו בעבירות ביטחון, חלקם ברצח של יהודים, כולל באמצעות שילוח מחבלים מתאבדים, והם נמנים על ארגוני טרור ובהם, חמאס, הג'יהאד האסלאמי, החזית העממית, גדודי אל-אקצה, דאעש – המדינה האסלאמית ועוד.

עבד אל-מאלכ דהאמשה, מראשי התנועה האסלאמית ורע"מ, הסביר, כי המניע לסיוע המשפטי שהגיש למנהיגים בכירים בחמאס והזרוע הצבאית שלה גדודי אל-קסאם (האחראית על פיגועי טרור נגד יהודים) נובע מהיותו עורך דין ו"חייל בתנועה האסלאמית". הוא הגיש סיוע משפטי בין היתר ליחיא אל-סינוואר, היום מנהיג חמאס ברצועת עזה, סאלח אל-עארורי, בכיר בגדודי אל-קסאם וכיום סגן מנהיג חמאס ואחראי על הפיגועים באיו"ש, מנהיגי חמאס בעבר אחמד יאסין ועבד אל עזיז אל-רנטיסי וסלאח שחאדה, מפקד גדודי אל-קסאם לשעבר.

בין השנים 2005 ל-2007 אתר העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים הכיל עמוד ובו קישורים ישירים לאתרים שונים, ובהם האתר הרשמי של תנועת חמאס, קואליציית הצדקה (Union of Good – ائتلاف الخير), ארגון גג המורכב מכ-50 קרנות צדקה אסלאמיות וקרנות ייעודיות של החמאס ברחבי העולם, אשר העבירו כספים לתנועת החמאס, אגודת הצדקה האסלאמית בעזה, שהינה ארגון חזית של תנועת חמאס, אתר "ג'יהאד קשמיר", "מרכז המידע בצ'צ'ניה", העוסק בפעילות ג'יהאדיסטית בצ'צ'ניה ועוד.

בכירים בתנועה האסלאמית הביעו בגלוי תמיכה בחמאס או במאבק הפלסטיני נגד ישראל. רצועת עזה, שניהלה לחימה נגד ישראל בהנהגת חמאס, הוצגה כ"סמל העוז" ו"הגבורה" ובכיר בתנועה האסלאמית נשא תפילה להצלחתה במאבק ולדיוק בפגיעה ביעדים: "הו אללה, חזק את המוג'אהידון [המנהלים מלחמת ג'יהאד] והענק להם ניצחון [סייע להם] על אויבך ואויבם [ישראל/ היהודים]"; "הענק ניצחון [סייע] לעזה ולאנשיה, הנף את דגלם, אחד את שורותיהם ועשה שיפגעו במטרות".

הקשרים בין התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ומפלגת רע"מ לחמאס

"התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני" [ישראל] – הפלג הדרומי (להלן התנועה האסלאמית), ומפלגתה בכנסת הרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ), ניצלו את הקיטוב הפוליטי בישראל כדי להשיג השפעה על עיצוב מדיניות הממשלה מחוץ לקואליציה (בממשלה הקודמת) ובמסגרת שותפות קואליציונית (בממשלה הנוכחית).

בזירה הפוליטית ובקרב חוקרים חלוקות הדעות באשר למניעי המדיניות הפרגמטית של רע"מ, שחרגה מהקו הדוגמטי של המפלגות הערביות, השולל באופן עקבי שותפות בקואליציה עם מפלגות ציוניות. יש הסבורים, שהפרגמטיזם מבטא שינוי אידיאולוגי היסטורי בתנועה האסלאמית ואחרים רואים בפרגמטיזם מהלך טקטי וזמני בלבד.

פרגמטיזם המבטא שינוי אידיאולוגי או מהלך טקטי בלבד?

העמדות המוצהרות של מנהיגי התנועה האסלאמית ורע"מ ופעילותם בתחומים השונים שופכות אור על האסטרטגיה העומדת ביסוד המדיניות הפרגמטית, הקו המחבר בין הפעילות הפוליטית לבין קווי היסוד האסלאמיים והלאומיים ומסכת הקשרים רבת השנים עם תנועת חמאס, שהוקמה כזרוע הפלסטינית של תנועת האחים המוסלמים העולמית.

סיפור ההיג'רה, ההגירה של הנביא מוחמד לעיר אל-מדינה, הקמת המדינה האסלאמית בעיר והסכם חודייביה, תופסים מקום מרכזי בחשיבה של חבר הכנסת מנסור עבאס, יו"ר רע"מ, כמודל לחיקוי עבור התנועה האסלאמית בהתמודדותה עם התנועה הציונית, שהקימה את מדינת ישראל ושולטת בה כיום. לשיטתו של עבאס, המעשה הפוליטי חייב להתבסס על האסלאם, ולא על דרך הפשט בלבד כפי שנוטים לעשות ארגונים קיצוניים, אלא על הכוונות של הוראות האסלאם בהתחשב בניתוח המצב הקיים ושאלת הרווח וההפסד הרלוונטית בכל פעולה שתינקט. דהיינו, אין סטייה כלשהי מהאמונה הדתית ומעמדות היסוד, שהן היעד הבלתי משתנה, אך מתחייבת גמישות רעיונית ופוליטית, שתוכל לסלול את הדרך המהירה והיעילה ביותר להשגת היעדים שקבע האסלאם. עבאס מסביר, כי זה הבסיס הרעיוני שהוביל אותו להצטרפות לקואליציה בראשות בנט ולפיד.

ספוות פרייג', מנהיג התנועה האסלאמית, מציג תפיסה דומה, לפיה הגישה הפרגמטית אינה התנערות מעקרונות היסוד של האסלאם, אלא לעיתים היא הכרח בל יגונה שנועד לאפשר את קידום השגת היעדים המקוריים הבלתי משתנים, וביסודם הפצת האסלאם וביסוסו כדת השלטת בארץ.

במאמר ב-30 ביולי 2022, שכותרתו "ההיג'רה שלקחיה עדיין תקפים" כתב ספוות פרייג': "1444 שנה עברו מאז ההגירה [מעבר מוחמד מהעיר מכה לעיר מדינה] ולקחיה עדיין חיים בנו ומתחדשים ברציפות. לקחיה ותובנותיה הם מצפן שמאיר לנו את הדרך, ומאיר את דרכו של כל המחפש אפיק ממנו יצא לקידום הקריאה [לאסלאם] ותוכנית הפעולה [האסלאמית]… כך עזב שליח האלוהים [מוחמד] את חבל הארץ האהוב ביותר לליבו. ואולם, הייתה זו הגירה טקטית, ממנה אנו לומדים לקחים ותובנות, שכן שליח אללה [מוחמד] עזב את מולדתו ואת מקום המסר האלוהי [העיר מכה], ועבר למקום שבו קל לו להפיץ אותו [המסר של אללה, קרי האסלאם] ולחזק את כוחם של המוסלמים, ולחזור ל[עיר] מכה ככובש רב עוצמה. קיפאון, חוסר מעש והסתמכות על המצב הקיים אינם מקובלים על אללה ושליחו, אלא [נדרש] לנקוט באמצעים הדרושים לשמירה על הנפש, הצאצאים והדת, גם אם הם לפעמים [מחייבים] צעדים קשים ומרים… לא נוכל לעמוד על כל לקחי ההגירה [מעבר מוחמד ממכה למדינה] ולקחיה, ותובנות אלה יישארו חיים בקרבנו… ומהם אנו מקבלים כוח ונחישות לפעולה."

עבד אל-מאלכ דהאמשה, לשעבר יו"ר רע"מ, שהינו אחד משני האישים (לצד עבדאללה נימר דרוויש) ששימשו מקור השראה לעיצוב תפיסת עולמו של מנסור עבאס, חיבר את העקרונות עליהם דיבר פרייג' לשפת העשייה הפוליטית. במאמר בביטאון הרשמי של התנועה האסלאמית בפברואר 2021 כתב דהאמשה: "התמודדנו בבחירות כדי לשרת את בני עמנו, ואנו חותרים לפתור את הבעיות הדוחקות של החברה הערבית שלנו בדרך מעשית ברורה בה האינטרסים האמיתיים של החברה שלנו גוברים על הסיסמאות, שאינן מספיקות לבדן להביא הישגים, כפי שהוכח במהלך שנים ארוכות שעברו וללא ויתור על עקרונותינו הלאומיים והאמוניים ומעמדה של כוח, כבוד ושיוויון מלא… כן, אנחנו רוצים להיות משפיעים ושיהיה לנו תפקיד אקטיבי ומשפיע בפוליטיקה הישראלית באופן שישרת את האינטרסים של עמנו ויפתור את הבעיות הדוחקות הרבות מבלי שנוותר על עקרון כלשהו מעקרונות היסוד הלאומיים המוסכמים עלינו. כן, אנו רוצים לשמור על האופי השמרני שלנו, אי ההצבעה [בעד] חוקים התומכים בסוטים [להט"ב], בהשכרת רחם ובפגיעה בבתי הדין השרעיים [האסלאמיים] ובמעמדם, וחוקים רבים דומים".

הקשר ההיסטורי ולאורך השנים בין התנועה האסלאמית לחמאס

לתנועה האסלאמית – הפלג הדרומי קשרים היסטוריים עם תנועת חמאס. הזרעים הראשונים נבטו בסיורים שקיים השייח' אחמד יאסין, מייסד חמאס, בישובים הערביים כדי להפיץ את המסר האסלאמי מבית מדרשם של תנועת האחים המוסלמים והוגי הדיעות האיסלאמיסטיים המזוהים עם התנועה.

ד"ר סאלח אל-רקב, הנימנה על דרג ההנהגה בתנועת חמאס ומרצה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, כתב על ההשפעה של השייח' יאסין על מנהיגה לעתיד של התנועה האסלאמית עבדאללה נימר דרוויש, במחקרו "מאפייני המנהיגות של השייח' האימאם אחמד יאסין" שהוגש ב-12 במרץ 2005 לוועידה של הפקולטה למדעי הרוח במלאת שנה למותו של יאסין:

"פעילותו של השייח' המטיף [אחמד יאסין] הייתה ברחבי האדמות הכבושות משנת 1948 [ישראל]. הוא היה הולך בעצמו למסגדים של אום אל-נור (אום אל-פחם), רמלה, לוד, יפו, עכו וישובים אחרים. לעיתים היה שולח מטיפים ומורים, ובדרך זו הוא הצליח להפיץ את עקרונות האסלאם ועקרונות הדעווה [הקריאה לאסלאם]… ואחת האנקדוטות של סיפור זה: היה קשר בינו לבין עבדאללה נימר דרוויש, שהיה בזמנו מזכיר המפלגה הקומוניסטית בכפר קאסם. השייח' [אחמד יאסין] התמקד בדבריו בעמדותיהם המבישות של הקומוניסטים כלפי הבעיה הפלסטינית, והבהיר שהאסלאם בשיטתו האלוהית הוא הפתרון לעניינם של המוסלמים ולסוגיות אחרות שלהם. וכך נפתח עבדאללה נמר דרוויש לאסלאם, והיום הוא הפך לאחד ממנהיגי הפעולה האסלאמית שם, והוא ידוע יותר מעשרים שנה בתור השייח' עבדאללה דרוויש".

