מערכת הבחירות לנשיאות במצרים מתחממת, אחמד שפיק ראש ממשלת מצרים לשעבר חזר למדינה ויתמודד על תפקיד הנשיא מול עבד אלפתאח א-סיסי.
תנועת "האחים המוסלמים" שהוכרזה כארגון טרור ע"י הנשיא א-סיסי הודיעה כי תתמוך במתחרהו, אחמד שפיק, אם יגיש מועמדות רשמית בבחירות.
מערכת הבחירות לנשיאות במצרים שתתקיים בשנה הבאה מתחילה להתחמם עם חזרתו של אחמד שפיק, ראש הממשלה לשעבר, למצרים.
מדובר בקרב פוליטי מעניין בין שני קציני צבא לשעבר ופוליטיקאים בכירים. שפיק, פילדמרשל בדימוס שהיה מפקד חיל האוויר, יתמודד על תפקיד הנשיא מול הגנרל בדימוס, עבד אלפתאח א-סיסי, שהיה ראש המודיעין הצבאי ושר ההגנה ומתמודד על הנשיאות לקדנציה נוספת.
עפ"י החוקה המצרית, נשיא שנבחר לתקופה של 4 שנים זכאי להתמודד על קדנציה נוספת, גורמים מצרים אומרים כי הנשיא א-סיסי דחה רעיונות של מקורביו לשנות את החוקה כדי שיוכל להמשיך בתפקידו שנתיים נוספות ללא בחירות נוכח הטרור הפוקד את מצרים והמצב הכלכלי הקשה.
הקרב הפוליטי הפנימי בין שפיק לנשיא א-סיסי, הפך לקרב בין מצרים ובת בריתה, מדינת איחוד האמירויות (מאע"מ) לבין הציר קטאר-טורקיה ותנועת "האחים המוסלמים" התומך באחמד שפיק.
שפיק היה ראש הממשלה האחרון בתקופתו של הנשיא חוסני מובארכ לתקופה של 3 חודשים, התמודד בבחירות לנשיאות ב-2012 מול נציג "האחים המוסלמים", מוחמד מורסי, וזכה בקולותיהם של 11 מיליון בוחרים, אולם, לאחר שהפסיד בבחירות עזב את מצרים לאיחוד האמירויות שם התגורר בשנים האחרונות.
באחרונה הודיע כי בכוונתו להתמודד בבחירות לנשיאות בשנה הבאה וכי בכוונתו לשוב למצרים, אולם לטענתו שלטונות איחוד האמירויות סירבו לאפשר לו לצאת לפאריז.
ב-29 בנובמבר מסר אחמד שפיק סרטון וידיאו לערוץ אל-ג'זירה שבו טען כי שלטונות איחוד האמירויות מסרבים לאפשר לו לצאת מהמדינה "מסיבות שאיננו מבין אותן" וכי איחוד האמירויות מתערב בעניינים הפנימיים במצרים.
גורמים באופוזיציה המצרית טענו כי הנשיא א-סיסי מנצל את קשריו הטובים עם איחוד האמירויות כדי למנוע מאחמד שפיק להתמודד מולו בבחירות.
שלטונות איחוד האמירויות הכחישו את הטענות ורמזו כי שאפיק הינו כפוי טובה.
ראש הממשלה לשעבר, נעצר בסוף השבוע שעבר ע"י גורמי הביטחון, הועלה על מטוס מיוחד שהטיס אותו למצרים וכעת הוא מתאכסן במלון בקהיר עד שביתו יהיה מוכן.
הטלוויזיה המצרית הרשמית שידרה ב-2 בדצמבר ידיעה יוצאת דופן, שלא כמנהגה, שבה נאמר מפי מקורות בתנועת "האחים המוסלמים" שנחשבת לארגון טרור במצרים, כי התנועה תתמוך באחמד שפיק אם יחליט להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות מול הנשיא א-סיסי.
שפיק איננו נחשב לאיש תנועת "האחים המוסלמים", להיפך, הוא מזוהה עם שלטונו של חוסני מובארכ. אך נראה שהתנועה שמנהלת מלחמת חורמה נגד משטרו של הנשיא א-סיסי ולא הצליחה עד כה לזעזע אותו בהפגנות ובפיגועי טרור תעשה הכל כדי להחליפו גם באמצעים דמוקרטים כמו בחירות.
מקורביו של הנשיא א-סיסי טוענים כי "תנועת האחים המוסלמים", באמצעות שופרה ערוץ הטלוויזיה אל-ג'זירה,מנסה ליצור מצג שקרי כאילו מצרים איננה מדינה דמוקרטית, משתמשת לכך באחמד שפיק ומנסה ליצור הקבלה בינו לבין ראש ממשלת לבנון סעד אלחרירי שהוחזק ע"י שלטונות סעודיה בריאד כמה ימים עד שהורשה לצאת לפאריז.
לטענתם, אחמד שפיק עשה תרגיל פוליטי מתוחכם, הוא תקף בערוץ אל-ג'זירה את איחוד האמירויות והאשים אותו כי הוא מחזיק אותו במדינה בניגוד לרצונו כדי לזכות בתמיכת "האחים המוסלמים" בבחירות דבר שעשוי להגדיל את סיכוייו להביס את הנשיא א-סיסי.
מקורביו של הנשיא א-סיסי אומרים כי הוא איננו חושש מהתמודדות מול אחמד שפיק. הוא נעדר במשך 5 שנים מהמדינה ולא היה פעיל פוליטית אלא ישב על הגדר.
לדבריהם, התמודדותו של אחמד שפיק בבחירות לנשיאות עשויה לעודד דמויות פוליטיות נוספות להיכנס למרוץ והיא תחזק את הדמוקרטיה במצרים.
למרות הביטחון הרב שמפגין הנשיא א-סיסי, אפשר להעריך בסבירות גבוהה כי הוא היה מעדיף שאחמד שפיק יוותר על ההתמודדות מולו, הנשיא המצרי עסוק מעל הראש בבעיות הקשות של מצרים ובראשן בעיית הטרור והמצב הכלכלי הקשה.
סביר להניח שתנועת "האחים המוסלמים" תתמוך באחמד שפיק ברגע שיציג רשמית את מועמדותו לנשיאות, כך יווצר מצב שהיא תתמוך בנציג משטרו של חוסני מובארכ, וזאת רק כדי לפגוע בנשיא א-סיסי, שנוא נפשה שדחה את כל הניסיונות לפיוס עמה בגלל תמיכתה בטרור.
לכן, להבסת ארגוני הטרור בסיני יכולה להיות השפעה חשובה על מערכת הבחירות לנשיאות.
הנשיא א-סיסי הקציב לרמטכ"ל חיג'אזי תקופה של 3 חודשים כדי לחסל את הטרור בחצי האי סיני ולהשיב את הביטחון, אם יעמוד באתגר בהצלחה עשוי הדבר לתרום רבות לבחירתו של הנשיא א-סיסי לקדנציה נוספת.