תהליך הנורמליזציה בין ישראל למרוקו מתקדם במלוא הקצב. משלחת מרוקנית הגיע לישראל בשבוע שעבר כדי לדון בהמשך ההתקרבות ביחסים בין שתי המדינות.
ראש הממשלה נתניהו שוחח בטלפון עם מלך מרוקו והזמין אותו לביקור בישראל.
נראה שתהליך הנורמליזציה בין ישראל לארבע מדינות ערביות: איחוד האמירויות, בחריין, סודאן ומרוקו מצליח להביך את את העולם המוסלמי ובמיוחד את תנועת "האחים המוסלמים" שמוגדרת במצרים ובחלק ממדינות המפרץ כ"תנועת טרור".
זוהי סיבה נוספת לחשיבות של התהליך והיא להרגיל את העולם האסלאמי הקיצוני שישראל היא עובדה קיימת והיא נמצאת במזרח התיכון כדי להישאר, אי אפשר להשמידה ויש להשלים עם קיומה.
תנועת חמאס שגינתה את הנורמלזיציה בין ישראל לאיחוד האמירויות ובחריין פירסמה הודעה ב-26 בדצמבר שבה תקפה את מפלגת "הצדק והפיתוח" האסלאמית, שמובילה את הממשלה במרוקו, על כך שחתמה על הסכם נורמליזציה עם ישראל.
בהודעתה נאמר: "עמידת ראש המפלגה האסלאמית לצד פושע מלחמה שידיו מגואלות בדם פלסטיני(הכוונה לראש המל"ל מאיר בן שבת) היא אירוע מעציב וכואב,חתימת ראש ממשלת מרוקו על הצהרת הנורמליזציה ותמיכת מפלגת "הצדק והפיתוח" בה היא סטייה מעקרונות המפלגה".
ובהמשך ההודעה נאמר: " החתימה היא שבירה של עמדת הזרם האסלאמי שבה יש קונסנזוס על דחיית הנורמליזציה עם ישראל, העקרונות אינם ניתנים לחלוקה, אינטרסים מיידים ורווחים פוליטיים אינם יכולים להיות על חשבון המטרה הראשונה של האומה(האסלאמית)."
מלך מרוקו מנהל היטב את הממלכה ויודע לרתום גם את הכוחות האסלאמיים השותפים בממשלה לתהליך הנורמליזציה, הודעת הגינוי של חמאס וההתייצבות של מפלגת "הצדק והפיתוח" לצד מזכ"ל המפלגה וראש ממשלת מרוקו, סעד א-דין אלעות'מאני, בנושא התמיכה בנורמליזציה עם ישראל מעוררים ויכוח בקרב תנועת "האחים המוסלמים" במזה"ת שמתנגדת לנורמליזציה עם ישראל בדיוק באמצע הקמפיין שלה נגד איחוד האמירויות ובחריין שחתמו על ההסכמים עם ישראל.
התמיכה של מפלגת "הצדק והפיתוח" במרוקו בהסכם הנורמליזציה עם ישראל נתפסת כ"דקירה" ו"בגידה" בגבה של תנועת "האחים המוסלמים" ויוצרת משבר פנימי.
התמונות שהופצו בעולם הערבי מטקס החתימה ברבאט בין המשלחת הישראלית-אמריקנית לממשלה מרוקו מרתיחות את הארגונים האסלאמים הקיצונים כמו חמאס והגי'האד האסלאמי.
Opinion| Until #Trump announced US recognition of #Moroccan sovereignty over Western Sahara in exchange for the restoration of diplomatic relations between Morocco and #Israel, these two issues were never discussed together, writes @Alilmrabet
Full articlehttps://t.co/ZE5ubEyN7i pic.twitter.com/aK8hzAeiHW— Politics Today (@mypoliticstoday) January 18, 2021
בכיר חמאס באסם נעים אמר : " מה שמצער הוא שראש ממשלת מרוקו אלעות'מאני, הנחשב כשייך לזרם האסלאמי, חותם על הסכם עם מאיר בן שבת שאחראי על הרס בתים פלסטינים במהלך המלחמה ב-2014 ברצועת עזה(מבצע "צוק איתן").