מגזין חמאס "פלסטין אל-מוסלימה" חשף (אפריל 2004) פרטים נוספים על ראשית הקשר בין השייח' יאסין לדרוויש: "השייח' יאסין הרוויח ממהלך בלתי צודק זה [החלטת קצין ישראלי שהוא אינו יכול עוד ללמד בגלל מצבו הבריאותי ועל כן העבירו לפנסיה] והוא התמסר לפעילות האסלאמית. לאחר מכן, הוא החל ליצור קשר עם המוסלמים של פלסטין הכבושה ב-1948 [ישראל] באמצעות ביקורים שהוא ורבים מאנשי עזה ערכו, והוא הקים מחדש מסגדים נטושים בערים הפלסטיניות הכבושות ב-1948. הוא פתח בדיאלוג עם עבדאללה נמר דרוויש בעיירה אום אל-פחם, ובאותה תקופה הוא [דרוויש] היה מזכיר המפלגה הקומוניסטית שם. הוא ניסה להסביר לו את המחשבה האסלאמית. הדיאלוג הזה הביא לכך שעבדאללה נימר דרוויש אימץ את התפיסה [האסלאמית] הזו [של יאסין] והפך לאחד מתומכיה הבכירים".

השייח' יאסין היה הרוח החיה מאחורי הקמת "התנועה האסלאמית בשטחים הכבושים מ-1948". באירוע הוקרה לפועלו של מייסד התנועה האסלאמית עבדאללה נימר דרוויש (8 באוקטובר 2016) אמר השייח' חמאד אבו דעאבס, מנהיג התנועה האסלאמית (אפריל 2010 – ינואר 2022): "השייח' עבדאללה נימר דרוויש קיבל את הניהול והמעקב אחר הפעילות האסלאמית ברהט, שהייתה אז כפר והפכה לימים לעיר, באופן ישיר וראשית כמובן מחסדו של אללה ישתבח שמו ויתעלה, ולאחר מכן בהכוונה/תיאום ישירה בין כבוד השייח' עבדאללה [נימר דרוויש] ובין כבוד השהיד אחמד יאסין [מייסד חמאס ומנהיג התנועה עד 2004] ירחם אללה עליו".

השייח' דרוויש שמר על קשרים הדוקים עם תנועת חמאס, הייתה לו השפעה על הנהגתה והוא היה פעיל במאמצי התיווך בין תנועת חמאס לתנועת 'פתח'. בעניין זה סיפר איבראהים עבדאללה סרסור, מנהיגה לשעבר של התנועה האסלאמית הפלג הדרומי, ואשר שימש חבר כנסת מטעם הרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ):

"השייח' עבדאללה נימר דרוויש, שפעל לילות כימים כדי לאחד את השורות, היה להוט לנקות את האווירה ולפתור את הסכסוכים בין הפלגים והארגונים… אחד האירועים שלעולם לא נשכח היה הטבח במסגד פלסטין בתאריך ה-18 בנובמבר 1994. חמאס קרא לקיים תהלוכה שלווה לאחר תפילת יום שישי שתצא ממסגד פלסטין, וזאת על רקע אמצעי הדיכוי שנקטה הרשות הפלסטינית נגד הג'יהאד האסלאמי בגלל פעולה [פיגוע] שביצע אחד מפעיליה נגד ההתנחלות נצרים ברצועת [עזה], פעולה שהרשות [הפלסטינית] ראתה בה אירוע מביך מול ישראל והקהילה הבינלאומית. לפני שהמתפללים קיימו את יחידת התפילה השנייה, פתחו שירותי הביטחון של הרשות הפלסטינית באש לעבר המתפללים וגרמו להרג של שבעה עשר מתפללים ולפציעה של עשרות, ולאחר מכן העימותים התפשטו למספר אזורים. רבים אינם יודעים, כי בעת בה המצב רתח ברצועת עזה נוכח הטבח הנתעב, ובעת בה רצועת [עזה] הייתה על סיפו של הר געש, השייח' עבדאללה נמר דרוויש ישב עם [מנהיג אש"ף ויו"ר הרשות הפלסטינית] יאסר ערפאת בעזה בשעה אחת בוקר, וניסה לכבות את אש הסכסוך הפנימי. לאחר ששוחח מספר פעמים עם שני הצדדים הוא [דרוויש] אמר לערפאת: 'אדוני הנשיא, אסוף את הכלבים שלך, ובנוגע לחמאס, השאר אותם לטיפולי'. לאחר מכן פנה השייח' [דרוויש] לפגוש את מנהיגי חמאס, ואחמד בחר היה הקשוח שבהם. השייח' [דרוויש] ביקש מכולם לצאת מהחדר, והוא נשאר לבד עם אחמד בחר. חצי שעה לאחר מכן שניהם יצאו מהחדר, ואחמד בחר הניח את ידו על כתפו של השייח' [דרוויש] ואמר לו: 'לא יקרה דבר אלא מה שאתה רוצה בו, השייח' [דרוויש]'. למאמצי השייח' [דרוויש] היה תפקיד מרכזי בהרגעת הסכסוך הפנימי ההוא. תפקיד זה של התנועה האסלאמית בכלל, ושל כבודו של השייח' [דרוויש] המייסד [של התנועה האסלאמית] בפרט, נמשך עד לרגע האחרון של חייו [ב-2017]".

מנסור עבאס, מנהיג מפלגת רע"מ בכנסת וראש הזרוע המדינית של התנועה האסלאמית הפלג הדרומי, מוצא זיקה הדוקה בין התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני לבין תנועת האחים המוסלמים ותנועת חמאס. בפוסט בפייסבוק (14 במאי 2017) שיתף עבאס הודעת אבל של מנהיג התנועה האסלאמית, השייח' חמאד אבו דעאבס, על מותו של מייסד התנועה עבדאללה נימר דרוויש בה נאמר: "הוא [דרוויש] היה נאמן לדרכו של השהיד האימאם חסן אל-בנא [מייסד תנועת האחים המוסלמים], אללה ירחם עליו, והוא היה תאומו של השהיד השייח' אחמד יאסין [מייסד ומנהיגה לשעבר של תנועת חמאס], אלוהים ירחם עליו".

ביטוי לקשר הקרוב המיוחד בין השייח' דרוויש להנהגת חמאס התבטא בהודעת האבל והתנחומים הרשמית, שפרסם חמאס על מותו של מנהיג התנועה האסלאמית ובה נאמר (14 במאי 2017): "תנועת ההתנגדות [המאבק] האסלאמית חמאס מוסרת תנחומים והשתתפות של עמנו הפלסטיני בפנים [ישראל] ובתפוצות על מותו של השייח' עבדאללה נימר דרוויש, מייסד התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני הכבוש בשנת 1948, אחד המנהיגים והסמלים של העם הפלסטיני, אשר צעד בדרך המאבק הארוך בשירות עמו [הפלסטיני] ועניינו בהתמודדות עם הכיבוש הציוני ובעימות עם תוכניותיו למחות את הזהות הפלסטינית".

יתר על כן, ב-14 במאי 2017 התקשר מנהיג חמאס, איסמאעיל הניה, לאוהל האבלים וספד בשיחה שהושמעה ברמקול לעבדאללה נימר דרוויש על היותו מוג'אהיד (מקיים את מצוות הג'יהאד) ושיבח את פועלו האסלאמי ב"פלסטין הכבושה". לאחר שסיים את דבריו הודה אחד המשתתפים (ייתכן בנו של נימר דרוויש) על "הדברים הטובים" שהשמיע הניה "אשר יצאו מלב טוב".

שני מנהיגים נוספים של התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ורע"מ העידו על עצמם שהם הושפעו באופן ישיר מאישיותו וממצעו הרעיוני של השייח' יאסין, מייסד חמאס.

בראיון לאתר "בוכרא" (16 בספטמבר 2018) אמר השייח' חמאד אבו דעאבס, אז ראש התנועה האסלאמית הפלג הדרומי, כי הוא היה "תלמידו של השייח' המנוח אחמד יאסין".

עבד אל-מאלכ דהאמשה, לשעבר יו"ר רע"מ ומתומכיו הנאמנים של מנסור עבאס, העלה על נס את דמותו של השייח' אחמד יאסין מייסד חמאס ומנהיגה לשעבר. באירוע של התנועה האסלאמית (8 באוקטובר 2016) אמר דהאמשה: "אללה יתעלה וישתבח שמו, זיכה וכיבד אותי בכך שהייתי קרוב לשני ענקים, והם הענקים של העם הפלסטיני כולו, לפחות בכל התקופה החדשה, והם הקדישו את חייהם למאבק באי הצדק ובגורמים לעוול, השייח' אחמד יאסין, ירחם אללה עליו, שנפל חלל בדרכו של אללה, והשייח' עבדאללה [נימר דרוויש], ישמרהו אללה ויעניק לו את דרגת הנופלים חלל למען דרכו של אללה".

שיח ישיר התקיים בין מנסור עבאס לבין הנהגת תנועת חמאס. באוקטובר 2016 מנסור עבאס, ששימש אז סגן ראש התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ומוחמד ברכה, יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל, ביקרו בנסיכות קטר כדי להשתתף בשיחות הפיוס שנערכו בין חמאס לתנועת 'פתח'. מנסור עבאס הודה שהוא נפגש בעבר עם מנהיג חמאס ח'אלד משעל, אך טען כי הפגישה הייתה "בידיעת הגורמים שצריכים לדעת" וכי היא עסקה בקידום יוזמת שלום דתית בשיתוף פעולה עם השר לשעבר מיכאל מלכיאור.

האם גם היום נמשכים המגעים בין התנועה האסלאמית לחמאס?

בכירים ברע"מ רמזו בשנה האחרונה על מגעים שהוסיפו להתקיים בין התנועה האסלאמית הפלג הדרומי לבין תנועת חמאס. חבר הכנסת ויו"ר ועדת הפנים של הכנסת וליד טאהא מהרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ) ציין בראיון עיתונאי, כי התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ורע"מ מקיימות קשרים עם כל הגורמים בהזכירו בהקשר זה גם את חמאס, אך הוא סירב למסור פרטים נוספים.

להלן קטע מראיון של וליד טאהא ל"כול אל-ערב" (25 באפריל 2022):

מראיין: אבו מאזן [מחמוד עבאס יו"ר הרשות הפלסטינית] שבע רצון מהכניסה [שלכם] לממשלה [לקואליציה]?

