התראות

הפגנות הרעב – פצצת זמן בעזה

גורמים ברצועה מעריכים כי הפגנות תנועת המחאה "רוצים לחיות" יתחדשו בתחילת החודש הבא וכי מדובר בפצצת זמן חברתית • הרש"פ בוחשת במצב ברצועה אך לישראל אסור להתערב בנעשה, מדובר בתהליך פלסטיני שצריך לאפשר לו למצות את עצמו • בצעד נדיר החמאס מתנצל על האירועים
שיתוף
קריקטורה-חמאס מדכא בכוח את הפגנות תנועת "רוצים לחיות" בעזה
קריקטורה-חמאס מדכא בכוח את הפגנות תנועת "רוצים לחיות" בעזה

תוכן העניינים

בימים האחרונים דעכו הפגנות הענק בעזה של תנועת המחאה של הצעירים הנקראת "רוצים לחיות", הסיבה העיקרית לכך הינה הדיכוי האכזרי של מנגנוני הביטחון של חמאס ומאות המעצרים שהם עשו בכל רחבי הרצועה.

על פי גורמים ברצועה, עד כה נעצרו כ-700 איש וכוחות גדולים של אנשי הביטחון של חמאס פרוסים במקומות הרגישים והפוטנציאלים להתלקחות כדי למנוע את התחדשות ההפגנות.

גורמים בחמאס אומרים כי הנהגת הארגון הופתעה מהיקף המחאה וחוששת מאוד ממנה כי היא תביא לתופעת "האביב הערבי", לכן ניתנו הנחיות חד משמעיות לגורמי הביטחון של חמאס לדכא את ההפגנות באיבן.

ארגון חמאס ניסה אמש בצעד חריג "להכיל" את הפגנות המחאה של תנועת "רוצים לחיות" ופירסם הודעת התנצלות שבה נאמר :"אנו מביעים צער על כל נזק חומרי או נפשי שנגרם לבני עמנו, אנו דורשים ממנגנוני הביטחון להחזיר את הזכויות האלה לכל מי שנרם לו עוול, הרש"פ היא שתכננה את האירועים באמצעות מאג'ד פרג'".

בהודעה קבע הארגון כי מטרת ההפגנות הייתה להכשיל את "צעדת המיליון" שהוא מתכנן בסוף החודש על גבול הרצועה.

"אנו מדגישים כי לציבור יש את זכות ההתכנסות בדרכי שלום ואת חופש הביטוי, אנו מגנים כל פגיעה באזרחים, שלטון החוק הוא ששולט ברצועה", נאמר בהודעה.

דוברים שונים של חמאס מאשימים כי הרש"פ וישראל עומדות מאחורי ההפגנות ומעודדות אותן, אולם תנועת "רוצים לחיות" היא תנועת מחאה אותנטית שצמחה על רקע המצב הכלכלי הקשה, עליות המחירים והמיסים שהטיל ארגון חמאס והאבטלה החריפה בקרב הדור הצעיר.

גורמים שונים ברצועת עזה מעריכים כי הפגנות המחאה של התנועה יתחדשו בתחילת החודש הבא אחרי הפגנות "צעדת המיליון" שמארגן מטה צעדות השיבה נגד ישראל על גבול הרצועה לציון השנה הראשונה של קמפיין צעדות השיבה.

המתח הכלכלי והחברתי ברצועה הוא כמו גחלים רוחשות ללא הרף, "הפגנות הרעב" של תנועת "רוצים לחיות" הן בבחינת "פצצת זמן" שעלולה להתפוצץ בכל רגע בפני שלטון חמאס, היומיים הראשונים של ההפגנות היו , להערכת גורמים ברצועה, שבירה של מחסום הפחד מצד פעילי התנועה.

שלטון חמאס ברצועה איננו יכול לעצור את גל המחאה, גם אם עיכב אותו באופן זמני באמצעות דיכוי אלים, להנהגת חמאס אין פתרון לבעיות הכלכליות והחברתיות של רצועת עזה.