ואילו בכיר אחר בתנועת חמאס, מחמוד א-זהאר, אמר כי מה שעשתה מפלגת "הצדק והפיתוח" מנוגד לדוקטרינה האסלאמית ומפר את הכללים של האסלאם שאסור לוותר עליהם.
"ראשי המפלגה צריכים לשאול את עצמם מה יענו לאללה כשיאל אותם על ההפרה של כללי האסלאם ומה יגיד לאלוהים בזמן שיונחו בקברותיהם" הוסיף א-זהאר.
עבד אלרזאק מקרי, ראש מפלגת "חמס" במרוקו האשים את מפלגת "הצדק והפיתוח" במדינה כי היא "ציונית" וקרא לראש ממשלת מרוקו סעד א-דין אלעות'מאני במילה "בוגד" בגלל תמיכתם בנורמליזציה עם ישראל.
גם בתוניסיה התעוררה תנועת "אלנהדה", המזוהה עם "האחים המוסלמים", ופירסמה הודעה פומבית שבה היא דחתה את הנורמליזציה עם ישראל אבל מבלי להתייחס למפלגת "הצדק והפיתוח" במרוקו, היא נזהרת מלתקוף אותה במיוחד לאור העובדה שעד היום היא מסרבת לחוקק חוק בפרלמנט התוניסאי שמגדיר את הנורמליזציה עם ישראל כ"פשע".
מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית והיותה בת ברית של ארה"ב במזרח התיכון הן עובדות שגם תנועת "האחים המוסלמים" איננה יכולה להתעלם מהן.
הדבר מחלחל לחלקים ממנה שמוכנים לגלות פרגמטיות ולהתאים את עצמם למציאת החדשה במזרח התיכון, דוגמא לכך ניתן לראות בסוף השבוע שעבר בדבריו של נשיא טורקיה ארדואן, אחד ממנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" העולמית וראש מפלגת "הצדק והפיתוח" בארצו, בסוף השבוע הוא דיבר על יחסי טורקיה עם ישראל והסביר כי היחסים עמה מבחינת טורקיה אינם מתקדמים לעבר יחסים טובים יותר בגלל המחלוקות בנושא הפלסטיני בין שתי המדינות.
"הקשרים שלנו עם ישראל בתחום המודיעיני נמשכים ולא נפסקו, אך יש לנו כמה קשיים עם אישים בראש הפירמידה" אמר ארדואן בשיחה עם עיתונאים לאחר תפילת יום השישי," המדיניות הישראלית בנושא פלסטין איננה מקובלת עלינו".
על פי גורמים אמריקנים, ממשלו של ג'ו ביידן יתמוך בהמשך תהליך הנורמליזציה, זוהי בשורה חשובה לישראל ולמדינות שמעוניינות בנורמליזציה עמה ונמצאות בעמדת המתנה.
זו גם אחת הסיבות שטורקיה מחפשת כעת להתקרב מחדש לישראל כדי שתסייע לה מול הממשל האמריקני החדש. חשוב מאוד שממשלת ישראל תעשה מאמץ אדיר לשמור על המומנטום של תהליך הנורמליזציה ולצרף אליו כמה שיותר מדינות ערביות ומוסלמיות, לא רק בגלל החשיבות של הקמת ברית צבאית מול הסכנה האיראנית אלא בגלל ההשפעה הפסיכולוגית הגדולה על האסלאם הקיצוני, יש בו חלקים שמוכנים לגלות פרגמטיות ולמתן את הגישה האנטי ישראלית והאנטישמית מסיבות אינטרסנטיות, זוהי מגמה שצריך לעודד אותה כדי לשנות גם את השיח הבין דתי לשיח יותר סובלני.