חה"כ וליד טאהא: שאל אותו

מראיין: אבל אני רוצה שאתה [תשיב]

חה"כ וליד טאהא: שאל אותו

מראיין: אתה חבר כנסת

חה"כ וליד טאהא: קיים קשר בינינו. קיים קשר בינינו לבין כולם מבלי להיכנס לפרטים

מראיין: טוב

חה"כ וליד טאהא: ייתכן שתאמר כעת [עם] חמאס, עם טורקיה. אנחנו מקיימים קשר עם כולם מבלי להיכנס לפרטים וייתכן שיתקיים מפגש קרוב עם הרשות [הפלסטינית]. רק הנסיבות מונעות. אין דבר כלשהו שמונע מבחינת הקשר הישיר.

[…]

מראיין: ממשלת בנט אינה פונה אליכם כדי שתדברו עם חמאס לגבי אי הסלמה…?

חה"כ וליד טאהא: הם אינם זקוקים לכך לאור קיומו של מתווך קבוע בין ישראל לבין חמאס. הם מדברים עם חמאס, וחמאס מדברת איתם באמצעות המתווך המצרי, ולכן אין להם צורך בנו.

בראיון לעיתון אל-קודס אל-ערבי (26 ביוני 2021) לאחר הצטרפות רע"מ לקואליציה התייחס חבר הכנסת מנסור עבאס העומד בראש מפלגת רע"מ לשאלת השיח בין התנועה האסלאמית הפלג הדרומי ורע"מ לחמאס בנושא זה באומרו: "איש אינו יכול לומר מהי עמדת חמאס בנושא זה, שכן היא [חמאס] הותירה זאת לנו על בסיס אנשי מכה המכירים טוב מאחרים את השבילים הצרים" [הווה אומר, סומכים על שיקול הדעת של רע"מ המכירה היטב את הנסיבות הפוליטיות בישראל].

באותו ראיון לא שלל מנסור עבאס את קיומם בעתיד של מגעים בין רע"מ לבין "עזה" (במשתמע חמאס השליטה בפועל ברצועת עזה) כדי לסייע לקדם את היעדים של העם הפלסטיני. להלן תרגום קטע מהראיון:

שאלה: "האם אתה מהרהר ברעיון שתשמש גורם מקשר בין ישראל לצד הפלסטיני, בין אם ברמאללה ובין אם בעזה?"

מנסור עבאס: "אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אבל תפקידי תמיד הוא להיות גורם מניע חיובי התומך בעניינו של עמנו הפלסטיני באמצעות חזון ברור ומפורש להשגת שלום, ביטחון, שותפות וסובלנות בין העם הישראלי והפלסטיני".

שאלה: "האם קיבלת פניות מגורמים פלסטיניים הקשורים לנושא הסכסוך?"

חה"כ מנסור עבאס: "מנסור עבאס אינו חוסך מאמץ לקדם הסדר ופתרון לטובת עמנו הפלסטיני".

שאלה: "זו אמירה כללית. האם היו בכלל מגעים ראשוניים?"

חה"כ מנסור עבאס: "אנו משאירים את העניין לשעתו ולזמנו".

שאלה: "זה כולל מגעים מהצד העזתי?"

חה"כ מנסור עבאס: "נניח לנושא הזה, שכן מדוע לדבר על זה בשלב זה?"

קרבה אידיאולוגית בין התנועה האסלאמית ורע"מ לבין חמאס

חבר הכנסת מנסור עבאס חוזר וטוען בראיונות עיתונאיים כי התנועה האסלאמית והמפלגה הערבית המאוחדת אינן חלק מהאחים המוסלמים. בראיון בערבית ב-21 ביוני 2022 אמר עבאס: "אנחנו לא האחים המוסלמים, אנחנו תנועה אסלאמית מקומית". בעניין זה יש לעיין במאמרים הבאים של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה: "הזיקה בין רע"מ והתנועה האסלאמית לחמאס ולאחים המוסלמים" , "הקשרים בין עמותת הסיוע של התנועה האסלאמית לאגודות צדקה פלסטיניות שהוצאו מחוץ לחוק" ו"רע"מ – פרגמטיזם ואסלאמיזם על פי מנסור עבאס" .

בשנים האחרונות פעל מנסור עבאס לשלב את חמאס כגורם פוליטי לגיטימי בהנהגה הפלסטינית ובמוסדות הייצוגיים של העם הפלסטיני, ובמסגרת זו הוא המליץ להנהגת חמאס לדבוק במסמך המדיני שגיבש מנהיג חמאס דאז ח'אלד משעל (1 במאי 2017), להפוך אותו לתוכנית פעולה לאומית פלסטינית ולשמור על "המאבק/ההתנגדות בכל האמצעים" כנכס לאומי. המסמך המדיני של חמאס מגדיר את הציונות כאויב של האנושות ומצדיק את המאבק בדפוסיו הנוכחיים – הווה אומר המאבק המזוין – לשחרור פלסטין, ומעניק לגיטימציה לקיומם ולפועלם של "ארגוני המאבק" – הווה אומר ארגוני הטרור הפלסטיניים ודרכי הפעולה שלהם.

בעניין זה ותחת הכותרת "עזה ויתר על כן פלסטין בפני אפשרויות קשות" כתב מנסור עבאס (15 ביוני 2017): "כמו כן, איני ממליץ לחמאס לבחון אפשרויות אחרות, כמו פיוס עם מוחמד דחלאן והתומכים בו, או משא ומתן ישיר עם ישראל, למעט בנושא האסירים ובני הערובה. במקום זאת, אני ממליץ לה לדבוק במסמך החדש שלה ולהפוך אותו לתוכנית פעולה לאומית פלסטינית. האופציה ההגיונית, האחראית, הלאומית, האסלאמית והערבית היחידה היא האופציה של השותפות הלאומית הפלסטינית בין פתח, חמאס וכל הפלגים הפלסטינים, וזו הבחירה של העם הפלסטיני, לבנות מחדש את הארגון לשחרור פלסטין ושאר המוסדות הלאומיים המאוחדים על בסיס פיוס ושותפות לאומית ועל בסיס משוואה, שאין בה מנצח או מפסיד, וגיבוש מערכת פלסטינית אזרחית, המבטיחה פלורליזם, ושומרת על חירויות הציבור, מכבדת את זכויות האדם ושומרת על המאבק/ההתנגדות בכל האמצעים שלו כנכס לאומי, שבעזרתו הוא [העם הפלסטיני] ינהל את קרב השחרור והעצמאות".

במאמר שפרסם ב-6 במאי 2017 תחת הכותרת "זרקור על מסמך חמאס" מנסור עבאס ציין, כי התוכנית המדינית של חמאס בבסיסה עולה בקנה אחד עם עמדות מייסדי חמאס והתנועה האסלאמית הפלג הדרומי אם חמאס הייתה מתנערת בגלוי מפגיעה באזרחים (במשתמע פגיעה בכוחות הביטחון לגיטימית) ומצהירה (טקטית) על נכונותה לכבד הסכמים בינלאומיים. המסמך המדיני של חמאס שולל את זכות ההגדרה העצמית של העם היהודי בארץ ישראל, קובע, כי עצם הקמתה של מדינת ישראל נעדרת כל לגיטימיות ומגדיר את הציונות אויב של האנושות.

בנוסף, קובע המסמך המדיני של חמאס, כי "לא יהיה ויתור על חלק כלשהו של אדמת פלסטין", כי "חמאס מתנגדת לכל חלופה לשחרור פלסטין במלואה, מהנהר שלה [הירדן] ועד הים שלה [הים התיכון]" וכי "המאבק [מקאוומה] והג'יהאד לשחרור פלסטין יוותרו זכות לגיטימית וחובה וכבוד לכל בני עמנו" וכי "המאבק [מקאוומה] המזוין נחשב הדרך האסטרטגית להגנה על עקרונות היסוד ולהשבת זכויות העם הפלסטיני".

חבר הכנסת וליד טאהא (רע"מ), הנימנה על צמרת התנועה האסלאמית, מוצא אף הוא קווי דימיון רבים בין המסמך המדיני של חמאס לבין עמדות התנועה האסלאמית. ב-1 במאי 2017 כתב וליד טאהא: "חמאס פרסמה מסמך עקרונות אמיץ… חלק גדול מסעיפי מסמך חמאס נכללו בדברים שהטיף להם כבוד השייח' המייסד [של התנועה האסלאמית] עבדאללה נימר דרוויש לפני יותר מעשר שנים".

את ההבחנה בין מאבק מזוין לגיטימי לבין טרור המכוון נגד ישראל ניתן למצוא בדבריו של השייח' חמאד אבו דעאבס, אשר בעת שכיהן בתפקיד ראש התנועה האסלאמית, הסביר כי פעילות "ההתנגדות" (שמשמעותה המעשית מאבק מזוין) של חיזבאללה נגד ישראל אינה בגדר טרור. ב-10 במרץ 2016 כתב אבו דעאבס:

"האם חיזבאללה ארגון טרור? מדינות המועצה לשיתוף פעולה במפרץ פרסמו החלטות והצהרות, והכריזו על חיזבאללה – הארגון השיעי הלבנוני – כארגון טרור… אנו מבחינים באופן משמעותי וברור בין תפקידו של חיזבאללה הלבנוני בהתנגדות [מאבק] לכיבוש הישראלי בדרום לבנון בשעתו, אשר ערבי חופשי כלשהו לא יעז לשלול או לבקר, ובין כניסתו של חיזבאללה הלבנוני לזירת הלחימה בסוריה לימינו של משטר בשאר אל-אסד נגד האזרחים הסורים, הדורשים חופש, צדק ודמוקרטיה. העמדה הראשונה [כלפי מאבק חיזבאללה בישראל בדרום לבנון], לדעתנו, היא התנגדות, והשנייה [מעורבות חיזבאללה במלחמת האזרחים לימין משטר אסד] היא אי שפיות, עריצות ותוקפנות".

גם ראזי עיסא, מנכ"ל העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים (להלן העמותה האסלאמית או אגודת הסיוע 48), תמך בפיוס בין תנועות 'פתח' לחמאס על אף שחמאס הוכרז ארגון טרור ע"י ישראל, ארה"ב האיחוד האירופי ומדינות נוספות. על רקע חתימת הסכם פיוס נוסף בין הארגונים כתב עיסא (12 באוקטובר 2017): "עזאם אל-אחמד [חבר הוועדה המרכזית של תנועת 'פתח'] וסאלח אל-עארורי [סגן מנהיג חמאס והאחראי על הכוונת פיגועי טרור באיו"ש] חתמו על ההסכם בשם פתח וחמאס. אנו מבקשים מאלוהים להעניק איתנות לעמנו הנדיב. #הפיוס הפלסטיני".

שיתוף פעולה עם אגודות צדקה שהוצאו מחוץ לחוק בגלל קשריהן עם חמאס

העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים הוקמה בשנת 1966 ע"י פעילים של התנועה האסלאמית בעקבות סגירת ועדת הסיוע האסלאמית (لجنة الاغاثة الاسلامية) בידי הרשויות בישראל.