יישום הבנות הרגיעה עם ישראל איננו טומן בחובו פתרון שורשי למצב הקשה שעלול רק ללכת ולהחריף ולהוות מקור סכנה גדול להמשך שלטון חמאס ברצועת עזה.

נראה שהתושבים ברצועת עזה מבינים כי ארגון חמאס איננו יכול לפתור, אפילו באופן חלקי, את המצוקה הכלכלית הקשה, לכן התעוררה תנועת המחאה "רוצים לחיות" שמנסה לשנות את המצב ודורשת חלוקה הוגנת של הנטל הכלכלי נוכח תופעות השחיתות  במערכת השלטון החמאסית.

התושבים ברצועה מביטים בעיניים כלות על פעילי חמאס הנהנים מבתים, מכוניות, אספקת חשמל ומשכורות בעוד רבים ברצועה רעבים ללחם, ללא שום תקווה ומאבק קיום יום יומי.

"כשהבטן ריקה ומקרקרת כמה ימים, שום כדור או אלה או מעצר לא יכולים לעצור את המפגינים שאין להם מה להפסיד" אומרים ברחוב העזתי, "אנו רוצים לחיות בכבוד אנושי מינימלי".

בתוך ארגון חמאס עצמו יש קולות הסבורים שדיכוי ההפגנות בכוח הוא טעות וכי צריך לאפשר את ההפגנות בצורה מסודרת "ולהכיל" אותן, לכן פורסמה הודעת ההתנצלות בפני הציבור העזתי, עד כה נמנעו גורמי הביטחון של חמאס משימוש בירי חי לעבר המפגינים, הם הקפידו לירות באוויר ולפזר את המפגינים באלות אך ברור שאם יהיו הרוגים במהלך ההפגנות, עלול הדבר רק להרחיב את היקפן ואת מעגל האלימות, הרצועה עלולה להיגרר למלחמת אזרחים מכיוון שתנועת פת"ח תומכת בגלוי בתנועת המחאה "רוצים לחיות".

ארגון חמאס מנסה לתעל את הזעם ברחוב על המצב הכלכלי הקשה לעבר ישראל ולעבר רש"פ שהטילה סנקציות קשות על הרצועה אבל המחאה מופנית כעת נגד שלטון חמאס והמיסים הגבוהים ויוקר המחיה, השלטון החמאסי נתפס בעיני רבים כשלטון מושחת שאיננו מסוגל להתמודד עם הקשיים הכלכליים ומנסה להתחמק מהם באמצעות הצגת עצמו כארגון "התנגדות" הפועל לשחרור ירושלים ומסגד אלאקצא, היעדים האלה חשובים לדור הצעיר אבל הקיום היום יומי הקשה חשובים הרבה יותר, שלטון חמאס איננו מסוגל לספק שום אופק כלכלי או מדיני לתושבים מלבד רטוריקה שדופה וסיסמאות ריקות מתוכן מעשי.

תנועת פת"ח והרש"פ מתייצבות רשמית לצד תנועת המחאה ותומכות בה בגלוי נוכח קריסת תהליך הפיוס עם חמאס.

מדובר בעניין פלסטיני פנימי שאסור לישראל להתערב בו, היא צריכה להמשיך במדיניות הסיוע למניעת משבר הומניטארי ברצועה אבל ברור שהפגנות המחאה מחלישות את שלטון חמאס ברצועה, צריך להגיב בעוצמה על כל פעילות טרור מהרצועה לעבר ישראל ולהתמקד בפגיעה בראשי הטרור ושליחיהם אך לא להיגרר לעימות צבאי רחב, ברצועה החל תהליך פנימי של מיאוס משלטון חמאס ויש לתת לו למצות את עצמו ללא שום מעורבות ישראלית ישירה או עקיפה גם לא באמצעות הודעות באמצעי התקשורת.

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close