התקציב של העמותה לשנת 2021 עמד על כ-68 מיליון ש"ח והוא נשען כולו על תרומות בישראל. בדוח לשנת 2018-9 צוין, כי העמותה פועלת בישראל, בגדה המערבית, בירושלים, ברצועת עזה, מסייעת לסובלים מרעב בסומליה, לפליטים רוהינגים בבנגלדש ולפליטים סורים בצפון סוריה, בדרום טורקיה, יוון, סומליה, קוסובו, בוסניה והרצוגובינה, אוסטריה והונגריה.

בשנים 2018-9 תמכה העמותה ב-16,874 יתומים ונזקקים בגדה המערבית וברצועת עזה. העמותה מסייעת ביעדיה השונים באמצעות חבילות מזון, שקי חיטה, בשר לחגים, בגדים, ציוד רפואי ותרופות, שירותי טיפול שיניים ללא תשלום, שירותי טיפול נפשי, מחנות קיץ, שיפוץ בתים ובניית בתים.

בעדכון באתר הרשמי של העמותה מ-29 בדצמבר 2018 צוין, כי העמותה מסייעת גם לילדים של ה"שהידים" (כלומר פלסטינים/ערבים שנהרגו במסגרת הסכסוך עם ישראל) ו"עצורים" (כלומר עצורים ואסירים שביצעו או חשודים בביצוע עבירות ביטחוניות). וכך נכתב בעניין זה: "לאור נסיבות אפילות ושל היעדר צדק, העמותה נקטה צעדים נמרצים כדי להגיע למאות ילדי שהידים, עצורים ואלמנות, על מנת להניח בינה לבינם גשר של אהבה ותקווה חדשה שתזרח על חייהם, תשיב להם את הכבוד שנגזל מהם ותשמור עליהם מפני ההשפלה בפשיטת היד".

ב-15 בנובמבר 2020 דיווחה העמותה האיסלאמית על העברת 4 מיליון ש"ח ל- 18,565 יתומים ומשפחות נזקקות בישראל, בגדה המערבית וברצועת עזה וצוין, כי כספי הסיוע הללו מועברים אחת לחודשיים.

ב-26 בפברואר 2017 דווח, כי העמותה האיסלאמית פתחה בבנק האסלאמי הערבי חשבונות בנק עבור 15 אלף יתומים בגדה המערבית וברצועת עזה, המקבלים ממנה קיצבאות, ואלה מועברות ישירות לחשבונות אלה המנוהלים ע"י האפוטרופוסים של היתומים.

להלן דיווחים נוספים על פעילות העמותה האסלאמית באיו"ש:

"העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים ערכה [14 ביולי 2017] ארוחה לסיום צום הרמדאן בחברון עבור יתומים הזוכים לתמיכה (של העמותה) בלווית בני משפחתם, וזאת על חשבון מר בילאל מוסא אל-הוואשלה. הארוחה כללה פעילות בידור לילדים. הארוחה נערכה כהוקרה מיוחדת לעמותות אישים הנוטלים חלק בפעילות המבורכת של תמיכה ביתומים ובפעילויות השונות עם העמותה האסלאמית. [באירוע] השתתפו מטעם עמותת הסיוע [האסלאמית] יו"ר העמותה ד"ר עלי אל-כתנאני, מנהל העמותה, חברי ההנהלה ונציגי העמותה באזור הנגב. העמותות [שהשתתפו באירוע]: אגודת הצדקה האסלאמית של חברון, המיוצגת ע"י יו"ר האגודה השייח' חאתם אל-בכרי, אגודת יאטה לתמיכה ביתומים, המיוצגת ע"י יו"ר האגודה פדל ג'ברין, אגודת הצדקה האסלאמית סניף בית אולא, המיוצגת ע"י יו"ר האגודה עטא כאפי, האגודה האסלאמית סניף אל-שיוח', המיוצגת ע"י יו"ר האגודה ראיד אבו רומיה, אגודת הצדקה המרכזית של הדרום, המיוצגת ע"י סמיר רבעי, אגודת הצדקה האסלאמית בית אומר, עיריית חברון ומשרד הפיתוח החברתי. כמו כן, העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים מודה לכל מי שנטל חלק בהצלחת הפעילות המבורכת הזו".

[13 באוגוסט 2018] "העמותה האסלאמית לסיוע ליתומים ונזקקים בראשות ד"ר עלי אל-כתנאני, מונאוואר אבו-קווידר, חבר העמותה, וגב' וסאל אל-עמלה, מנהלת משרד העמותה במחוז חברון [ערכה ביקור במרפאת השיניים של אגודת הצדקה של יטא] והתחנה הראשונה הייתה לבדוק את התקדמות העבודה במרפאת השיניים של העמותה, ולאחר מכן מנהלת הפיתוח החברתי, שם גב' לובנה אל-ענאני, מנהלת המנהלת לפיתוח חברתי הזמינה רשמית את ד"ר עלי אל-כתנאני להשתתף בסדנה לדיון במספר נושאים הקשורים ליתומים. בפגישה השתתפו מר אנואר חמאם, סגן עוזר לענייני מנהלים במשרד הארגון החברתי, מר תאופיק אבו מלאס, ראש עיריית כרמל, וד"ר נאדר אסעיד, מומחה פרויקט האיחוד האירופי, לובנה אל-ענאני, מנהלת מינהלת הפיתוח החברתי יטא, מוחמד מוסא ג'יברין, יו"ר האגודה האסלאמית של יאטה, נציגי מוסדות וארגוני צדקה הפועלים בעיר יאטה. נדונו מספר נושאים הקשורים ליתומים, והסדנה הסתיימה בהוקרה לעמותה והבעת תודה והוקרה לד"ר [עלי אל-כתנאני] ולמשלחת המלווה. התחנה האחרונה הייתה אגודת הצדקה האסלאמית [של חברון], שם נערכה ישיבת התייעצות בנוכחות נידאל אתמייזה, סגן מנהל המנהלת לפיתוח חברתי בחברון, ויו"ר אגודת [הצדקה האסלאמית של חברון], השופט השייח' חאתם אלבכרי, וכן מספר פקידים. המפגש התמקד במנגנוני שיתוף פעולה ודיון בדרכי שותפות בין העמותה, ההנהלה והמוסדות על מנת לשפר את איכות השירותים הניתנים ליתומים ולמשפחות עניות".

במרץ 2019 – "יו"ר העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים ובכירים בעמותה ערכו ביקור בחברון כדי לחזק את שיתוף הפעולה עם אגודות הצדקה המקומיות. המשלחת נועדה עם בכירים במנהלת הווקף של חברון (مديرية أوقاف الخليل), קופת הצדקה של פלסטין (صندوق الزكاة بفلسطين), אגודת הצדקה של חברון, אגודת הצדקה האסלאמית סניף דורא, ואגודת הצדקה האסלאמית סניף יטא".

4 בדצמבר 2020 – "משפחת אגודת הסיוע 48 עורכת יום בידור ומחלקת מתנות לבני עמנו שלהם מוגבלויות בחברון בהשתתפות נשיא העמותה ד"ר עלי אל-כתנאני, חבר הנהלת [העמותה], החאג' עבד אל-רחמן אבו סמחאן, ומנהלת משרד [אגודת] הסיוע 48 בחברון, האחות וסאל אל-עמלה, בשיתוף עמותת הצדקה אל-איחסאן. #אגודת סיוע48 #יום לכולם. #היום הבינלאומי של אנשים עם מוגבלות".

22 ביולי 2021 – "צוותי אגודת הסיוע 48 מכינים את הבשר לעיד אל-אדחה המוגש מהנגב הגיבור למשפחות הנזקקות תושבי הגדה המערבית בשיתוף פעולה עם האגודה האסלאמית בחברון, ובחסות ראש הממשלה הפלסטיני ד"ר מוחמד אישתיה. #בשר הקורבן שלכם הוא חג ופולחן. #אגודת הסיוע 48 – התנועה האסלאמית. פרויקט בשר קורבנות הטוב 2021".

חלק מאגודות הצדקה הנזכרות בדיווחים לעיל של העמותה האסלאמית נכללות ברשימת ההתאחדויות הבלתי חוקיות של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור. בהן: אגודת הצדקה האסלאמית בחברון, אגודת הצדקה האסלאמית לטיפול ביתומים ביאטה ואגודת הצדקה בשיוח'. אחדות מהאגודות הניזכרות היו מזוהות עם תנועת חמאס.

הסיוע של התנועה האסלאמית לרצועת עזה בעקבות סבבי לחימה בין ישראל לחמאס

התנועה האסלאמית באמצעות הזרוע ההומניטרית שלה – העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים – מעבירה מזה כשלושה עשורים סיוע לרצועת עזה. לאחר סבבי עימות בין ישראל לחמאס וארגוני טרור פלסטיניים אחרים נהגה העמותה האסלאמית לערוך קמפיינים של סיוע חירום, ולהלן יפורטו מספר דוגמאות לכך.

בינואר 2009 לאחר כחודש לחימה ברצועת עזה בין ישראל לקואליציה של ארגוני טרור בהנהגת חמאס והג'יהאד האסלאמי (מבצע "עופרת יצוקה") דיווחה העמותה האסלאמית באתר האינטרנט הרשמי שלה כדלהלן: "העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים בתוך האדמות הכבושות משנת 1948 מכריזה על פרויקט סיוע כספי לכל היתומים בעזה כתוצאה ממעשי הטבח הציוניים".

בהודעה זו המכנה את שטח מדינת ישראל הריבונית "האדמות הכבושות משנת 1948" צוין כאמור, כי הסיוע מיועד "לכל היתומים" של הרוגי המלחמה, כלומר במשתמע גם לבני משפחה של פעילי ארגוני הטרור שנהרגו בלחימה. בטופס הרשמי "שאלון על מצב היתום" שהנפיקה העמותה האסלאמית נכלל סעיף על "סיבת המוות" של האב.

אתר האינטרנט האסלאמי "אינסאן און ליין" מסר פרטים נוספים על הסיוע של התנועה האסלאמית לרצועת עזה ב-2009. להלן קטע מהדיווח ב-22 באפריל 2009 שאף הוא מאשר את הבטחת הסיוע הכספי "לכל היתומים":

"[איבראהים אל-עמור] יו"ר העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים חשף, כי העמותה הצליחה, במסגרת הקמפיין העולמי שהשיקה לאחר סיום התוקפנות הישראלית האחרונה נגד רצועת עזה, להבטיח קיצבאות לכל היתומים שהותירה המלחמה. בראיון מפורט ל"נאפיד'ה אל-ח'יר" (نافذة الخير) הבהיר אל-עמור, כי בעקבות התוקפנות [הישראלית] העמותה הכינה בשלב הראשון של הקמפיין טפסים עבור יותר מ-600 יתומים, והיא העבירה קיצבאות לכולם באמצעות תורמים, מהפנים הפלסטיני [ישראל], הגדה [המערבית] והפלסטינים בתפוצות. אל-עמור התייחס לתחום רחב של תוכניות שעמותת הצדקה האסלאמית מפקחת על הוצאתן לפועל בתקציב חודשי של יותר מ-1.2 מיליון ש"ח, המיועד רק לקיצבאות לכ-12 אלף יתומים בגדה המערבית ורצועת עזה".

אתר "בוכרא" דיווח (5 בינואר 2010), כי "העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים פרסמה את הדוח שלה על סך הסיוע שהגישה במשך השנה החולפת לרצועת עזה בפרט ומשפחות היתומים והנזקקים בכלל בגדה [המערבית] וברצועת [עזה], וזאת בסמיכות זמנים לחלוף שנה מהתוקפנות הישראלית נגד רצועת עזה ומאז השקת הקמפיין הבינלאומי 'יחד לתמיכה בעזה', ואשר הוכרז עליו ברגע שהחלה המלחמה והתוקפנות הישראלית, והכרזת העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים להצטרף לקמפיין הבינלאומי מראשיתו". הסיוע שהגישה העמותה כלל: "15 מיליון ש"ח קיצבאות חודשיות ליתומים, 8 מיליון ש"ח סיוע הומינטרי לעזה, 4 מיליון ש"ח עבור בשר קורבנות [עיד אל-אדחה], 2 מיליון ש"ח סיוע הומניטרי לגדה המערבית, 2 מיליון ש"ח עבור חבילות מזון וארוחות שבירת הצום לצמים ברמדאן, 1 מיליון ש"ח לפרויקט [חלוקת] תיקים לבתי הספר וציוד כתיבה ליתומים ולמשפחות נזקקות, 1 מיליון ש"ח סיוע רפואי ותרופות לבתי חולים בעזה ולחולים".

סבב לחימה נוסף (מבצע "צוק איתן") בין ישראל לקואליציה של ארגוני טרור פלסטיניים ברצועת עזה בהנהגת חמאס התקיים ב-8 ביולי 2014 עד ה-26 באוגוסט. על רקע הלחימה פרסמה "התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני" הודעה המתייצבת באופן מלא למען עזה "סמל העוז" כנגד "התוקפנות הישראלית האכזרית" וקוראת לציבור לתרום לקמפיין הסיוע עבור עזה וכל ילדי "השהידים הגיבורים". להלן קטעים מתוך ההודעה של התנועה האסלאמית (24 ביולי 2014):

"עזה סמל העוז כותבת היסטוריה חדשה זוהרת עבור האומה [האסלאמית] והעם הפלסטיני. קמפיין הסיוע 'עזה סמל העוז' נמשך והקריאה להשקת קמפיין תמיכה כספית לכל ילדי השהידים בעזה… טרור מדינה בגיבוי בינלאומי וערבי בוגדני משמעותו עד יום חמישי בצהריים 750 הרוגים… התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני מצדיעה לעמידה האיתנה של בני עמנו בעזה והמאבק ההירואי שלהם… הטרור המאורגן של ישראל הביא ליותר מ-750 הרוגים ואלפי פצועים ויתומים… התנועה האסלאמית דורשת להביא את פושעי המלחמה הישראליים, מנהיגים ומפקדים, למשפט בינלאומי בגין פשעיהם נגד האנושות. התנועה האסלאמית מצדיעה להתקוממות של עמנו בפנים הפלסטיני על זקניו וצעיריו, אשר יצא בתמיכה בעזה ונגד התוקפנות נגדה… ומדגישה את תפקיד וועדת המעקב העליונה בהנהגת המאבק של הפנים הפלסטיני והתייצבותה לימין האמת ועזה סמל העמידה האיתנה… [התנועה האסלאמית] מודיעה, כי קמפיין 'סיוע לעזה סמל העוז' שיזמה התנועה האסלאמית והעמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים ממשיך בכל הכפרים והערים הערביות שלנו, וקוראת לבני עמנו להיענות לקריאה של הקמפיין ולתמוך כספית בכל ילדי השהידים הגיבורים של עזה".

להלן קטעים מתוך הודעה נוספת של התנועה האסלאמית (24 ביולי 2014):

"העמותה האסלאמית הכניסה משלוחי קמח לרצועת עזה הנצורה במסגרת הקמפיין "הצילו את עזה סמל העוז". למרות התוקפנות וההפצצות המתגברות והמצב ההומניטרי הקשה ברצועת עזה, בעזרת אללה וכוחו, נכנסה השיירה השלישית לעזה של האשם [שם סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה] העמוסה בקמח. זאת במסגרת קמפיין הסיוע של העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים – התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני תחת הכותרת "הצילו את עזה סמל העוז".

"השיירה כללה מספר משאיות במשקל כולל של 120 טון קמח איכותי, שנכנסו ממעבר כרם שלום בדרום רצועת עזה. ראוי לציין, כי השיירה ב-24 ביולי 2014 היא השיירה השלישית שנכנסת לרצועת עזה מאז תחילת חודש הרמדאן המבורך, והשנייה מאז התוקפנות הישראלית האכזרית נגד התושבים בעזה של האשם [שם סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה].

"יו"ר העמותה האסלאמית ד"ר איברהים אל-עמור אמר: "אני מנצל את ההזדמנות הזו כדי להוקיר ולחלוק כבוד לתושבים בפנים הפלסטיני על תרומתם הנדיבה ועל עמדתם המכובדת כלפי התושבים בעזה סמל העוז". הוא הוסיף: קמפיין "הצילו את עזה סמל העוז", וקיראו לתושבים בפנים הפלסטיני להעניק תרומות נדיבות יותר [לקמפיין], וכי משרדי העמותה האסלאמית בערים ובכפרים בפנים הפלסטיני פתוחים לתורמים, וכי נציגי העמותה מוכנים להגיע לכל תורם או תורמת במקרה שלא יצליחו להגיע אלינו. עזה תחת התקפה. התפללו למען עזה".

אתר "אל-חמרא" דיווח (7 באוגוסט 2014), כי הקמפיין של התנועה האסלאמית "הצילו את עזה סמל העוז חצה את מיליון הדולר" וציטט את דבריו של השייח' חמאד אבו דעאבס, ראש התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני: "המעט שאנו יכולים לספק לעמנו בעזה הוא התמיכה החומרית והמוסרית שבאמצעותה אנו חשים את החדית' של שליח אללה… ולפיו אנחנו כגוף אחד ואם איבר אחד סובל שאר האיברים מגיבים בחוסר שינה וחום… ואנו מודים גם לעמנו הפלסטיני, מהחלק הרחוק ביותר של הגליל, דרך המשולש וערי החוף ועד הנגב האיתן, על עמידתם לימין עזה סמל העוז באמצעות צעדות סולידריות וקמפייני סיוע משמחים".

איבראהים חיג'אזי, כיום ראש הלשכה המדינית של התנועה האסלאמית, נטל חלק בקמפיין הסיוע לעזה "סמל העוז" במלחמה נגד ישראל, וכך הוא כתב ב-6 באוגוסט 2014:

"תמוך בבן של שהיד בעזה סמל העוז. אנשי הישוב שלנו טמרה היקרים, קמפיין הסיוע לעזה, [סמל] הניצחון והעמידה האיתנה, נמשך ברשות אללה, והקמפיין למתן חסות ליתומים, בני השהידים של עזה, [סמל] העוז והתהילה, עדיין נמשך. כידוע, התוקפנות המתמשכת נגד עזה של האשם [סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה] הותירה אחריה אלפי יתומים, בנוסף להרס המסיבי של בתים, שכונות, בתי ספר, מסגדים, בתי חולים, האוניברסיטאות של עזה [סמל] העוז, והתשתיות.

"מסע הסיוע נועד לאסוף תרומות לתמיכה בעזה וכדי לפתוח את הדרך לתושבי ארצנו לתת חסות [תמיכה כספית] לילדי השהידים באמצעות הוראת קבע. אז הזדרזו לסייע לעזה [סמל] העוז וליתומיה, שכן זו חובת השעה, שאלוהים ישמור עליכם.

"ניתן לפנות לקרן יד הרחמים [יאד אל-רחמה – يد الرحمة] ברחוב הצפוני, או ליצור קשר עם פקיד הקמפיין אבו איברהים אלג'נחאווי [أبو إبراهيم الجنحاوي] בטלפון 0505255370. כמו כן [ניתן] לתרום [עבור] רכב הסיוע [בקמפיין] שיתחיל מהערב ברשות אללה וניתן לבקש טופס הוראת קבע מהאחים ברכב [הסיוע]. #עזה לא כורעת ברך אלא לאללה. #עזה מנצחת #עזה #AJAGAZA".

התמיכה של התנועה האסלאמית ברצועת עזה באה לידי ביטוי גם בתגובה לנפגעים פלסטינים במסגרת מה שמכונה "תהלוכות השיבה". אלה אורגנו החל מיומם הראשון ע"י הוועדה הלאומית העליונה של תהלוכת השיבה הגדולה, וועדה הכפופה לוועדה של הכוחות הלאומיים והאסלאמיים, מסגרת התיאום העליונה של כל הארגונים הפלסטיניים ברצועת עזה, ובכללם ארגוני טרור מוכרזים בארה"ב ובאירופה.

יו"ר הוועדה הלאומית העליונה של תהלוכת השיבה הינו ח'אלד אל-בטש, מבכירי ארגון הג'יהאד האסלאמי, ובהנהגת הוועדה חברים בין היתר איסמאעיל רדוואן, מבכירי הנהגת חמאס, ח'דר חביב ואחמד אל-מודלל, הנמנים על הנהגת הג'יהאד האסלאמי, ומאהר מוזהיר וחוסיין מנסור, החברים בוועדה המרכזית של החזית העממית. לוועדה 13 תת-ועדות, ובהן ועדה ביטחונית, ועדת יחסי ציבור בזירה הבינלאומית, ועדה משפטית ועוד. התבטאויות ח'אלד אל-בטש, יו"ר הוועדה הלאומית העליונה של תהלוכת השיבה, בה כאמור חברים נציגים של כל הארגונים הפלסטיניים, מלמדות,כ כי תהלוכות השיבה היו למעשה הכרזת מלחמה נגד ישראל.

הפעולות האלימות ומסכנות החיים במסגרת אירועי "תהלוכת השיבה" כללו בין היתר פיגועי ירי, פיגועי מטען, פיגועי בקבוקי תבערה, יידויי סלעים לעבר כוחות צה"ל באמצעות בליסטרה, יידויי אבנים באמצעות קלע ורוגטקה, גלגול צמיגי מכוניות בוערים לעבר כוחות צה"ל, שיגור חפצים בוערים מעופפים כדי לגרום שריפות בהיקף נרחב בצד הישראלי, חבלות ופריצה של גדר הגבול שאפשרו להמון פלסטיני, חלקם חמושים באמצעי לחימה, לחדור לשטח ישראל, ירי חיצים וחבלה ושריפה של מתקני תשתית ישראליים.

מצ"ב קטעים מתוך הודעת התנועה האסלאמית ב-14 במאי 2018:

"התנועה האסלאמית פרסמה הודעה שבה היא רואה בתוקפנות הראויה לגינוי של ישראל נגד רצועת עזה ותושביה, פשעים נגד האנושות, מלחמת השמדה ותוקפנות בוטה נגד עם חסר הגנה, שיצא בדרכי שלום ובחזה חשוף בדרישה להסרת המצור שהוטל עליהם לפני עשר שנים, ודורש את זכויותיהם הלגיטימיות והאנושיות במולדתם הכבושה, וזאת ביום השנה השבעים לנכבה הפלסטינית. בהודעתה קראה התנועה האסלאמית להביא את האחראים לפשעי הרצח והטרור לבית הדין הפלילי הבינלאומי, נוכח זאת שצלפי צבא הכיבוש הישראלי מבצעים הוצאות להורג בשטח נגד משתתפים בצעדות השיבה בגבולות רצועת עזה… התנועה האסלאמית הודיעה על מתן סיוע רפואי דחוף באופן מיידי ומעשי, וכן על השקת קמפיין תרומות עממי לאספקה של ציוד רפואי ותרופות לרצועת עזה באמצעות העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים".

מצ"ב קטעים מתוך הודעת התנועה האסלאמית ב-15 במאי 2018:

"עזה על בתי החולים והפצועים שלה מבקשת סיוע. התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני [ישראל] באמצעות העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים מכריזה על קמפיין סיוע רחב בפנים הפלסטיני שלנו [ישראל]. עמנו חסר הישע והמצוי תחת מצור, היה נתון להתקפה האחרונה נגדו. אנו עוקבים מקרוב אחר המצב החמור שגרם לאלפי נפגעים, מתים [שהידים] ופצועים. [ההתקפה] הביאה למחסור עצום במתקנים הרפואיים ובמאגרי התרופות. אשר על כן, אנו פונים אליכם, בני עמנו, כדי שתושיטו יד של תמיכה וסיוע כדי לחזק את העם הזה שנפגע. בני עמנו האהובים, אנו נמצאים מספר ימים לפני חודש הרמדאן המבורך, חודש המעשים הטובים והצדקה. אנו קוראים לכם ומדרבנים אתכם לתרום בנדיבות כדי לכסות את הצרכים של היתומים, הנזקקים והמקופחים ברצועת עזה. אנו פונים אליכם, וכולנו בטוחים, שכפי שתמיד הייתם משענת לבני עמנו ברצועת עזה בפרט ולכל בני עמנו הפלסטיני בכל מקומות הימצאו [בכלל], אנו בטוחים שאתם לא תקמצו את ידיכם כלפיהם בתמיכתכם ובתפילתכם. יהי רצון שאללה יסיר את העננה מעל עמנו ויעניק לו חירות, ביטחון ושלווה. התנועה האסלאמית – הפנים הפלסטיני. העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים".

במודעה של קמפיין "התנועה האסלאמית בפנים הפלסטיני", הקורא לתרום לסיוע הומניטרי על רקע נפגעים ב"תהלוכות השיבה" נכתב (20 במאי 2018) "לעזה זכות [גוברת] עלינו".

ראזי עיסא, מנהל העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים, כתב ב-16 במאי 2018: סייעו לעזה… תירמו לקמפיין סיוע החירום הרפואי לאחינו בעזה סמל העוז" , וב-20 במאי 2018: "המנה השנייה של סעד רפואי נשלחת למסירה מחר למחסן התרופות במשרד הבריאות בעזה דרך מעבר כרם שלום… ומטרתנו היא למלא את מחסני עזה בתרופות ובציוד רפואי".

סוכנות הידיעות "מען" דיווחה ב-20 ביולי 2008: "העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים השיקה את קמפיין 'דפוק על שערי גן העדן' כדי לסייע כספית ליתומים ולנזקקים באמצעות הכפלת מספר היתומים המקבלים קיצבאות מהעמותה. השקת הפרויקט הזה נערכה בימים אלה נוכח העלייה המורגשת במספר היתומים והנזקקים בגדה המערבית ורצועת עזה, ובפרט לאחר הפלישה הישראלית האחרונה, והעמותה רוצה להגדיל בקמפיין הזה את מספר היתומים המקבלים ממנה קיצבאות מ-13 אלף ל-18 אלף יתומים".

הסיוע של התנועה האסלאמית לאסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל

עבד אל-מאלכ דהאמשה, מראשי התנועה האסלאמית ורע"מ, הסביר, כי המניע לסיוע המשפטי שהגיש למנהיגים בכירים בחמאס והזרוע הצבאית שלה גדודי אל-קסאם (האחראית על פיגועי טרור נגד יהודים) נובע מהיותו עורך דין ו"חייל בתנועה האסלאמית". בראיון ב-2006 לביטאון התנועה האסלאמית "אל-מית'אק" נשאל דהאמשה: היית עורך דין של מספר גדול של מנהיגים אסלאמיים בתוך הקו הירוק ומחוצה לו. ספר לנו עליהם ועל הבולטים שבהם? על כך השיב דהאמשה:

"במסגרת עבודתי כעורך דין ובהיותי חייל בתנועה האסלאמית שלי, אללה יתגדל ויתעלה זיכה אותי ליטול על עצמי את התפקיד של הגנה על מנהיגים רבים של הפעולה האסלאמית וההתנגדות [מאבק] הפלסטינית בכלל, ובראשם השהיד והשייח' של השהידים של אינתיפאדת העם הפלסטיני, אחמד יאסין [מייסד ומנהיג חמאס], כמו גם השהידים סלאח שחאדה [מפקד גדודי אל-קסאם], איסמעיל אבו שנב [חבר הנהגת חמאס] ועבד אל עזיז אל-רנטיסי [לימים מנהיג חמאס], ואיני שוכח את גיבורי החופש שעדיין נמקים מאחורי סורג ובריח, ורבים מהם שוחררו, וחלקם ייהנו ממשב החופש בקרוב בעזרת אללה, ובהם: ג'מאל מושתהא [בכיר בגדודי אל-קסאם], יחיא אל-סינוואר [בכיר בגדודי אל-קסאם, כיום מנהיג חמאס ברצועת עזה], חסן אל-מקאדמה [בכיר בחמאס], תוופיק אבו אל-נעים [בכיר בגדודי אל-קסאם], מוחמד אל-שראתחה [בכיר בגדודי אל-קסאם] וסאלח אל-עארורי [בכיר בגדודי אל-קסאם וכיום סגן מנהיג חמאס] והוותיקים מבין מנהיגי הפעולה הפוליטית הפלסטינית ובראשם שרי הממשלה הפלסטינית הנוכחית המכונה ממשלת חמאס".

באתר האינטרנט הרשמי תחת הכותרת "הגדרת העמותה" נכתב (2005): "העמותה האסלאמית לסיוע ליתומים ולנזקקים נוסדה בשנת 1996 בידי קבוצה של חברים אדוקים בתנועה האסלאמית בפלסטין בשנת 1948… לאור התנאים לא צודקים והחשוכים האלה, העמותה פעלה בצעדים נמרצים להגיע למאות בני השהידים, עצורים ואלמנות, להרחיב בינה לבינם גשר של אהבה ותקווה חדשה שתזרח בחייהם, ובכך להחזיר את הכבוד שנשלל מהם".

האתר של העמותה האסלאמית כלל בין השנים 2005-2008 את הקטגוריות הבאות: "אסירי החירות" ו"קיצבאות ליתומים". בעמוד "אסירי החירות" היו הסעיפים הבאים: כיצד אעניק סיוע, מתי יועבר הסיוע, כיצד ומתי יתבצע הדבר, בתי הכלא ובתי המעצר, החומרים המורשים [להעברה לבתי הסוהר] ותורם מחוץ לפלסטין.

באתר הרשמי של העמותה נכתב בשנת 2009:

"העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים נוסדה בשנת 1991, וזאת על רקע המצב הקשה שנגרם כתוצאה מהאינתיפאדה הראשונה בגדה וברצועה… קמפיינים של סיוע חירום… העמותה מקיימת קמפיינים רחבי היקף לאיסוף תרומות לפצועים של אינתיפאדת אל-אקצה המבורכת שהינם בני העם הפלסטיני על שני חלקיו בתוך הקו הירוק ובגדה וברצועה, והדבר בא לידי ביטוי בהענקת סיוע למספר בתי חולים לרכישת תרופות וסיוע כספי לפצועים. [העמותה] מגישה סיוע לאחים הלוחמים [הנמצאים] בבתי הסוהר [בישראל]: העמותה מכניסה בשר ומוצרי מזון שונים לתוך בתי הסוהר הישראליים עבור האחים העצורים [האסירים הביטחוניים] וזאת במהלך החגים (אל-פיטר ואל-אדחה) בפרט, ובמשך כל ימות השנה בכלל".

ד"ר איבראהים אל-עמור, אז יו"ר העמותה האסלאמית, פרט את הסיוע שמגישה העמותה לאסירים הביטחוניים ולפצועים באינתיפאדת אל-אקצה, אותה הוא כינה "אינתיפאדת אל-אקצה המבורכת". באינתיפאדת אל-אקצה נרצחו למעלה מאלף ישראלים (ואזרחים זרים) באלפי פיגועי טרור, ובהם עשרות פיגועי התאבדות והרג המוני. בראיון ב-29 בספטמבר 2006 אמר אל-עמור:

"[העמותה] מעבירה קיצבאות חודשיות ליותר מ-10,000 יתומים מזה עשר שנים ללא הפסקה, בנוסף למצבי חירום וקמפיינים עונתיים מיוחדים, פרויקט בשר הקורבן, תיק לבית הספר ועוד, והיא חותרת להגיע למאות מילדי השהידים, העצורים והאלמנות כדי להניח בינה לביניהם גשר לאהבה ולתקווה חדשה… הקיצבאות ליתומים: מהתוכנית הזו נהנים יותר מ-10,000 יתומים המקבלים קיצבאות חודשיות המוערכות ב-280 אלף דולר כלומר כ-3.36 מיליון דולר בשנה המגיעים מנותני החסות ליתומים ולאנשי החסד (מערביי 48)… העמותה מקיימת קמפיינים רחבי היקף לאיסוף תרומות לפצועים של אינתיפאדת אל-אקצה המבורכת שהינם בני העם הפלסטיני על שני חלקיו בתוך הקו הירוק ובגדה [המערבית] וברצועת [עזה], הבאה לידי ביטוי בהגשת סיוע למספר בתי חולים לרכישת תרופות, ובסיוע כספי לפצועים. [העמותה] מגישה סיוע לאחים הלוחמים [הנמצאים] בבתי הסוהר [בישראל]: העמותה מכניסה בשר ומוצרי מזון שונים לתוך בתי הסוהר הישראליים עבור האחים העצורים [האסירים הביטחוניים] וזאת במהלך החגים (אל-פיטר ואל-אדחה) בפרט ובמשך כל ימות השנה בכלל".

בכירים בתנועה האסלאמית נהגו לערוך ביקורים אצל אסירים ביטחוניים שהשתחררו ואצל בני משפחה של אסירים ביטחוניים השוהים בכלא. האסירים הביטחוניים מוצגים כ"גיבורים" ו"אמיצים" שהקריבו את חירותם למען העם הפלסטיני. ב-24 באפריל 2017 כתב מנסור עבאס: "האסירים הם אחינו ואחיותינו, בנינו ובנותינו. עם כניסת שביתת הרעב שלהם ליומה השמיני, אנו זקוקים היום לעצרת הזדהות בדרישה שתיענינה תביעות האסירים הגיבורים שלנו, העומדים איתן ברעב למען הכבוד והחירות".

ב-18 באפריל 2017 שיתף מנסור עבאס את הודעת התנועה האסלאמית לרגל יום האסיר הפלסטיני:

"השבעה עשר באפריל הוא יום האסיר הפלסטיני, יום הניצחון של המולדת והרצון הפלסטיני על הכיבוש הציוני של האדמה והאדם. ביום זה, עמנו הפלסטיני עומד במחווה וכבוד לאסירינו האמיצים, למען אלו שעמדו חופשיים מול מכונת הדיכוי והכיבוש הישראלי, ונאבק בכובש באמצעות הנחישות של הגיבורים האמיצים, שהקריבו את החירות האישית שלהם כדי שינצח הרצון הפלסטיני הקיבוצי הלוחם. דם השהידים הצדיקים ושרשראות האסירים החופשיים מנעו את ההכרזה על ניצחון המפעל הציוני, ושברו את רצונו להנציח את כיבוש הארץ והאדם, והם יכריזו על ניצחון עליו, בעזרת אללה יתעלה והסיוע שלו, ובאמצעות הנחישות של האצילים הנאחזים באדמת ארצנו פלסטין. האסירים הגיבורים שלנו, בהימצאם בבתי הכלא של הכיבוש, מובילים את המערכה שלנו נגד הכובש, באחדות השורות שלהם ובמסר האחיד שלהם. נשקם הוא המעיים הריקים [שביתת הרעב], ומאחוריהם עומד כל עמנו הפלסטיני, התומך והמסייע להם, ובדרישותיהם הצודקות לחירות וכבוד. חובתנו היום להתגייס כולנו לתמוך בדרישות האסירים בבתי הכלא של הכיבוש… שחרורה בימים אלה של האסירה המשוחררת לינא אל-ג'רבוני [פעילת הג'יהאד האסלאמי שסייעה לביצוע פיגועי טרור] מבתי הכלא של הכיבוש בקומה זקופה, בצוואר זקוף, וברצון חזק, מעניק לנו שמחה, גאווה, והביטחון הוודאי שאנו מנצחים את הסוהר והכובש לא משנה כמה זמן נמשכת תקופת העוול והתוקפנות. ברכות לשבויה המשוחררת לינא אל-ג'רבוני, ברכות לותיק האסירים כרים יונס [רצח ב-1980 את החייל אברהם ברומברג], וברכות לכל אסיר פלסטיני וערבי בבתי הכלא של הכיבוש. הניצחון הוא סבלנות של שעה [כלומר זמן קצר יחסית, בעתיד הנראה לעין]. הניצחון הוא עניין סבלנות של שעה".

בכל שנה מציינת התנועה האסלאמית את פרוץ אינתיפאדת אל-אקצא בספטמבר 2000 ושבמהלכה נרצחו למעלה מאלף ישראלים באלפי פיגועי טרור, שכללו עשרות רבות של פיגועי התאבדות ופיגועי ירי, שגרמו להרג המוני של אזרחים.

ב-1 באוקטובר 2016 שיתף מנסור עבאס את הודעת התנועה האסלאמית, המעלה על נס את אינתיפאדת אל-אקצא, ש"החזירה את המצפן הלאומי לכיוונו הנכון", והעלה על נס את ההקרבה של השהידים, האסירים והפצועים באינתיפאדה.

אתר "קסמאווי נט" דיווח ב-22 באפריל 2017, כי צמרת התנועה האסלאמית קיימה פעילות מחאה והזדהות עם "אסירי החירות" שהחלו את יום השישי של שביתת הרעב. באירוע המחאה השתתפו השייח' חמאד אבו דעאביס, ראש התנועה האסלאמית, סגנו ספוות פרייג' העומד בראש אגודת אל-אקצה, השייח' כמאל הניה, ראש התנועה האסלאמית בנגב וחברי הכנסת טלב אבו עראר ועבד אל-חכים חאג' יחיא ואיבראהים חיג'אזי ראש הלשכה המדינית וסעיד אל-ח'רומי ראש ועדת ההכוונה של ערביי הנגב והשייח' יוסוף אל-קרם ראש התנועה האסלאמית במרכז. ספוות פרייג' כינה את האסירים "גיבורים", השייח' כמאל הניה תיאר אותם כ"אסירי החירות" ואבו דעאבס אמר את הדברים הבאים: "אנו שולחים מברק של כבוד והוקרה לאסירים השובתים רעב אשר הקריבו את מיטב חייהם למען מולדתם וכבוד עמם".

תמונה

במאמר מערכת בעיתון הרשמי של התנועה האסלאמית "אל-מית'אק" חיזק מנהיג התנועה חמאד אבו דעאבס את ידיו של אסיר ביטחוני פעיל הג'יהאד האסלאמי ותיאר את ישראל כ"אויב". להלן קטע ממאמר המערכת:

"עמוד איתן מאהר אל-אח'רס [פעיל הג'יהאד האסלאמי ששבת רעב]. הו זה אשר שובת רעב בבתי המעצר של הרשע והדיכוי והלוואי שאללה יעניק לך מוצא של היחלצות במוקדם ולא במאוחר. עימדו איתן אלה אשר הרשויות [הישראליות] הורסות את בתיכם, ומטילות אימה על בניכם, שכן האויב [ישראל] משרת אתכם כאשר הוא מסב לכם כאב… לאומה [האסלאמית] שלנו אין דרך אלא הסבלנות, ואולם אנו רוצים שתהיה זו סבלנות של החזקים… אנו צריכים להיות חזקים יותר מתוכניות האויבים…"

קישורים באתר העמותה האסלאמית לאתר חמאס ולארגוני טרור אסלאמיים

בין השנים 2005 ל-2007 אתר העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים הכיל עמוד ובו קישורים ישירים לאתרים שונים, ובהם האתר הרשמי של תנועת חמאס, קואליציית הצדקה (Union of Good – ائتلاف الخير), ארגון גג המורכב מכ-50 קרנות צדקה אסלאמיות וקרנות ייעודיות של החמאס ברחבי העולם, אשר העבירו כספים לתנועת החמאס, אגודת הצדקה האסלאמית בעזה שהינה ארגון חזית של תנועת חמאס, אתר "ג'יהאד קשמיר", "מרכז המידע בצ'צ'ניה" העוסק בפעילות ג'יהאדיסטית בצ'צ'ניה ועוד.

ביטוי תמיכה של בכירי התנועה האסלאמית בחמאס או במאבק הפלסטיני

איבראהים חוסיין חיג'אזי (إبراهيم حسين حجازي), המשמש כיום ראש הלשכה המדינית הארצית של התנועה האסלאמית ולשעבר חבר כנסת מטעם רע"מ, פרסם את הפוסטים הבאים על רקע סבב הלחימה בין ישראל לחמאס ביולי – אוגוסט 2014:

28 באוגוסט 2014 – (על רקע תמונה של איסמאעיל הניה, אז מנהיג חמאס ברצועת עזה מניף את ידיו לאות ניצחון) "האין תמונה זו אומרת: 'אני הולך זקוף, זקוף אני הולך' [ציטוט משיר של מרסל ח'ליפה]. האם הדבר לא התרחש בזכות ההתנגדות [לחימה]?… עזה לא תיכנע אלא לאללה. עזה ניצחה".

28 באוגוסט 2014 – "עזה סמל העוז ניצחה… את ההיסטוריה כותבים הגיבורים המנצחים… תודה לכם הגיבורים האמיצים".

26 באוגוסט 2014 – (על רקע תמונות של פעילי חמאס חוגגים ניצחון) "כאשר הגיבורים מתחילים לכתוב את ההיסטוריה. ההיסטוריה נכתבת על ידי המנצחים. תודה לכם גיבורים. עזה לא תיכנע אלא לאללה. עזה ניצחה".

26 באוגוסט 2014 – "אמרתי את זה ואחזור ואומר: עזה אינה כורעת ברך אלא לאללה. תודה לאל. הערב כולם משתתפים בקיום שתי יחידות תפילה בתודה לאללה, וכולם משתתפים בהפצת תרבות הניצחון, ההעצמה, ההכנה הנכונה, היפוך כף המאזניים וההיסטוריה החדשה שנכתבת לאומה [האסלאמית] מעזה סמל העוז".

26 באוגוסט 2014 -"הפגנה לאומית ארצית מאחדת, שניזומה ע"י ועדת המעקב [תתקיים] ביום שישי אחר הצהריים בכאבול כהערכה להתנגדות ולניצחונה, ובתמיכה בהשגת כל הדרישות הפלסטיניות… לניצחון יש טעם ומתיקות, ולעמנו הפלסטיני מגיע לטעום מהם. תודה לגברים האמיצים והגיבורים של עזה… תודה עיר של כבוד ועוז".

10 באוגוסט 2014 – "משמעות ניצחונו של טייב רג'פ טאיפ ארדואן – העם הטורקי מאשר לך, אדוני הנשיא, להתקדם עם מדיניות הפנים והחוץ שלך… בתמיכה בפלסטין, בעזה ובהתנגדות [מאבק] בכיבוש… קדימה, הרם את קול העוז והכוח, אנחנו איתך, אנו מעריכים אותך ואת הדרך שלך".

8 באוגוסט 2014 – "הו אללה, אפשר למהפכנים לעזור לאנשים החופשיים והענק להם ניצחון על אויבך ועל אויבם".

8 באוגוסט 2014 – (ציטוט פוסט של ד"ר טארק אל-סווידאן) "חובת האומה [האסלאמית] כיום היא לעמוד לצידם [של הפלסטינים בעזה] כדי שתמשיך עמידתם האיתנה. הם חוד החנית, והאומה [האסלאמית] כולה, הם חוד החנית שיבטל את היצור המוזר הזה שנקרא ישראל".

7 באוגוסט 2014 – "תפילה, תפילה, תפילה לעזה סמל העוז שתזכה לאיתנות, לדרך הנכונה [או לפגוע במטרות], נועם, הגנה, תמיכה, ניצחון ושמירה [ע"י אללה]. עזה אינה כורעת ברך אלא בפני אללה".

7 באוגוסט 2014 – "היענות גדולה של תושבי טמרה למכונית הסיוע [עמדה ניידת למתן תרומות] לעזה סמל העוז והסיוע הכספי לילדי השהידים הגיבורים".

6 באוגוסט 2014 – "הענק סיוע כספי לילד שהיד בעזה סמל העוז. תושבי הכפר טמרה הנכבדים, קמפיין הסיוע לעזה סמל הניצחון והעמידה האיתנה נמשך בעזרת אללה וקמפיין הסיוע הכספי ליתומים ילדי השהידים של עזה סמל העוז והגאווה עדיין נמשך".

5 באוגוסט 2014: "…אנשי ההתנגדות/ ארגוני המאבק האמיצים… עזה על אנשיה, גברים ונשים, לוחמים ואזרחים, רמסו בנעליהם את ראשי יחידות הצבא [הישראלי]".

4 באוגוסט 2014 – "הו אללה, חזק את בני עמנו בעזה סמל העוז, סייע להם [הענק להם ניצחון] והפץ אימה בקרב אויבך ואויבהם [ישראל/ היהודים]".

1 באוגוסט 2014 – "מחר בשבת בצהריים בטמרה הפגנה רבת משתתפים בתמיכה בעזה סמל העוז והגבורה… הו אללה, חזק את בני עמנו בעזה סמל העוז, סייע להם [הענק להם ניצחון] והפץ אימה בקרב אויבך ואויבם [ישראל/ היהודים]".

30 ביולי 2014 – "הו אללה, חזק את המוג'אהידון [המנהלים מלחמת ג'יהאד] והענק להם ניצחון [סייע להם] על אויבך ואויבם [ישראל/ היהודים]".

30 ביולי 2014 – "הו אללה, חזק [את עזה], סייע לה [הענק לה ניצחון], כוון את דרכה [או את הנשק שלה] ורחם עליה. הו אללה, הטל אימה בלב אויבך".

30 ביולי 2014 – "הו אללה, חזק את המוג'אהידון [המנהלים מלחמת ג'יהאד] והטל אימה בלב אויבך ואויבם [ישראל/ היהודים]".

27 ביולי 2014 – "קומו לתמוך ולסייע לעזה סמל העוז".

26 ביולי 2014 – "תהלוכה בליל החג בתמיכה ובסיוע בעזה סמל העוז… במהלך התהלוכה יימשך קמפיין הסיוע לעזה, וכן קמפיין הסיוע הכספי לילדים השהידים הגיבורים באמצעות מילוי טופס לתשלום בהוראת קבע חודשית…"

25 ביולי 2014 – "נמשכות ההכנות לתהלוכה בטמרה בתמיכה ובסיוע לעזה סמל העוז… בתהלוכות האלה יגיע קמפיין הסיוע לעזה סמל העוז לשיאו ותהיה אפשרות לסייע כספית למאות ילדי השהידים הגיבורים של עזה".

24 ביולי 2014 – "התפללנו לאללה שיעניק ניצחון וכוח לעזה סמל העוז".

24 ביולי 2014 – "טמרה נערכת לקראת תהלוכת האלפים בתמיכה ובסיוע לעזה סמל העוז… התהלוכה תכלול קמפיין סיוע לעזה סמל העמידה האיתנה והגבורה, ותכלול [גיוס] סיוע כספי ליתומים ילדי השהידים הגיבורים של עזה".

20 ביולי 2014 – "סייעו לעזה סמל העוז. קמפיין הסיוע לעזה סמל העוז נמשך בעזרת אללה. עזה סמל הגבורה, עזה של האשם [שם סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה] האמיצה אשר זקפה את ראשינו ולימדה אותנו משמעות חדשה של התרסה, עמידה איתנה ומימוש יעדים".

20 ביולי 2014 – "עזה סמל העוז לא תכרע ברך אלא לאללה… אתם החיילים הטובים ביותר עלי ארצות… הו אללה, הו שומע התפילה, הענק ניצחון [סייע] לעזה ואנשיה על כל תוקף יהיר בוגדני ותאב בצע".

11 ביולי 2014 – "עזה של האשם [שם סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה] קוראת לכם. ביחד נשתתף בכפר מנדא בהפגנה הארצית המאחדת בתמיכה בעזה סמל העוז".

10 ביולי 2014 – "בשעה המבורכת הזו. הוא אללה, שבור את גבו של התוקף האכזר של עזה של האשם [שם סבו של הנביא מוחמד שמוצאו מעזה], השב את מזימתו לצווארו, הענק ניצחון [סייע] לעזה ולאנשיה, הנף את דגלם, אחד את שורותיהם ועשה שיפגעו במטרות".

9 ביולי 2014 – "עזה תנצח. כוח העריץ יישבר ומטרותיו יתרסקו, ייתקלו בגבורת האריות [פעילי הארגונים הפלסטיניים החמושים] ועל סלע העמידה האיתנה שלהם יתנפצו. עזה תנצח בעזרת אללה, שכן היא לא תכרע ברך אלא לאללה. עזה של האשם [שם סבו של מוחמד שמוצאו מעזה] לא תכרע ברך אלא לאללה".

9 ביולי 2014 – "הו אללה שומע התפילה. הו אללה, הרעד את האדמה מתחת ל[רגלי] התוקפים, הטל אימה בליבם והשב את מזימתם לצווארם. הו אללה, שמור על עזה ואנשיה, בסס אותם, סייע להם, וחזק אותם".

8 ביולי 2014 – "היקבצו. ביחד נשתתף בהפגנה ארצית רבת משתתפים בכפר מנדא ביום שישי 11 ביולי 2014 מיד לאחר תפילת הצהריים. עורו הצעירים בתמיכה בסוגיות שלנו ובזכות שלנו, בתמיכה בעזה סמל העוז, בתמיכה בשהידים שלנו, בתמיכה בעצורים הגיבורים. ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בפנים הפלסטיני. סייעו לעזה סמל העוז".

8 ביולי 2014 – "עזה של האשם [שם סבו של מוחמד שמוצאו מעזה] לא תכרע ברך בעזרת אללה, והכיבוש והעריצות סופם בפח הזבל של ההיסטוריה. עזה ואנשיה חזקים יותר מכל תוקפנות".

ראזי עיסא (غازي عيسى), המנהל כיום את העמותה האסלאמית למען היתומים והנזקקים, פרסם את הפוסטים הבאים על רקע סבב הלחימה בין ישראל לחמאס ביולי – אוגוסט 2014:

27 באוגוסט 2014 – "עזה ניצחה. הרצון והנחישות ניצחו את ההתרפסות והכיבוש. החופש גבר על המצור.
עתיד הניצחונות ניצח את עבר התבוסות. החיים המכובדים ניצחו את ההשפלה והתבוסה. החוסן גבר על החורבן וההרס. האנשים הגאים של עזה ניצחו את הצביעות, המחלוקת והיהירות".

10 באוגוסט 2014 – "עזה היא סמל של גאווה".

29 ביולי 2014 – "תחי עזה, סמל העוז".

22 ביולי 2014 – "לעזה יש עוז וכבוד, יש בה גברים ואבירות".

17 ביולי 2014: "עזה תישאר סמל העוז. עזה מופגזת מהיבשה, האוויר והים. אלוהים יברך אותך עזה בעידן בו אין לערבים והמוסלמים עוז".

15 ביולי 2014 – "התנועה האסלאמית בכפר קאסם מארגנת צעדה ועצרת סולידריות בתמיכה בעזה סמל העוז. המסר שלנו לעזה: הדם שלכם הוא הדם שלנו. הדאגה שלכם היא הדאגה שלנו".

ד"ר אוסאמה אל-בלעאווי (أسامة البلعاوي) הינו מנהל משרד העמותה האסלאמית בעזה. ב-2006 נמסר, כי ד"ר אוסאמה אל-בלעאווי התמודד בבחירות לאגודת הרוקחים בגוש "הרוקח הפלסטיני" שהייתה מזוהה כרשימה המייצגת את חמאס וב-2013 הוא ייצג את איגוד הרוקחים.

אזהאר שחרור (أزهار شحرور), מנהלת את סניף העמותה האסלאמית בטולכרם, הינה אחותו של מעמר פתחי שחרור, פעיל גדודי אל-קסאם, שנעצר במאי 2002 והודה שגייס את המחבל המתאבד לפיגוע במלון פארק בנתניה בליל הסדר בשנת 2002 בו נרצחו 29 ישראלים. שחרור שנטל חלק בחימושו של המחבל המתאבד בחגורת הנפץ מרצה עונש של 29 מאסרי עולם ועשרים שנה נוספות. אזהאר שחרור פרסמה מספר פעמים תמיכה באחיה המחבל בדף הפייסבוק שלה ופרסמה, כולל בתמונת הפרופיל שלה, תמונות שלו במדי חמאס כשהוא אוחז בנשק. ב-15 בדצמבר 2016 פרסמה שחרור תמונה של מצעד צבאי של חמאס בה ניתן לראות מחבלים רעולי פנים מחמאס נושאים נשק נגד טנקים, עם תמונות רבות של מחבלי חמאס. כמו כן, היא פרסמה פוסט תמיכה בדלאל מוגרבי, שפיקדה על חוליית המחבלים, שביצעה את פיגוע כביש החוף ב- 1978 שבו נרצחו 35 ישראלים.

ווסאל אל-עמלה (وصال العملة), מנהלת משרד העמותה האסלאמית בחברון, שיתפה ב-28 באוגוסט 2014 פוסט של מוחמד חאתם אל-עמלה, המציג פוסטר בו נראים תמונותיהם של מנהיג חמאס דאז ח'אלד משעל, בכיר החמאס וכיום מנהיג התנועה איסמאעיל הניה, מנהיגים בכירים נוספים בחמאס ובהם מושיר אל-מסרי, סאמי אבו זוהרי ודובר גדודי אל-קסאם אבו עוביידה. על הפוסטר מופיע הכיתוב הבא: "הבטחתם ודיברתם אמת. ישמור אללה עליכם. ניצחון מבורך. הפוסטר מתייחס לסיום סבב הלחימה בין ישראל לחמאס ביולי – אוגוסט 2014, שהוצג ע"י חמאס כניצחון.

ב-15 ביוני 2014 שיתפה ווסאל אל-עמלה סרטון, שהעלה מוחמד קונייבי, המנגן את השיר "נורתה אש בחברון" על רקע תמונות של עימותים אלימים בין פלסטינים לכוחות צה"ל. השיר מעלה על נס את פעולות הירי באזור חברון (נגד יעדים ישראליים) ואת חטיפת חיילי צה"ל. ב-12 ביוני 2014 נחטפו ונרצחו שלושה נערים ישראלים בגוש עציון בידי פעילי חמאס.

ב-29 בספטמבר 2013 שיתפה ווסאל אל-עמלה פוסטר, המציג אישה פלסטינית חמושה ברובה סער קלצ'ניקוב ולצידה הכיתוב: "אישה נשאה נשק. שאלו אותה: היכן הנשיות שלך? השיבה: הלכה לחפש את הגבריות שלכם".